Unasyn, comprimate filmate, 375 mg

Substanță activa
Sultamicilină
Clasa ATC
J01CR
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
infecţii respiratorii (sinuzite, otite medii şi epiglotite; pneumonii bacteriene şi bronşite), infecţii urinare şi pielonefrite, infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi, infecţii gonococice
Producător
HAUPT PHARMA LATINA S R L
Acțiune terapeutică
antibiotic denumit penicilină folosit pentru a trata diferite infecţii bacteriene

Ce este Unasyn, comprimate filmate, 375 mg, şi pentru ce se utilizează

Acest medicament face parte din grupa de antibiotice denumite peniciline şi este folosit pentru a trata diferite infecţii bacteriene.

Unasyn comprimate conţine tosilat de sultamicilină, care produce echivalentul a 147 mg sulbactam (un derivat penicilinic) şi 220 mg ampicilină (un antibiotic penicilinic cu spectru lărgit). Sulbactamul ajută ampicilina să acţioneze eficace în infecţiile provocate de bacteriile rezistente la peniciline. Comprimate filmate care au formă de capsulă de culoare albă sau aproape albă, cu logo ,,UN-3” pe una din feţe.

Medicul vă poate recomanda Unasyn, comprimate filmate, 375 mg, pentru a trata următoarele infecţii: respiratorii (sinuzite, otite medii şi epiglotite; pneumonii bacteriene şi bronşite), urinare şi pielonefrite, ale pielii şi ţesuturilor moi, infecţii gonococice.

Înainte să utilizaţi Unasyn, comprimate filmate, 375 mg

Nu luaţi Unasyn:

-dacă sunteţi alergic la peniciline sau la oricare dintre excipienţii produsului;

-dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi;

-dacă aveţi mononucleoză infecţioasă sau herpes;

-dacă aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide;

-dacă copii au sub 6 ani.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Unasyn dacă:

-dacă aţi suferit vreodată de reacţii alergice la cefalosporine sau alţi alergeni; -dacă suferiţi de boli de rinichi, ficat sau sânge.

Folosirea Unasyn cu alimente şi băuturi:

Comprimatele de Unasyn pot fi luate indiferent de orarul meselor.

Sarcina şi alăptarea

Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua orice medicament în timpul sarcinii.

Se recomandă ca Unasyn comprimate să nu fie luat în perioada de alăptare, deoarece cantităţi mici de sulbactam şi ampicilină se excretă în lapte. Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua orice medicament în perioada de alăptare.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Unasyn comprimate nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Folosirea altor medicamente:

Unele medicamente, atunci când sunt luate în acelaşi timp cu Unasyn, pot influenţa modul în care Unasyn acţionează, sau Unasyn poate influenţa modul în care aceste medicamente acţionează. Spuneţi medicului dacă sunteţi în tratament cu oricare dintre medicamentele următoare:

-alopurinol (folosit în tratamentul gutei);

-probenecid (folosit pentru a menţine concentraţii crescute de antibiotic în sânge); -medicamente anticoagulante (care încetinesc coagularea sângelui);

-cloramfenicol, eritromicină, sulfonamide, tetracicline (cunoscute sub denumirea de antibiotice bacteriostatice);

-anticoncepţionale orale conţinând estrogeni;

-metotrexat (folosit în tratamentul cancerului sau poliartritei reumatoide).

înainte de a vi se efectua analize de urină, informaţi medicul dacă sunteţi în tratament cu Unasyn, deoarece unele rezultate ale acestor analize pot fi afectate.

Informaţi medicul sau farmacistul dacă luaţi sau aţi luat recent orice alt medicament, chiar şi dintre cele care se eliberează fără reţetă medicală.

Cum să utilizaţi Unasyn, comprimate filmate, 375 mg

Urmaţi tratamentul cu Unasyn conform indicaţiilor medicului. Dacă aveţi nelămuriri, cereţi sfatul medicului sau farmacistului.

Dacă aveţi impresia că efectul Unasyn este prea puternic sau prea slab, informaţi medicul sau farmacistul. Doza uzuală de sultamicilină la adulţi (inclusiv la pacienţii vârstnici) este de 1-2 comprimate pe cale orală, de două ori pe zi.

In tratamentul gonoreei necomplicate, sultamicilina poate fi luată sub forma de doză unică de 2,25 g (şase comprimate de 375 mg). Trebuie administrat în acelaşi timp şi probenecid 1 g, pentru a prelungi concentraţia în sânge a sulbactamului şi ampicilinei.

Dacă se suspectează sifilis asociat cu gonoreea, trebuie efectuate în acelaşi timp şi teste de sânge în fiecare lună, timp de minimum 4 luni.

In cazul infecţiilor produse de streptococ beta-hemolitic tratamentul trebuie să fie de minimum 10 zile, pentru a preveni complicaţii ca reumatismul articular acut sau glomerulonefrita.

Tratamentul la copii

Doza pentru majoritatea infecţiilor la copii cu greutatea sub 30 kg trebuie stabilită de medic în funcţie de greutatea copilului. La copiii cu greutatea de 30 kg şi peste, se recomandă aceleaşi doze ca şi la adult. Se contraindică copiilor sub 6 ani datorită formei farmaceutice.

Şi la adulţi şi la copii tratamentul trebuie de obicei continuat încă 48 de ore de la dispariţia febrei sau a altor semne de infecţie. Durata obişnuită a tratamentului este de 5-14 zile, dar aceasta poate fi prelungită dacă medicul consideră necesar.

Tratamentul la pacienţii cu insuficienţă renală

Dozele trebuie ajustate şi administrate mai rar, în funcţie de severitatea insuficienţei renale.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie Unasyn:

Dacă luaţi mai multe comprimate decât v-a fost prescris (sau dacă altcineva ia comprimatele dumneavoastră), solicitaţi imediat consult medical sau adresaţi-vă imediat celei mai apropiate unităţi medicale. Luaţi cu dumneavoastră şi ambalajul de Unasyn comprimate.

Dacă uitaţi să luaţi Unasyn comprimate:

Este important să luaţi comprimatele de Unasyn în mod regulat, la aceleaşi ore ale zilei. Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză la ora obişnuită. Nu dublaţi doza pentru a recupera doza pe care aţi uitat să o luaţi.

Efecte care apar la întreruperea tratamentului cu Unasyn comprimate:

S-a demonstrat că administrarea tuturor dozelor recomandate la aceleaşi intervale de timp poate creşte mult eficacitatea medicamentului. De aceea, dacă medicul dumneavoastră nu vă recomandă întreruperea tratamentului, continuaţi să luaţi în mod corect Unasyn comprimate, conform instrucţiunilor.

Reacţii adverse posibile

Ca şi în cazul altor medicamente, Unasyn poate determina efecte nedorite.

Tulburări gastro-intestinale: cele mai frecvente reacţii adverse au fost greaţa, vărsăturile şi diareea.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat: cele mai frecvente reacţii adverse au fost erupţia cutanată (rash) şi senzaţie de mâncărime. Sunt posibile şi alte reacţii ale pielii.

Tulburări hematologice şi limfatice: pot să apară modificări ale formulei sanguine. Aceste reacţii sunt reversibile la întreruperea tratamentului.

Tulburări ale sistemului nervos: ameţeli.

Tulburări hepatobiliare: s-au observat modificări trecătoare ale testelor de laborator.

Alte reacţii adverse ca şi în cazul tratamentului cu ampicilină pot fi observate rar.

Mononucleoza infecţioasă este o boală de origine virală. Unasyn nu se foloseşte în acest caz, pentru că la un număr mare de pacienţi cu mononucleoză trataţi cu ampicilină apar erupţii cutanate (rash cutanat).

Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, anunţaţi imediat medicul:

-dificultăţi de respiraţie apărute brusc sau senzaţie de constricţie în piept;

-umflarea pleoapelor, feţei sau buzelor;

-papule, pete roşii însoţite de senzaţie de mâncărime sau senzaţie de mâncărime generalizată. Este important să anunţaţi medicul sau farmacistul dacă observaţi alte efecte nedorite decât cele menţionate mai sus.

Cum se păstrează Unasyn, comprimate filmate, 375 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Unasyn după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Unasyn, comprimate filmate, 375 mg

Un comprimat filmat conţine sultamicilină, 375 mg, sub formă de tosilat de sultamicilină.

Excipienţi

Nucleu: lactoză anhidră, amidon de porumb uscat, amidon glicolat de sodiu tip A, hidroxipropilceluloză, stearat de magneziu.

Film: macrogol 6000, hipromeloză, dioxid de titan (E171), talc.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

PFIZER EUROPE MA EEIG,

Ramsgate Road, Sandwich, CT 139NJ, Kent, Marea Britanie

Producător

HAUPT PHARMA LATINA S R L. Strada Statale 156 km 47,600 Borgo San Michele, Latina, Italia

Acest prospect a fost aprobat în Februarie, 2012

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being