Stopress 4/8 mg

Producător: Pharmaceutical Works POLPHARMA SA
Substanță activa
Perindopril terţ-butilamină
Clasa ATC
C09AA
Format
comprimat
Afecțiuni
tensiune arteriala mare, ajutor în tratamentul insuficienţei cardiace, reduce riscul apariţiei evenimentelor cardiace
Producător
Pharmaceutical Works POLPHARMA SA
Acțiune terapeutică
inhibitori ai ACE

Ce este Stopress şi pentru ce se utilizează

Substanţa activă, perindopril, aparţine unui grup de medicamente numit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ai ACE). Inhibitorii ACE acţionează prin lărgirea vaselor de sânge din organism, ceea ce poate reduce tensiunea în vasele de sânge.
Stopress este utilizat în:
– tratamentul tensiunii arteriale mari,
– ca ajutor în tratamentul insuficienţei cardiace,
– pentru a reduce riscul apariţiei evenimentelor cardiace, cum este infarctul miocardic la pacienţii cu boală coronariană stabilă (o afecţiune în care aportul de sânge spre inimă este redus sau blocat) şi care au avut deja un infarct miocardic şi/sau o intervenţie chirurgicală de îmbunătăţire a aportului de sânge spre inimă prin lărgirea vaselor de sânge care o aprovizionează.

Înainte să luaţi Stopress

Nu luaţi Stopress
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la perindopril sau la oricare alt inhibitor al ACE sau la oricare dintre celelalte componente ale Stopress.
– în cazul în care aveţi mai mult de trei luni de sarcină (este bine să evitaţi Stopress şi în perioada de început a sarcinii – vezi pct. „Sarcina şi alăptarea”)
– dacă aţi prezentat vreodată umflarea oricărei părţi a corpului (edem angioneurotic) fără să ştiţi cauza sau ca urmare a utilizării anterioare a unui inhibitor al ACE
– dacă au existat în istoricul familiei cazuri de edem angioneurotic.

Stopress nu trebuie administrat la copii.
Aveţi grijă deosebită când luaţi Stopress
 dacă aveţi o îngustare a vaselor de sânge principale ale inimii (stenoză aortică) sau o îngustare a orificiului mitral de la nivelul inimii (stenoza valvei mitrale) sau o boală a muşchiului cardiac (cardiomiopatie hipertrofică)
 dacă utilizaţi un aparat de hemodializă (rinichi artificial) sau dacă vi s-a efectuat recent un transplant renal
 dacă aveţi îngustată artera renală (stenoză arterială renală)
 dacă aveţi afecţiuni renale sau hepatice
 dacă sunteţi în cursul unui tratament de desensibilizare sau urmează să-l faceţi, adică pentru a reduce efectele alergiei la înţepăturile de albină sau viespie
 dacă sunteţi sunteţi în cursul unui tratament pentru afereza lipoproteinelor de joasă densitate (eliminarea colesterolului din organismul dumneavoastră cu un dispozitiv special) sau urmează să-l faceţi
 dacă aveţi diabet zaharat
 dacă aveţi boală vasculară de colagen (depozite de colagen în vasele de sânge)
 dacă luaţi alte medicamente care scad tensiunea arterială
 dacă luaţi diuretice (comprimate pentru eliminarea apei din organism) şi Stopress. În cazul acesta, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să luaţi Stopress, dacă nu aţi făcut deja asta, având în vedere că este posibil ca medicul să dorească să vă supravegheze când luaţi prima doză
 dacă urmaţi o dietă cu restricţie de sodiu sau utilizaţi substituenţi de sare care conţin potasiu, deoarece există un risc crescut de apariţiei a hiperkaliemiei (concentraţie mare de potasiu în sânge; simptomele sunt nespecifice şi, în general, includ stare generală de rău, palpitaţii şi slăbiciune musculară)
 dacă sunteţi un pacient de rasă neagră: sunteţi mai predispus să manifestaţi edem angioneurotic (reacţie alergică care produce umflarea feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului) şi Stopress este mai puţin eficace în scăderea tensiunii arteriale la acest grup de pacienţi.
 trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Stopress nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră, dacă este utilizat în această etapă (vezi pct. „Sarcina”).
Vă rugăm spuneţi medicului dumneavoastră dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile menţionate anterior.

Vă rugăm să luaţi la cunoştinţă
Dacă mergeţi la spital sau la dentist, amintiţi-vă să spuneţi oricărui cadru medical despre tratamentul dumneavoastră cu Stopress. Aceasta este foarte important dacă mergeţi la un spital pentru o intervenţie chirurgicală având în vedere că medicul anestezist va dori să fie informat.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, în special:
 diuretice (comprimate pentru eliminarea apei din organism)
 suplimente de potasiu, substituenţi de sare care conţin potasiu, medicamente care conţin potasiu sau diuretice care economisesc potasiul, cum sunt amiloridul, spironolactona sau triamterenul
 heparină
 unele anestezice
 litiu pentru tratamentul unor afecţiuni psihice
 medicamente antiinflamatoare (de exemplu acid acetilsalicilic, ibuprofen, indometacin, celecoxib sau meloxicam)
 alte medicamente care reduc tensiunea arterială, cum sunt nitraţii (de exemplu nitroglicerină), beta-blocante (de exemplu metoprolol sau propranolol)
 medicamente pentru tratamentul şocului sau astmului bronşic (de exemplu efedrină, noradrenalină sau adrenalină)
 trombolitice (de exemplu streptokinază)
 antidepresive (de exemplu amitriptilină sau imipramină) sau medicamente pentru tratamentul altor tulburări mintale, cum este anxietatea, schizofrenia sau alte psihoze
 medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat (de exemplu insulină, glibenclamidă sau metformină)
 alopurinol utilizat pentru tratamentul gutei
 imunosupresoare utilizate pentru tratamentul tulburărilor autoimune (de exemplu poliartrita reumatoidă) sau după intervenţie chirurgicală pentru transplant
 procainamidă (un medicament pentru bătăile neregulate ale inimii).

Folosirea Stopress cu alimente şi băuturi
Stopress trebuie luat înainte de masă.
Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Sarcina
Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai utilizaţi Stopress înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să luaţi un alt medicament în loc de Stopress. Stopress nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.
Alăptarea
Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Stopress nu este recomandat mamelor care alăptează iar medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu sunt disponibile date care să susţină contraindicaţii privind conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor în timpul tratamentului cu acest medicament.
Cu toate acestea, la unii pacienţi pot să apară reacţii adverse datorate scăderii tensiunii arteriale (de exemplu ameţeli sau stare de oboseală). Dacă apar astfel de reacţii adverse, nu conduceţi vehicule sau nu folosiţi utilaje. Fiţi precaut când conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje până ce veţi şti cum acţionează asupra dumneavoastră acest medicament.

Cum să luaţi Stopress

Doze
Luaţi întotdeauna Stopress exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Stopress se ia o dată pe zi dimineaţa înainte de masă. Veţi începe cu o doză mică care poate fi crescută de medicul dumneavoastră, dacă este necesar, până veţi lua exact cantitatea de care aveţi nevoie.
Pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (tensiunea arterială mare) doza iniţială este, de obicei, de 4 mg zilnic şi poate fi crescută la 8 mg zilnic după o lună de tratament.
La pacienţii vârstnici şi cei cu afectare renală doza iniţială recomandată este 2 mg o dată pe zi.
Pentru insuficienţă cardiacă sau tratament cu Stopress concomitent cu un diuretic, doza iniţială uzuală este de 2 mg pe zi şi poate fi crescută până la 4 mg pe zi dacă a fost bine tolerată timp de 2 săptămâni.
Pentru boală coronariană stabilă, doza iniţială uzuală este de 4 mg zilnic şi poate fi crescută la 8 mg zilnic după două săptămâni de tratament.
La pacienţii vârstnici şi cei cu afectare renală se recomandă ca doza iniţială să fie de 2 mg pe zi.
Ocazional, unii pacienţi au nevoie de alte doze decât acestea. Indiferent de doza ce v-a fost prescrisă, respectaţi cu exactitate recomandările medicului dumneavoastră şi nu vă modificaţi niciodată singur dozele.
Pacienţi cu boli de ficat
Nu este necesară ajustarea dozelor.
Copii:
Stopress nu este potrivit pentru administrare la copii.
Modul şi cale de administrare
Stopress trebuie luat numai pe cale orală, cu un pahar de apă. Încercaţi să luaţi comprimatele în fiecare zi, la aceeaşi oră, dimineaţa.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Stopress
Dacă aţi luat o doză de medicament mai mare decât cea prescrisă sau a luat-o altcineva, spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Simptomele supradozajului pot include scăderea tensiunii arteriale, şoc circulator (puls rapid, piele palidă, rece şi umedă, transpiraţii şi piele şi buze vineţii), insuficienţă renală, hiperventilaţie (respiraţia este rapidă şi/sau adâncă), bătăi neregulate ale inimii, ameţeli, anxietate şi tuse.
Dacă uitaţi să luaţi Stopress
Dacă aţi uitat să luaţi o doză din acest medicament, luaţi-o cât de curând posibil.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Stopress
Nu trebuie să opriţi tratamentul cu Stopress fără recomandarea medicului. De asemenea, nu trebuie să modificaţi tratamentul fără recomandarea medicului.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Stopress poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Aceste reacţii pot fi grave, de aceea spuneţi medicului dumneavoastră imediat dacă apar:
 Neutropenie/agranulocitoză (scăderea numărului până absenţa totală a anumitor celule albe ale sângelui, situaţie care poate duce la infecţii, dureri în gât sau febră). Spuneţi medicului dumneavoastră imediat dacă apar aceste simptome. Aceste reacţii s-ar putea să apară mai ales dacă aveţi depuneri de colagen în vasele de sânge (boală vasculară de colagen). Dacă aveţi boală vasculară de colagen medicul dumneavoastră poate efectua teste de rutină pentru a vă controla sângele.
 Hipotensiune arterială (tensiune arterială mică). Este posibil ca aceasta să apară mai ales dacă luaţi diuretice (comprimate pentru eliminarea apei din organism), alte medicamente care reduc tensiunea în plus faţă de Stopress sau dacă sunteţi deshidratat sau supus dializei. Dacă luaţi medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale puteţi să simţiţi o stare confuzională sau senzaţie de leşin. Staţi culcat până ce aceste manifestări dispar şi anunţaţi medicul cât mai curând.
 Edem angioneurotic (umflarea feţei, limbii şi laringelui, care poate determina dificultăţi mari în respiraţie). În acelaşi timp sau independent, edemul angioneurotic poate să vă afecteze stomacul sau intestinul (edem angioneurotic intestinal- umflarea mucoasei intestinale) caz în care vă simţiţi rău, puteţi să aveţi vărsături şi dureri abdominale. Aceste reacţii sunt foarte rare, dar pot fi foarte grave dacă apar. Dacă apar trebuie să spuneţi medicului imediat.

Alte reacţii adverse:
Reacţii adverse frecvente (la mai mult de 1 pacient din 100, dar mai puţin de 1 din 10 pacienţi):
 greaţă, vărsături, dureri abdominale,
 modificări ale simţului gustativ, senzaţie de indigestie,
 diaree, constipaţie,
 dureri de cap, ameţeli,
 vertij, furnicături,
 tulburări de vedere (de exemplu vedere neclară),
 tinitus (senzaţie de zgomote în urechi),
 tuse, scurtarea respiraţiei (dispnee),
 erupţie trecătoare pe piele, mâncărime,
 crampe musculare, senzaţie de slăbiciune.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (la mai mult de 1 pacient din 1000, dar mai puţin de 1 din 100 pacienţi):
 modificări de dispoziţie sau somn,
 bronhospasm (senzaţie de apăsare în piept, respiraţie şuierătoare şi scurtarea respiraţiei),
 senzaţie de gură uscată,
 afectare renală (medicul dumneavoastră vă poate efectua teste la anumite intervale în timpul tratamentului dumneavoastră, dacă va considera că prezentaţi risc pentru afectare renală),
 impotenţă (reducerea funcţiei sexuale),
 creşterea transpiraţiei.
Reacţii adverse foarte rare (la mai puţin de 1 pacient din 10 000):
 stare de confuzie,
 bătăi cardiace neregulate, angină pectorală, infarct miocardic şi accident vascular cerebral (acestea au fost raportate pentru inhibitorii ACE în asociere cu tensiunea arterială mică),
 pneumonie eozinofilică (boală de hipersensibilizare a plamânilor), curgerea nasului,
 pancreatită (inflamarea pancreasului),
 hepatită (inflamarea ficatului),
 eritem polimorf (reacţie a pielii asemănătoare alergiei; pot fi prezente leziuni centrale înconjurate de cercuri de piele palidă şi roşie, aşa numite în „ţintă” sau „iris”, localizate pe gambe, braţe, mâini sau picioare, putând să implice faţa sau buzele; dureri articulare, febră, mâncărimi ale pielii sau senzaţie generală de boală),
 insuficienţă renală acută.
Stopress poate produce anumite modificări ale sângelui şi medicul dumneavoastră poate dori să le monitorizeze. La unii pacienţi trataţi cu Stopress sau medicamente similare au apărut următoarele modificări:
 O creştere a cantităţii de creatinină sau azot în sânge (substanţe care pot arăta cât de bine lucrează rinichii dumneavoastră).
 O creştere a concentraţiei enzimelor hepatice şi bilirubinei serice (substanţe care pot arăta cât de bine funcţionează ficatul dumneavoastră).
 O reducere a numărului de plachete (trombocitopenie), care vă poate afecta coagularea sângelui. Dacă remarcaţi apariţia de vânătăi neaşteptate sau pete roşii/vineţii pe piele, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
 Reducerea numărului de globule albe din sânge (leucopenie).
 Reducerea numărului de globule roşii şi albe ale sângelui ca şi a plachetelor (pancitopenie).
 Distrugere anormală a globulelor roşii ale sângelui (anemie hemolitică) la pacienţii cu deficienţă congenitală de glucozo-6 fosfat dehidrogenază. Semnele de anemie sunt senzaţie de slăbiciune şi în cazuri mai severe senzaţie de lipsă de aer şi paliditatea pielii.
 Scăderea valorilor hemoglobinei (este proteina conţinută de globulele roşii din sânge, care transportă oxigen de la plămâni în restul corpului).
 Scăderea valorilor hematocritului (proporţia din volumul de sânge ocupată de globulele roşii).
O scădere a concentraţiei de zahăr (glucoză) în sânge la pacienţii cu diabet zaharat. (Poate fi necesară o supraveghere mai atentă a concentraţiei de glucoză în sânge, în special la începutul tratamentului. Întrebaţi imediat medicul dacă nu stiţi ce trebuie să faceţi).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Stopress

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 30°C. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.
Nu utilizaţi Stopress după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Stopress
– Substanţa activă este perindopril. Un comprimat conţine perindopril 4 mg sau 8 mg sub formă de sare de terţ-butilamină.
– Celelalte componente sunt: manitol, crospovidonă tip A, copolimer metacrilat butilat bazic, dioxid de siliciu coloidal hidrofobic, stearat de magneziu.

Cum arată Stopress şi conţinutul ambalajului
Stopress 4 mg: comprimate biconvexe, de formă alungită, de culoare albă, prevăzute cu linie mediană pe ambele feţe. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.
Stopress 8 mg: comprimate rotunde, plate, de culoare albă.
O cutie conţine 30 comprimate.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica