Vitamedi, 750 mg/5ml, soluţie injectabilă

Producător: Pascoe Pharmazeutische Preparate GmbH
Substanță activa
Acid ascorbic
Clasa ATC
A11GA
Format
soluţie injectabilă
Afecțiuni
scorbutul sau prevenirea apariţiei acestuia
Producător
Pascoe Pharmazeutische Praparate GmbH
Acțiune terapeutică
vitamină hidrosolubilă

Ce este Vitamedi şi pentru ce se utilizează

Acidul ascorbic, substanţa activă din VITAMEDI, este o vitamină hidrosolubilă esenţială pentru organismul uman. Lipsa acesteia duce la o afecţiune numită scorbut care se manifestă prin sângerări gingivale, sângerări la nivelul pielii (peteşii), dureri osoase, ale articulaţiilor, anemie, stare de oboseală, predispoziţie la infecţii. VITAMEDI este indicată în tratamentul scorbutului sau prevenirea apariţiei acestuia acestuia în cazul afecţiunilor care necesită un aport suplimentar de acid ascorbic, când administrarea orală nu este posibilă sau deficitul de acid ascorbic este sever.

Înainte să utilizaţi Vitamedi

Nu utilizaţi VITAMEDI

–  dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acid ascorbic sau la oricare dintre celelalte componente ale VITAMEDI
–  dacă aveţi tulburări de depozitare a fierului (talasemie, hemocromatoză, anemie sideroblastică).
–  dacă aveţi litiază renală oxalică (la doze mai mari de 1 g acid ascorbic pe zi).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi VITAMEDI

La unii pacienţi cu deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenază s-a observat că la administrarea unor doze mari de vitamina C (mai mult de 4g/zi) apare hemoliză (uneori severă). De aceea trebuie evitată depăşirea dozelor recomandate.

În cazul predispoziţiei de apariţie a calculilor renali, administrarea de doze mari de vitamina C creşte riscul de formare a calculilor de oxalat de calciu. Pacienţilor cu urolitiază recurentă nu trebuie să li se administreze zilnic mai mult de 100 -200 mg de vitamina C.

La pacienţii cu insuficienţă renală severă sau în fază terminală (pacienţi cu dializă) nu trebuie depăşită doza de 50-100 mg de vitamina C, ca urmare a riscului de creştere a cantităţii de oxalaţi în sânge şi de formare de cristale de oxalat la nivel renal. La pacienţii cu insuficienţă renală severă se recomandă administrarea unor doze mai mici de acid ascorbic.

Datorită unui efect uşor stimulant se recomandă ca vitamina C să nu fie administrată la sfârşitul zilei.

Administrarea unor doze de 1 g şi peste poate creşte concentraţiile de acid ascorbic din sânge şi urină astfel încât să influenţeze parametrii biochimici (glucoza, acid uric, creatinină, fosfaţi anorganici). In general, pot fi afectate metodele chimice de analiză care se bazează pe reacţii de culoare.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Deşi au fost descrise următoarele interacţiuni între vitamina C şi alte medicamente, relevanţa acestora la doza recomandată nu este cunoscută.

Vitamina C în doză de 1 g pe zi creşte biodisponibilitatea contraceptivelor orale. Corticosteroizii intensifică oxidarea acidului ascorbic. Calcitonina creşte procentul consumului de vitamina C. Salicilaţii inhibă transportul activ al vitaminei C în intestin. Tetraciclinele inhibă metabolismul intracelular şi reabsorbţia renală a vitaminei C. Acidul acetilsalicilic, barbituricele şi tetraciclinele favorizează excreţia vitaminei C în urină. Au fost raportate câteva cazuri în care acidul ascorbic a redus efectul warfarinei. Acidul ascorbic poate reduce efectul terapeutic al fenotiazinelor. Poate fi, de asemenea, redusă concentraţia de flufenazină. Consumul cronic al unor doze mari de vitamina C poate interfera cu sistemul disulfiram – alcool etilic când este administrată concomitent.

Acidul ascorbic poate creşte absorbţia intestinală a fierului.

Acidul ascorbic creşte absorbţia aluminiului din tractul gastro-intestinal.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Acidul ascorbic este excretat în laptele matern şi traversează bariera placentară prin mecanism de difuzie simplă. Nu se cunosc efectele dozelor mari asupra fătului. Deoarece datele clinice sunt insuficiente, medicamentul se poate administra (fără depăşirea dozei recomandate) în timpul sarcinii sau alăptării numai dacă este absolut necesar, la indicaţia medicului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

VITAMEDI nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum să utilizaţi Vitamedi

Utilizaţi întotdeauna VITAMEDI exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.

VITAMEDI vi se va administra de asistentă sau medic direct într-o venă.

Tratamentul scorbutului

Adulţi (inclusiv vârstnici) şi adolescenţi 500 mg până la 1 g pe zi.

Copii

10 mg acid ascorbic/kg şi zi fără a depăşi 300 mg zilnic

Tratament preventiv

Adulţi (inclusiv vârstnici) şi adolescenţi 200-500 mg pe zi

Copii

5 – 7 mg acid ascorbic/kg şi zi fără a depăşi 100 mg zilnic

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din VITAMEDI

Deoarece medicamentul vă este administrat de personal medical, este puţin probabil să primiţi o doză prea mare de vitamina C. În caz de supradozaj pot apare tulburări gastro-intestinale inclusiv diaree, hiperoxalurie şi formare de calculi de oxalat în cazul unei urini acide. Dacă aveţi impresia că vi s-a administrat o doză prea mare, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi VITAMEDI

Deoarece medicamentul vi se administrează de către personal medical este puţin probabil să fie omisă o doză. Totuşi, dacă aveţi impresia că nu vi s-a administrat o doză, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau asistenta.

Dacă încetaţi să utilizaţi VITAMEDI

După administrarea prelungită de doze mari de vitamina C, la întreruperea administrării poate apare o eliminare urinară crescută a acidului ascorbic însoţită de simptome ale deficitului de vitamină C.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, VITAMEDI poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Acidul ascorbic este în general bine tolerat. La doze mari pot să apară tulburari digestive (senzaţie de arsură epigastrică, diaree) sau urinare (formarea calculilor de uraţi, cistină şi/sau oxalaţi) precum şi episoade de hemoliză (la pacienţii cu deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza). Izolat s-au observat reacţii de hipersensibilitate cutanate şi respiratorii.

În infecţiile acute, administrarea acidului ascorbic a fost asociată foarte rar cu frisoane şi creşterea temperaturii corpului la copii.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Vitamedi

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.

Nu utilizaţi VITAMEDI după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine VITAMEDI

  • Substanţa activă este acid ascorbic. O fiolă conţine acid ascorbic 750 mg.
  • Celelalte componente sunt: hidrogenocarbonat de sodiu, apă pentru preparate injectabile.

Cum arată VITAMEDI şi conţinutul ambalajului

VITAMEDI se prezintă sub formă de soluţie limpede, uşor gălbuie. Este disponibil în:

Cutie cu 5 fiole din sticlă tip I, brună; fiecare fiolă conţine 5 ml soluţie injectabilă. Cutie cu 100 fiole din sticlă tip I, brună; fiecare fiolă conţine 5 ml soluţie injectabilă. Cutie cu 1000 fiole din sticlă tip I, brună ; fiecare fiolă conţine 5 ml soluţie injectabilă.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

PASCOE PHARMAZEUTISCHE PRÄPARATE GmbH Schiffenberger Weg 55, D-35394 Giessen, Germania

Fabricantul

Pascoe Pharmazeutische Praparate GmbH Schiffenberger Weg 55, D-35394 Giessen, Germania

Acest prospect a fost aprobat în Martie, 2013.

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii:

Soluţia trebuie utilizată imediat după deschiderea fiolei. A nu se utiliza dacă soluţia nu este limpede sau prezintă particule în suspensie.

Incompatibilităţi

Acidul ascorbic, soluţie injectabilă este incompatibil cu: săruri de fer, substanţe oxidante şi săruri ale metalelor grele, în special cupru. S-a raportat suplimentar incompatibilitate cu aminofilină, sulfat de bleomicină, lactobionat de eritromicină, nafcilină sodică, nitrofurantoină, estrogeni conjugaţi, bicarbonat de sodiu şi sulfafurazol dietanolamină. Ocazional, în funcţie de pH sau concentraţia soluţiei s-a raportat incompatibilitate cu cloramfenicol succinat de sodiu.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica