SICOVIT C LONG EFFECT, 500 mg, capsule cu eliberare prelungită

Substanță activa
Acid ascorbic (vitamina C)
Clasa ATC
A11GA
Format
capsula
Afecțiuni
deficit de vitamina C
Producător
ZENTIVA k.s.
Acțiune terapeutică
vitamina

Ce este SICOVIT C LONG EFFECT şi pentru ce se utilizează

Medicamentul SICOVIT C LONG EFFECT conţine acid ascorbic (vitamina C), o vitamină esenţială funcţionării normale a organismului, care nu poate fi sintetizată de acesta.
Medicamentul SICOVIT C LONG EFFECT este utilizat pentru prevenirea şi tratamentul deficitului de vitamina C. De asemenea este utilizat ca adjuvant în menţinerea rezistenţei naturale a organismului la infecţii, în special respiratorii, pentru reducerea severităţii şi duratei acestora.
Necesarul de vitamina C poate creşte în următoarele situaţii: sarcină şi alăptare, situaţii de stress, boli infecţioase, (de exemplu, răceli), fumat, vârstnici, malnutriţie sau dietă neechilibrată, consum cronic de alcool etilic.
Primele semne ale unui aport inadecvat de vitamină C pot fi astenie generală, diminuarea performanţelor, tulburări emoţionale, precum şi încetinirea refacerii după boli.
Capsula de SICOVIT C Long Effect conţine granule din care acidul ascorbic este eliberat lent, pentru a oferi organismului în mod constant necesarul de Vitamina C pentru 8 – 12 ore.

Înainte să luaţi SICOVIT C LONG EFFECT

Nu luaţi SICOVIT C LONG EFFECT
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acid ascorbic sau la oricare dintre celelalte componente ale SICOVIT C LONG EFFECT
– dacă suferiţi de o tulburare a metabolismului fierului (hemosideroză, hemocromatoză);
– dacă aveţi litiază renală oxalică.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi SICOVIT C LONG EFFECT
După administrarea de doze mari de acid ascorbic (4 g pe zi) la pacienţii cu deficit de
glucozo-6-fosfat-dehidrogenază s-au observat cazuri izolate de hemoliză (uneori severă); la aceşti pacienţi trebuie evitată administrarea acidului ascorbic în doze mai mari decât cele recomandate.
Este necesara prudenţă şi utilizarea dozei minime recomandate la pacienţii cu urolitiază recurentă sau insuficienţă renala severă.
Eventual acestor pacienţi li se vor recomanda medicamente cu doze mai mici de acid ascorbic.
Ţinând seama de forma farmaceutică, medicamentul nu este adecvat pentru copii cu vârsta sub 5 ani.
Acidul ascorbic în doze mai mari de 2 g pe zi poate interfera cu investigaţii diagnostice de determinare a creatininemiei, glicemiei, creatininuriei, acidului uric, fosfatului anorganic şi glicozuriei. La asemenea doze pot apărea şi rezultate fals-negative la testele de depistare a hemoragiei oculte în materiile fecale. În general, metodele chimice bazate pe reacţii de culoare pot fi afectate.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
În cazul administrării concomitente, acidul ascorbic creşte absorbţia fierului, penicilinei V şi etinilestradiolului.
Acidul ascorbic în doză de 1 g pe zi creşte biodisponibilitatea contraceptivelor orale.
Corticosteroizii intensifică oxidarea acidului ascorbic.
Calcitonina creşte procentul consumului de acid ascorbic.
Acidul acetilsalicilic poate scădea concentraţiile serice de acid ascorbic, iar acidul ascorbic poate creşte reabsorbţia renală de salicilat. Salicilaţii inhibă transportul activ al acidului ascorbic în intestin. Tetraciclinele inhibă metabolizarea intracelulară şi reabsorbţia renală a acidului ascorbic.
Barbituricele şi tetraciclinele favorizează excreţia acidului ascorbic în urină.
Au fost raportate câteva cazuri în care acidul ascorbic a redus efectul anticoagulantelor orale la doze mari.
Acidul ascorbic poate reduce efectul terapeutic al fenotiazinelor. Poate fi, de asemenea, redusă concentraţia de flufenazină.
Consumul cronic al unor doze mari de acid ascorbic poate interfera cu sistemul disulfiram–alcool etilic când este administrată concomitent.
Acidul ascorbic creşte absorbţia aluminiului din tractul gastro-intestinal.
Acidul ascorbic influentează acţiunea celorlalte vitamine: vitamina A (retinol) şi vitamina C (acidul ascorbic) îşi stimulează reciproc biosinteza; acidul ascorbic şi vitamina E (tocoferol) se protejează reciproc faţă de acţiunea oxidanţilor, exercitându-şi astfel funcţiile lor biologice în condiţii favorabile. Se recomandă prudenţă în cazul pacienţilor cu absorbţie deficitară a vitaminei B12, deoarece acidul ascorbic inactivează vitamina B12 din alimente.
Acidul ascorbic administrat concomitent cu deferoxamina creşte toxicitatea tisulară a fierului. De aceea, nu se recomandă administrarea concomitentă a acidului ascorbic cu deferoxamina la pacienţii cu tuburări cardiace.

