Sicovit B6, solutie injectabila, 50 mg/2 ml

Producător: S.C. Sicomed S.A.
Substanță activa
clorhidrat de piridoxina
Clasa ATC
A11HA
Format
solutie injectabila
Afecțiuni
tratamentul sau profilaxia starilor determinate de deficitul sever de piridoxina
Producător
S.C. Sicomed S.A.
Acțiune terapeutică
alte preparate cu vitamine, alte vitamine

Compoziţie

Compoziţie

2 ml solutie injectabila (1 fiola) contin clorhidrat de piridoxina 50 mg si excipienti: apa pentru preparate injectabile

Grupa farmacoterapeutica: alte preparate cu vitamine, alte vitamine

Indicatii si contraindicatii

Indicaţii terapeutice

Sicovit B6 50 mg/2 ml este indicat in tratamentul sau profilaxia starilor determinate de deficitul sever de piridoxina, atunci cand administrarea pe cale orala nu este posibila:

-anemie sideroblastica;

-tulburari neurologice;

-dermatita seboreica, precum si in urmatoarele situatii patologice:

-alcoolism;

-tulburari metabolice ereditare in metabolismul aminoacizilor (homocistinuria, hiperoxaluria primara de tip I).

De asemenea piridoxina este utilizata pentru a preveni neuropatia de tip toxic medicamentos asociata cu tratamentul cu izoniazida.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la piridoxina sau la oricare dintre excipientii medicamentului. Tratament cu levodopa in absenta asocierii unui inhibitor de dopadecarboxilaza.

Precautii

Se recomanda ca tratamentul cu piridoxina (vitamina B6) sa nu fie interupt brusc. Se recomanda prudenta si ajustarea dozelor in cazul utilizarii altor medicamente care contin vitamina B6.

Interactiuni si atentionari speciale

Interactiuni

In cazul tratamentului asociat cu levodopa, piridoxina favorizeaza decarboxilarea periferica a levodopei, micsorandu-i eficacitatea. Aceasta interactiune nu se mai produce insa, daca levodopa este asociata cu un inhibitor de dopadecarboxilaza.

Anumite medicamente – izoniazida, cicloserina, hidralazina, penicilamina – administrate timp indelungat, antagonizeaza vitamina B6 si produc tulburari neurologice. Contraceptivele orale pot determina, de asemenea, fenomene de hipovitaminoza B6, de obicei minore.

Atentionari speciale

Pacientii cu boala Parkinson aflati in tratament cu levodopa pot asocia vitamina B6 in conditii de siguranta, doar daca recurg la un preparat care sa contina atat levodopa cat si un inhibitor de dopadecarboxilaza (carbidopa).

In cazul pacientilor care necesita tratament cu izoniazida se recomanda de la inceput asocierea vitaminei B6 pentru profilaxia polineuropatiei induse specific de izoniazida.

Sarcina si alaptarea

Datorita lipsei datelor suficiente se recomanda evitarea utilizarii Sicovit B6 50 mg/2 ml in timpul sarcinii.

Vitamina B6 trece in laptele matern, de aceea se recomanda evitarea Sicovit B6 50 mg/2 ml in timpul alaptarii.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Dozele terapeutice uzuale de vitamina B6 nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. In cazul dozelor mari, administrate prelungit, au fost semnalate cazuri de neuropatie senzoriala si de somnolenta, incompatibile cu activitati care necesita precizie sau atentie.

Doze si mod de administrare

Doze si mod de administrare

Sicovit B6 50 mg/2 ml se administreaza intramuscular sau intravenos. Tratamentul va fi individualizat si administrat sub supraveghere medicala.

Adulti

Doza terapeutica recomandata este de 50 mg – 250 mg piridoxina (vitamina B6) (1 – 5 fiole Sicovit B6 50 mg/2 ml) zilnic, timp de 15-20 de zile. Doze zilnice crescute, de 500 mg vitamina B6 (10 fiole Sicovit B6 50 mg/2 ml) sunt indicate in afectiunile hematologice si in tulburarile metabolice ereditare.

Tratamentul neuropatiei periferice determinata de izoniazida necesita asocierea vitaminei B6 in doza de 50-250 mg pe zi.

Se recomanda ca tratamentul sa nu fie intrerupt brusc, pentru a evita instalarea unui sindrom de abstinenta.

Reactii adverse si supradozaj

Reactii adverse

Vitamina B6 este, de regula, bine tolerata. Administrarea unor doze crescute de vitamina B6 timp indelungat se poate asocia cu aparitia neuropatiei periferice severe de tip senzorial, prin mecanism toxic. De asemenea, tratamentul indelungat dezvolta uneori fenomene de dependenta (de exemplu doze zilnice de 200 mg vitamina B6 administrate mai mult de 30 zile); oprirea brusca a administrarii vitaminei B6 poate declansa un sindrom de abstinenta.

Supradozaj

Aparitia fenomenelor toxice (neuropatie periferica severa de tip senzorial) a fost raportata in cazul administraţii dozelor mari (2-6 g zilnic), timp de 2-40 de luni. Asemenea cazuri necesita monitorizare permanenta in conditii de spitalizare.

Alte informatii

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 5 fiole din sticla incolora, cu inel de rupere a cate 2 ml solutie injectabila. Cutie cu 10 fiole din sticla incolora, cu inel de rupere a cate 2 ml solutie injectabila.

Producator

S.C. Sicomed S.A., Romania

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

S.C. Sicomed S.A.,

B-dul Theodor Pallady nr. 50, Bucuresti

Data ultimei verificari a prospectului Octombrie -2005

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica