Thyrozol 5/10/20 mg comprimate filmate

Producător: Merck KGaA
Substanță activa
Tiamazol
Clasa ATC
H03BB
Format
comprimat
Afecțiuni
producerea în exces de hormoni tiroidieni
Producător
Merck KGaA, Merck KGaA & Co.
Acțiune terapeutică
controlează producerea în exces de hormoni tiroidieni, la nivelul glandei tiroide

Ce este Thyrozol şi pentru ce se utilizează

Acest medicament conţine tiamazol. El controlează producerea în exces de hormoni tiroidieni, la nivelul glandei tiroide, indiferent de cauză.
Thyrozol este utilizat pentru a trata producerea în exces de hormoni tiroidieni
– dacă aveţi nevoie să luaţi un medicament pentru tratamentul glandei tiroide care funcţionează în exces, în special dacă aveţi o guşă mică (o umflătură în faţa gâtului) sau nu aveţi guşă
– dacă urmează să vi se efectueze o operaţie la glanda tiroidă
– dacă urmează să vi se efectueze un tratament care utilizează iod radioactiv, în special în cazurile severe de producere în exces de hormoni tiroidieni
– după tratamentul cu iod radioactiv, până când efectul iodului radioactiv s-a stabilizat total.
De asemenea, Thyrozol este utilizat pentru prevenirea producerii în exces de hormoni tiroidieni, înainte de a trebui să urmaţi o procedură care implică expunerea la iod, cum este o examinare cu substanţe de contrast care conţin iod,
– dacă aveţi o uşoară producere în exces de hormoni tiroidieni, fără alte simptome suplimentare
– dacă glanda dumneavoastră tiroidă are anumite zone care produc hormoni (adenom autonom)
– dacă aţi avut, mai devreme în cursul vieţii, producere în exces de hormoni tiroidieni.

Înainte să utilizaţi Thyrozol

Nu utilizaţi Thyrozol
 dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la tiamazol, la orice substanţe înrudite (derivaţi de tioamidă) sau la
oricare dintre celelalte componente ale Thyrozol (vezi pct.6)
 dacă testele de laborator arată că aveţi o reducere a numărului unor anumite celule din sânge
(granulocitopenie)
 dacă vezicula dumneavoastră biliară este blocată înainte de începerea tratamentului cu Thyrozol
 dacă aţi avut măduva osoasă afectată după tratamentul anterior cu tiamazol sau carbimazol.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Thyrozol
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut înainte reacţii alergice uşoare la tiamazol, cum sunt erupţie trecătoare pe piele de cauză alergică sau mâncărimi. Medicul va decide dacă puteţi să utilizaţi Thyrozol.
Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă aveţi o guşă mare (o umflătură în faţa gâtului) care vă produce dificultăţi la respiraţie, deoarece guşa poate creşte în timpul tratamentului cu Thyrozol. Medicul dumneavoastră poate decide să prescrie Thyrozol doar pentru o perioadă limitată şi vă va controla regulat în timpul tratamentului.
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi simptome cum sunt inflamaţie a mucoasei bucale, dureri în gât sau febră. Acestea pot fi determinate de o reducere marcată a numărului unor anumite celule din sânge (granulocitopenie). Aceasta poate să apară, în special, în primele săptămâni de tratament şi poate duce la consecinţe grave.
Dacă aveţi o formă severă de producere în exces de hormoni tiroidieni, este posibil să utilizaţi doze foarte mari de Thyrozol (mai mult de 120 mg pe zi). În acest caz, medicul dumneavoastră vă va efectua teste din sânge din când în când, deoarece este posibil ca măduva dumneavoastră osoasă să fie afectată. Dacă se întâmplă aceasta, medicul dumneavoastră poate decide să oprească tratamentul şi, dacă este necesar, vă va recomanda un alt medicament.
Dacă guşa dumneavoastră creşte în timpul tratamentului cu Thyrozol sau dacă glanda dumneavoastră tiroidă funcţionează sub limita normală, medicul dumneavoastră va trebui să vă verifice doza de Thyrozol. Oricum, asemenea situaţii pot, de asemenea, să apară datorită cursului natural al bolii dumneavoastră. Similar, un anumit tip de boală a ochilor (oftalmopatie endocrină) poate să apară sau se poate agrava, dar nu este legată de tratamentul cu Thyrozol.
Este posibil să creşteţi în greutate în timpul tratamentului cu Thyrozol. Aceasta este o reacţie normală a corpului dumneavoastră. Thyrozol vă influenţează hormonii tiroidieni, care controlează consumul dumneavoastră de energie.

Utilizarea altor medicamente
Cantitatea de iod ingerată de dumneavoastră are un efect asupra modului în care acţionează Thyrozol. Medicul dumneavoastră va decide doza de Thyrozol, în funcţie de cantitatea de iod pe care o ingeraţi şi de funcţia glandei tiroide.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi anticoagulante (medicamente utilizate pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge), deoarece normalizarea funcţiei tiroidiene determinată de Thyrozol le poate influenţa efectul. Acelaşi lucru poate fi valabil şi pentru alte medicamente. De aceea, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Sarcina şi alăptarea
În general, sarcina are un efect pozitiv asupra producerii de hormoni tiroidieni. În orice caz, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, deoarece poate fi necesar să continuaţi utilizarea Thyrozol, în special în primele luni de sarcină. Medicul dumneavoastră poate decide să vă micşoreze doza de Thyrozol, în scopul evitării oricărui efect dăunător pentru copilul dumneavoastră. Aceasta are, în mod special, importanţă dacă aţi luat Thyrozol împreună cu hormoni tiroidieni, deoarece o astfel de asociere nu trebuie utilizată în timpul sarcinii.
Aceleaşi lucruri sunt valabile dacă vreţi să alăptaţi. În mod normal, administrarea unor doze de până la 10 mg nu are efecte nocive asupra copilului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va verifica regulat cum funcţionează glanda tiroidă a nou-născutului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Thyrozol nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Thyrozol
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi o intoleranţă la anumite glucide, deoarece Thyrozol conţine lactoză.

Cum să utilizaţi Thyrozol

Luaţi întotdeauna Thyrozol exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.
Doza uzuală
În funcţie de cât de gravă este boala dumneavoastră, medicul va decide doza dumneavoastră individuală.
De obicei, sunt recomandate următoarele doze:
– Adulţi
Doza iniţială este cuprinsă între 10 şi 40 mg Thyrozol pe zi (sau mai mare la anumiţi pacienţi), până când funcţia tiroidiană revine la normal. Doza de întreţinere este fie cuprinsă între 5 şi 20 mg Thyrozol pe zi, în asociere cu hormoni tiroidieni, fie între 2,5 şi 10 mg Thyrozol pe zi, fără hormoni tiroidieni*.
– Copii
La copii, doza iniţială este de 0,5 mg Thyrozol pe kg, zilnic. Ulterior, medicul dumneavoastră va decide dacă este suficientă o doză de întreţinere mai mică şi dacă este necesară suplimentarea cu hormoni tiroidieni*.
Dacă prezentaţi riscul de apariţie a unei produceri în exces de hormoni tiroidieni, după un test diagnostic cu o substanţă de contrast care conţine iod, medicul dumneavoastră poate să prescrie 10 – 20 mg Thyrozol pe zi, împreună cu perclorat, pentru aproximativ 10 zile (până când substanţa de contrast care conţine iod a fost eliminată din organism)*.
*Pentru doze mici sunt disponibile comprimate filmate a 5 mg.
Pacienţi cu afecţiuni ale ficatului
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut tulburări sau boli ale ficatului. În acest caz, doza dumneavoastră de Thyrozol va trebui redusă.
Pacienţi cu afecţiuni ale rinichilor
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut tulburări sau boli ale rinichilor. În acest caz, doza dumneavoastră de Thyrozol va trebui redusă.
Durata tratamentului
Durata tratamentului poate varia, în funcţie de afecţiunea pentru care utilizaţi Thyrozol. Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră cât timp este necesar să utilizaţi acest medicament. De obicei, durata tratamentului este următoarea:
 Tratamentul producerii în exces de hormoni tiroidieni (fără intervenţie chirurgicală): 6 luni-2 ani.
 Tratamentul înainte de intervenţia chirurgicală asupra tiroidei: 3-4 săptămâni înainte de intervenţia
chirurgicală.
 Tratamentul înainte de radioterapia cu iod: până când funcţia dumneavoastră tiroidiană s-a normalizat.
 Tratamentul după radioterapia cu iod: 4-6 luni, până când se instalează efectul radioterapiei cu iod.
Mod de administrare
Înghiţiţi comprimatele cu o cantitate suficientă de lichid, cum este o jumătate de pahar cu apă, dimineaţa, după micul dejun. Dacă luaţi mai mult de un comprimat pe zi, puteţi, de asemenea, să le luaţi în câteva prize, la intervale regulate, pe parcursul zilei.

Dacă utilizaţi mai mult Thyrozol decât trebuie
Dacă, în mod accidental, aţi luat o doză mai mare decât cea prescrisă, nu va fi nicio problemă. Dacă aţi luat mai des doze mai mari decât cea prescrisă, adresaţi-vă medicului imediat ce aţi constatat acest lucru. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza de Thyrozol sau vă poate prescrie suplimentar hormoni tiroidieni, pentru a evita creşterea guşii.

Dacă uitaţi să utilizaţi Thyrozol
Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată, dar luaţi doza obişnuită, în ziua următoare.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea Thyrozol, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Thyrozol poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. În timp ce utilizaţi Thyrozol, puteţi să aveţi una sau mai multe dintre următoarele reacţii adverse, în unele cazuri chiar după câteva luni de tratament:
Foarte frecvente (care afectează mai mult de 1 din 10 persoane)
 Reacţii pe piele de diferite grade (erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, urticarie). Acestea au mai ales o formă uşoară şi dispar în timpul tratamentului cu Thyrozol.
Frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 persoane)
 Dureri articulare (artralgie)
Mai puţin frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 persoane)
 Dacă prezentaţi manifestări cum sunt inflamaţie a mucoasei gurii, dureri în gât sau febră, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Acestea pot fi semne ale unei reduceri severe a numărului unor anumite celule din sânge (agranulocitoză).
Rare (care afectează mai puţin de 1 din 1000 persoane)
 Tulburări sau pierdere a gustului (disgeuzie, ageuzie)
 Febră
Foarte rare (care afectează mai puţin de 1 din 10000 persoane)
 Reducere a numărului de trombocite (trombocitopenie), reducere a numărului tuturor celulelor din sânge (pancitopenie), boală a ganglionilor limfatici (limfadenopatie generalizată)
 Tulburare a hormonilor care reglează cantitatea de zahăr din sânge, cu scăderea marcată a zahărului din sânge (sindrom autoimun insulinic)
 Inflamaţii sau iritaţii ale nervilor (nevrită, polineuropatie)
 Umflături ale glandelor salivare
 Disfuncţie sau inflamaţie a ficatului (icter colestatic, hepatită toxică). În general, simptomele dispar
după oprirea tratamentului.
 Reacţii alergice severe pe piele, posibil pe tot corpul, cădere a părului, o boală inflamatorie autoimună a pielii şi a ţesutului conjunctiv (lupus eritematos).
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Thyrozol

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Thyrozol după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Thyrozol – Substanţa activă este tiamazolul. Fiecare comprimat filmat conţine tiamazol 5 mg, 10 mg sau 20 mg.
– Celelalte componente sunt :
Nucleul comprimatului: dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, hipromeloză, talc, celuloză pulbere, amidon de porumb, lactoză monohidrat, amidonglicolat de sodiu.
Film: dimeticonă 100, macrogol 400, hipromeloză, dioxid de titan (E 171), oxid de fer (E 172).

Cum arată Thyrozol şi conţinutul ambalajului
Thyrozol 5 mg comprimate filmate sunt rotunde, biconvexe, de culoare galben deschis, cu o linie mediană pe ambele feţe. Thyrozol 10 mg comprimate filmate sunt rotunde, biconvexe, de culoare gri-portocalie, cu o linie mediană pe ambele feţe. Thyrozol 20 mg comprimate filmate sunt rotunde, biconvexe, de culoare brună, cu o linie mediană pe ambele feţe.
Thyrozol 5 mg şi 10 mg comprimate filmate sunt disponibile în cutii cu 20, 30, 50 sau 100 comprimate. Thyrozol 20 mg comprimate filmate sunt disponibile în cutii cu 20, 30 sau 50 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele digestive