Utilizarea SICOVIT C LONG EFFECT cu alimente şi băuturi
Acest medicament poate fi utilizat indiferent de orarul meselor.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Medicul trebuie informat dacă alăptaţi sau sunteţi gravidă (sau dacă bănuiţi că sunteţi gravidă).
În timpul sarcinii necesarul de vitamina C este mai mare, astfel încât medicamentul poate fi utilizat de către femeile gravide şi de către femeile ce alăptează, de obicei în doză de o capsulă pe zi. Substanţa activă traversează bariera placentară şi se elimină în laptele matern.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Medicamentul nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale SICOVIT C LONG EFFECT
Acest medicament conţine zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament.

Cum să luaţi SICOVIT C LONG EFFECT

Doza uzuală este de 1-2 capsule cu eliberare perlungită pe zi.
Doze mai mari, de până la 4 capsule pe zi (2000 de mg), sunt utilizate în tratamentul hipovitaminozei.
În cazul în care sunt necesare 2 capsule cu eliberare prelungită pe zi, se recomandă administrarea dimineaţa şi seara.
Capsulele cu eliberare prelungită se înghit cu o cantitate mare de lichid.
Durata tratamentului depinde de simptomatologie şi de parametrii de laborator.
Dacă sunt necesare doze mai mici, sunt disponibile preparate cu cantităţi mai mici de vitamina C.
Această formă farmaceutică nu este adecvată pentru copii cu vârsta sub 5 ani
Dacă luaţi mai mult SICOVIT C LONG EFFECT decât trebuie
Administrarea unor doze mai mari decât cele recomandate poate creşte probabilitatea de apariţie a reacţiilor adverse cum sunt simptomele gastro-intestinale nespecifice (greaţă, vărsături, diaree). Foarte rar (în cazul ingestiei de doze extrem de mari) poate apare anemie hemolitică, litiază urinară oxalică şi insuficienţă renală.
Nu există tratament specific; acesta va fi administrat în funcţie de simptome.
Dacă uitaţi să luaţi SICOVIT C LONG EFFECT
Luaţi doza următoare imediat ce vă amintiţi.
Nu luaţi o doză dublă.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, SICOVIT C LONG EFFECT poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse raportate în cazul utilizării de acid ascorbic (substanţa activă din SICOVIT C LONG EFFECT) sunt prezentate pe scurt mai jos, în funcţie de frecvenţa apariţiei lor.
Mai puţin frecvente (pot apărea la 1 până la10 pacienţi din 1000 de pacienţi trataţi): eczemă, urticarie; greaţă, vărsături, diaree în cazul administrării de SICOVIT C LONG EFFECT în doze mari (câteva grame pe zi).
Rare (pot apărea la 1până la 10 pacienţi din 10000 de pacienţi trataţi): oboseală şi calculi urinari, în cazul administrării de SICOVIT C LONG EFFECT în doze mari sau, respectiv, foarte mari.
Foarte rare (pot apărea la mai puţin de 1 pacient din 10000 de pacienţi trataţi): afecţiune a globulelor roşii ce duce la scăderea numărului acestora (anemie hemolitică), insuficienţă reanală după administrarea de doze foarte mari.

Cum se păstrează SICOVIT C LONG EFFECT

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi după data de expirare înscrisă pe cutie după „EXP.”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine SICOVIT C LONG EFFECT
– Substanţa activă este acidul ascorbic. Fiecare capsulă cu eliberare prelungită conţine acid ascorbic 500 mg.
– Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei -sfere de zahăr, shellac, acid tartaric, talc; capsula-gelatină, galben amurg FCF (E110), dioxid de titan (E 171).
Cum arată SICOVIT C LONG EFFECT şi conţinutul ambalajului
Capsulă cu eliberare prelungită
Capsule gelatinoasecu cap opac de culoare portocalie şi corp transparent, de culoare portocalie, care conţin microgranule sferice de culoare albă până la crem
Cutie cu 1 blister din PVC/PVDC/Al cu 10 capsule cu eliberare prelungită.
Cutie cu 3 blistere din PVC/PVDC/Al a câte 10 capsule cu eliberare prelungită.
Cutie cu 6 blistere din PVC/PVDC/Al a câte 10 capsule cu eliberare prelungită.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal