TENOXICAM LPH 20 mg, capsule

Producător: LaborMed Pharma S.A.
Substanță activa
Tenoxicam
Clasa ATC
M01AC
Format
capsule
Afecțiuni
afecţiunilor reumatice: poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, sindrom Reiter-Fiessinger-Leroy, artrită psoriazică; anumitor artroze dureroase şi invalidante; episoade acute de reumatism abarticular; afecţiuni posttraumatice acute ale aparatului locomotor; artroze; radiculalgii.
Producător
S.C. LaborMed Pharma S.A.
Acțiune terapeutică
antiinflamator, analgezic, antipiretic şi antiagregant plachetar

Ce este Tenoxicam LPH 20 mg şi pentru ce se utilizează

Medicamentul Tenoxicam LPH 20 mg conţine tenoxicam, o substanţă activă din grupa antiinflamatoarelor nesteroidiene cu proprietăţi antiinflamatoare (scade inflamaţia), analgezice (combate durerea), antipiretice (scade temperatura corpului în caz de febră) şi antiagregante plachetare (inhibă agregarea trombocitelor).
Tenoxicam LPH 20 mg este destinat adulţilor şi copiilor peste 15 ani şi este indicat pentru:
-tratamentul simptomatic de lungă durată al:
-afecţiunilor reumatice: poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, sindrom Reiter-Fiessinger-Leroy, artrită psoriazică;
-anumitor artroze dureroase şi invalidante;
-tratamentul simptomatic de scurtă durată al:
-episoadelor acute de reumatism abarticular (de ex. periartrită scapulo-humerală, tendinită, bursită);
-afecţiunilor posttraumatice acute ale aparatului locomotor;
– artrozelor;
-radiculalgiilor.

Înainte să utilizaţi Tenoxicam LPH 20 mg

Nu luaţi Tenoxicam LPH 20 mg
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la tenoxicam sau la oricare dintre celelalte componente ale Tenoxicam LPH 20 mg;
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS); aveţi antecedente de reacţii alergice sau astm declanşate de tenoxicam sau alte AINS (acid acetilsalicilic);
– dacă suferiţi de ulcer gastric sau duodenal;
– dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă severă;
– dacă suferiţi de insuficienţă hepatică şi/sau renală severă;
– dacă suferiţi de sigmoidită şi colită în evoluţie;
– dacă sunteţi gravidă, în ultimele 4 luni de sarcină;
– în cazul copiilor sub 15 ani.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tenoxicam LPH 20 mg
Medicamentele precum Tenoxicam LPH 20 mg se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord (“infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată.
Nu depăşiţi doza şi durata recomandate pentru tratament.
Dacă aveţi probleme cardiace, accident vascular cerebral în antecedente sau consideraţi că aţi putea fi în situaţie de risc din cauza acestor afecţiuni (de exemplu, dacă aveţi hipertensiune arterială, valori crescute ale colesterolului sau sunteţi fumător) trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tenoxicam LPH 20 mg dacă aţi suferit de ulcer, hernie hiatală sau hemoragii gastrointestinale
Riscul de producere a reacţiilor adverse la nivelul tractului gastrointestinal este cu atât mai mare cu cât dozele administrate sunt mai mari.
Intrerupeţi imediat tratamentul în caz de apariţie a sângerărilor digestive!
Dacă în timpul tratamentului cu tenoxicam vă apar pete roşii pe piele, mâncărimi, ulceraţii la nivelul mucoasei bucale, lăcrimare excesivă însoţită eventual de senzaţie de corp străin la nivelul ochilor, atunci tratamentul trebuie întrerupt şi trebuie să vă adresaţi medicului.
Nu utilizaţi tenoxicam pentru tratarea afecţiunilor reumatice sau posttraumatice care s-au remis fără tratament şi/sau sunt puţin invalidante.
Dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă, insuficienţă hepatică sau renală cronică, dacă vă aflaţi sub tratament cu diuretice (pentru scăderea tensiunii arteriale), dacă aţi suferit o intervenţie chirurgicală majoră sau dacă sunteţi vârstnic, atunci este necesar ca funcţia renală să fie supravegheată la începutul tratamentului.
În cazul unui tratament îndelungat se recomandă controlul hemogramei, funcţiei hepatice şi renale.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent unul dintre medicamentele prezentate mai jos sau orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Asocieri contraindicate:
– Alte antiinflamatoare nesteroidiene (în special salicilaţi în doze zilnice mai mari de 3000 mg la adult): – asocierea creşte riscul de afectare a mucoasei gastrice cu posibilitatea apariţiei hemoragiilor la acest nivel.
– Anticoagulante orale, heparină: asocierea creşte riscul de sângerare. Dacă este absolut necesar, asocierea va fi făcută sub supraveghere medicală.
– Litiu: antiinflamatoarele nesteroidiene pot scădea eliminarea litiului din organism, astfel încât concentraţia de litiu din sânge creşte şi poate deveni toxică; dacă asocierea nu poate fi evitată, este necesară supravegherea strictă a valorilor serice ale litiului şi adaptarea dozei de litiu atât în timpul asocierii cât şi după întreruperea administrării antiinflamatorului nesteroidian;
– Metotrexat (în doze  15 mg pe săptămână): antiinflamatoarele nesteroidiene pot creşte toxicitatea metotrexatului prin scăderea eliminării acestuia din organism;
– Ticlopidină: asocierea creşte riscul de sângerare. Dacă asocierea nu poate fi evitată, se recomandă supravegherea parametrilor biochimici (inclusiv timpul de sângerare).
Asocieri care necesită prudenţă:
– Diuretice, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei: asocierea cu tenoxicam poate afecta funcţia renală, în cazul în care sunteţi deshidratat (nu sunteţi suficient hidratat);
– Metotrexat (în doze mai mici de 15 mg pe săptămână): antiinflamatoarele nesteroidiene pot creşte toxicitatea metotrexatului prin diminuarea eliminării din organism a acestuia. Se recomandă supravegherea săptămânală a hemogramei pe parcursul primelor săptămâni de tratament;
– Pentoxifilină: puteţi avea risc crescut de sângerare.
– Zidovudină: în cazul administrării concomitente puteţi avea risc de anemie severă, care apare la 8 zile după începutul tratamentului cu antiinflamatorul nesteroidian.
Asocieri de care trebuie să se ţină cont:
-Blocante beta-adrenergice: antiinflamatoarele nesteroidiene pot scădea efectul medicamentelor antihipertensive utilizate concomitent;
– Ciclosporină: asocierea creşte riscul afectării renale, în special dacă sunteţi o persoană vârstnică;
– Dispozitive anticoncepţionale intrauterine: risc de diminuare a eficacităţii acestor dispozitive;
– Trombolitice: creşterea riscului de sângerare.

Utilizarea Tenoxicam LPH 20 mg cu alimente şi băuturi
Vezi pct. ,,CUM SĂ LUAŢI Tenoxicam LPH 20 mg’’

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Administrarea de inhibitori ai sintezei prostaglandinelor pe parcursul celui de-al treilea trimestru de sarcină poate provoca la făt efecte toxice cardiopulmonare (hipertensiune pulmonară cu închiderea prematură a canalului arterial) şi afectare renală ce poate evolua până la insuficienţă renală cu oligohidramnios. Administrarea în ultima perioadă de sarcină poate provoca prelungirea timpului de sângerare la mamă şi la nou-născut. În consecinţă, administarea AINS nu este recomandată în timpul sarcinii. Dacă este absolut necesar şi numai la indicaţia medicului, tenoxicamul se va administra cu prudenţă, numai în primele 5 luni de sarcină, după analiza raportului beneficiu matern/risc potenţial fetal.
Tenoxicamul trece în cantităţi mici în laptele matern şi, de aceea se impune evitarea administrării acestuia în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În timpul tratamentului cu tenoxicam poate apărea vertij (ameţeală). Astfel, capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje poate fi influenţată negativ.

Informaţii importante privind unele componente ale Tenoxicam LPH 20 mg
Capsulele Tenoxicam LPH 20 mg conţin lactoză. Dacă suferiţi de afecţiuni ereditare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie a glucozei-galactozei nu trebuie să utilizaţi acest medicament.
Datorită prezenţei parahidroxibenzoaţilor ca excipienţi, pot apărea reacţii alergice (chiar întârziate). În acest caz se recomandă întreruperea medicaţiei.
Datorită prezenţei de Sunset Yellow (E 110) ca excipient, pot apărea reacţii alergice. În acest caz se recomandă întreruperea medicaţiei.

Cum să utilizaţi Tenoxicam LPH 20 mg

Luaţi întotdeauna Tenoxicam LPH 20 mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza zilnică uzuală este de 20 mg tenoxicam (1 capsulă Tenoxicam LPH 20 mg).
Dacă sunteţi o persoană vârstnică sau aveţi alte boli asociate se recomandă iniţierea tratamentului cu jumătate din doza uzuală (10 mg tenoxicam) pentru a asigura o bună toleranţă până la atingerea dozei recomandate.
În acest caz, deoarece capsulele nu pot fi înjumătăţite, se recomandă folosirea altor forme farmaceutice.
Luaţi capsulele în timpul mesei, cu apă.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Tenoxicam LPH 20 mg
Contactaţi imediat medicul dacă aţi luat o doză mai mare decât trebuie!
În caz de supradozaj se recomandă întreruperea administrării produsului şi internarea de urgenţă într-o unitate de terapie intensivă pentru instituirea tratamentului adecvat.

Dacă uitaţi să luaţi Tenoxicam LPH 20 mg
Luaţi doza pe care aţi uitat-o imediat ce v-aţi adus aminte. Dacă mai este puţin timp până când trebuie să vă administraţi următoarea doză, nu o mai luaţi pe cea pe care aţi uitat-o, urmându-vă programul obişnuit.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Tenoxicam LPH 20 mg
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Tenoxicam LPH 20 mg poate provoca reac.ii adverse, cu toate c. nu apar la toate persoanele.
Tulbur.ri cardio-vasculare
Medicamentele precum Tenoxicam LPH 20 mg se pot asocia cu un risc u.or crescut de apari.ie a atacului de cord (.infarct miocardich) sau a accidentului vascular cerebral.
Tulbur.ri gastrointestinale: grea.., v.rs.turi, gastralgii, diaree sau constipa.ie, ulcer, perfora.ii digestive, hemoragii gastrointestinale.
Reac.ii de hipersensibilitate:
-Dermatologice: erup.ii, prurit, erup.ii cutanate tranzitorii;
-Respiratorii: criz. de astm, in special la persoanele cu hipersensibilitate la acid acetilsalicilic sau alte AINS;
Efecte asupra sistemului nervos central: cazuri foarte rare de tulbur.ri neurosenzoriale precum vertijul (ame.eal.) .i cefaleea (durere de cap);
Reac.ii cutanate: cazuri rare de reac.ii cutanate buloase de tip eritem polimorf (inro.irea excesiv. a pielii, inso.it. de vezicule ce apar in special la nivelul extremit..ilor), sindrom Stevens-Johnson (inro.irea excesiv. a pielii, vezicule .i ulcera.ii, inso.it. de simptome pulmonare .i oboseal.), sindrom Lyell, fotodermatoze (erup.ii la nivelul pielii ca urmare a expunerii la razele solare) .
Modific.ri ale parametrilor biochimici:
-hepatice: cre.terea transaminazelor, a fosfatazei alcaline .i a ƒÁGT; -renale: rar, s-au semnalat creşteri moderate ale nivelelor serice ale creatininei;
-hematologice: scăderea hemoglobinei, scăderea moderată a numărului de trombocite şi leucopenie moderată, excepţional agranulocitoză.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Tenoxicam LPH 20 mg

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Tenoxicam LPH 20 mg după data de expirare înscrisă pe blister şi pe cutie.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Tenoxicam LPH 20 mg
Substanţa activă este: tenoxicam.
Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei: lactoză monohidrat, talc, stearat de magneziu; capsula: dioxid de siliciu, gelatină, laurilsulfat de sodiu, acid acetic glacial, parahidroxibenzoat de metil, parahidroxibenzoat de n-propil, glicerol, dioxid de titan (E 171), Quinoline Yellow (E 104), Sunset Yellow (E 110).

Cum arată Tenoxicam LPH 20 mg şi conţinutul ambalajului
Capsule gelatinoase tari de culoare galbenă.
Cutie cu 2 blistere a câte 10 capsule.
Cutie cu 100 blistere a câte 10 capsule.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica