Ursosan, capsule, 250 mg

Producător: Pro.Med.CS Praha A.S.
Substanță activa
Acid ursodeoxicolic
Clasa ATC
A05AA
Format
capsule
Afecțiuni
dizolvarea calculilor biliari de colesterol la pacientii cu risc operator crescut si la pacienti dupa litotripsie, hepatopatii colestatice cronice, gastrite de reflux biliar
Producător
Pro.Med.CS Praha A.S.
Acțiune terapeutică
terapia vezicii biliare, preparate continand acizi biliari

Compoziţie

Compoziţie

Acid ursodeoxicolic 250 mg si excipienti: continutul capsulei: amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu; capsula: dioxid de titan (E171), gelatina pentru o capsula.

Grupa farmacoterapeutica: terapia vezicii biliare, preparate continand acizi biliari.

Indicaţii si contraindicatii

Indicaţii terapeutice

Ursosan este indicat pentru:

-dizolvarea calculilor biliari de colesterol la pacientii cu risc operator crescut si la pacienti dupa litotripsie. Colecistul functional este o conditie necesara pentru succesul tratamentului, ca si prezenta calculilor de colesterol puri, radiotransparenti, a caror diametru nu trebuie sa depaseasca 15 mm;

-hepatopatii colestatice cronice, in particular ciroza biliara primitiva stadiul I si II, colangita sclerozanta primitiva;

-tratamentul gastritelor de reflux biliar.

Contraindicatii

Ursosan nu trebuie administrat in caz de:

 • inflamatii acute ale vezicii si cailor biliare;
 • obstructia cailor biliare (coledoc sau colecist);
 • boala inflamatorie intestinala;
 • afectiuni renale sau hepatice grave;
 • ciroza hepatica in stadiu avansat;
 • sarcina in primul trimestru;
 • imposibilitatea vizualizarii radiologice a veziculei biliare;
 • calculi calcificati;
 • tulburari ale contractilitatii vezicii biliare;
 • colici biliare frecvente.
 • copii sub 6 ani.

Precautii

Ursosan trebuie utilizat numai sub supraveghere medicala.

Administrarea medicamentului nu este recomandata in cazurile in care nu se poate evidentia mentinerea functiei colecistului.

Valorile serice ale testelor functionale hepatice AST, ALT si y-GT trebuie determinate de catre medic la intervale de 4 saptamani in timpul primelor 3 luni de tratament, ulterior la intervale de 3 luni.

Cu toate ca nu s-a demonstrat carcinogenitate pentru acidul ursodeoxicolic se recomanda supraveghere rectocolonica a pacientului.

Interactiuni si atentionari speciale

Interactiuni

Nu s-au observat interactiuni severe. Medicamentele hipolipemiante, de tipul colestiraminei sau colestipolului, si antiacidele ce contin hidroxid de aluminiu – trisilicat de magneziu pot diminua absorbtia UDCA si, astfel, pot diminua efectul medicamentului. Nu este recomandata administrarea la pacienţii care utilizeaza hipolipemiante de tipul clofibrat, bezafibrat sau probucol. Aceste medicamente cresc secretia de colesterol in bila si scad eficacitatea tratamentului. Contraceptivele orale, estrogenii si dietele cu continut de fibre scazut si continut de colesterol crescut scad sansele de succes al tratamentului.

Ursosan poate creste absorbtia ciclosporinei din intestin. De aceea, pacientilor tratati cu ciclosporina trebuie sa li se monitorizeze concentratiile plasmatice de ciclosporina si daca este necesar se vor ajusta dozele de ciclosporina.

In cazuri izolate, Ursosan poate reduce absorbtia ciprofloxacinei.

Atentionari speciale

Pentru a evalua efectele tratamentului si pentru a permite detectarea precoce a unei eventuale calcificari a calculilor trebuie efectuata o colecistografie orala dupa 6 – 10 luni de la inceperea tratamentului, in functie de marimea calculilor. Radiografiile trebuie efectuate in pozitie ortostatica si, de asemenea, in decubit dorsal (monitorizare cu ultrasunete).

Sarcina si alaptarea

In studiile la animale au fost demonstrate efecte teratogene la o specie; la om, nu exista suficienta experienta privind utilizarea in primul trimestru de sarcina. De aceea Ursosan este contraindicat in timpul primului trimestru de sarcina. Inaintea inceperii tratamentului trebuie exclusa existenta unei eventuale sarcini. Femeile de varsta fertila care utilizeaza Ursosan trebuie sa foloseasca o metoda de contraceptie adecvata. Din al doilea trimestru de sarcina, medicul poate indica Ursosan numai daca este absolut necesar, dupa o apreciere adecvata a raportului risc fetal/beneficiu matern al terapiei.

Deoarece nu sunt disponibile suficiente informatii privind excretia acidului ursodeoxicolic in laptele matern, Ursosan nu trebuie utilizat in timpul alaptarii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Ursosan nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare

Doza recomandata pentru dizolvarea calculilor biliari la adulti si pentru tratamentul afectiunilor care duc la congestie biliara este 2-5 capsule Ursosan zilnic, in functie de greutate (10 mg acid ursodeoxicolic/kg/zi). întreaga doza trebuie administrata in priza unica, seara, inainte de culcare. Capsulele se inghit nemestecate, cu o cantitate de lichid suficienta:

greutatea corporala

Doza zilnica de acid ursodezoxicholic

Numar de capsule

pana la 60 kg

500 mg

2

pana la 80 kg

750 mg

3

pana la 100 kg

1 000 mg

4

peste 100 kg

1 250 mg

5

 

Durata si eficacitatea terapiei depind de dimensiunea calculilor si de cooperarea pacientului; este de obicei de sase luni dar poate sa depaseasca un an daca diametrul calculilor este mai mare de 1 cm. In cazul in care calculii nu se reduc in decurs de un an, terapia trebuie intrerupta. Controlul transaminazelor serice este necesar in primele trei luni, la intervaluri de patru saptamani. Daca se constata valori patologice, se recomanda reducerea dozei de Ursosan. Stadiul de dezagregare trebuie monitorizat prin ultrasonografie, la intervaluri de sase luni. Dupa dizolvarea calculilor terapia poate continua timp de inca trei luni, pentru a asigura dizolvarea completa a sedimentelor.

Doza zilnica pentru tratamentul simptomatic al afecţiunilor ce duc la colestaza depinde de greutatea corporala; ea este, de regula, 8-12 mg acid ursodeoxicolic /kg/zi, adica in medie 500­700 mg acid ursodezoxicholic (aproximativ 2-3 capsule Ursosan).

greutate

doza

Dimineata

la pranz

seara

 

zilnica

 

 

 

pana la 60 kg

2 cps.

1

1

pana la 80 kg

3 cps.

1

1

1

pana la 100 kg

4 cps.

1

1

2

 

Dozele trebuie individualizate si nu trebuie depasita doza de sase capsule pe zi. Regimul de tratament depinde de caracteristicile si evolutia clinica a afectiunii. Acidul ursodezoxicholic (UDCA) poate fi utilizat in mod regulat. Capsulele se administreaza nemestecate, cu o cantitate de lichid suficienta. La pacientii cu ciroza biliara primitiva, simptomele clinice ale bolii se pot agrava (de exemplu, pruritul). In acest caz, doza se reduce la o capsula pe zi. Aceasta doza poate fi crescuta treptat, cu o capsula pe saptamana, pana se ajunge la doza initiala.

Doza la copiii este individualizata. De regula, este recomandata doza de 10-20 mg/kg/zi. Reducerea absorbtiei intestinale este compensata printr-o usoara crestere a dozei.

Reactii adverse si supradozaj

Reactii adverse

Calculii biliari se pot calcifica in timpul tratamentului cu Ursosan. Ocazional, poate sa apara urticarie si in cazuri rare materiile fecale pot deveni pastoase.

Comparativ cu acidul chenodezoxicholic, reactiile adverse ale UDCA difera considerabil ca frecventa si consecinte. Diareea este mai rara si dispare, de regula, spontan. Pruritul (mai ales in faza initiala a terapiei) poate aparea exceptional.

Ocazional, in timpul tratamentului stadiilor avansate ale cirozei biliare primitive s-a observat decompensarea cirozei, aceasta reducandu-se dupa intreruperea tratamentului.

In cazuri izolate, in timpul tratamentului cirozelor biliare primitive pot sa apara dureri severe in hipocondrul drept.

Cresterea transaminazelor este nesemnificativa sau poate sa nu apara. Nivelul de colesterol ramane neschimbat.

Supradozaj

In caz de supradozaj poate sa apara diaree. In general, este putin probabil sa se produca supradozajul, deoarece la doze mari absorbtia acidului ursodeoxicolic este modificata, ca urmare, o mare cantitate excretandu-se prin materiile fecale. Dupa administrarea unui numar mare de capsule sunt recomandate spalatura gastrica sau, daca este necesar, terapia simptomatica. Daca apare diaree, doza trebuie redusa; daca aceasta persista, tratamentul trebuie intrerupt. Nu sunt necesare masuri suplimentare specifice; in cazul producerii diareei se instituie tratament de substitutie hidro-electrolitica.

Alte informatii

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25oC, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 5 blistere din PVC/Al a 10 capsule.

Producator

Pro.Med.CS Praha a.s., Republica Ceha

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata

Pro.Med.CS Praha A.S.,

Tel ska 1, Praga 4, Republica Ceha

Data ultimei verificari a prospectului Ianuarie 2006

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. CSID.ro nu este o farmacie online și nu oferă informații legate de preț. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Adrian Marinescu: „Trebuie să fim pregătiți pentru un sezon lung de gripă. Va dura până la sfârșitul lunii aprilie”