Valsartan Dr. Reddy’s, 320 mg, comprimate filmate

Producător: Dr. Reddy's Laboratories România S.R.L.
Substanță activa
Valsartan
Clasa ATC
C09CA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
tensiune arterială mare la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 an, insuficienţă cardiacă simptomatică la pacienţii adulţi, tratamentul pacienţilor adulţi care au avut recent un infarct de miocard
Producător
Dr. Reddy's Laboratories (UK) Ltd.
Acțiune terapeutică
antagonişti ai receptorului angiotensinei II, ajută la controlarea tensiunii arteriale mari

Ce este Valsartan Dr. Reddy’s şi pentru ce se utilizează

Valsartan Dr. Reddy’s aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonişti ai receptorului angiotensinei II, care ajută la controlarea tensiunii arteriale mari. Angiotensina II este o substanţă din organism, care determină îngustarea vaselor de sânge, provocând astfel creşterea tensiunii arteriale. Valsartan Dr. Reddy’s acţionează prin blocarea efectului angiotensinei II. Drept rezultat, vasele de sânge se relaxează, iar tensiunea arterială scade.

Valsartan Dr. Reddy’s 320 mg comprimate filmate poate fi utilizat pentru tratamentul:

  • tensiunii arteriale mari la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani.

Valorile mari ale tensiunii arteriale cresc sarcina asupra inimii şi arterelor. Dacă nu este tratată, tensiunea arterială mare poate afecta vasele de sânge din creier, inimă şi rinichi, putând determina accidente vasculare cerebrale, insuficienţă cardiacă sau insuficienţă renală. Tensiunea arterială mare creşte riscul de infarct de miocard. Scăzând tensiunea arterială până la valori normale se reduce riscul de apariţie a acestor tulburări.

  • insuficienţei cardiace simptomatice la pacienţii adulţi.

Valsartan Dr. Reddy’s este utilizat atunci când medicamentele dintr-un grup numit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) (medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace) nu pot fi utilizate; de asemenea, Valsartan Dr. Reddy’s poate fi utilizat împreună cu inhibitorii ECA atunci când beta-blocantele (un alt grup de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace) nu pot fi utilizate.

Simptomele insuficienţei cardiace includ respiraţia dificilă şi umflarea mâinilor şi picioarelor determinată de acumularea de lichid. Aceasta este determinată de faptul că muşchiul inimii nu poate pompa sângele suficient de puternic pentru a asigura aportul de sânge necesar întregului organism.

  • pacienţilor adulţi care au avut recent un infarct de miocard.

Prin „recent” înţelegem aici un interval cuprins între 12 ore şi 10 zile.

Înainte să luaţi Valsartan Dr. Reddy’s

Nu luaţi Valsartan Dr. Reddy’s

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la valsartan sau la oricare dintre celelalte componente ale Valsartan Dr. Reddy’s, prezentate la sfârşitul acestui prospect
  • dacă aveţi o boală severă a ficatului
  • dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni (de asemenea, este mai bine să evitaţi să luaţi Valsartan Dr. Reddy’s în primele luni de sarcină, vezi punctul referitor la sarcină).

Dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, nu luaţi Valsartan Dr. Reddy’s.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Valsartan Dr. Reddy’s

  • dacă aveţi o boală a ficatului
  • dacă aveţi o boală severă de rinichi sau dacă efectuaţi şedinţe de dializă
  • dacă aveţi îngustare a arterei renale
  • dacă vi s-a efectuat recent un transplant de rinichi
  • dacă vă aflaţi sub tratament după un infarct de miocard sau pentru insuficienţă cardiacă, medicul dumneavoastră v-ar putea verifica funcţia rinichilor
  • dacă aveţi o boală severă a inimii, alta decât insuficienţa cardiacă sau infarctul de miocard
  • dacă aveţi aldosteronism. Acesta este o boală în care glandele dumneavoastră suprarenale produc prea mult un hormon numit aldosteron. Dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră, nu este recomandat să utilizaţi Valsartan Dr. Reddy’s.
  • dacă luaţi medicamente care cresc cantitatea de potasiu în sânge. Acestea includ suplimentele de potasiu, substituenţii de sare care conţin potasiu, medicamentele care reţin potasiu şi heparina. Poate fi necesară determinarea cantităţii de potasiu din sângele dumneavoastră, la intervale regulate.
  • dacă sunteţi deshidratat (aţi pierdut o cantitate mare de lichide) din cauza diareei, vărsăturilor sau a dozelor mari de medicamente pentru eliminarea apei (diuretice)
  • dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea deveni) gravidă. Valsartan Dr. Reddy’s nu este recomandat pentru utilizare în primele luni de sarcină şi nu trebuie să îl luaţi dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni, pentru că vă poate afecta grav copilul dacă îl luaţi în această etapă (vezi punctul referitor la sarcină).
  • dacă aveţi vârsta sub 18 ani şi luaţi Valsartan Dr. Reddy’s în asociere cu alte medicamente care inhibă sistemul renină-angiotensină-aldosteron (medicamente care scad tensiunea arterială), este posibil ca medicul dumneavoastră să vă verifice funcţia rinichilor şi cantitatea de potasiu din sânge, la intervale regulate

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Efectele tratamentului pot fi modificate dacă Valsartan Dr. Reddy’s este utilizat împreună cu anumite alte medicamente. Pot fi necesare modificarea dozei, luarea altor măsuri de precauţie sau, în unele cazuri, încetarea utilizării unuia dintre medicamente, în special:

  • alte medicamente utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale, în special medicamentele pentru eliminarea apei (diuretice)
  • medicamente care cresc cantitatea de potasiu din sângele dumneavoastră Acestea includ suplimentele de potasiu, substituenţii de sare care conţin potasiu, medicamentele care reţin potasiu şi heparina.
  • un anumit tip de medicamente împotriva durerii, numite medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS)
  • litiul, un medicament utilizat pentru tratamentul anumitor tipuri de boli psihice.

În plus:

  • dacă luaţi tratament după un infarct de miocard, nu este recomandată asocierea cu inhibitori ai ECA (medicamente utilizate pentru tratamentul infarctului de miocard)
  • dacă luaţi tratament pentru insuficienţă cardiacă, nu este recomandată asocierea triplă cu

inhibitori ai ECA şi beta-blocante (medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace)

Utilizarea Valsartan Dr. Reddy’s împreună cu alimente şi băuturi

Puteţi lua Valsartan Dr. Reddy’s cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  • Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea deveni) gravidă. În mod normal, medicul dumneavoastră vă va recomanda să încetaţi să luaţi Valsartan Dr. Reddy’s înainte de a rămâne gravidă sau deîndată ce ştiţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să luaţi un alt medicament în locul Valsartan Dr. Reddy’s. Valsartan Dr. Reddy’s nu este recomandat pentru utilizare în primele luni de sarcină şi nu trebuie să îl luaţi dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni, pentru că vă poate afecta grav copilul dacă îl luaţi după cea de-a treia lună de sarcină.
  • Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să începeţi să alăptaţi.

Valsartan Dr. Reddy’s nu este recomandat pentru utilizare la mamele care alăptează iar medicul dumneavoastră ar putea alege un alt tratament pe care să îl luaţi dacă doriţi să alăptaţi, în special în cazul în care copilul dumneavoastră este nou-născut sau a fost născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

înainte de a conduce un vehicul, a folosi o unealtă ori un utilaj sau înainte de a desfăşura alte activităţi care solicită concentrare, asiguraţi-vă că ştiţi cum vă afectează Valsartan Dr. Reddy’s. La fel ca multe alte medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari, Valsartan Dr. Reddy’s poate, în rare cazuri, să provoace ameţeli şi să afecteze capacitatea de concentrare.

Informaţii importante privind unele componente ale Valsartan Dr. Reddy’s

Acest medicament conţine lactoză, care este un tip de zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Valsartan Dr. Reddy’s

Luaţi întotdeauna Valsartan Dr. Reddy’s exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră, pentru a obţine cele mai bune rezultate şi a reduce riscul de reacţii adverse. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Adeseori, persoanele care au tensiune arterială mare nu observă niciun semn al acestei afecţiuni. Mulţi dintre ei se pot simţi aproape normal. Din acest motiv, este cu atât mai important să mergeţi la vizitele medicale programate, chiar dacă vă simţiţi bine.

Copii şi adolescenţi (cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani) cu tensiune arterială mare

La pacienţii cu greutatea mai mică de 35 kg, doza uzuală este de 40 mg Valsartan Dr. Reddy’s o dată pe zi.

La pacienţii cu greutatea de cel puţin 35 kg, doza iniţială uzuală este de 80 mg Valsartan Dr. Reddy’s o dată pe zi.

In unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate prescrie doze mai mari (doza poate fi crescută la 160 mg, doza maximă fiind de 320 mg).

Pacienţi adulţi, după un infarct de miocard recent: în general, după un infarct de miocard, tratamentul este început după cel mult 12 ore, de obicei cu o doză mică, de 20 mg pe zi. Puteţi obţine doza de 20 mg prin divizarea comprimatelor de 40 mg. Medicul dumneavoastră va creşte treptat această doză, pe parcursul următoarelor câteva săptămâni, până la doza maximă de 160 mg de două ori pe zi. Doza finală depinde de cantitatea pe care o puteţi tolera dumneavoastră, în mod individual. Valsartan Dr. Reddy’s se poate administra împreună cu alte medicamente pentru tratamentul infarctului de miocard, iar medicul dumneavoastră vă va stabili tratamentul potrivit.

Pacienţi adulţi cu insuficienţă cardiacă: în general, iniţierea tratamentului se face cu doza de 40 mg de două ori pe zi. Medicul dumneavoastră va creşte doza treptat pe parcursul următoarelor câteva săptămâni, până la doza maximă de 160 mg de două ori pe zi. Doza finală depinde de cantitatea pe care o puteţi tolera dumneavoastră, în mod individual.

Valsartan Dr. Reddy’s se poate administra împreună cu alte medicamente pentru insuficienţa cardiacă, iar medicul dumneavoastră vă va stabili tratamentul potrivit.

Puteţi lua Valsartan Dr. Reddy’s cu sau fără alimente. înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă. Luaţi Valsartan Dr. Reddy’s aproximativ la aceeaşi oră, în fiecare zi.

Dacă luaţi mai mult Valsartan Dr. Reddy’s decât trebuie

Dacă prezentaţi ameţeli severe şi/sau leşin, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră şi întindeţi- vă. Dacă aţi luat în mod accidental prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, farmacistului sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Valsartan Dr. Reddy’s

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o cât mai curând după ce vă aduceţi aminte. Dacă, însă, este aproape timpul să luaţi următoarea doză, săriţi peste doza uitată. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Valsartan Dr. Reddy’s

Oprirea tratamentului cu Valsartan Dr. Reddy’s poate determina agravarea bolii dumneavoastră. Nu întrerupeţi administrarea medicamentului decât dacă medicul dumneavoastră vă spune să faceţi acest lucru.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Valsartan Dr. Reddy’s poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Unele simptome necesită asistenţă medicală imediată:

Este posibil să aveţi simptome de angioedem (o reacţie alergică severă), cum sunt:

  • umflare a feţei, limbii sau gâtului
  • dificultate la respiraţie sau la înghiţire
  • urticarie, mâncărimi

Dacă aveţi vreuna din aceste reacţii, adresaţi-vă imediat unui medic.

Alte reacţii adverse includ:

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100):

  • ameţeli
  • scădere a tensiunii arteriale, cu sau fără simptome cum sunt ameţeli şi leşin, apărute atunci când vă ridicaţi în picioare
  • scădere a funcţiei rinichilor (semne de insuficienţă renală)

Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000):

  • durere de cap
  • angioedem (vezi pct. „Unele simptome necesită asistenţă medicală imediată”)
  • pierdere bruscă a conştienţei (sincopă)
  • senzaţie de învârtire (vertij)
  • reducere severă a funcţiei rinichilor (semne de insuficienţă renală acută)
  • spasme musculare, ritm anormal al bătăilor inimii (semne de hiperkaliemie)
  • respiraţie dificilă, dificultăţi la respiraţie în poziţia culcat, umflare a picioarelor sau a labelor picioarelor (semne de insuficienţă cardiacă)
  • tuse
  • durere abdominală
  • greaţă
  • diaree
  • oboseală
  • stare de slăbiciune

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):

  • reacţii alergice cu erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi şi papule; pot apărea simptome cum sunt febră, articulaţii umflate şi dureroase, durere musculară, umflare a nodulilor limfatici şi/sau simptome de tip gripal (semne ale bolii serului)
  • pete de culoare roşu-purpuriu, febră, mâncărime (semne ale inflamaţiei vaselor de sânge, numită şi vasculită)
  • sângerare sau învineţire neobişnuită (semne de trombocitopenie)
  • durere musculară (mialgie)
  • febră, durere în gât sau ulcere la nivelul gurii determinate de infecţii (simptome determinate de numărul mic de celule albe din sânge, denumit şi neutropenie)
  • scădere a valorii hemoglobinei şi scădere a numărului de celule roşii din sânge (care, în cazuri severe, poate genera anemie)
  • creştere a cantităţii de potasiu din sânge (care, în cazuri severe, poate genera spasme musculare şi ritm anormal al bătăilor inimii)
  • creştere a valorilor testelor funcţionale ale ficatului (care indică leziuni ale ficatului), inclusiv o creştere a cantităţii de bilirubină din sânge (care, în cazuri severe, poate genera îngălbenirea pielii şi a albului ochilor)
  • creştere a cantităţii de uree din sânge şi creştere a valorii creatininei serice (care pot indica o funcţie anormală a rinichilor)

Frecvenţa unora dintre reacţiile adverse poate varia în funcţie de starea dumneavoastră. De exemplu, reacţiile adverse cum sunt ameţelile şi scăderea funcţiei rinichilor au fost observate mai frecvent la pacienţii adulţi trataţi pentru hipertensiune arterială decât la pacienţii adulţi trataţi pentru insuficienţă cardiacă sau care au avut recent un infarct de miocard.

Cum se păstrează Valsartan Dr. Reddy’s

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Valsartan Dr. Reddy’s dacă observaţi că ambalajul a fost deteriorat sau prezintă semne de deschidere.

A se păstra la temperaturi sub 30°C în ambalajul original.

Nu utilizaţi Valsartan Dr. Reddy’s după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Valsartan Dr. Reddy’s

Substanţa activă este valsartan. Fiecare comprimat filmat conţine valsartan 320 mg. Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidon de porumb pregelatinizat, crospovidonă, povidonă, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu în nucleu comprimatului şi hipromeloză, dioxid de titan (E 171), macrogol, oxizi de fer (galben, negru şi roşu; E172) în filmul comprimatului.

Cum arată Valsartan Dr. Reddy’s şi conţinutul ambalajului

Comprimate filmate ovale, de culoare maro deschis, cu margini teşite, marcate cu „V320” pe o faţă şi cu o linie mediană pe cealaltă faţă. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Este disponibil în cutii care conţin 14, 28, 30, 50, 56, 60, 98 sau 100 de comprimate filmate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Dr. Reddy’s Laboratories România S.R.L.

Str. Nicolae Caramfil nr. 71-73, etaj 5, spaţiul 10, sect. 1, Bucureşti, România

Fabricant

Dr. Reddy’s Laboratories (UK) Ltd.

6, Riverview Road, Beverley, East Yorkshire, HU 17 0LD, Marea Britanie

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Germania: Valsartan beta 320 mg Filmtabletten

Italia: Valsartan Dr. Reddy’s compresse rivestite

România: Valsartan Dr. Reddy’s 320 mg comprimate filmate

Marea Britanie: Valsartan 320 mg film-coated tablets

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2012.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?