Visipaque, 270 mg I/ml / 320 mg I/ml, soluţie injectabilă

Substanță activa
Iodixanol
Clasa ATC
V08AB
Format
soluţie injectabilă
Afecțiuni
utilizat numai în scop diagnostic, se administrează înaintea unui examen radiologic, cu scopul îmbunătăţirii clarităţii imaginii pe care medicul urmează să o analizeze
Producător
GE Healthcare AS
Acțiune terapeutică
mediu de contrast

Ce este Visipaque şi pentru ce se utilizează

Acest medicament este utilizat numai în scop diagnostic. Este utilizat numai în sprijinul identificării unei anumite boli.

Visipaque este un ‘mediu de contrast’. Se administrează înaintea unui examen radiologic, cu scopul îmbunătăţirii clarităţii imaginii pe care medicul dumneavoastră urmează să o analizeze.

  • Odată injectat îl poate ajuta pe medicul dumneavoastră să facă diferenţa între aspectul normal şi cel anormal al unor organe din corpul dumneavoastră.
  • Poate fi utilizat pentru examinări cu raze X ale aparatului urinar, coloanei vertebrale sau vaselor de sânge, incluzând vasele de sânge ale inimii.
  • La unele persoane, acest medicament se administrează înainte de sau în timpul unei investigaţii prin scanare la nivelul capului sau corpului care utilizează ‘computer tomografia’ (denumită şi scanare CT). Acest tip de scanare utilizează raze X.
  • De asemenea, poate fi utilizat pentru examinarea esofagului, stomacului şi intestinelor sau pentru examinarea cavităţilor corpului, cum sunt cele de la nivelul articulaţiilor, uterului şi trompele uterine.

Medicul dumneavoastră vă va explica ce parte a corpului dumneavoastră va fi scanată.

Înainte de a vi se administra Visipaque

Nu vi se va administra Visipaque

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la iodixanol sau la oricare dintre celelalte componente ale Visipaque (prezentate la pct. 6)
  • dacă aveţi probleme severe ale glandei tiroide
  • aţi avut reacţii alergice severe pe piele după ce v-a fost administrat un medicament asemănător cu Visipaque, cu denumirea de ‘mediu de contrast’
  • aveţi insuficienţă cardiacă decompensată
  • dacă sunteţi gravidă, nu vi se va efectua investigaţia numită histerosalpingografie
  • Suspiciune de fistulă eso-bronşică (risc de edem intra-alveolar)

Aveţi grijă deosebită când vi se administrează Visipaque

Similar tuturor mediilor de contrast iodate şi indiferent de calea de administrare şi de doză, există posibilitatea apariţiei reacţiilor alergice, care pot fi uşoare dar pot să meargă până la grave, care pot pune viaţa în pericol. Aceste reacţii pot să apară în interval de o oră sau, mult mai rar, până la 7 zile după administrare. Ele au un risc crescut dacă aţi prezentat deja o reacţie la una din administrările precedente de mediu de contrast iodat (vezi „Reacţii adverse”). În consecinţă, se impune prevenirea medicului radiolog care va practica injectarea dacă aţi prezentat o reacţie adversă cu ocazia unui examen radiologic anterior la care s-a utilizat un mediu de contrast iodat.

Semnalaţi, de asemenea, orice altă boală de care suferiţi pentru ca medicul care va practica injectarea să poată lua precauţiile de utilizare necesare.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a vi se administra Visipaque dacă:

  • aveţi orice fel de probleme cu glanda tiroidă
  • aţi avut orice fel de alergii
  • aveţi astm bronşic şi dacă aţi avut o criză de astm în perioada celor 8 zile precedente examinării
  • aveţi diabet zaharat,
  • aveţi mielom multiplu
  • aveţi orice fel de boală a creierului sau tumori cerebrale.
  • aveţi o boală gravă de inimă.
  • aveţi probleme ale rinichilor
  • probleme ale ficatului şi ale rinichilor
  • aveţi o boală denumită ‘miastenia gravis’ (o boală care determină slăbiciune musculară gravă)
  • aveţi feocromocitom (tensiune arterială mare, fie continuă fie sub formă de episoade,
  • determinată de o tumoră situată la nivelul glandei suprarenale)
  • aveţi orice fel de probleme ale sângelui sau ale măduvei osoase
  • aţi fost vreodată dependent de alcool sau de droguri
  • aveţi epilepsie
  • urmează să vi se efectueze un test de evaluare a funcţiei tiroidiene în următoarele săptămâni urmează să vi se recolteze probe de sânge sau de urină în aceeaşi zi
  • sunteţi anxios, nervos sau aveţi dureri, în aceste situaţii reacţiile adverse putând fi amplificate
  • aveţi o boală de pancreas (pancreatită acută)
  • prezentaţi în antecedente o hemoragie intracraniană recentă
  • prezentaţi un edem cerebral

Dacă credeţi că oricare dintre situaţiile enumerate mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul sau cu asistenta medicală (asistentul medical) înainte de a vi se administra Visipaque.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

În mod special, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi diabet zaharat şi luaţi medicamente care conţin metformină, dacă aveţi hipertensiune arterială şi luaţi diuretice şi beta- blocante, dacă aveţi dureri şi luaţi medicamente pentru calmarea durerii (analgezice), dacă prezentaţi vărsături şi luaţi antiemetice. De asemenea, spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi fost tratat cu interleukină-2 cu mai puţin de două săptămâni anterior administrării Visipaque sau dacă aţi fost sub tratament cu neuroleptice, tranchilizante (sedative).

Unele medicamente pot influenţa modul de acţiune al Visipaque.

Concentraţii plasmatice şi urinare crescute ale mediului de contrast iodat pot modifica valorile obţinute în cadrul investigaţiilor paraclinice de determinare a bilirubinei, proteinelor şi a substanţelor anorganice (de exemplu fier, cupru, calciu şi fosfat); este recomandat a nu fi efectuate determinări pentru aceşti parametri timp de 24 de ore după examinare.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Trebuie să vă informaţi medicul dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă. Medicul dumneavoastră vă va administra acest medicament numai dacă este absolut necesar şi consideră că beneficiul investigaţiei depăşeşte riscul potenţial pentru copilul nenăscut.

Puteţi să continuaţi să alăptaţi după o examinare cu Visipaque.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Dacă medicamentul v-a fost administrat în coloana vertebrală nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje timp de 24 de ore. Aceasta deoarece s-ar putea să vă simţiţi ameţit sau să aveţi mai târziu alte semne ale unei reacţii adverse.

Cum vi se administrează Visipaque

Visipaque vă va fi administrat întotdeauna de către un medic sau de o persoană calificată şi instruită în mod special.

Visipaque va fi utilizat întotdeauna în cadrul unui spital sau unei clinici medicale.

Veţi fi informat despre tot ceea ce trebuie să cunoaşteţi în legătură cu utilizarea în siguranţă a acestui medicament.

Medicul va decide doza indicată în cazul dumneavoastră.

Doza uzuală este

  • o singură injectare
  • vi se poate recomanda să înghiţiţi medicamentul.

După ce vi s-a administrat Visipaque Veţi fi rugat

  • să beţi multe lichide (pentru a ajuta la eliminarea medicamentului din organism)
  • să rămâneţi în sau aproape de zona unde vi s-a efectuat scanarea sau examinarea cu raze X timp de aproximativ 15 minute
  • să rămâneţi în clinica sau în spitalul respectiv timp de o oră.

Dacă prezentaţi orice fel de reacţii adverse în timpul acestei perioade, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră (vezi pct. 4 « Reacţii adverse posibile »).

Recomandarea de mai sus se aplică tuturor pacienţilor cărora li s-a administrat Visipaque. Dacă nu sunteţi siguri în legătură cu oricare din situaţiile enumerate mai sus, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Visipaque poate fi administrat în diferite moduri; o descriere a modurilor de administrare utilizate este prezentată în continuare:

Injectare într-o arteră sau într-o venă

De obicei, Visipaque va fi injectat într-o venă de la nivelul braţului sau piciorului. Uneori va fi administrat printr-un tub subţire din plastic (cateter), introdus într-o arteră de la nivelul braţului sau regiunii inghinale.

Injectare în coloana vertebrală

Visipaque vă va fi injectat în spaţiul din jurul măduvei spinării, pentru a se vizualiza canalul medular. Dacă v-a fost administrat Visipaque în coloana vertebrală, imediat după aceea veţi fi rugat să respectaţi recomandarea de mai jos:

  • să vă odihniţi cu capul şi corpul în poziţie ridicată timp de o oră sau şase ore în cazul în care rămâneţi în pat
  • să mergeţi cu mare atenţie şi să încercaţi să nu vă aplecaţi timp de şase ore
  • să nu fiţi singur în primele 24 de ore după ce v-a fost administrat Visipaque, dacă nu sunteţi internat în spital şi aţi avut vreodată convulsii.

Recomandarea de mai sus se aplică numai dacă Visipaque v-a fost injectat în coloana vertebrală. Dacă nu sunteţi siguri în legătură cu oricare din situaţiile enumerate mai sus, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Utilizarea în cavităţile corpului sau la nivelul articulaţiilor

Cavităţile corpului pot fi articulaţiile, uterul şi trompele uterine. Cum şi unde se administrează Visipaque variază în funcţie de tipul examinării.

Utilizarea orală

Pentru examinarea esofagului, stomacului sau intestinului subţire, Visipaque se administrează, de obicei, prin înghiţire. Pentru aceste examinări Visipaque poate fi diluat cu apă.

Dacă vi se administrează mai mult decât trebuie din Visipaque

Este puţin probabil să vi se administreze mai mult decât trebuie din Visipaque. Dacă credeţi că vi s-a administrat mai mult decât trebuie din Visipaque, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Visipaque poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii alergice

Dacă în timpul administrării Visipaque, în perioada în care sunteţi în spital sau într-o clinică, aveţi o reacţie alergică, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Semnele unei reacţii alergice pot include:

  • gâfâit, dificultăţi la respiraţie, senzaţie de apăsare sau durere în piept
  • erupţie pe piele, însoţită de mâncărime sau alte simptome alergice
  • umflare a feţei
  • ameţeli sau leşin (determinate de tensiunea arterială mică)

Reacţiile adverse de mai sus se pot produce la câteva ore sau zile după administrarea Visipaque. Dacă oricare din aceste reacţii adverse se produce după ce aţi părăsit spitalul sau clinica, mergeţi direct la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Alte reacţii adverse pe care le puteţi avea sunt prezentate mai jos, acestea depinzând de modul şi motivul pentru care Visipaque v-a fost administrat. Întrebaţi-vă medicul dacă nu sunteţi sigur asupra modului în care v-a fost administrat Visipaque.

După injectarea într-o arteră sau într-o venă

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 de persoane)

  • reacţie alergică cunoscută şi ca reacţie de hipersensibilitate, vezi mai sus „Reacţii alergice”
  • durere de cap, greaţă, vărsături
  • senzaţie de căldură

Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 de persoane)

  • ameţeli, bătăi neregulate ale inimii, tensiune arterială mică
  • tuse, febră
  • durere

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 de persoane)

  • modificări de vedere sau de auz
  • tensiune arterială mare
  • dificultăţi la respiraţie, senzaţie de frig
  • durere sau disconfort în jurul regiunii stomacului (durere abdominală)
  • probleme ale rinichilor

Cu frecvenţă necunoscută (numărul de persoane afectate nu este cunoscut)

  • reacţie alergică care poate determina şoc şi colaps, vezi „Reacţii alergice” de mai sus
  • senzaţie de dezorientare, dificultate la mişcare trecătoare, crampe musculare
  • durere în piept, cheaguri de sânge (tromboză), durere şi umflare a venelor
  • dificultăţi grave de respiraţie (datorită lichidului acumulat în plămâni)
  • durere la nivelul articulaţiilor, umflare şi sensibilitate (durere la atingere sau apăsare) la nivelul glandelor salivare

După injectarea în coloana vertebrală

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 de persoane)

  • durere de cap
  • vărsături

Cu frecvenţă necunoscută (numărul de persoane afectate nu este cunoscut)

  • ameţeli
  • greaţă
  • durere (la locul injectării)

După utilizarea în cavităţile corpului (de exemplu, uter şi trompe uterine)

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane)

  • durere în jurul regiunii stomacului
  • sângerare din vagin

Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane)

  • durere de cap
  • greaţă
  • febră

Cu frecvenţă necunoscută (numărul de persoane afectate nu este cunoscut)

  • vărsături
  • reacţie alergică, vezi „Reacţii alergice” de mai sus

După injectarea în articulaţii

Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane)

  • durere la locul injectării

Cu frecvenţă necunoscută (numărul de persoane afectate nu este cunoscut)

  • reacţie alergică, vezi „Reacţii alergice” de mai sus

După administrarea orală

Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane)

  • diaree
  • greaţă
  • durere în jurul regiunii stomacului

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 de persoane)

  • vărsături

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Cum se păstrează Visipaque

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 30°C în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină. A se proteja de raze X.

Produsul ambalat în flacoane din polipropilenă/sticlă de 50, 100 şi 200 ml poate fi păstrat timp de până la 1 lună la temperatura de 37°C.

Produsul ambalat în flacoane din polipropilenă de 20 ml poate fi păstrat timp de până la 1 săptămână la temperatura de 37°C înainte de utilizare.

Nu utilizaţi VISIPAQUE după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe flacon, după {Data exp:}. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

Intrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Visipaque

  • Substanţa activă este iodixanol.

Fiecare mililitru Visipaque 270 mg I/ml soluţie injectabilă conţine iodixanol 550 mg (echivalent cu iod 270 mg).

Fiecare mililitru Visipaque 320 mg I/ml soluţie injectabilă conţine iodixanol 652 mg (echivalent cu iod 320 mg).

  • Celelalte componente sunt: trometamol, clorură de sodiu, clorură de calciu, edetat de sodiu şi calciu, acid clorhidric (pentru ajustarea pH-ului) şi apă pentru preparate injectabile.

Cum arată Visipaque şi conţinutul ambalajului

Visipaque este o soluţie injectabilă limpede, incoloră sau de culoare galben deschis, fără particule în suspensie.

Visipaque este disponibil în:

Visipaque 270 mg I/ml soluţie injectabilă

  • Cutie cu 10 flacoane din sticlă incoloră tip I, închise cu dop din cauciuc clorobutilic, sigilate cu capsă din aluminiu, cu disc din polipropilenă, a câte 20 ml soluţie injectabilă
  • Cutie cu 10 flacoane din sticlă incoloră tip I, închise cu dop din cauciuc clorobutilic, sigilate cu capsă din aluminiu, cu disc din polipropilenă, a câte 50 ml soluţie injectabilă
  • Cutie cu 10 flacoane din sticlă incoloră tip I, închise cu dop din cauciuc clorobutilic, sigilate cu capsă din aluminiu, cu disc din polipropilenă, a câte 100 ml soluţie injectabilă
  • Cutie cu 6 flacoane din sticlă incoloră tip I, închise cu dop din cauciuc clorobutilic, sigilate cu capsă din aluminiu, cu disc din polipropilenă, a câte 200 ml soluţie injectabilă
  • Cutie cu 10 flacoane din polipropilenă, închise cu dop din cauciuc, prevăzute cu capac cu filet din polipropilenă, cu inel de sigilare, a câte 50 ml soluţie injectabilă
  • Cutie cu 10 flacoane din polipropilenă, închise cu dop din cauciuc, prevăzute cu capac cu filet din polipropilenă, cu inel de sigilare, a câte 100 ml soluţie injectabilă
  • Cutie cu 10 flacoane din polipropilenă, închise cu dop din cauciuc, prevăzute cu capac cu filet din polipropilenă, cu inel de sigilare, a câte 200 ml soluţie injectabilă

Visipaque 320 mg I/ml soluţie injectabilă

  • Cutie cu 10 flacoane din sticlă incoloră tip I, închise cu dop din cauciuc clorobutilic, sigilate cu capsă din aluminiu, cu disc din polipropilenă, a câte 20 ml soluţie injectabilă
  • Cutie cu 10 flacoane din sticlă incoloră tip I, închise cu dop din cauciuc clorobutilic, sigilate cu capsă din aluminiu, cu disc din polipropilenă, a câte 50 ml soluţie injectabilă
  • Cutie cu 10 flacoane din sticlă incoloră tip I, închise cu dop din cauciuc clorobutilic, sigilate cu capsă din aluminiu, cu disc din polipropilenă, a câte 100 ml soluţie injectabilă
  • Cutie cu 6 flacoane din sticlă incoloră tip I, închise cu dop din cauciuc clorobutilic, sigilate cu capsă din aluminiu, cu disc din polipropilenă, a câte 200 ml soluţie injectabilă
  • Cutie cu 10 flacoane din polipropilenă, închise cu dop din cauciuc, prevăzute cu capac cu filet din polipropilenă, cu inel de sigilare, a câte 50 ml soluţie injectabilă
  • Cutie cu 10 flacoane din polipropilenă, închise cu dop din cauciuc, prevăzute cu capac cu filet din polipropilenă, cu inel de sigilare, a câte 100 ml soluţie injectabilă
  • Cutie cu 10 flacoane din polipropilenă, închise cu dop din cauciuc, prevăzute cu capac cu filet din polipropilenă, cu inel de sigilare, a câte 200 ml soluţie injectabilă

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

GE Healthcare AS

Nycoveien 1-2, P.O. Box 4220 Nydalen, NO-0401 Oslo, Norvegia Telefon : +47 23 18 59 33 Fax : +47 23 18 60 05

Producători

Pentru medicamentul ambalat în flacoane din sticlă GE Healthcare AS

Nycoveien 1 – 2, P.O. Box 4220 Nydalen, NO – 0401 Oslo, Norvegia GE Healthcare Irlanda

IDA Business Park, Carrigtohill Co. Cork, Irlanda

Pentru medicamentul ambalat în flacoane din polipropilenă GE Healthcare Irlanda

IDA Business Park Carrigtohill Co.Cork, Irlanda

Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2010.

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical:

  • Fiecare flacon este destinat pentru utilizare la un singur pacient.
  • Similar tuturor medicamentelor cu administrare parenterală, înainte de utilizare, Visipaque trebuie inspectat vizual pentru a observa prezenţa de particule străine, modificări de culoare şi integritatea flaconului.
  • Medicamentul trebuie tras în seringă imediat înainte de utilizare.
  • Visipaque poate fi încălzit la temperatura corpului înainte de administrare.

Doza recomandată variază în funcţie de tipul investigaţiei, tehnica utilizată, greutate, debitul cardiac şi de starea clinică generală a pacientului.

Produsul este destinat administrării intraarteriale, intravenoase, intratecale şi intracavitare şi poate fi utilizat, de asemenea, pe cale orală sau rectală.

In tabelul următor sunt prezentate dozele recomandate, care pot fi utilizate drept ghid.

Indicaţie/Investigaţie

Concentraţie

Volum

Administrare intraarterială

 

 

Arteriosrafie

270 mg I/ml sau 320(1) mg I/ml

 

– cerebrală selectivă

5-10 ml per administrare

– aortografie

270 mg I/ml sau 320 mg I/ml

40-60 ml per administrare

– periferică

270 mg I/ml sau 320 mg I/ml

30-60 ml per administrare

– viscerală selectivă DSA i.a.

270 mg I/ml

10-40 ml per administrare

Aneioerafie cardiacă

 

 

Adulţi

 

 

– administrare la nivelul ventriculului

320 mg I/ml

30-60 ml per administrare

stâng şi originii aortei

 

 

– coronarografie selectivă

320 mg I/ml

4-8 ml per administrare

 
 

Copii

270 mg I/ml sau 320 mg I/ml

In funcţie de vârstă, greutate şi patologie (doza totală maximă recomandată este de 10 ml/kg)

Administrare intravenoasă

Uroarafie Adulţi

270 mg I/ml sau 320 mg I/ml

40-80 ml(2)

Copii < 7 kg

270 mg I/ml sau 320 mg I/ml

2-4 ml/kg

Copii > 7 kg

270 mg I/ml sau 320 mg I/ml

2-3 ml/kg

Toate dozele depind de vârstă, greutate şi patologie (se administrează maxim 50 ml)

Flebografie

270 mg I/ml

50-150 ml per membru inferior

Tomodensitometrie Adulţi

  • Cerebrală
  • întregul organism

270 mg I/ml sau 320 mg I/ml 270 mg I/ml sau 320 mg I/ml

50-150 ml 75-150 ml

Copii

– Cerebrală şi întregul organism

270 mg I/ml sau 320 mg I/ml

2-3 ml/kg până la 50 ml (în anumite cazuri se pot administra doze de până la 150 ml)

Administrare intratecală-doar la

adulţi

Mielografie lombară şi toracică (administrare lombară)

270 mg I/ml sau 320 mg I/ml 270 mg I/ml sau 320 mg I/ml

10-12 ml(3) 10-12 ml(3)

Mielografie cervicală (administrare cervicală sau lombară)

 

 

Administrare intracavitară

Artrografie

270 mg I/ml

Doza poate fi ajustată individual, pentru a permite vizualizarea optimă. 1-15 ml

Histerosalpingografie (HSG)

270 mg I/ml

5-10 ml

Doza recomandată poate fi depăşită în caz de reflux la nivelul cavităţii uterine (au fost studiate doze de până la 40 ml).

Investigaţii gastrointestinale

Administrare orală

Adulţi

  • Esofag
  • Stomac

320 mg I/ml 320 mg I/ml

Doza trebuie ajustată individual pentru a permite vizualizarea optimă.

80-200 ml în studiile realizate 10-200 ml

 

Copii

320 mg I/ml

20-200 ml în studiile realizate

 

270 mg I/ml sau 320 mg I/ml

5 ml/kg, 10-240 ml în studiile

 

 

realizate

Administrare rectală

 

 

Copii

270 mg I/ml sau 320 mg I/ml

30-400 ml în studiile realizate

 
  1. Au fost efectuate studii cu ambele concentraţii, dar în majoritatea cazurilor se recomandă concentraţia de 270 mg I/ml.
  2. în urografia care necesită doze mari se pot depăşi 80 ml.
  3. pentru minimalizarea reacţiilor adverse posibile, nu trebuie depăşită doza totală de 3,2 g iod. Vârstnici: dozele sunt aceleaşi ca şi pentru adulţi.
 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan