Recotens 5 mg /10 mg comprimate

Producător: ICN Polfa Rzeszow S.A.
Substanță activa
amlodipina
Clasa ATC
C08CA
Format
comprimate
Afecțiuni
angină pectorală, angină pectorală vasospastică, tensiune arterială mare
Producător
Specifar S.A.
Acțiune terapeutică
acţionează prin dilatarea vaselor de sânge

Ce este Recotens şi pentru ce se utilizează

Recotens aparţine unui grup de medicamente denumite blocante ale canalelor de calciu. Recotens este utilizat pentru tratamentul:

–            tensiunii arteriale mari;

–            durerilor în piept determinate de îngustarea arterelor coronariene de la nivelul muşchiului inimii (angină pectorală) sau pentru tratamentul formei mai rare de dureri în piept determinate de constricţia arterelor coronariene de la nivelul muşchiului inimii (angină pectorală vasospastică).

Dacă aveţi tensiune arterială mare, Recotens acţionează prin dilatarea vaselor de sânge, astfel încât sângele trece prin ele cu mai multă uşurinţă.

Dacă aveţi angină pectorală, Recotens acţionează prin îmbunătăţirea alimentării cu sânge a muşchiului inimii, care primeşte apoi mai mult oxigen şi astfel este prevenită durerea în piept. Recotens nu ameliorează imediat durerea în piept în caz de angină pectorală.

Înainte să utilizaţi Recotens

Nu utilizaţi Recotens

–          dacă aveţi tensiune arterială foarte mică;

–          în stări de şoc;

–          dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă sau la oricare dintre celelalte componente ale Recotens;

–          dacă aveţi insuficienţă cardiacă instabilă după un infarct miocardic;

–          dacă aveţi o îngustare a orificiului valvei aortice (stenoză aortică);

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Recotens:

–          dacă aveţi insuficienţă cardiacă;

–          dacă aveţi insuficienţă a funcţiei ficatului;

–          dacă sunteţi în vârstă şi este necesară o creştere a dozei.

Copii şi adolescenţi

Siguranţa şi eficacitatea au fost studiate la fete şi băieţi cu vârsta de 6-17 ani.

Recotens nu a fost studiat la copii cu vârsta sub 6 ani. Pentru mai multe informaţii, vorbiţi cu medicul dumneavoastră.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Întotdeauna spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau vi se administrează în asociere cu Recotens, unul din următoarele medicamentele:

•          ketoconazol, itraconazol (împotriva infecţiilor fungice), ritonavir (un medicament pentru SIDA), eritromicină (un antibiotic) sau diltiazem (pentru boli cardiovasculare), deoarece acestea pot creşte concentraţia amlodipinei;

•          rifampicină, deoarece concentraţia amlodipinei poate fi redusă;

•          remedii naturale care conţin Hypericum perforatum (sunătoare), deoarece concentraţia amlodipinei poate fi redusă;

•          alte medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale şi diuretice, deoarece amlodipina poate creşte acţiunea lor.

Utilizarea Recotens cu alimente şi băuturi

Comprimatele trebuie înghiţite cu un pahar cu apă. Recotens poate fi luat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Trebuie să luaţi Recotens doar la recomandarea medicului dumneavoastră.

Alăptarea

Trebuie să luaţi Recotens doar la recomandarea medicului dumneavoastră.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice me­dicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Utilizarea Recotens poate determina reacţii adverse, cum sunt ameţeli, durere de cap, oboseală sau greaţă, de intensitate mai mare sau mai mică, care pot afecta siguranţa la muncă şi în trafic.

Cum să utilizaţi Recotens

Utilizaţi întotdeauna Recotens exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi

Doza uzuală este de 5 mg zilnic. Dacă este necesar, doza poate fi crescută la 10 mg o dată pe zi, după 2-4 săptămâni.

Copii şi adolescenţi

Pentru copii şi adolescenţi (6-17 ani), doza uzuală de start recomandată este de 2,5 mg pe zi. Doza maximă recomandată este de 5 mg pe zi.

Recotens 2,5 mg nu este disponibil, iar doza de 2,5 mg nu poate fi obţinută din comprimatele Recotens 5 mg, deoarece acestea nu au linie mediană care să permită divizarea în două părţi egale.

Vârstnici

Doza trebuie modificată. Urmaţi întotdeauna indicaţiile medicului. Orice creştere a dozei necesită precauţie.

Pacienţi cu insuficienţă hepatică

Doza trebuie redusă. Urmaţi întotdeauna indicaţiile medicului.

Comprimatele trebuie luate cu un pahar cu apă.

Divizarea comprimatului de 10 mg: ţineţi comprimatul cu ambele mâini, cu linia mediană sub degetul

mare. Apăsaţi uşor, pentru a împărţi comprimatul în două.

 

 
 

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Recotens

Dacă din greşeală utilizaţi prea multe comprimate, pot apare următoarele simptome: ameţeli pronunţate şi/sau senzaţie de confuzie, dificultăţi la respiraţie, creştere a frecvenţei urinărilor, creştere a numărului de bătăi ale inimii, leşin, pierdere a conştiinţei. Ingestia unui număr mare de comprimate poate duce chiar la deces.

Mergeţi la departamentul de urgenţe al celui mai apropiat spital sau adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Recotens

Dacă uitaţi să luaţi un comprimat, puteţi să-l luaţi în decurs de până la 12 ore de la ora dumneavoastră obişnuită de administrare. Dacă au trecut mai mult de 12 ore, nu mai trebuie să luaţi doza uitată, ci să luaţi următoarea doză, la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Recotens

Tratamentul trebuie modificat sau întrerupt numai la indicaţiile medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Recotens poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoane­le.

Reacţii adverse grave

Reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi, inclusiv cazurile izolate): reac­ţii grave pe piele, de exemplu, inflamare a pielii (cu manifestări cum sunt înroşire a pielii şi mâncă- rimi) şi ulceraţii ale pielii, umflare a feţei, braţelor, picioarelor, buzelor, limbii şi laringelui care poate produce probleme la respiraţie (angioedem).

Dacă apare oricare dintre aceste reacţii adverse apar, trebuie să mergeţi imediat la medic. Alte reacţii adverse

Reacţii adverse frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 100 paci­enţi): dureri de cap (în special la începutul tratamentului), somnolenţă, ameţeli, greaţă, dureri abdomi­nale, înroşire a feţei însoţită de senzaţie de căldură, umflare la nivelul gleznelor, umflare a altor părţi ale corpului, oboseală.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (a apar la mai puţin de 1 din 100 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 1000 pacienţi): Dezvoltare a sânilor la bărbaţi, stare generală de rău sau disconfort, uscăciune a gurii, tremurături, furnicături la nivelul pielii, transpiraţie excesivă, tulburări de vedere (inclusiv vedere dublă), ţiuituri în urechi, sunete în urechi, imposibilitate de a adormi, disfuncţii ale sensibilităţii tactile, modificări ale dispoziţiei (inclusiv anxietate), depresie, stare de leşin, palpitaţii (bătăi rapide sau neregulate ale ini­mii), dureri în piept, dureri de spate, dureri articulare şi musculare, dureri.

Tensiune arterială mică, scurtare a respiraţiei, strănut/secreţii nazale, vărsături, indigestie, tulburări intestinale (inclusiv diaree şi constipaţie), gust modificat, erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, cădere a părului, pete de culoare purpurie sa maronie pe piele cauzate de sângerări sub piele, alte tipuri de modificări de culoare a pielii, crampe musculare, creştere a frecvenţei urinărilor, tulburări urinare, urinare excesivă noaptea, impotenţă, creşteri sau scăderi în greutate, pierdere anormală a puterii.

Reacţii adverse rare (apar la mai puţin de 1 din 1000 pacienţi, dar la mai mult de 1 din 10000 paci­enţi): confuzie

Reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 pacient din 10000, inclusiv cazuri izolate): scădere a numărului de celule albe şi de trombocite în sânge, concentraţie mare de zahăr în sânge, neuropatie periferică (tulburări ale nervilor ce produc furnicături şi amorţeli), tuse, inflamaţii ale mu­coasei stomacului (care determină dureri de stomac, greaţă sau vărsături), inflamare a pancreasului, inflamare a gingiilor, reacţii alergice cu mâncărime, urticarie, înroşire a pielii şi erupţii cu vezicule pe piele în cazul expunerii la lumina soarelui, inflamaţii ale vaselor de sânge, rigiditate, tensiune şi spasticitate crescute ale muşchilor, creştere a valorilor enzimelor hepatice, inflamaţii ale ficatului, îngălbenire a pielii sau albului ochilor, infarct miocardic, bătăi neregulate ale inimii.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţiona­tă în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Recotens


A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.


Nu utilizaţi Recotens după data de expirare, înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.


Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi far­macistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

 Ce conţine Recotens

–                 Substanţa activă este amlodipina. Fiecare comprimat conţine 5 mg sau 10 mg amlodipină (sub formă de besilat de amlodipină).

–                 Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, hidrogenofosfat de calciu anhidru, amidonglicolat de sodiu (tip A) şi stearat de magneziu.

Cum arată Recotens şi conţinutul ambalajului

Comprimatele sunt rotunde şi de culoare albă. Comprimatele de 10 mg au o linie mediană pe una dintre feţe şi pot fi divizate în două părţi egale.

Mărimi de ambalaj: 10, 14, 20, 28, 30, 50, 98, 100, 200, 300, 500 comprimate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

ICN Polfa Rzeszow S.A.

2, Przemyslowa Str., 35-959 Rzeszow, Polonia

Fabricant

Specifar S.A.,

1, 28 Octovriou str., Ag. Varvara, 123 51 Atena, Grecia

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2011.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica