Intârziere menstruaţie
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Trebuie sa faceti un test de sarcina si sa mergeti la un medic ginecolog pentru o consultatie.... citește

Cele mai
Caută în:

SISTAR® 2,5/5/10 mg comprimate filmate cu eliberare modificată,

Companie: Gedeon Richter Romania S.A.
Cuprins
Ce este SISTAR®?
Contraindicatii si precautii
Doze si mod de administrare
Reactii adverse
Păstrare
sus

Ce este SISTAR®?

Grupa farmacoterapeutică: blocante de calciu, blocante selective ale canalelor de calciu, cu efect preponderent vascular, derivaţi dihidropiridinici
Indicatii terapeutice
Hipertensiune arterială esenţială.

sus

Contraindicatii si precautii

Contraindicaţii
- hipersensibilitate la felodipină (sau la alte dihidropiridine) sau la oricare din excipienţii produsului
- pacienţii care au avut un accident vascular cerebral în ultimele 6 luni
- şoc cardiogen
- stenoză aortică sau mitrală severă
- cardiomiopatie hipertrofică obsrtuctivă
- angină pectorală instabilă
- infarct miocardic acut (în ultimele 8 săptămâni)
- bloc AV de gradul II sau III
- insuficienţă cardiacă necompensată
- insuficienţă renală severă (rata filtrării glomerulare < 30 ml/min, creatinina> 1,8 mg/dl)
- insuficienţă hepatică severă
- sarcină

Precauţii
Ca şi în cazul altor vasodilatatoare, este necesară prudenţă deoarece Sistar poate produce hipotensiune arterială severă şi tahicardie, ceea ce la anumiţi pacienţi poate produce ischemie miocardică.
Dacă tratamentul cu Sistar este oprit brusc, în cazuri individuale pot apare pusee hipertensive.
Deoarece produsul conţine lactoză, administrarea nu este recomandată la pacienţii cu intoleranţă ereditară la galactoză, deficienţă de lactază Lapp sau malabsorbţie de glucoză-galactoză nu vor fi trataţi cu acest medicament.
Atenţionări speciale
Precauţii speciale sunt necesare în cazul tratamentului pacienţilor cu tulburări ale conducerii intracardiace, insuficienţă cardiacă necompensată, tahicardie şi stenoză aortică şi/sau mitrală.
Sistar trebuie administrat cu prudenţă la pacienţi cu disfuncţie ventriculară stângă severă.
Este necesară prudenţă în cazul pacienţilor cu insuficienţă hepatică moderată sau severă, deoarece efectul antihipertensiv poate fi amplificat.
Siguranţa şi eficacitatea administrării Sistar în hipertensiunea arterială malignă nu au fost stabilite.
Sarcina si alăptarea:
Studiile la animal au demonstrat afectarea fetală, de aceea este contraindicată administrarea Sistar pe toată durata sarcinii (vezi 5.3. Date preclinice de siguranţă). Existenţa unei sarcini trebuie exclusă înainte de începerea tratamentului cu Sistar.
Felodipina se excretă în laptele matern. Dacă la mama care alăptează se administrează doze terapeutice de Sistar, un sugar alimentat exclusiv la sân primeşte numai o cantitate foarte mică din substanţa activă, prin lapte. Nu există experienţă clinică privind riscurile la sugar. De aceea se recomandă evitarea pe cât posibil a administrării medicamentului la femeia care alăptează.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Tratamentul cu Sistar necesită monitorizare medicală regulată. Sistar poate influenţa capacitatea de reacţie în asemenea măsură, încât să afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje (sau de a lucra fără măsuri de siguranţă adecvate). Aceste modificări apar mai ales la începutul tratamentului, când se cresc dozele sau la schimbarea medicaţiei şi mai ales, după ingestia concomitentă de alcool etilic.

Interactiuni
Efectul antihipertensiv al Sistar poate fi amplificat de alte antihipertensive şi de antidepresive triciclice.
Administrarea concomitentă a Sistar cu alte medicamente care inhibă izoenzima 3A4 a citocromului P450 (de exemplu cimetidina, eritromicina, itraconazol şi ketoconazol) poate duce la creşterea concentraţiilor plasmatice de felodipină. Sucul de grapefruit, care conţine flavonoide inhibitoare enzimatic, poate, de asemenea, creşte concentraţiile plasmatice de felodipină. Din această cauză, aceşti pacienţi trebuie monitorizaţi cu atenţie.
O creştere a dozei de Sistar poate fi necesară dacă se administrează simultan medicamente care determină scăderea concentraţiilor plasmatice de felodipină (de exemplu carbamazepina, fenitoina, barbiturice) prin inducţie enzimatică hepatică (sistemul citocromului P450).

sus

Doze si mod de administrare

Se recomandă următoarele doze:
- la începutul tratamentului doza recomandată este de 5 mg felodipină (1 comprimat filmat cu eliberare modificată Sistar) o dată pe zi. Doza poate fi crescută la 10 mg felodipină (2 comprimate filmate cu eliberare modificată Sistar), o dată pe zi. Creşterea dozei se va face la intervale de minim 2 săptămâni.
Doza zilnică maximă este de 10 mg felodipină.
Vârstnici
În special în cazul pacienţilor vârstnici se recomandă începerea tratamentului cu doze mici, de exemplu 2,5 mg felodipină. Creşterea dozelor trebuie făcută cu precauţie deosebită.
Doza zilnică maximă este de 5 mg felodipină.
Pacienţi cu insuficienţă hepatică
În cazul pacienţilor cu insuficienţă hepatică moderată sau severă, se recomandă începerea tratamentului cu 2,5 mg felodipină o dată pe zi. Dozele trebuie crescute numai după evaluarea atentă a raportului dintre beneficiul aşteptat şi riscurile potenţiale.
Copii
Nu există experienţă clinică privind administrarea Sistar la copii, de aceea nu se recomandă la această categorie de pacienţi.
Modul şi durata administrării
Comprimatele cu eliberare modificată trebuie administrate dimineaţa cu o cantitate suficientă de lichid (de exemplu un pahar cu apă, dar nu cu suc de grapefruit).
Comprimatele cu eliberare modificată trebuie înghiţite întregi şi nu vor fi mestecate sau divizate.
Ingerarea concomitentă a unor alimente bogate în grăsimi trebuie evitată.

sus

Reactii adverse

Foarte frecvent (>10%) pot apare înroşirea tegumentelor, cefalee sau tinnitus, în special la începerea tratamentului, când se cresc dozele sau când se administrează doze foarte mari.
Frecvent (1%-10%) pot apare edeme periferice. Frecvent, mai ales la începutul tratamentului, pot apare crize anginoase sau, la pacienţii cu angina pectorală pre-existentă, poate apare o creştere a frecvenţei, duratei şi severităţii acestor crize.
Infarctul miocardic a fost raportat în cazuri izolate.
Ocazional (0,1%-1%) au fost observate ameţeală, fatigabilitate, hipotensiune arterială, sincopă, palpitaţii, tahicardie şi dispnee, nelinişte, parestezii, tremor, mialgii, artralgii, simptome gastro-intestinale (de exemplu: greaţă, vărsături, diaree, constipaţie),
creştere în greutate, transpiraţii, polakiurie, reacţii de hipersensibilitate cutanate de tipul: prurit, urticarie, rash şi fotosensibilizare.
Ocazional, tratamentul cu Sistar poate produce hiperplazie gingivală şi gingivită.
Rar (0,01% - 0,1%) a fost observată vasculita leucocitoclastică.
În cazuri individuale, au fost observate alterări ale funcţiei hepatice (creşterea transaminazelor), dermatită exfoliativă, angioedem şi febră.
De asemenea, tot în cazuri individuale, au fost raportate disfuncţii erectile şi ginecomastie.

Supradozaj
Simptome
Cea mai importantă manifestare ce poate apare este vasodilaţia periferică excesivă cu hipotensiune arterială marcată şi în rare cazuri, bradicardie.
Tratament
Măsurile terapeutice includ eliminarea substanţei active şi stabilizarea cardio-circulatorie. Dacă apare hipotensiune arterială, trebuie efectuat tratament simptomatic; pacientul va fi aşezat în clinostatism cu membrele inferioare într-un plan superior. Dacă bradicardia însoţeşte hipotensiunea arterială, se va administra intravenos atropină (0,5-1,0 mg). Administrarea suplimentară de fluide se va face numai sub control hemodinamic, pentru evitarea suprasolicitării cardiace. Pot fi administrate şi simpatomimetice cu efect predominat pe receptorii adrenergici α1. Felodipina este dializabilă în proporţie mică (aprox.9%).

sus

Păstrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor


Ambalaj
Sistar 2,5 mg
Cutie cu 3 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a câte 10 comprimate cu eliberare modificată.
Sistar 5 mg
Cutie cu 3 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a câte 10 comprimate cu eliberare modificată.
Sistar 10 mg
Cutie cu 3 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a câte 10 comprimate cu eliberare modificată.

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.Taguri: SISTAR, medicament
Peşti Peşti 19 februarie - 20 martie

Fiţi atent la persoanele cu care intraţi în contact în luna februarie, pentru că sub masca prieteniei se poate afla un inaimc cu intenţii incorecte. Promiteţi mai mult decât puteţi face, ceea...citește mai departe

×

Zf.ro
S-A TERMINAT cu ”Prima Casă”. Teodorovici anunţă schimbări MASIVE la program. Cine va mai primi banii S-A TERMINAT cu ”Prima Casă”. Teodorovici...
ALERTA ALIMENTARĂ! Toată lumea care a...
Oraşul din România care a ”ŞTERS”...
BusinessMagazin.ro
O afacere la care sigur nu v-aţi gândit, dar care sparge piaţa. Un tânăr din Bucureşti şi-a pornit cu numai 5.000 de euro un business chiar din propria locuinţă. Ce face i-a lăsat pe toţi c O afacere la care sigur nu v-aţi gândit,...
Cum a ajuns o fostă PREZENTATOARE de la...
Descopera.ro
Este cel mai mare FURT din istorie? Un AISBERG a fost furat cu totul, însă asta nu este cel mai ŞOCANT Este cel mai mare FURT din istorie? Un AISBERG...
Un fizician s-a ÎMPUŞCAT sub apă pentru...
Maria cea SÂNGEROASĂ, regina de o frumuseţe...
Mediafax.ro
Comunitatea ştiinţifică, cu sufletul la gură! O navă spaţială va TRAGE cu gloanţe în spaţiu, peste două zile. Succesul misiunii, de importanţă crucială | VIDEO Comunitatea ştiinţifică, cu sufletul...
O adolescentă a avut parte de supriza vieţii...
Statele Unite trimit un distrugător în...
Gandul.info
Kovesi, DEVANSATĂ în cursa pentru funcţia de procuror şef european. Francezul Bohnert devine FAVORIT. Vezi câte puncte a obţinut fosta şefă DNA de la reprezentanţii statelor UE Kovesi, DEVANSATĂ în cursa pentru funcţia...
Nu e prima dată când sunt avertizat că...
Orban şi-a trimis ciracii la adunat SEMNĂTURI...
ProSport.ro
Surpriză imensă în clasamentul mondial: Simona Halep, din nou numărul 1 mai devreme decât se aştepta! Surpriză imensă în clasamentul mondial:...
Scandal imens în lumea transsexualilor!...
Motivul real din spatele cutremurului provocat...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
GALAXY S10 a fost LANSAT! Iată cât costă cel mai PERFORMANT telefon de la SAMSUNG GALAXY S10 a fost LANSAT! Iată cât costă...
IMPRESIONANT! Iată cum arată telefonul...
Când se lansează HUAWEI P30, telefonul...
ProMotor.ro
Dacă trece această lege, toţi şoferii vor plăti amenzile imediat ce le primesc! Dacă trece această lege, toţi şoferii...
Citroën prezintă conceptul 100% electric...
A doua ţară din Europa care RENUNŢĂ...
ULTIMA ORĂ
BREAKING: Anunţul TRIST al naturaliştilor: Prima specie de mamifer DISPĂRUTĂ oficial din cauza acţiunilor omului. Este acesta începutul sfârşitului pentru civilizaţia umană? | FOTO

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.