Vitamina D3 Biofarm, 20000 U.I./ml, picături orale soluţie

Substanță activa
Colecalciferol
Clasa ATC
A11CC
Format
picături orale soluţie
Afecțiuni
tratamentul preventiv în cazul existenţei unui risc crescut de hipovitaminoză D, prevenirea simptomelor datorate absorţiei digestive deficitare a vitaminei D
Producător
S.C. Biofarm S.A.
Acțiune terapeutică
vitamina D, intervine în metabolismul calciului şi fosforului, creşte calcemia şi diminuă excreţia celor două substanţe în materiile fecale, stimulează depunerea sărurilor minerale în oase, rahitism şi osteomalacie determinate de deficitul de vitamina D, tratament de întreţinere în osteoporoză, hipoparatiroidism şi pseudohipoparatiroidism

Ce este Vitamina D3 Biofarm şi pentru ce se utilizează

Vitamina D intervine în metabolismul calciului şi fosforului, creşte calcemia şi diminuă excreţia celor două substanţe în materiile fecale. Stimulează depunerea sărurilor minerale în oase. Acest medicament este indicat pentru:

  • tratamentul preventiv în cazul existenţei unui risc crescut de hipovitaminoză D;
  • prevenirea simptomelor datorate absorţiei digestive deficitare a vitaminei D de exemplu, în cazul afecţiunilor intestinale cronice, în ciroză biliară sau în rezecţii gastro-intestinale extinse);
  • tratament al rahitismului şi osteomalaciei determinate de deficitul de vitamina D;
  • tratament de întreţinere în osteoporoză.
  • hipoparatiroidism şi pseudohipoparatiroidism.

Înainte să utilizaţi Vitamina D3 Biofarm

Nu utilizaţi Vitamina D3 Biofarm

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la colecalciferol sau la oricare dintre celelalte componente ale Vitamina D3 Biofarm;
  • dacă aveţi valori mari ale calciului în sânge sau valori mari ale calciului în urină;
  • dacă aveţi sau aţi avut pietre la rinichi;
  • în caz de imobilizare prelungită;
  • dacă aveţi o afecţiune denumită sarcoidoză.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Vitamina D3 Biofarm

  • dacă aveţi afecţiuni care determină o imobilizare prelungită sau aveţi calculi la nivelul rinichilor; medicul dumneavoastră vă va efectua periodic teste, pentru determinarea valorilor calciului în sânge şi urină.
  • dacă sunteţi vârstinic, dacă aveţi valori mari ale colesterolului, dacă aveţi hipotiroidie, nu trebuie să utilizaţi doze mari.
  • dacă aveţi insuficienţă renală.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

In special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi:

  • medicamente împotriva crizelor de epilepsie (barbiturice sau fenitoină), deoarece pot să scadă efectul vitaminei D3.
  • glucocorticoizi
  • medicamente pentru inimă cum este digoxina (pentru insuficienţă cardiacă) sau glicozidele digitalice. Tratamentul concomitent cu digitalice poate cauza tulburări ale ritmului inimii.
  • medicamente care reţin apa (diuretice); creşte riscul de hipercalcemie.
  • vitamina D3 se asociază cu metaboliţi sau analogi ai vitaminei D numai în cazuri excepţionale şi cu monitorizarea calcemiei.

Alte interacţiuni medicamentoase pot apare în cazul utilizării concomitente cu: antiacide continând aluminiu sau magneziu, anticonvulsivante, hidantoină, primidonă, calcitonină, etidronat, nitrat de Galiu, pamidronat, plicamicină, colestiramină, colestipol, uleiuri minerale, inhibitori ai enzimelor hepatice, preparate conţinând fosfor.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Vitamina D3 Biofarm este contraindicată în primele 3 luni de sarcină. In următoarele luni de sarcină luaţi Vitamina D3 Biofarm numai la recomandarea medicului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Vitamina D3 Biofarm nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Cum să utilizaţi Vitamina D3 Biofarm

Utilizaţi întotdeauna Vitamina D3 Biofarm exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Prevenirea rahitismului

Copii în primul an de viaţă: 1-2 picături Vitamina D3 Biofarm pe zi (500-1000 UI) începând cu vârsta de 1 săptămână până vârsta de 18 luni (nou-născuţi la termen, aproximativ 500 UI pe zi; pentru prematuri, se recomandă 1000 UI pe zi). In al doilea an, se recomandă administrarea în continuare de Vitamina D3 Biofarm, în special în lunile de iarnă.

Prevenirea osteomalaciei

Adulţi: doza recomandată pentru tratamentul preventiv este de 1-2 picături pe zi (500-1000 UI).

Tratamentul rahitismului şi osteomalaciei: doza recomandată pentru tratamentul curativ este de 5 picături Vitamina D3 Biofarm pe zi (2500 UI) de 3 ori pe zi.

Tratamentul de întreţinere în osteoporoză: 2-6 picături pe zi (1000-3000 UI).

Tratamentul hipoparatiroidismului şi al pseudohipoparatiroidismului: doza recomandată variază între 10000 şi 200000 U.I. vitamină D3 pe zi. In funcţie de valorile calcemiei, se recomandă o doză zilnică echivalentă cu 10000-20000 U.I. vitamină D3. Dacă sunt necesare doze mai mari, se recomandă utilizarea altor preparate cu concentraţii mai mari. Valoarea calciului seric şi urinar trebuie măsurată iniţial la fiecare 4-6 săptămâni, apoi la fiecare 3-6 luni, doza de medicament fiind ajustată în funcţie de aceste valori.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Vitamina D3 Biofarm

Dacă aţi luat prea mult din Vitamina D3 Biofarm puteţi avea următoarele manifestări: scăderea poftei de mâncare, durere de cap, vărsături, greaţă, constipaţie, pierdere în greutate, stagnarea creşterii, sete intensă, producţie de urină crescută, astenie, adinamie, deshidratare. Poate apărea tensiune arterială mare, pietre la rinichi, calcificări în ţesuturi, în special la nivelul rinichilor şi în vasele de sânge, insuficienţă renală.

Dacă observaţi aceste manifestări după tratamentul cu Vitamina D3 Biofarm adresaţi-vă de urgenţă medicului dumneavoatră sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Vitamina D3 Biofarm

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Vitamina D3 Biofarm poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe: foarte frecvente (care afectează mai mult de 1 pacient din 10), frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi), mai puţin frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi), rare (care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi), foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Reacţiile adverse pot să apară rar în special în condiţiile supradozajului manifestat prin creşterea valorii calciului din sânge. În funcţie de doza şi de durata tratamentului, pot să apară manifestări acute (aritmii cardiace, greaţă, vărsături, simptome psihice, tulburări ale conştienţei) sau cronice (producţie de urină crescută, sete intensă, inapetenţă, pierdere în greutate, pietre la rinichi, calcificare extraosoasă). În cazuri izolate, foarte rar, evoluţia acestor fenomene a fost letală.

Valori mari şi prelungite ale calciului din sânge pot determina calcificări la nivelul vaselor de sânge, în special în artere, şi în alte ţesuturi moi (inimă, creier, pancreas, piele, periarticular).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Vitamina D3 Biofarm

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalaj original.

A se utiliza maxim 180 zile de la prima deschidere a flaconului.

Nu utilizaţi Vitamina D3 Biofarm după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Vitamina D3 Biofarm

  • Substanţa activă este colecalciferolul. Un mililitru picături orale soluţie conţine colecalciferol 0,50 mg (echivalent cu 20000 U.I.). Un mililitru picături orale soluţie conţine 36 picături.
  • Celelalte componente sunt: acetat de dl-a-tocoferil, trigliceride cu lanţ mediu.

Cum arată Vitamina D3 Biofarm şi conţinutul ambalajului

Vitamina D3 Biofarm se prezintă sub formă de soluţie limpede, uleioasă, slab gălbuie. Medicamentul este ambalat în cutie cu un flacon din sticlă brună a 10 ml picături orale, soluţie, închis cu aplicator pentru picurare.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

S.C. Biofarm S.A.

Str. Logofătul Tăutu nr. 99, sector 3

Bucureşti, România

Acest prospect a fost aprobat în August 2011

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă