Vibrocil Duo, 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml, spray nazal, soluţie

Substanță activa
Clorhidrat de xilometazolină/bromură de ipratropiu
Clasa ATC
R01AB
Format
spray nazal, soluţie
Afecțiuni
congestie nazală însoţită de secreţii nazale (rinoree), asociate cu răceala obişnuită (guturai)
Producător
Novartis Consumer Health GmbH
Acțiune terapeutică
reduce secreţia nazală, are efect decongestionant

Ce este Vibrocil Duo şi pentru ce se utilizează

VIBROCIL DUO este un medicament combinat compus din două substanţe active diferite. Una reduce secreţia nazală, cealaltă are efect decongestionant.

VIBROCIL DUO este utilizat pentru tratamentul congestiei nazale însoţită de secreţii nazale (rinoree), asociate cu răceala obişnuită (guturai).

Înainte să utilizaţi Vibrocil Duo

Nu utilizaţi VIBROCIL DUO

  • la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, deoarece nu există suficiente date disponibile pentru această grupă de vârstă.
  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidrat de xilometazolină sau bromură de ipratropiu sau la oricare dintre celelalte componente ale VIBROCIL DUO
  • dacă sunteţi hipersensibil la atropină sau substanţe similare, de exemplu hiosciamină şi scopolamină
  • dacă vi s-a scos hipofiza printr-o operaţie chirurgicală efectuată prin nas
  • în urma operaţiilor chirurgicale prin nas sau gură, în care este posibil ca membrana creierului să fi fost afectată
  • dacă aveţi glaucom
  • dacă aveţi inflamaţie a mucoasei nasului neînsoţită de secreţii (rinită uscată)

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi VIBROCIL DUO

In următoarele situaţii, trebuie să vă adresaţi întotdeauna medicului dumneavoastră înainte de a utiliza VIBROCIL DUO:

  • dacă sunteţi sensibil la anumite substanţe adrenergice (de exemplu, adrenalină, efedrină), se pot produce reacţii adverse sub formă de insomnie, ameţeli, tremurături, bătăi rapide ale inimii sau tensiune arterială crescută
  • dacă aveţi o boală cardiovasculară, tensiune arterială mare, diabet zaharat sau eliberare crescută a hormonilor glandei tiroide (hipertiroidie)
  • în cazul măririi de volum a prostatei, îngustării diametrului intern al ureterului, glaucomului cu unghi îngust
  • evitaţi pulverizarea VIBROCIL DUO în sau în jurul ochilor. Dacă VIBROCIL DUO intră în contact cu ochii, puteţi prezenta vedere temporar înceţoşată, iritaţii ale ochiului, dureri sau înroşire a ochilor. De asemenea, se poate produce agravarea glaucomului cu unghi îngust. Clătiţi ochii cu apă rece şi adresaţi-vă medicului dacă vă dor ochii sau aveţi vederea înceţoşată.
  • dacă vă curge sânge din nas foarte uşor
  • dacă aveţi ocluzie intestinală sau fibroză chistică
  • dacă aveţi o tumoră benignă (feocromocitom) care produce mari cantităţi de adrenalină şi noradrenalină

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

VIBROCIL DUO poate influenţa sau poate fi influenţat de:

  • anumite medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei (inhibitori ai MAO şi antidepresive triciclice şi tetraciclice):
  • VIBROCIL DUO utilizat împreună cu inhibitorii MAO poate creşte substanţial tensiunea arterială în timpul administrării concomitente sau timp de două săptămâni după întreruperea tratamentului cu VIBROCIL DUO.
  • utilizarea VIBROCIL DUO împreună cu antidepresivele triciclice şi tetraciclice poate creşte efectul xilometazolinei (una din componentele medicamentului) în timpul administrării concomitente sau timp de două săptămâni după oprirea tratamentului cu VIBROCIL DUO.
  • anumite medicamente utilizate pentru reducerea mişcărilor intestinale şi răului de mişcare (medicamente care conţin substanţe anticolinergice):
  • utilizareaVIBROCIL DUO împreună cu anumite medicamente administrate pentru reducerea mişcărilor intestinale şi răului de mişcare (medicamente conţinând substanţe anticolinergice) poate creşte efectul acestor medicamente utilizate pentru reducerea mişcărilor intestinale şi răului de mişcare.

Dacă utilizaţi oricare dintre medicamentele menţionate mai sus, întrebaţi un medic înainte de a folosi VIBROCIL DUO.

Sarcina şi alăptarea

VIBROCIL DUO nu trebuie utilizat în timpul sarcinii în afară de cazul când vă recomandă medicul dumneavoastră. VIBROCIL DUO nu trebuie utilizat în timpul alăptării în afară de cazul când vă recomandă medicul dumneavoastră.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

VIBROCIL DUO nu are nicio influenţă sau are influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Cum să utilizaţi Vibrocil Duo

Adulţi: o pulverizare în fiecare nară, după cum este necesar, maxim de 3 ori pe zi timp de maxim 7 zile. Trebuie să treacă cel puţin 6 ore între administrarea a două doze. Nu trebuie să utilizaţi VIBROCIL DUO mai mult de 7 zile, deoarece tratamentul cronic cu decongestionante nazale, cum este xilometazolina (una din substanţele active ale VIBROCIL DUO) poate determina inflamaţia mucoasei nasului (aşa numita rinită medicamentoasă).

Este recomandat să întrerupeţi tratamentul cu VIBROCIL DUO când simptomele se îmbunătăţesc, chiar înainte de durata maximă de tratament de 7 zile, pentru a scădea riscul apariţiei reacţiilor adverse.

Există numai o experienţă limitată privind utilizarea la pacienţii cu vârsta peste 70 de ani.

VIBROCIL DUO nu trebuie administrat copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani.

Dacă prezentaţi un efect prea puternic sau prea slab al VIBROCIL DUO, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Utilizaţi VIBROCIL DUO în modul următor:

întotdeauna suflaţi-vă nasul înainte de a utiliza spray-ul nazal. îndepărtaţi capacul de protecţie.

Înainte de prima administrare amorsaţi pompa apăsând de 4 ori. O dată amorsată, pompa va rămâne pregătită de funcţionare pe toată durata tratamentului zilnic. În cazul în care la o apăsare completă a pompei soluţia din spray nu este pulverizată, pompa trebuie reamorsată cu acelaşi număr de pulverizări ca şi prima dată.

Ţineţi flaconul în poziţie verticală. înclinaţi-vă uşor capul în faţă.

închideţi o nară aşezându-vă degetul pe partea laterală a nasului şi introduceţi vârful pulverizatorului în cealaltă nară. Apăsaţi pompa rapid în timp ce inhalaţi prin nas. Repetaţi această procedură pentru cealaltă nară.

Efectul apare în decurs de 5-15 minute.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă nu sunteţi sigur.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din VIBROCIL DUO

Dacă aţi utilizat mai mult decât trebuie din medicament, adresaţi-vă medicului, spitalului sau serviciului de urgenţă pentru evaluarea riscului şi pentru recomandări. Acest fapt este important în special pentru copii, la care posibilitatea de a dezvolta reacţii adverse este mai mare decât la adulţi. Simptomele de supradozaj sunt ameţeli severe, transpiraţie, scăderea severă a temperaturii corpului, dureri de cap, bătăi lente ale inimii, bătăi rapide ale inimii, tulburări de respiraţie, comă, tensiune arterială mare, care poate fi urmată de tensiune arterială mică. Alte simptome pot fi gură uscată, dificultăţi de concentrare a privirii şi halucinaţii.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, VIBROCIL DUO poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Cele mai frecvente reacţii adverse sunt sângerarea din nas şi uscarea mucoasei nasului. Multe din reacţiile adverse raportate sunt şi simptome ale guturaiului.

Reacţii adverse foarte frecvente (apar la mai mult de ¡utilizator din 10): Sângerare la nivelul nasului, uscare a mucoasei nasului.

Reacţii adverse frecvente (apar la 1 până la 10 utilizatori din 100):

Disconfort şi congestie la nivelul nasului, gât uscat şi iritat, durere la nivelul nasului, uscare a gurii, senzaţie de alterare a gustului, durere de cap.

Mai puţin frecvente (apar la 1 până la 10 utilizatori din 1000):

Ulcer la nivelul nasului, strănut, durere în gât, tuse, răguşeală, stomac deranjat, greaţă, senzaţie de alterare a mirosului, ameţeli, tremurături, disconfort, oboseală, insomnie, ochi iritaţi, ochi uscaţi, creştere a bătăilor inimii, puls neregulat.

Rare (apar la 1 până la 10 utilizatori din 10000): Secreţii la nivelul nasului.

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate f estimată din datele disponibile):

Disconfort în jurul nasului, dificultăţi la înghiţire, disconfort la nivelul pieptului, sete, reacţii alergice severe, dificultăţi de concentrare a privirii, agravare a glaucomului, durere la nivelul ochiului, tulburări de vedere, mâncărime, dificultăţi de golire a vezicii.

Pentru a reduce la minim riscul apariţiei reacţiilor adverse, cum sunt sângerarea nazală şi alte reacţii la nivelul nasului, se recomandă oprirea tratamentului cu VIBROCIL DUO, când simptomele de congestie nazală şi secreţii nazale se îmbunătaţesc, chiar înainte de durata maximă recomandată a tratamentului de 7 zile.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Vibrocil Duo

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A nu se utiliza VIBROCIL DUO după data de expirare înscrisă pe etichetă. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A nu se congela.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine VIBROCIL DUO

Substanţele active sunt: clorhidrat de xilometazolină şi bromură de ipratropiu. Un ml conţine clorhidrat de xilometazolină 0,5 mg şi bromură de ipratropiu 0,6 mg. 1 puf conţine de clorhidrat de xilometazolină 70 micrograme şi bromură de ipratropiu 84 micrograme. Celelalte componente sunt: edetat disodic dihidrat, glicerol 85%, apă purificată, hidroxid de sodiu şi acid clorhidric concentrat (pentru ajustarea pH – ului).

Cum arată VIBROCIL DUO şi conţinutul ambalajului

VIBROCIL DUO este o soluţie limpede, incoloră. Flaconul conţine aproximativ 70 de pufuri.

VIBROCIL DUO este disponibil sub formă de flacon a 10 ml spray nazal, soluţie prevăzut cu pompă cu doze măsurate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Novartis Consumer Health GmbH Zielstattstrasse 40, 81379 München, Germania

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Austria                                   OtriDuo 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml Nasenspray, Lösung

Belgia                                    Otrivine Duo 0,5mg/ml + 0,6mg/ml neusspray oplossing

Danemarca                            Otrivin Complete naesespray, oplosning

Estonia                                   Otrivin Total ninasprei lahus 0.5+0.6 mg/ml

Finlanda                                 Otrivin Comp 0,5mg/ml + 0,6mg/ml nenäsumute, liuos

Germania                               Otriven Duo mit Xylometazolin und Ipratropium

Grecia                                    Otrivin Advance

Islanda                                   Otrivin Complete 0,5mg/ml + 0,6mg/ml nefuoi lausn

Italia                                      Otriduo 0,5mg/ml + 0,6mg/ml spray nasale, soluzione

Letonia                                  Otrivin Total 0,5 mg/ml + 0,6mg/ml deguna pilieni skidums

Lituania                                 OtriDuo 0,5 mg/0,6 mg/ml nosies purskalas, tirpalas

Luxemburg                            Otrivine Duo

Norvegia                                Otrivin Comp 0,5mg/ml + 0,6mg/ml nesespray, opplosning

Olanda                                   Otrivin Duo Xylometazoline hydrochloride & Ipratropium bromide, 0,5/0,6 mg/ml, neusspray, oplossing

Polonia                                  Otrivin Duo

Portugalia                               Otrifar 0.5mg/ml + 0.6mg/ml soluşao para pulverizaşao

Republica Cehă                     Otrivin Rhinostop

România                                Vibrocil Duo 0,5 mg/ml + 0,6 mg/ml spray nazal, soluţie

Republica Slovacia                Otrivin Complete

Spania                                   Otriduo 0,5mg/ml + 0,6mg/ml pulverizacion nasal

Suedia                                   Otricomb 0,5mg/ml + 0,6 mg/ml nässpray lösning

Ungaria                                  Otrivin Duo 0,5mg/ml + 0,6mg/ml oldatos orrspray

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2012. Data ultimei verificări a prospectului Februarie 2012.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?