Sulcef 1000 mg/1000 mg, pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă

Substanță activa
Cefoperazonă/sulbactam
Clasa ATC
J01DD
Format
pulbere
Afecțiuni
Infecţii intraabdominale (inclusiv colecistite, angiocolite, peritonite), Infecţii de tract urinar,Infecţii cutanate şi ale ţesuturilor moi,Infecţii ale căilor respiratorii superioare şi inferioare, Septicemie, Infecţii ginecologice
Producător
Medochemie Ltd.
Acțiune terapeutică
cefalosporine

Ce este Sulcef şi pentru ce se utilizează

Sulcef apartine unui grup de medicamente numite cefalosporine de generaţia a treia şi conţine ca substanţe active o combinaţie de 2 antibiotice: cefoperazonă, o cefalosporină care distruge bacteriile şi sulbactam, un inhibitor de beta-lactamază, care ajută cefoperazona să fie mai eficace.
Sulcef poate fi utilizat pentru tratarea infecţiilor produse de bacterii sensibile la acţiunea acestui antibiotic, cum ar fi:
Infecţii intraabdominale (inclusiv colecistite, angiocolite, peritonite),
Infecţii de tract urinar,
Infecţii cutanate şi ale ţesuturilor moi,
Infecţii ale căilor respiratorii superioare şi inferioare,
Septicemie,
Infecţii ginecologice (inclusiv boală inflamatorie pelvină şi endometrite)
De asemenea Sulcef poate fi administrat preoperator pentru a scădea frecvenţa infecţiilor postoperatorii la nivelul plăgii la pacienţii cu intervenţii chirurgicale abdominale sau pelvine (caz în care există risc de infecţie peritoneală).
Medicul dumneavoastră vă va explica motivul pentru care luaţi acest medicament. Acesta vă poate fi administrat singur sau împreună cu alte antibiotice.

Înainte de a vi se administra Sulcef

Nu trebuie să vi se administreze Sulcef
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la cefoperazonă, la alte cefalosporine, alte peniciline, la sulbactam sau la oricare dintre celelalte componente ale Sulcef.

Aveţi grijă deosebită când vi se administrează Sulcef
– informaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist înainte de a vi se va administra acest medicament, dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică la oricare antibiotic;
– dacă vi s-a spus vreodată că rinichii şi/sau ficatul dumneavoastră nu funcţionează bine;
– dacă urmaţi tratament cu alte antibiotice numite aminoglicozide sau cu diuretice puternice;
– dacă aţi avut inflamaţii ale intestinului, numite colite sau oricare alte boli intestinale severe;
– dacă pacientul este un nou-născut cu icter;
– dacă aveţi tendinţa la sângerare;
– dacă aveţi un aport alimentar redus, alcoolism cronic şi sindrom de malabsorbţie.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
În special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi:
– alte antibiotice pentru tratamentul infecţiilor, cum sunt aminoglicozidele;
– „anticoagulante” (medicamente pentru subţierea sângelui);
Sulcef poate modifica rezultatul unor teste sanguine cum este testul Coombs sau valoarea galactozei din sânge. Este important să spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi Sulcef dacă trebuie să efectuaţi oricare dintre aceste teste.
Acest medicament poate, de asemenea, să modifice rezultatul testelor de dozare a glucozei în urină prin metode neenzimatice. Dacă aveţi diabet zaharat şi vă efectuaţi periodic aceste teste, informaţi-l pe medicul dumneavoastră. În acest caz, în timpul tratamentului cu Sulcef, trebuie să utilizaţi alte teste pentru monitorizarea diabetului zaharat.

Utilizarea Sulcef cu alimente şi băuturi
Consumul de alcool etilic în intervalul de 72 ore de la administrarea Sulcef a fost asociată cu apariţia unor reacţii de tip disulfiram, cu: eritem facial tranzitor, cefalee, hiperhidroză şi tahicardie. Pacienţii trebuie avertizaţi să evite consumul de alcool etilic şi medicamente care conţin alcool în timpul tratamentului cu cefoperazonă şi timp de câteva zile după terminarea acestuia.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Sulcef se administrază în sarcină sau alăptare numai la recomandarea medicului.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Sulcef nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum vi se va administra Sulcef

Seulcef trebuie să vi se administreze de către medicul dumneavoastră sau de către asistenta medicală.
▪ Se administrează sub formă de injecţie.
▪ Injecţia trebuie administrată intramuscular profund într-un muşchi cu suprafaţă mare sau prin perfuzie intravenoasă intermitentă sau continuă.
Doza pe care medicul dumneavoastră v-o administrează depinde de tipul şi severitatea infecţiei. Depinde, de asemenea, de greutatea dumneavoastră corporală şi de modul de funcţionare a rinichilor dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă va explica acest lucru. Dozele uzuale sunt următoarele:
Adulţi şi adolescenţi
Doza uzuală recomandată este de 2-4 g Sulcef pe zi (1-2 flacoane Sulcef). Doza trebuie administrată fracţionat, în 2 prize egale, la interval de 12 ore.
În infecţii severe sau refractare, se creşte doza până la 8 g Sulcef (4 flacoane Sulcef).
Copii
Doza uzuala este de 40-80 mg/kg şi zi administrată în 2-4 prize egale.
În infecţiile severe doza poate fi crescută la 160 mg/kg şi zi. Doza maximă zilnică nu trebuie să depăşească 80 mg sulbactam/kg şi zi.
Nou-născuţi (0-7 zile): 40-80 mg/kg şi zi, la fiecare 12 ore. Doza maximă zilnică nu trebuie să depăşească 40 mg sulbactam/kg şi zi.
În cazul în care rinichii sau ficatul nu vă funcţionează normal medicul va decide reducerea corespunzătoare a dozei.
Dacă urmaţi o şedinţă de dializă, medicul dumneavoastră vă va efectua teste pentru a se asigura că
luaţi doza corectă.
Durata tratamentului este de 7 zile, dar în infecţii severe poate fi prelungită până la 14 zile.
Pentru prevenţia infecţiilor chirurgicale se vor administra 2 g Sulcef în perioada de inducere a anesteziei. Doza se poate repeta la interval de 12 ore; în general, administrarea Sulcef se întrerupe după 24 de ore de la intervenţia chirurgicală, cu excepţia cazurilor în care medicamentul este indicat pentru tratamentul curativ al infecţiilor.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Sulcef
Deoarece medicamentul vă este administrat, în general, de către medic sau asistentă, este puţin probabil să vi se administrează o doză mai mare decât cea recomandată din Sulcef.
Dacă uitaţi să utilizaţi Sulcef
Este important să utilizaţi Sulcef cât timp vi s-a prescris şi să nu întrerupeţi tratamentul doar pentru că vă simţiţi bine. Dacă întrerupeţi tratamentul prea devreme, infecţia poate reveni.
Dacă nu vă simţiţi bine la sfârşitul tratamentului sau vă simţiţi mai rău în timpul acestuia, trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Sulcef poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, după cum urmează:

Foarte frecvente:
care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente:
care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente:
care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare:
care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare:
afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută
care nu poate fi estimată din datele disponibile

Cele mai frecvente reacţii adverse sunt cele gastro-intestinale: greaţă, vărsături, diaree/scaune de consistenţă redusă.
Reacţii adverse foarte frecvente
– scădere trecătoare a numărului de eozinofile, hipoprotrombinemie, tulburări de coagulare, diaree, creşteri trecătoare şi uşoare ale valorilor serice ale enzimelor hepatice (ASAT, ALAT, fosfatază alcalină) şi ale bilirubinemiei.
Reacţii adverse mai puţin frecvente
– număr scăzut de globule albe ale sângelui (numită neutropenie), diaree gravă, prelungită sau cu sânge, cu dureri la nivelul stomacului sau febră. Acesta poate fi un semn al unei inflamaţii intestinale grave (numită „colită pseudomembranoasă”), care poate să apară după utilizarea antibioticelor, greaţă, vărsături.
Reacţii adverse rare
– dureri de cap,
– urticarie.
Cu frecvenţă necunoscută
– hipotensiune arterială, inflamaţia peretelui unui vas de sânge, anafilaxie, număr scăzut de globule albe ale sângelui (numită neutropenie), sânge în urină.
Alte reacţii adverse
– la locul injectării intramusculare: durere şi iritaţie la locul injectării.
– la locul injectării intravenoase: inflamaţia peretelui venei.
Reacţii adverse raportate după punerea pe piaţă: reacţii de hipersensibilitate acută severă (incluzînd şocul anafilactic), mâncărimi, febră, frison.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Sulcef

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Sulcef după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Sulcef
– Substanţele active sunt: cefoperazona şi sulbactamul. Un flacon cu pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă conţine cefoperazonă 1 g sub formă de cefoperazonă sare de sodiu şi sulbactam 1 g sub formă de sulbactam sare de sodiu.

Cum arată Sulcef şi conţinutul ambalajului
Sulcef se prezintă sub formă de pulbere de culoare albă sau aproape albă.
Este ambalat în cutii cu unul, respectiv 10, 50 şi 100 flacoane din sticlă incoloră închise cu dop din cauciuc clorobutilic etanşat cu capsă, conţinând pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal