Vitamina B6, 250 mg, comprimate

Producător: S.C. Arena Group S.A.
Substanță activa
clorhidrat de piridoxina
Clasa ATC
A11HA
Format
comprimate
Afecțiuni
deficit sever de piridoxina
Producător
S.C. Arena Group S.A.
Acțiune terapeutică
alte preparate cu vitamine, alte vitamine

Compozitie

Compozitie

Un comprimat contine clorhidrat de piridoxina 250 mg si excipienti:  celuloza microcristalina, talc, polividona K 30.

Grupa farmacoterapeutica: alte preparate cu vitamine, alte vitamine

Indicatii si contraindicatii

Indicatii terapeutice

Vitamina B6 250 mg este indicat in tratamentul deficitului sever de piridoxina.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la piridoxina sau la oricare dintre excipientii medicamentului. Tratament cu levodopa in absenta asocierii unui inhibitor de dopadecarboxilaza.

Precautii

Se recomanda ca tratamentul cu vitamina B6 sa nu fie intrerupt brusc.

Interactiuni si atentionari speciale

Interactiuni

In cazul tratamentului asociat cu levodopa, piridoxina favorizeaza decarboxilarea periferica a levodopei, micsorandu-i eficacitatea. Aceasta interactiune nu se mai produce insa, daca levodopa este asociata cu un inhibitor de dopadecarboxilaza.

Anumite medicamente – izoniazida, cicloserina, hidralazina, penicilamina – administrate timp indelungat, antagonizeaza vitamina B6 si produc tulburari neurologice. Contraceptivele orale pot provoca, de asemenea, fenomene de hipovitaminoza B6, de obicei minore.

Atentionari speciale

Pacientii cu boala Parkinson aflati in tratament cu levodopa pot asocia vitamina B6 in conditii de siguranta, doar daca recurg la un preparat care sa contina atat levodopa cat si un inhibitor de dopadecarboxilaza (carbidopa).

In cazul pacientilor care necesita tratament cu izoniazida se recomanda de la inceput asocierea vitaminei B6 pentru profilaxia polineuropatiei induse specific de izoniazida.

Se recomanda prudenta si ajustarea dozelor in cazul utilizarii altor medicamente care contin vitamina B6.

Sarcina si alaptarea:

Studiile la animal sunt insuficiente cu privire la efectele asupra sarcinii sau dezvoltării embrionare/fetale; de aceea se recomanda evitarea utilizarii Vitamina B6 250 mg in timpul sarcinii.

Vitamina B6 trece in laptele matern, de aceea se recomanda evitarea Vitamina B6 250 mg in timpul alaptarii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Dozele terapeutice uzuale de vitamina B6 nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. In cazul dozelor mari, administrate prelungit, au fost semnalate cazuri de neuropatie senzoriala si de somnolenta, incompatibile cu activitati care necesita precizie sau atentie.

Doze si mod de administrare

Doze si mod de administrare

Vitamina B6 250 mg se administreaza pe cale orală.

Tratamentul va fi individualizat si administrat sub supraveghere medicala.

Adulti

Doza terapeutica recomandata este de 250 mg piridoxina (vitamina B6) (un comprimat Vitamina B6 250 mg) zilnic, timp de 15-20 de zile. Doze zilnice crescute, de 500 mg vitamina B6 (2 comprimate Vitamina B6 250 mg) sunt indicate in afectiunile hematologice si in tulburarile metabolice ereditare.

Se recomanda ca tratamentul sa nu fie intrerupt brusc, pentru a evita instalarea unui sindrom de abstinenta.

Reactii si supradozaj

Reactii adverse

Vitamina B6 este, de regula, bine tolerata. Administrarea unor doze crescute de vitamina B6 timp indelungat se poate asocia cu aparitia neuropatiei periferice severe de tip senzorial, prin mecanism toxic. De asemenea, tratamentul indelungat dezvolta uneori fenomene de dependenta (de exemplu doze zilnice de 200 mg vitamina B6 administrate mai mult de 30 zile); oprirea brusca a administrarii vitaminei B6 poate declansa un sindrom de abstinenta.

Supradozaj

Aparitia fenomenelor toxice (neuropatie periferica severa de tip senzorial) a fost raportata in cazul administrarii prelungite a unor doze mari. Asemenea cazuri necesita monitorizare permanenta in conditii de spitalizare.

Alte informatii

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din polietilena a 20 comprimate.

Producator

S.C. Arena Group S.A., Romania

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

S.C. Arena Group S.A.,

Str. Stefan Mihaileanu, Nr. 31, Sector 2 Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului Aprilie, 2006

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica