TETRACICLINĂ ATB 30 mg/g, unguent

Substanță activa
Tetraciclină
Clasa ATC
D06AA
Format
unguent
Afecțiuni
infecţii ale pielii determinate de streptococi, stafilococi sau alţi germeni sensibili la tetraciclină
Producător
S.C. Antibiotice S.A.
Acțiune terapeutică
antibiotic

Ce este Tetraciclină Atb şi pentru ce se utilizează

Tetraciclina este un antibiotic cu spectru larg. Este util în tratamentul local al unor infecţii ale pielii determinate de streptococi, stafilococi sau alţi germeni sensibili la tetraciclină, la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 8 ani.

Înainte să utilizaţi Tetraciclină Atb

Nu utilizaţi Tetraciclină Atb
-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la tetraciclină, la alte tetracicline sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;
-la copii cu vârsta sub 8 ani.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tetraciclină Atb
Tetraciclină Atb 30 mg/g unguent este indicat numai pentru uzul extern. Tratamentul cu tetraciclină sub formă de unguent trebuie evitat cât mai mult posibil, datorită unui potenţial mare de apariţie a reacţiilor alergice. Evitaţi contactul unguentului cu mucoasa oculară, nazală şi cu alte suprafeţe mucoase.
Nu este recomandată utilizarea de Tetraciclină Atb 30 mg/g unguent în tratamentul leziunilor pielii determinate de ciuperci sau virusuri.
Nu aplicaţi unguentul cu tetraciclină la nivelul plăgilor. Nu utilizaţi Tetraciclină Atb 30 mg/g unguent la nivelul unor suprafeţe întinse ale corpului, timp îndelungat.
Dacă în timpul utilizării unguentului cu tetraciclină apare o suprainfecţie a leziunilor, adresaţi-vă medicului care poate recomanda întreruperea tratamentului.
Datorită riscului de fotosensibilizare, în timpul tratamentului cu tetraciclină evitaţi expunerea directă la soare şi la radiaţii ultraviolete şi întrerupeţi tratamentul în cazul apariţiei unei reacţii adverse manifestată prin înroşirea pielii.
Copii
Cu toate că în condiţiile aplicării unguentului la nivelul unor zone cutanate mici şi pentru perioade scurte de tratament, riscul absorbţiei în sânge a unei cantităţi semnificative de tetraciclină este mic, se recomandă a se avea în vedere riscul care există în cazul administrării pe cale orală a medicamentului: tetraciclina se acumulează în ţesuturile calcificate unde se formează chelaţi cu ortofosfatul de calciu; poate să apară colorarea în brun a dinţilor, cu hipoplazia smalţului dentar; Acest lucru este semnificativ la copii, la care afectează dentiţia de lapte, dacă tetraciclina se administrează în a doua jumătate a sarcinii şi în primele 6 luni de viaţă ale copilului şi dentiţia permanentă, dacă se administrează la copii cu vârsta sub 8 ani. Depozitarea în oase poate determina inhibarea creşterii la copii, ireversibilă în cazul tratamentului îndelungat cu doze mari.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Nu se cunosc interacţiuni între Tetraciclină Atb 30 mg/g unguent şi alte medicamente.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Tetraciclina sub formă de unguent se absoarbe în cantităţi reduse în sânge.
Studiile la şobolan şi iepure realizate în urma administrării topice de tetraciclină nu au evidenţiat efecte asupra fătului sau fertilităţii. Nu există studii adecvate la om, dar Tetraciclină Atb 30 mg/g, unguent se poate utiliza la gravide în cantităţi cât mai mici şi pentru perioade cât mai scurte, după evaluarea corespunzătoare de către medic a raportului risc potenţial fetal-beneficiu matern. Se va evita administrarea în timpul sarcinii.
Nu există date privind excreţia în laptele matern a tetracilinei administrată topic. De aceea, se recomandă prudenţă în cazul utilizării de Tetraciclină Atb 30 mg/g, unguent la femeile care alăptează.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Tetraciclină Atb nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Tetraciclină Atb
Acest medicament conţine lanolină anhidră, care poate provoca reacţii adverse cutanate locale (de exemplu dermatită de contact).

Cum să utilizaţi Tetraciclină Atb

Utilizaţi întotdeauna Tetraciclină Atb exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 8 ani
Tetraciclină Atb 30 mg/g, unguent se aplică în strat subţire, pe întreaga suprafaţă afectată, de 1 – 2 ori pe zi.
Înainte şi după fiecare aplicare se vor spăla mâinile.
Dacă după 7 zile de tratament nu se observă nici o îmbunătăţire, tratamentul va fi reevaluat.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Tetraciclină Atb
În cazul aplicării unguentului la nivelul unor suprafeţe cutanate mari sau timp îndelungat, se recomandă a se ţine cont de posibilitatea absorbţiei unei cantităţi semnificative de tetraciclină în circulaţia sistemică (a se vedea şi pct. ,,Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tetraciclină Atb” şi
,,Sarcina şi alăptarea” pentru a conştientiza riscul care poate apare).

Dacă uitaţi să utilizaţi Tetraciclină Atb
Dacă aţi uitat să utilizaţi o doză, administraţi-o imediat ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă este timpul pentru administrarea următoarei doze, utilizaţi-o doar pe aceasta. Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Tetraciclină Atb
Adresaţi-vă medicului înainte de a întrerupe tratamentul cu Tetraciclină Atb. Întreruperea tratamentului fără recomandarea medicului poate determina reapariţia infecţiei.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Tetraciclin. Atb poate determina reac.ii adverse, cu toate c. nu apar la toate persoanele.
Reac.iile adverse sunt clasificate dup. urm.toarele frecven.e:
Foarte frecvente:
care afecteaz. mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente:
care afecteaz. mai pu.in de 1 din 10 pacien.i
Mai pu.in frecvente:
care afecteaz. mai pu.in de 1 din 100 pacien.i
Rare:
care afecteaz. mai pu.in de 1 din 1000 pacien.i
Foarte rare:
afecteaz. mai pu.in de 1 din 10000 pacien.i
Cu frecven.. necunoscut.
care nu poate fi estimat. din datele disponibile
Afec.iuni cutanate .i ale .esutului subcutanat
Rare: durere local., inro.irea pielii, umflare, semne de irita.ie local. care nu existau inainte de aplicare, colorarea u.oar. a tegumentelor in galben in special la nivelul r.d.cinii firelor de p.r.
Dac. vreuna dintre reac.iile adverse devine grav. sau dac. observa.i orice reac.ie advers. nemen.ionat. in acest prospect, v. rug.m s. spune.i medicului dumneavoastr. sau farmacistului.

Cum se păstrează Tetraciclină Atb

Nu utilizaţi Tetraciclină Atb după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Tetraciclină Atb
– Substanţa activă este tetraciclina. Un gram unguent conţine clorhidrat de tetraciclină 30 mg.- Celelalte componente sunt: colesterol, lanolină anhidră, parafină solidă, vaselină albă.

Cum arată Tetraciclină Atb şi conţinutul ambalajului
Tetraciclină Atb se prezintă sub formă de masă semisolidă, omogenă, de culoare galbenă.
Este disponibil în cutii cu un tub din Al a 12 g unguent

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Prospecte medicamente din aceeași clasă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal