Tavanic 250/500 mg comprimate filmate

Producător: TERAPIA S.A.
Substanță activa
Levofloxacină
Clasa ATC
J01MA
Format
comprimat
Afecțiuni
infecţii ale sinusurilor, plamanilor, tractului urinar, prostatei, pierlii si tesaturilor de sub piele
Producător
SANOFI-AVENTIS DEUTSCHLAND GmbH, SANOFI WINTHROP INDUSTRIE
Acțiune terapeutică
antibiotic

Ce este Tavanic comprimate filmate şi pentru ce se utilizează

Denumirea medicamentului dumneavoastră este Tavanic comprimate filmate. Tavanic comprimate filmate conţine o substanţă denumită levofloxacină. Aceasta aparţine grupului de medicamente denumite antibiotice. Levofloxacina este un antibiotic de tipul „chinolonelor”. Acţionează omorând bacteriile care provoacă infecţii în corpul dumneavoastră.
Tavanic comprimate filmate poate fi utilizat pentru a trata infecţii ale:
 Sinusurilor;
 Plămânilor, la personele cu probleme de lungă durată cu respiraţia sau pneumonie;
 Tractului urinar, inclusiv ale rinichilor sau vezicii urinare;
 Prostatei, dacă aveţi o infecţie de lungă durată;
 Pielii şi ţesuturilor de sub piele, inclusiv ale muşchilor. Aceste ţesuturi sunt numite uneori “ţesuturi moi”.

Înainte să luaţi Tavanic comprimate filmate

Nu luaţi acest medicament şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră în următoarele situaţii:
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la levofloxacină, la oricare altă chinolonă, cum sunt mefloxacină, ciprofloxacină sau ofloxacină sau la oricare dintre celelalte componente ale Tavanic comprimate filmate (enumerate mai jos, la punctul 6).
Semnele unei reacţii alergice includ: erupţie trecătoare pe piele, dificultăţi de respiraţie sau înghiţire, umflarea buzelor, feţei, gâtului sau limbii;
– dacă aţi avut vreodată convulsii (epilepsie);
– dacă aţi avut vreodată o problemă cu tendoanele dumneavoastră, cum este tendinita, care au fost legate de tratamentul cu un antibiotic tip „chinolonă”. Tendonul este o cordon care leagă muşchiul de schelet;
– dacă sunteţi copil sau adolescent în perioada de creştere;
– dacă sunteţi gravidă, aţi putea rămâne gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă;
– dacă alăptaţi.
Nu utilizaţi acest medicament în cazul în care vă aflaţi în vreuna din situaţiile de mai sus. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a utiliza Tavanic comprimate filmate.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Tavanic comprimate filmate
Înainte să utilizaţi Tavanic
Probleme cu inima
Trebuie luate măsuri de precauţie când utilizaţi acest fel de medicament, dacă v-aţi născut cu sau aveţi istoric în familie de interval QT prelungit (observat pe ECG, înregistrare electrică a inimii), aveţi tulburări de echilibru ale substanţelor chimice din sânge (mai ales nivel scăzut de potasiu sau magneziu în sânge), aveţi un ritm al inimii foarte lent (numit bradicardie), aveţi o inimă slabă (insuficienţă cardiacă), aveţi istoric de atac de inimă (infarct miocardic), sunteţi femeie sau vârstnic sau utilizaţi alte medicamente care duc la modificări anormale ale ECG (vezi pct. Utilizarea altor medicamente).
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Tavanic comprimate filmate dacă:
– Aveţi vârsta 65 de ani sau peste;
– Utilizaţi corticosteroizi, uneori denumiţi steroizi (vezi şi „Utilizarea altor medicamente”).
– Aţi avut vreodată convulsii (epilepsie);
– Aţi avut afectări ale creierului datorate unui atac cerebral sau altor leziuni ale creierului;
– Aveţi probleme cu rinichii;
– Aveţi o afecţiune cunoscută sub denumirea „deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază”. Sunteţi mai susceptibil să aveţi probleme grave de sânge dacă luaţi acest medicament;
– Aţi avut vreodată probleme psihice;
– Aţi avut vreodată probleme cu inima;
– Aveţi diabet zaharat;
– Aţi avut vreodată probleme cu ficatul.
Dacă nu sunteţi sigur că vă aflaţi în vreuna din situaţiile de mai sus, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, asistentei sau farmacistului înainte să vi se administreze Tavanic comprimate filmate.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente. Acestea includ medicamentele eliberate fără prescripţie medicală, inclusiv medicamentele pe bază de plante, deoarece Tavanic comprimate filmate poate modifica modul de acţiune al altor medicamente. De asemenea, alte medicamente pot modifica modul de acţiune al Tavanic comprimate filmate.
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi alte medicamente care pot modifica ritmul inimii dumneavoastră: medicamente care aparţin grupului de antiaritmice ( de exemplu chinidina, hidrochinidina, disopiramida, amiodarona, sotalol, dofetilidă, ibutilidă), antidepresive triciclice, unele antimicrobiene (care aparţin grupului de macrolide), unele antipsihotice.

În special, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente, deoarece acestea pot creşte riscul de apariţie a reacţiilor adverse, dacă sunt luate împreună cu Tavanic comprimate filmate:
. Corticosteroizi, denumiţi uneori steroizi –utilizaţi pentru bolile inflamatorii. Puteţi fi mai susceptibil să vi se inflameze şi/sau să vi se rupă tendoanele.
. Warfarină – utilizată pentru subţierea sângelui. Puteţi fi mai susceptibil să aveţi o sângerare. S-ar putea ca medicul dumneavoastră să vă facă periodic teste de sânge, pentru a controla cât de bine se poate coagula sângele dumneavoastră.
. Teofilină – utilizată pentru probleme de respiraţie. Sunteţi mai susceptibil să faceţi o convulsie, dacă utilizaţi acest medicament împreună cu Tavanic comprimate filmate.
. Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) – utilizate pentru durere şi inflamaţie, cum sunt acid acetilsalicilic, ibuprofen, fenbufen, ketoprofen şi indometacină. Sunteţi mai susceptibil să faceţi o convulsie dacă luaţi aceste medicamente împreună cu Tavanic comprimate filmate.
. Ciclosporină – utilizată după transplantul de organ. Sunteţi mai susceptibil să aveţi reacţiile adverse ale ciclosporinei.
 Probenecid –utilizat pentru tratamentul gutei, şi cimetidină –utilizată pentru tratamentul ulcerului şi al arsurilor la nivelul stomacului. Trebuie să aveţi grijă deosebită dacă luaţi oricare dintre aceste medicamente împreună cu Tavanic comprimate filmate. Dacă aveţi probleme cu rinichii, medicul dumneavoastră s-ar putea să vă administreze o doză mai mică.
Nu luaţi Tavanic comprimate filmate concomitent cu următoarele medicamente, deoarece poate afecta modul în care acţionează Tavanic comprimate filmate:
 Comprimate cu fier (pentru anemie), antiacide care conţin magneziu sau aluminiu (pentru aciditate crescută sau arsuri de stomac) sau sucralfat (pentru ulcerul de stomac). Vezi mai jos pct. 3 “Dacă luaţi deja comprimate cu fier, antiacide sau sucralfat”.
Teste pentru detectarea opiaceelor în urină
La pacienţii cărora li se administrează Tavanic comprimate filmate, pot să apară rezultate fals pozitive pentru medicamente utilizate împotriva durerii puternice, denumite „opioide”. Dacă medicul dumneavoastră doreşte să vă facă un test de urină, informaţi-l că utilizaţi Tavanic comprimate filmate.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Nu trebuie să luaţi Tavanic comprimate filmate dacă:
– sunteţi gravidă, aţi putea rămâne gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă;
– alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Puteţi avea reacţii adverse după ce vi s-a administrat acest medicament, incluzând ameţeli, somnolenţă, senzaţie de învârtire a lucrurilor din jur (vertij) sau tulburări de vedere. Unele dintre aceste reacţii adverse vă pot afecta capacitatea de concentrare şi viteza de reacţie. Dacă observaţi aceste manifestări, nu conduceţi vehicule şi nu efectuaţi activităţi care necesită atenţie sporită.

Cum să luaţi Tavanic comprimate filmate

Luaţi întotdeauna Tavanic comprimate filmate exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Cum să luaţi acest medicament
 Luaţi acest medicament pe cale orală.
 Înghiţiţi comprimatele întregi, cu un pahar cu apă.
 Comprimatele pot fi luate în timpul meselor sau oricând între mese
Protejaţi-vă pielea de lumina solară
Nu vă expuneţi direct la soare în timpul utilizării acestui medicament, deoarece pielea dumneavoastră va deveni mult mai sensibilă la soare şi poate suferi arsuri, furnicături sau apariţia de vezicule severe, dacă nu vă luaţi următoarele măsuri de precauţie:
 Asiguraţi-vă că utilizaţi o cremă cu factor crescut de protecţie solară.
 Purtaţi întotdeauna o pălărie şi haine care să vă acopere braţele şi picioarele.
 Evitaţi statul la plajă.

Dacă luaţi deja comprimate cu fier, antiacide sau sucralfat
 Nu luaţi aceste medicamente concomitent cu Tavanic. Luaţi-vă doza din aceste medicamente cu cel puţin 2 ore înainte sau după comprimatele de Tavanic.

Cât să luaţi din Tavanic comprimate filmate
 Medicul dumneavoastră va decide câte comprimate de Tavanic să luaţi.
 Doza va depinde de tipul infecţiei pe care o aveţi şi de localizarea ei în organismul dumneavoastră.
 Durata tratamentului dumneavoastră va depinde de cât de gravă este infecţia.
 Dacă simţiţi că efectul medicamentului este prea slab sau prea puternic, nu schimbaţi dumneavoastră doza, ci adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Adulţi şi pacienţi vârstnici
Infecţii ale sinusurilor
 Două comprimate Tavanic 250 mg o dată pe zi
Infecţii ale plămânilor, la persoanele cu probleme de respiraţie de lungă durată
 Unul sau două comprimate Tavanic 250 mg o dată pe zi
Pneumonie
 Două comprimate Tavanic 250 mg, o dată sau de două ori pe zi
Infecţii ale tractului urinar, ale rinichilor şi vezicii urinare
 Un comprimat Tavanic 250 mg, în fiecare zi
Infecţii ale prostatei
 Două comprimate Tavanic 250 mg o dată pe zi
Infecţii ale pielii şi ţesuturilor de sub piele, incluzând infecţii ale muşchilor
 Unul sau două comprimate Tavanic 250 mg, o dată sau de două ori pe zi
Adulţi cu probleme ale rinichilor
S-ar putea ca medicul dumneavoastră să vă administreze o doză mai mică.
Copii şi adolescenţi
Acest medicament nu trebuie administrat la copii şi adolescenţi.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Tavanic comprimate filmate
Dacă în mod accidental luaţi mai multe comprimate decât este recomandat informaţi-l pe medicul dumneavoastră sau adresaţi-vă imediat altui medic. Luaţi ambalajul medicamentului cu dumneavoastră, pentru ca medicul să ştie ce aţi luat. Pot să apară următoarele efecte: convulsii, confuzie, ameţeli, stare de conştienţă alterată şi tulburări cardiace, determinând bătăi neregulate ale inimii, precum şi senzaţie de rău (greaţă).

Dacă uitaţi să luaţi Tavanic comprimate filmate
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte, cu excepţia cazului când este aproape timpul pentru următoarea doză.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Tavanic comprimate filmate
Nu încetaţi să luaţi Tavanic comprimate filmate doar pentru că vă simţiţi mai bine. Este important să terminaţi schema de tratament pe care medicul v-a prescris-o. Dacă opriţi tratamentul prea devreme, infecţia poate să reapară, starea dumneavoastră se poate agrava sau bacteria poate deveni rezistentă la medicament.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Tavanic comprimate filmate poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse de mai jos sunt prezentate conform clasificării pe aparate, sisteme şi organe şi cu o estimare a frecvenţei cu care ele pot să apară.
Reacţii adverse foarte frecvente (care afectează mai mult de 1 pacient din 10)
Reacţii adverse frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi)
Reacţii adverse mai puţin frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi)
Reacţii adverse rare (care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi)
Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi)
Întrerupeţi utilizarea Tavanic comprimate filmate şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi imediat la un spital dacă observaţi următoarele reacţii adverse:
Foarte rare
– dacă aveţi o reacţie alergică. Semnele acesteia pot include: erupţii trecătoare pe piele, dificultăţi la înghiţire sau de respiraţie, umflarea buzelor, feţei, gâtului sau limbii.
Întrerupeţi utilizarea Tavanic comprimate filmate şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi vreuna dintre următoarele reacţii adverse grave – s-ar putea să aveţi nevoie de tratament medical de urgenţă:
Rare
– diaree apoasă, care poate fi cu sânge, posibil însoţită de colici la nivelul stomacului şi febră. Acestea pot fi semnele unei probleme severe la nivelul intestinului;
– durere şi inflamaţie a tendoanelor. Tendonul lui Achile este cel mai frecvent afectat şi în unele cazuri, se poate rupe;
– convulsii.
Foarte rare
– arsuri, furnicături, dureri sau amorţeli. Acestea pot fi semnele a ceea ce se numeşte „neuropatie”.
Cu frecvenţă necunoscută
– erupţii trecătoare severe pe piele, care pot să includă vezicule sau descuamări ale pielii din jurul buzelor, pleoapelor, gurii, nasului şi organelor genitale;
– pierderea poftei de mâncare, colorarea în galben a pielii şi ochilor, urină închisă la culoare, mâncărimi sau sensibilitate la nivelul stomacului (abdomenului). Acestea pot fi semne ale problemelor la nivelul ficatului.
Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă vreuna dintre următoarele reacţii adverse devine gravă sau durează mai mult de câteva zile:
Frecvente
– senzaţie de rău (greaţă) şi diaree;
– creşterea valorilor serice ale unor enzime hepatice;
Mai puţin frecvente
– mâncărimi şi erupţie trecătoare pe piele;
– pierderea poftei de mâncare, disconfort la nivelul stomacului sau indigestie (dispepsie), stare de rău (vărsături) sau dureri la nivelul stomacului, senzaţia de balonare (flatulenţă), constipaţie;
– dureri de cap, ameţeli, senzaţie de învârtire a obiectelor din jur (vertij), somnolenţă, probleme legate de adormire, nervozitate;
– pot să apară rezultate anormale la testele de sânge datorită problemelor cu ficatul sau rinichii;
– modificări ale numărului de globule albe ale sângelui apărute la rezultatul unor teste de sânge;
– stare generală de slăbiciune;
– poate să crească numărul infecţiilor cu alte bacterii sau ciuperci, care pot necesita tratament.
Rare
– senzaţie de furnicături la nivelul mâinilor şi picioarelor (parestezie), tremurături;
– vă simţiţi stresat (anxietate), deprimat, aveţi probleme mintale, vă simţiţi neliniştit (agitaţie), confuz;
– bătăi rapide neregulate ale inimii sau tensiune arterială scăzută;
– dureri articulare sau musculare;
– apariţia cu uşurinţă a vânătăilor sau sângerărilor datorate scăderii numărului de plachete sanguine;
– număr scăzut de globule albe ale sângelui (numită neutropenie);
– dificultate în respiraţie sau respiraţie şuierătoare (bronhospasm);
– scurtarea respiraţiei (dispnee);
– mâncărimi severe sau urticarie.
Foarte rare
– sensibilitate crescută a pielii la razele solare şi la lumina ultravioletă;
– scăderea valorilor zahărului din sânge (hipoglicemie). Aceasta este importantă pentru pacienţii cu diabet zaharat;
– probleme cu auzul sau văzul, modificări ale gustului sau mirosului;
– vederea sau să auzirea lucrurilor care nu există în realitate (halucinaţii), modificări ale modului de judecată şi a gândurilor (reacţii psihotice), cu riscul de a avea idei sau acţiuni suicidare;
– reducerea circulaţiei sângelui (asemănător şocului anafilactic);
– slăbiciune musculară. Acesta simptom este important la pacienţii cu miastenia gravis (o boală rară a sistemului nervos);
– inflamaţia ficatului, modificări ale modului de funcţionare a rinichilor dumneavoastră şi ocazional, insuficienţă renală, care poate fi datorată unei reacţii alergice a rinichiului denumită nefrită interstiţială;
– febră, dureri în gât şi o senzaţie de disconfort general, care nu trece. Aceasta poate fi datorată scăderii numărului de globule albe ale sângelui;
– febră şi reacţii alergice la nivelul plămânilor.
Cu frecvenţă necunoscută
– tulburări cardiace: ritm al inimii anormal de rapid, ritm neregulat al inimii care pune viaţa în pericol, alterarea ritmului inimii (numit ”prelungirea intervalului QT”, observat pe ECG, activitatea electrică a inimii).
– număr scăzut de globule roşii ale sângelui (anemie). Aceasta poate face pielea palidă sau galbenă datorită distrugerii globulelor roşii ale sângelui şi scăderii numărului tuturor celulelor sanguine.
– răspuns imun exagerat (hipersensibilitate);
– transpiraţie excesivă (hiperhidroză);
– durere, incluzând durere la nivelul spatelui, în piept şi la extremităţi;
– probleme de mişcare şi mers;
– crize de porfirie la pacienţii care au deja porfirie (o boală metabolică foarte rară);
– inflamaţie a vaselor de sânge care transportă sângele prin corp, datorită unei reacţii alergice.

Cum se păstrează Tavanic comprimate filmate

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi Tavanic comprimate filmate după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Tavanic comprimate filmate
– Substanţa activă este levofloxacina. Un comprimat filmat Tavanic 250 mg conţine levofloxacină 250 mg
– Celelalte componente sunt:
– Pentru nucleu: crospovidonă, hipromeloză, celuloză microcristalină şi stearil fumarat de sodiu
– Pentru film: hipromeloză, dioxid de titan (E 171), talc, macrogol 8000, oxid roşu de fer (E 172) şi oxid galben de fer (E 172)

Cum arată Tavanic comprimate filmate şi conţinutul ambalajului
Tavanic comprimate filmate se administrează oral. Comprimatele filmate sunt ovale, biconvexe, de culoare alb-gălbui pal sau alb-roşietic, cu linie mediană transversală pe ambele feţe.
Pentru Tavanic 250 mg, comprimatele sunt disponibile în ambalaje cu câte 3, 5, 7 şi 10 comprimate filmate.
Este posibil să nu se comercializeze toate mărimile de ambalaj.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica