Valsartan Teva, 40 mg / 80 mg / 160 mg, capsule

Substanță activa
Valsartan
Clasa ATC
C09CA
Format
capsule
Afecțiuni
tensiune arterială mare la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani, tratamentul pacienţilor adulţi după un atac de cord (infarct de miocard) recent, insuficienţă cardiacă simptomatică la pacienţii adulţi
Producător
TEVA UK Ltd
Acțiune terapeutică
antagonişti ai receptorilor de angiotensină II, ajută la controlul hipertensiunii arteriale

Ce este Valsartan Teva şi pentru ce se utilizează

Valsartan Teva aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonişti ai receptorilor de angiotensină II, care ajută la controlul hipertensiunii arteriale. Angiotensina II este o substanţă din organism care determină îngustarea vaselor de sânge, provocând astfel creşterea tensiunii arteriale. Valsartan Teva acţionează prin blocarea efectului angiotensinei II. Ca rezultat, vasele de sânge se relaxează şi tensiunea arterială scade.

Valsartan Teva 40 mg, capsule, poate fi utilizat pentru trei afecţiuni diferite:

  • pentru tratamentul tensiunii arteriale mari la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani. Valorile mari ale tensiunii arteriale cresc presiunea asupra inimii şi arterelor. Dacă nu este tratată, poate afecta vasele de sânge din creier, inimă şi rinichi, putând determina accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă sau insuficienţă renală. Hipertensiunea arterială măreşte şi riscul atacurilor de cord. Scăderea tensiunii arteriale la valorile normale reduce riscul de a dezvolta aceste afecţiuni.
  • pentru tratamentul pacienţilor adulţi după un atac de cord (infarct de miocard) recent. Prin „recent” se înţelege un interval cuprins între 12 ore şi 10 zile.
  • pentru tratamentul insuficienţei cardiace simptomatice la pacienţii adulţi. Valsartan Teva este utilizat atunci când nu pot fi utilizate medicamente din grupul denumit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) (medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace) sau poate fi utilizat împreună cu inhibitorii ECA atunci când beta-blocantele (alte medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace) nu pot fi utilizate. Simptomele insuficienţei cardiace includ scurtarea respiraţiei şi umflarea picioarelor datorită acumulării de lichid. Aceasta se datorează faptului că muşchiul inimii nu poate pompa sângele suficient de puternic pentru a asigura aportul de sânge necesar în întregul organism .

Valsartan Teva 80 mg, capsule şi Valsartan Teva 160 mg, capsule poate fi utilizat pentru trei afecţiuni diferite:

  • pentru tratamentul hipertensiunii arteriale la adulţi şi la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani. Valorile mari ale tensiunii arteriale cresc presiunea asupra inimii şi arterelor. Dacă nu este tratată, poate afecta vasele de sânge din creier, inimă şi rinichi, putând determina accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă sau insuficienţă renală. Hipertensiunea arterială măreşte şi riscul atacurilor de cord. Scăderea tensiunii arteriale la valorile normale reduce riscul de a dezvolta aceste afecţiuni.
  • pentru tratamentul pacienţilor adulţi după un atac de cord (infarct de miocard) recent. Prin „recent” se înţelege un interval cuprins între 12 ore şi 10 zile.
  • pentru tratamentul insuficienţei cardiace simptomatice la pacienţi adulţi. Valsartan Teva este utilizat atunci când nu pot fi utilizate medicamente din grupul denumit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) (medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace) sau poate fi utilizat împreună cu inhibitorii ECA atunci când beta-blocantele (alte medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace) nu pot fi utilizate. Simptomele insuficienţei cardiace includ scurtarea respiraţiei şi umflarea picioarelor datorită acumulării de lichid. Aceasta se datorează faptului că muşchiul inimii nu poate pompa sângele suficient de puternic pentru a asigura aportul de sânge necesar în întregul organism.

Înainte să luaţi Valsartan Teva

NU utilizaţi Valsartan Teva

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la valsartan sau la oricare dintre celelalte componente ale Valsartan Teva enumerate la sfârşitul acestui prospect
  • dacă aveţi o boală severă a ficatului
  • dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni (este mai bine să evitaţi să luaţi Valsartan Teva în primele luni de sarcină – vezi punctul Sarcina).

Dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii nu luaţi Valsartan Teva.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Valsartan Teva

  • dacă aveţi o boală a ficatului.
  • dacă aveţi o boală severă de rinichi sau dacă faceţi dializă.
  • dacă aveţi o îngustare a arterei renale.
  • dacă aţi fost supus recent unui transplant de rinichi (aţi primit un rinichi nou).
  • dacă vă aflaţi sub tratament după un infarct miocardic sau pentru insuficienţă cardiacă, medicul dumneavoastră vă poate verifica funcţia renală.
  • dacă aveţi o boală severă de inimă, alta decât insuficienţă cardiacă şi infarct miocardic.
  • dacă luaţi medicamente care cresc cantitatea de potasiu în sânge. Acestea includ suplimente de potasiu sau substituenţi de sare care conţin potasiu, medicamente care economisesc potasiu şi heparină. Poate fi necesară verificarea cantităţii de potasiu din sânge la intervale regulate.
  • dacă aveţi sub 18 de ani şi luaţi Valsartan Teva în asociere cu alte medicamente care inhibă sistemul renină-angiotensină-aldosteron (medicamente care reduc tensiunea arterială), medicul dumneavoastră vă poate verifica funcţia renală şi cantitatea de potasiu din sânge, la intervale regulate.
  • dacă suferiţi de aldosteronism. Acesta este o boală în care glandele suprarenale secretă o cantitate mare din hormonul denumit aldosteron. Dacă vă aflaţi în această situaţie, nu este recomandat să utilizaţi Valsartan Teva.
  • dacă aţi pierdut o cantitate mare de lichide (deshidratare) din cauza diareei, vărsăturilor sau a dozelor mari de medicamente pentru eliminarea apei (diuretice).
  • trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau puteţi deveni) gravidă. Valsartan Teva nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de 3 luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi punctul Sarcina).

Dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a lua Valsartan Teva.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Efectul tratamentului poate fi modificat dacă Valsartan Teva este utilizat împreună cu anumite medicamente. Este posibil să fie necesar să schimbaţi doza, să luaţi alte măsuri de precauţie sau, în unele cazuri, să întrerupeţi utilizarea unuia dintre medicamente. Acest lucru este valabil atât pentru medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală cât şi pentru cele eliberate fără prescripţie medicală, în special:

  • alte medicamente care reduc tensiunea arterială, în special medicamentele pentru eliminarea apei (diuretice).
  • medicamente care cresc cantitatea de potasiu din sângele dumneavoastră. Acestea includ suplimente de potasiu şi substituenţi de sare care conţin potasiu, medicamente care economisesc potasiu şi heparina.
  • un anumit tip de analgezice numite medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS).
  • litiul, un medicament utilizat pentru tratamentul anumitor tipuri de boli psihice. În plus:
  • dacă sunteţi tratat după un infarct miocardic, nu este recomandată asocierea cu inhibitori ECA (medicamente utilizate pentru tratamentul infarctului miocardic).
  • dacă sunteţi tratat pentru insuficienţă cardiacă, nu este recomandată asocierea triplă cu inhibitori ECA şi beta-blocante (medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace).

Utilizarea Valsartan Teva cu alimente şi băuturi

Puteţi lua Valsartan Teva cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de utilizarea oricărui medicament.

  • Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau puteţi deveni) gravidă. în mod normal, medicul dumneavoastră vă va recomanda să încetaţi să luaţi Valsartan Teva înainte de a rămâne gravidă sau imediat ce ştiţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să luaţi alt medicament în locul Valsartan Teva. Valsartan Teva nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de 3 luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă.
  • Informaţi medicul dumneavoastră dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi să alăptaţi. Valsartan Teva nu este recomandat pentru utilizare femeilor care alăptează, iar medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

înainte de a conduce un vehicul, a folosi unelte sau utilaje sau a desfăşura alte activităţi care solicită concentrare, asiguraţi-vă că ştiţi cum vă afectează Valsartan Teva. Similar altor medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale, Valsartan Teva poate determina, în cazuri rare, ameţeli şi vă poate afecta capacitatea de concentrare.

Cum să luaţi Valsartan Teva

Utilizaţi întotdeauna Valsartan Teva exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră, pentru a obţine cele mai bune rezultate şi pentru a reduce riscul de reacţii adverse. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur,. Deseori, pacienţii cu tensiune arterială crescută nu prezintă simptome ale acestei afecţiuni. Mulţi dintre ei se pot simţi aproape normal. De aceea, este cu atât mai important să continuaţi vizitele periodice la medic, chiar dacă vă simţiţi bine.

Pentru doze nerealizabile/nepracticabile cu această concentraţie, sunt disponibile alte concentraţii şi forme farmaceutice ale acestui medicament.

Valsartan Teva 80 mg

Valsartan Teva 160 mg

Adulţi cu hipertensiune arterială: Doza uzuală este de 80 mg pe zi. În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate prescrie doză mai mare (de exemplu 160 mg sau 320 mg). De asemenea, este posibil ca acesta/aceasta să asocieze Valsartan Teva cu un alt medicament (de exemplu, un diuretic).

Copii şi adolescenţi (cu vârsta între 6 şi 18 ani) cu hipertensiune arterială:

La pacienţii cu greutatea corporală sub 35 kg, doza uzuală este de 40 mg valsartan o dată pe zi. La pacienţii cu greutatea corporală de 35 kg sau peste, doza iniţială uzuală este de 80 mg valsartan o dată pe zi. În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate prescrie doze mai mari (doza poate fi crescută până la 160 mg şi până la maximum 320 mg).

  • Pacienţi adulţi după un infarct miocardic recent:

În general, după un infarct miocardic tratamentul este început cel mai devreme, după cel mult 12 ore, de obicei într-o doză mică, de 20 mg, de două ori pe zi. Aceasta doză se obţine prin înjumătăţirea comprimatelor de 40 mg. Medicul dumneavoastră va creşte treptat această doză pe parcursul a câteva săptămâni, până la doza maximă de 160 mg de două ori pe zi. Doza finală depinde de cantitatea pe care o puteţi tolera dumneavoastră, în mod individual

Valsartan Teva poate fi administrat împreună cu alte medicamente pentru tratamentul infarctului miocardic, iar medicul dumneavoastră va stabili tratamentul potrivit pentru dumneavoastră.

  • Pacienţi adulţi cu insuficienţă cardiacă:

În general, tratamentul începe cu doza de 40 mg de două ori pe zi. Medicul dumneavoastră va creşte doza treptat pe parcursul a câteva săptămâni, până la doza maximă de 160 mg de două ori pe zi. Doza finală depinde de cantitatea pe care o puteţi tolera dumneavoastră, în mod individual.

Valsartan Teva poate fi administrat împreună cu alte medicamente pentru tratamentul insuficienţei cardiace, iar medicul dumneavoastră va stabili tratamentul potrivit pentru dumneavoastră.

Puteţi lua Valsartan Teva cu sau fără alimente. înghiţiţi Valsartan Teva cu un pahar de apă. Luaţi Valsartan Teva aproximativ la aceeaşi oră, în fiecare zi.

Dacă utilizaţi mai mult Valsartan Teva decât trebuie

Dacă apar ameţeli severe şi/sau stare de leşin, contactaţi imediat medicul şi aşezaţi-vă Dacă aţi luat în mod accidental prea multe capsule, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, farmacistului sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Valsartan Teva

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi.Totuţi, dacă este aproape timpul să luaţi următoarea doză, omiteţi doza uitată.Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Valsartan Teva

încetarea tratamentului cu Valsartan Teva poate agrava boala dumneavoastră. Nu încetaţi să luaţi medicamentul decât dacă medicul dumneavoastră vă indică acest lucru.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Valsartan Teva poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Aceste reacţii adverse pot apărea cu anumite frecvenţe, care sunt definite după cum urmează:

Foarte frecvente:                  afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:                           afectează 1 până la 10 pacienţi din 100

Mai puţin frecvente:            afectează 1 până la 10 pacienţi din 1 000

Rare:                                  afectează 1 până la 10 pacienţi din 10 000

Foarte rare:                         afectează mai puţin de 1 pacient din 10 000

Cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile.

Unele simptome necesită asistenţă medicală imediată:

Puteţi prezenta simptome de edem angioneurotic (o reacţie alergică specifică) cum sunt:

  • umflarea feţei, buzelor, limbii sau gâtului
  • dificultăţi de respiraţie sau de înghiţire
  • urticarie, mâncărimi

Dacă prezentaţi oricare dintre acestea, adresaţi-vă imediat unui medic.

Reacţile adverse includ:

Frecvente:

  • ameţeli
  • scăderea tensiunii arteriale, cu sau fără simptome cum este senzaţia de ameţeală şi senzaţie leşin la ridicarea în picioare
  • scăderea funcţiei renale (semne de insuficienţă renală)

Mai puţin frecvente

  • edem angioneurotic (vezi pct. „Unele simptome necesită asistenţă medicală imediată”)
  • pierderea bruscă a conştienţei (sincopă)
  • senzaţie de învârtire (vertij)
  • scăderea severă a funcţiei renale (semne de insuficienţă renală acută)
  • spasme musculare, ritm cardiac anormal (semne ale unei concentraţii crescute de potasiu)
  • lipsă de aer, dificultăţi de respiraţie în poziţia culcat, umflarea picioarelor (semne de insuficienţă cardiacă)
  • durere de cap
  • tuse
  • durere abdominală
  • greaţă
  • diaree
  • oboseală
  • stare de slăbiciune

Cu frecvenţă necunoscută

– pot apărea reacţii alergice cu erupţie trecătoare pe piele, mâncărime şi urticarie, simptome de febră, articulaţii tumefiate şi dureri articulare, dureri musculare, umflarea ganglionilor limfatici şi/sau simptome asemănătoare gripei (semne ale bolii serului)

  • pete de culoare roşu-purpuriu, febră, mâncărime (semne ale inflamaţiei vaselor de sânge, numită şi vasculită)
  • sângerare sau învineţire neobişnuită (semne de trombocitopenie)
  • durere musculară (mialgie)
  • febră, durere în gât sau ulceraţii la nivelul gurii determinate de infecţii (simptome ale unui număr scăzut de celule albe sanguine, denumit şi neutropenie)
  • scăderea concentraţiei de hemoglobină şi scăderea procentului celulelor roşii în sânge (care poate conduce la anemie, în cazuri severe,)
  • creşterea cantităţii de potasiu în sânge (care poate genera spasme musculare şi ritm cardiac anormal, în cazuri severe,)
  • creşterea valorilor testelor funcţiei hepatice (care pot indica o afectare a ficatului), incluzând o creştere a cantităţii de bilirubină în sânge (care poate genera colorarea în galben a pielii şi ochilor, în cazuri severe)
  • creşterea concentraţiei de uree din sânge şi creşterea valorilor creatininei serice (care pot indica o funcţie renală anormală)
  • nivel scăzut de sodiu în sânge (care poate declanşa oboseală, confuzie, spasme musculare şi/sau convulsii în cazuri severe)

Frecvenţa anumitor reacţii adverse poate varia în funcţie de starea dumneavoastră. De exemplu, reacţiile adverse cum sunt ameţelile şi scăderea funcţiei renale au fost observate mai puţin frecvent la pacienţii adulţi trataţi pentru tensiune arterială crescută decât la la pacienţii adulţi trataţi pentru insuficienţă cardiacă sau după un infarct miocardic recent.

Reacţiile adverse la copii şi adolescenţi sunt similare celor observate la adulţi.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Valsartan Teva

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Valsartan Teva după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective

A se păstra la temperaturi sub 25°C. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Valsartan Teva

Substanţa activă este valsartan.Fiecare capsulă conţine valsartan 40 mg. Fiecare capsulă conţine valsartan 80 mg. Fiecare capsulă conţine valsartan 160 mg. – Celelalte componente sunt: dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidonoglicolat de sodiu (tip A), crospovidonă tip A, celuloză microcristalină PH 101, amidon de porumb şi stearat de magneziu în capsulă. învelişul capsulei este alcătuit din dioxid de titan, gelatină, oxid negru de fer. Capsulele de 80 mg şi 160 mg conţin şi oxid roşu de fer, iar cele de 160 mg conţin şi oxid galben de fer. Cerneala de printare conţine shellac, propilenglicol şi oxid negru de fer.

Cum arată Valsartan Teva şi conţinutul ambalajului

Capsulă

Valsartan 40 mg: capsule cu corp şi cap gri opac, care contin pulbere aproape albă până la gălbui, imprimate cu V40 pe corp si cap.
Valsartan  80 mg:  capsule cu corp gri opac şi capac de culoarea pielii, care contin pulbere aproape albă până la gălbui, imprimate cu V80 pe corp şi cap.
Valsartan  160 mg:  capsule cu corp gri opac şi cap de culoarea pielii, care contin pulbere aproape albă până la gălbui, imprimate cu V160 pe corp şi cap.

Cutii cu blistere transparente din PVC/PE/PVdC-Al.

Mărimi de ambalaj:

40 mg: 1, 7, 14, 15, 28, 30, 56, 84, 90, 98, 100 şi 280 capsule.
80 mg şi 160 mg: 1, 14, 15, 28, 30, 56, 84, 90, 98, 100 şi 280 capsule.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Teva Pharmaceuticals S.R.L.

Str. Domniţa Ruxandra nr 12, parter, sector 2

Bucureşti, 020562, România

Tel: 021 230 65 24

Fax: 021 230 65 23

Producători

TEVA UK Ltd

Brampton Road, Hampden Park, Eastbourne, East Sussex, BN22 9AG Marea Britanie

TEVA SANTE

Rue Bellocier, 89107 Sens, Franţa

TEVA Pharmaceutical Works Private Limited Company

Pallagi ut 13, 4042 Debrecen Ungaria

TEVA Czech Industries s.r.o.

Ostravskâ 29, c.p. 305, 747 70 Opava -Komârov, Republica Cehă

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

UK:  Valsartan 40 & 80& 160 mg Capsules

BG:   SARTOVAL 40 & 160 mg Capsules

DE:   Valsartan Teva ® 40 &80 &160 mg Hartkapseln

DK:  Valsartan TEVA 40 &80 &160 mg

FI:    Valsartan Teva 40 & 80 &160 mg kapseli

FR:   Valsartan Teva 40 &80 &160 mg gélule

IT :   Valsartan Teva Italia 80 &160 mg capsule

PL:   Valsartan Teva (40, 80 & 160 mg)

RO:   Valsartan Teva 40 &80 &160 mg, capsule

Acest prospect a fost aprobat în  Noiembrie 2011.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal