SINDRONAT® 300 mg/5 ml

Substanță activa
clodronat disodic tetrahidrat
Clasa ATC
M05BA
Format
concentrat
Afecțiuni
afecţiuni osoase, hipercalcemiei
Producător
S.C. Sindan Pharma S.R.L.,
Acțiune terapeutică
influenţează structura osoasă şi mineralizarea, bifosfonaţi

Ce este SINDRONAT®?

Compoziţie
5 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă conţin clodronat disodic tetrahidrat 375 mg echivalent la clodronat disodic anhidru 300 mg şi excipienţi: hidroxid de sodiu, apă pentru preparate injectabile.
Grupa farmacoterapeutică: sistemul musculo-scheletic, medicamente pentru tratamentul afecţiunilor osoase, medicamente ce influenţează structura osoasă şi mineralizarea, bifosfonaţi.
Indicaţii terapeutice
Tratamentul hipercalcemiei în special de etiologie neoplazică.
Contraindicaţii
Hipersensibilitate cunoscută la bifosfonaţi sau la oricare dintre excipienţii produsului.
Tratament concomitent cu alţi bifosfonaţi.
Insuficienţă renală cu clearance al creatininei <30 ml.

Atenţionări speciale

Precauţii
Înaintea şi în timpul tratamentului cu clodronat disodic se recomandă menţinerea unui aport hidric adecvat, respectând precauţiile necesare la pacienţii cu insuficieţă cardiacă. Administrarea intravenoasă a unor doze mai mari decât cele recomandate poate determina afectare renală severă, mai ales dacă viteza de perfuzare este prea mare.
În timpul tratamentului cu clodronat disodic se recomandă monitorizarea periodică a funcţiei renale, calcemiei, fosfatemiei, eventual şi a magneziemiei.


Interacţiuni
Interacţiuni medicamentoase
Este contraindicată administrarea concomitentă a altor bifosfonaţi.
Administrarea concomitentă cu analgezice antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), mai ales diclofenac, determină insuficienţă renală.
Asocierea cu aminoglicozide necesită prudenţă, datorită riscului crescut de hipocalcemie.
Administrarea concomitentă cu fosfatul de estramustină determină creşterea concentraţiei plasmatice a fosfatului de estramustină cu până la maxim 80%.
Clodronatul disodic formează complexe solubile cu ionii bivalenţi. Administrarea concomitentă cu alimente sau medicamente care conţin ioni bivalenţi (de exemplu antiacide, produse care conţin calciu, fer, magneziu) determină scăderea semnificativă a biodisponibilităţii clodronatului administrat oral.
Modificarea testelor de laborator
Administrarea de clodronat disodic poate influenţa rezultatele scintigrafiei osoase.

Atenţionări speciale
Menţinerea unui aport hidric adecvat este deosebit de importantă atunci când se administrează clodronat disodic în perfuzie intravenoasă şi la pacienţii cu hipercalcemie sau insuficienţă renală.
Deoarece clodronatul disodic se elimină în principal pe cale renală, va fi administrat cu prudenţă la pacienţii cu insuficienţă renală (vezi Doze şi mod de administrare).
Copii
Nu se recomandă administrarea de clodronat disodic la această grupă de vârstă, cu excepţia hipercalcemiei severe.
Sarcina şi alăptarea
La animale clodronatul traversează bariera feto-placentară. La om, nu se cunoaşte dacă clodronatul afectează reproducerea, traversează bariera feto-placentară, este fetotoxic sau este excretat în laptele matern. De aceea, clodronatul nu trebuie utilizat în timpul sarcinii sau alăptării decât dacă avantajele terapeutice depăşesc riscurile potenţiale.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Clodronatul disodic nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Clodronatul este eliminat, în principal, pe cale renală.
Înaintea şi în timpul administrării intravenoase de Sindronat 300 mg/5 ml sunt necesare hidratarea adecvată şi monitorizarea funcţiei renale şi a calcemiei. După perfuzia cu clodronat, perioada de timp în care se menţine un nivel acceptabil al calcemiei variază considerabil de la un pacient la altul. Dacă este necesar, pentru a controla calcemia, se poate repeta administrarea perfuziei sau se poate administra clodronat pe cale orală.
Pacienţi adulţi cu funcţie renală normală
Doza uzuală zilnică recomandată este de 5 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă Sindronat 300 mg/5 ml (300 mg clodronat disodic), diluată în 500 ml soluţie izotonă de clorură de sodiu 0,9% sau soluţie de glucoză 5%, administrată lent, în perfuzie intravenoasă. Perfuzia se administrează într-un interval de minim 2 ore, câteva zile consecutiv, până la normalizarea calcemiei, de obicei 5 zile. Acest tratament nu trebuie continuat mai mult de 7 zile.
Alternativ, se poate administra o doză unică de 25 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă Sindronat 300 mg/5 ml (1500 mg clodronat disodic), diluată în 500 ml soluţie izotonă de clorură de sodiu 0,9% sau soluţie de glucoză 5%, administrată lent, într-un interval de 4 ore.
Pacienţi cu insuficienţă renală
Doza de clodronat disodic trebuie ajustată după cum urmează:

Gradul insuficienţei renale              Clearance-ul creatininei (ml/min)           Scăderea dozei (%)
Uşoară                                                 50 –80                                                          25
Moderată                                             12 –50                                                           25 – 50
Severă                                                  <12                                                                50

Copii
Deoarece siguranţa şi eficacitatea administrării Sindronat 300 mg/5 ml la copii nu au fost studiate, nu se recomandă administrarea la această grupă de vârstă cu excepţia hipercalcemiei severe.
Vârstnici
Nu se recomandă ajustarea dozelor la această grupă de vârstă.
Instrucţiuni privind pregătirea produsului medicamentos în vederea administrării şi manipularea sa
Pentru administrarea intravenoasă conţinutul unui flacon de 5 ml este diluat în 500 ml ser fiziologic (clorură de sodiu, 0,9%) sau soluţie de glucoză 5% (50 mg/ml). Alternativ, pentru doza unică de 1500 mg, conţinutul a 5 flacoane de 5 ml (25 ml) se diluează în 500 ml ser fizilogic sau glucoză 5%.
Stabilitatea chimică şi fizică a soluţiei diluate, gata de perfuzare, a fost demonstrată pentru 24 ore la temperatura de 15 – 25oC. Din punct de vedere microbiologic, soluţia diluată trebuie utilizată imediat. Dacă nu se utilizează imediat, timpul de păstrare şi condiţiile înainte de utilizare sunt responsabilitatea utilizatorului dar nu trebuie să depăşească 24 de ore, la temperaturi de 2 – 8o C.

Reacţii adverse

Cele mai frecvent raportate reacţii adverse sunt greaţă, vărsături şi diaree, care survin la aproximativ 10% dintre pacienţi; aceste reacţii adverse sunt de obicei uşoare şi apar mai frecvent la doze mari.
Aceste reacţii adverse pot să apară atât la administrarea orală cât şi intravenoasă, deşi frecvenţa reacţiilor poate diferi.
Tulburări de nutriţie şi metabolism
Frecvente: hipocalcemia asimptomatică.
Rare: hipocalcemia simptomatică.
Au fost observate concentraţii plasmatice mari ale hormonului paratiroidian asociate cu scăderea calcemiei.
S-au observat modificări ale concentraţiei plasmatice a fosfatazei alcaline. La pacienţii aflaţi în stadiul metastazic, fosfataza alcalină poate să fie crescută, mai ales datorită metastazelor hepatice sau osoase.
Tulburări respiratorii
Foarte rar: la pacienţii cu astm bronşic indus de acidul acetilsalicilic s-a observat afectarea funcţiei respiratorii.
Reacţii de hipersensibilitate manifestate sub formă de tulburări respiratorii.
Tulburări gastro-intestinale
Frecvente: greaţă, vărsături şi diaree, de obicei uşoare.
Tulburări hepato-biliare
Frecvente: creşteri ale valorilor transaminazelor, de obicei în limitele normale.
Rare: creşteri ale valorilor transaminazelor de peste două ori limita superioară a normalului, fără afectarea funcţiei hepatice.
Tulburări cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Rare: reacţii de hipersensibilitate cutanată.
Tulburări reno – urinare
Rare: afectarea funcţiei renale (creşterea creatininemiei şi proteinuriei) şi disfuncţie renală severă mai ales după perfuzia intravenoasă rapidă cu doze mari de clodronat disodic (vezi Doze şi mod de administrare).
Tulburări hematologice
Au fost raportate rare cazuri de leucemie acută non-limfocitară.

Supradozaj
După administrarea intravenoasă a unor doze mari de clodronat disodic s-au raportat creşterea creatininemiei şi disfuncţie renală.
Tratamentul supradozajului este simptomatic. Trebuie asigurată hidratarea adecvată şi monitorizarea funcţiei renale şi a calcemiei.

Păstrare

Păstrare
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Ambalaj
Cutie cu un flacon din sticlă incoloră a 5 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal