Setrogen 1 mg comprimate filmate

Substanță activa
Granisetron
Clasa ATC
A04AA
Format
comprimat
Afecțiuni
greata, varsaturi
Producător
Cemelog-BRS Ltd.
Acțiune terapeutică
previne greaţa şi vărsăturile produse de anumite tratamente, cum sunt chimioterapia sau radioterapia

Ce este Setrogen şi pentru ce se utilizează

Setrogen aparţine unui grup de medicamente numite antagonişti ai receptorilor 5-HT3, care previn sau tratează greaţa şi vărsăturile.
Setrogen este utilizat pentru a preveni greaţa şi vărsăturile produse de anumite tratamente, cum sunt chimioterapia sau radioterapia.

Înainte să luaţi Setrogen

Nu luaţi Setrogen
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la granisetron sau la oricare dintre celelalte componente ale Setrogen
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Setrogen
– dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi un blocaj la nivelul intestinului.
– dacă aveţi o reducere a funcţiei ficatului
– dacă suferiţi de boli ale inimii, de exemplu bătăi neregulate ale inimii, tulburări de conducere ale inimii, anomalii electrolitice, dacă utilizaţi medicamente pentru tratarea bolilor de inimă (incluzând medicamentele antiaritmice sau beta-blocante) sau dacă utilizaţi medicamente cardiotoxice pentru chimioterapie.
– Antagoniştii 5-HT3, cum este şi granisetronul, pot determina bătăi neregulate ale inimii sau anormalităţi ECG, inclusiv prelungirea intervalului QT.
– Se recomandă precauţie în cazul utilizării la copii şi adolescenţi deoarece experienţa clinică este limitată.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi următoarele medicamente:
– Medicamente care tratează tulburările ritmului bătăilor inimii, deoarece utilizarea de beta-blocante împreună cu granisetron vă poate afecta bătăile inimii.
– Ketoconazol (un medicament antifungic) şi fenobarbital (un medicament antiepileptic) vă pot afecta modul în care corpul răspunde la granisetron.
– Dexametazonă (un medicament antiinflamator steroidian). Acesta este utilizat în timpul tratamentului pentru cancer sau pentru a trata artrita.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Sarcina
Nu sunt disponibile suficiente informaţii despre folosirea granisetronului în timpul sarcinii pentru ca efectele nocive posibile să fie evaluate. Granisetronul trebuie folosit în timpul sarcinii numai după ce discutaţi cu medicul dumneavoastră.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, presupuneţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.
Alăptarea
Nu se cunoaşte dacă granisetronul trece în laptele matern, de aceea alăptarea trebuie întreruptă în timpul tratamentului.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu au fost efectuate studii privind efectele granisetronului asupra capacitaţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. În studiile clinice au fost raportate în cazuri rare ameţeli. Trebuie să evitaţi să conduceţi vehicule şi să folosiţi utilaje dacă aveţi ameţeli.
Informaţii importante privind unele componente ale Setrogen
Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Setrogen

Luaţi întotdeauna Setrogen exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.


Doza uzuală este
Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani, cu greutatea mai mare de 50 kg
Un comprimat filmat de 1 mg de două ori pe zi sau un comprimat de 2 mg o dată pe zi, care trebuie luat în ziua administrării terapiei cu citostatice sau radioterapiei. Doza maximă de Setrogen nu trebuie să depăşească 9 mg în 24 de ore.
Trebuie să luaţi primul comprimat în decursul orei de dinaintea începerii terapiei citostatice sau efectuării radioterapiei.
Copii cu greutatea sub 50 kg sau cu vârsta sub 12 ani
Granisetronul nu este recomandat pentru utilizare la copii cu greutatea sub 50 kg sau cu vârsta mai mică de 12 ani.
Dacă luaţi mai mult Setrogen decât trebuie
Dacă dumneavoastră (sau altcineva) aţi luat mai multe comprimate deodată, sau credeţi că un copil a luat un comprimat, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la camera de gardă a spitalului de urgenţă. Luaţi prospectul, restul comprimatelor şi ambalajul, pentru a putea fi determinat numărul de comprimate înghiţite.
Dacă uitaţi să luaţi Setrogen
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi, dacă nu este aproape ora pentru doza următoare. Nu luaţi niciodată două doze deodată. Luaţi următoarea doză la ora obişnuită.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Setrogen poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă manifestaţi vreuna dintre următoarele reacţii adverse:
– o reacţie alergică ce determină umflarea feţei, buzelor, limbii sau gâtului, dificultăţi la respiraţie sau la înghiţire, erupţie trecătoare pe piele sau mâncărimi.
Acesta este o reacţie adversă rară, dar foarte gravă (afectează mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi trataţi). E posibil să aveţi nevoie de tratament medical de urgenţă.
Următoarele reacţii adverse au fost raportate:
Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 persoană din 10)
– durere de cap
– greaţă, constipaţie
Frecvente (afectează mai puţin de 1 persoană din 10 dar mai mult de 1 persoană din 100)
– scădere a poftei de mâncare, diaree, vărsături, dureri abdominale
– slăbiciune, durere, febră
Rare (afectează mai puţin de 1 persoană din 1000 dar mai mult de 1 persoană din 10000)
– mişcări ale corpului anormale (incontrolabile), tremurături sau rigiditate musculară
– tulburări de ritmului bătăilor inimii, dureri în piept
– funcţie anormală a ficatului
Dacă vi se efectuează teste de sânge pentru a evalua funcţia ficatului, rezultatele acestora pot fi influenţate de acest medicament.
Foarte rare (afectează mai puţin de 1 persoană din 10000)
– pierdere a poftei de mâncare
– comă, mişcări anormale ale corpului, cum sunt tulburări ale mersului
– leşin, ameţeli, insomnie, agitaţie
Setrogen, ca şi alte medicamente antagoniste ale receptorilor 5-HT3, poate avea o legătură cu modificările observate la citirea ECG (înregistrarea electrică a bătăilor inimii).
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Setrogen

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Setrogen
Substanţa activă este granisetronul. Fiecare comprimat filmat conţine granisetron (sub formă de clorhidrat de granisetron) 1 mg.
Celelalte componente sunt: nucleu- lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu, amidon de porumb, stearat de magneziu; film- Opadry 04F58804 de culoare albă, (hipromeloză 15cP, dioxid de titan (E 171), macrogol 6000).
Cum arată Setrogen şi conţinutul ambalajului
Comprimate filmate, biconvexe, de formă cilindrică, de culoare albă sau aproape albă, marcate pe una din feţe cu „G1” şi plane pe cealaltă faţă.
Setrogen este disponibil în cutii cu blistere din PVC/Aluminiu care conţin 10 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being