Proenzi 750 mg comprimate filmate

Substanță activa
glucozamina sulfat
Clasa ATC
M01AX
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
artroza genunchiului
Producător
Clonmel Healthcare Ltd., Chanelle Medical Ltd., WALMARK
Acțiune terapeutică
antireumatice

Ce este Proenzi şi pentru ce se utilizează

Proenzi aparţine grupului numit alte medicamente antireumatice şi antiinflamatoare nesteroidiene. Proenzi este un medicament utilizat pentru ameliorarea simptomelor artrozei genunchiului, de intensitate uşoară până la moderată.

Artroza este un tip de degenerare a articulaţiei, ale cărei simptome sunt: rigiditate (după somn sau repaus prelungit), durere la mişcare (de exemplu la urcarea scărilor sau la mersul pe jos pe suprafeţe neregulate).

Înainte să luaţi Proenzi

NU LUAŢI Proenzi

–  dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la:

–  glucozamină sau la oricare dintre celelalte componente ale Proenzi (vezi pct 6. „Informaţii suplimentare”).

–     crustacee, deoarece Proenzi este fabricat din crustacee. AVEŢI GRIJĂ DEOSEBITĂ când utilizaţi Proenzi dacă

–                aveţi toleranţă scăzută la glucoză. Se recomandă să vă controlaţi glicemia mai frecvent la începerea tratamentului cu Proenzi.

–                aveţi o diminuare a funcţiilor rinichilor sau ficatului, deoarece la aceste grupuri de pacienţi, nu au fost efectuate studii, nu se pot face recomandări referitoare la doză.

–                 aveţi un factor de risc cunoscut pentru boli de inimă (cardiovasculare), deoarece la pacienţii trataţi cu Proenzi, în câteva cazuri, a fost observată hipercolesterolemie.

–                 suferiţi de astm bronşic. Când începeţi tratamentul cu Proenzi, trebuie să aveţi în vedere posibilitatea agravării simptomelor astmului bronşic.

–                 aveţi o inflamaţie a articulaţiei însoţită de înroşire şi căldură, rigiditate persistentă a articulaţiei, durere a articulaţiei după repaus, durere la nivelul mai multor articulaţii, creşterea temperaturii corporale şi scăderea greutăţii corpului, deoarece acestea pot fi simptome ale unor boli mai grave precum poliartrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, gută, tumori.

Consultaţi medicul înainte de a utiliza Proenzi dacă vreuna din situaţiile de mai sus vi se aplică.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Trebuie manifestată precauţie dacă Proenzi trebuie luat împreună cu alte medicamente, în special cu:

–                warfarină (un medicament utilizat pentru subţierea sângelui) sau medicamente similare (anticoagulante utilizate pentru a preveni coagularea sângelui). Efectul anticoagulantelor poate fi intensificat în cazul administrării concomitente cu glucozamină. Ca urmare, pacienţii trataţi în acelaşi timp cu astfel de medicamente trebuie supravegheaţi cu foarte multă atenţie, atunci când se începe sau se opreşte tratamentul cu glucozamină.

–                medicamente pentru diabet zaharat, medicul dumneavoastră va dori să vă monitorizeze atent valorile glucozei în sânge pe parcursul tratamentului cu Proenzi.

–                tetraciclină (un antibiotic folosit împotriva unui spectru larg de infecţii bacteriene).

Vă rugăm să cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte să luaţi Proenzi, dacă utilizaţi vreunul din medicamentele menţionate mai sus.

Folosirea Proenzi cu alimente şi băuturi

Puteţi lua Proenzi cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Proenzi nu trebuie utilizat în timpul sarcinii. Nu se recomandă utilizarea Proenzi în timpul alăptării. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Dacă după ce aţi început să luaţi Proenzi, prezentaţi ameţeli sau somnolenţă, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Proenzi

Acest medicament conţine 76 mg sodiu pe comprimat filmat. Trebuie luat în considerare acest lucru dacă urmaţi o dietă cu restricţie de sodiu. Proenzi conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Proenzi conţine lecitină din soia. Dacă aveţi alergie la arahide sau soia nu utilizaţi acest medicament.

Cum să luaţi Proenzi

Luaţi întotdeauna Proenzi exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Un comprimat filmat Proenzi trebuie administrat de două ori pe zi sau două comprimate filmate Proenzi luate o dată pe zi. Comprimatele trebuie înghiţite întregi, cu apă.

Proenzi nu este indicat pentru tratamentul simptomelor dureroase acute (dureri severe de scurtă durată instalate rapid). Ameliorarea simptomelor (în special ameliorarea durerii) poate să nu fie resimţită decât după câteva săptămâni de tratament sau, în unele cazuri, chiar mai mult timp. Dacă după 2-3 luni de tratament nu se înregistrează nicio ameliorare a simptomelor, continuarea tratamentului cu Proenzi trebuie reevaluată şi trebuie solicitat sfatul medicului.

Copii şi adolescenţi

Proenzi nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, datorită lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

Vârstnici

Nu este necesară modificarea dozelor, atunci când sunt trataţi pacienţii vârstnici, care nu au alte afecţiuni, totuşi medicul va decide care este doza pentru dumneavoastră.

Pacienţi cu insuficienţă renală şi/sau hepatică

Nu pot fi făcute recomandări cu privire la doze, deoarece nu au fost efectuate studii la aceste grupuri de pacienţi.

Dacă aţi luat mai mult Proenzi decât trebuie

Dacă aţi luat cantităţi mari, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeţi la spital. În caz de supradozaj, puteţi avea simptome precum: durere de cap ameţeli confuzie dureri articulare senzaţie de rău (greaţă) sau stare de rău (vărsături) diaree sau constipaţie.

Dacă uitaţi să luaţi Proenzi

Nu trebuie să luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Proenzi

Simptomele afecţiunii dumneavoastră pot să reapară. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Proenzi poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Trebuie să încetaţi să mai luaţi Proenzi şi să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră, dacă prezentaţi simptome cum sunt: umflarea feţei, limbii şi/sau faringelui şi/sau dificultate la înghiţire sau urticarie însoţită de dificultate la respiraţie (edem angioneurotic).

Au fost raportate următoarele reacţii adverse:

Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100):

–          durere de cap

–          oboseală

–          greaţă

–          dureri abdominale

–          indigestie

–          diaree

–          constipaţie

–          gaze (flatulenţă).

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000):

–          erupţii trecătoare pe piele

–          mâncărimi

–         înroşirea trecătoare a feţei.

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):

–          reacţii alergice

–          probleme de vedere

–          căderea părului (alopecie)

–          ameţeli

–          umflare la nivelul picioarelor sau a gleznelor

–         înrăutăţirea controlului glicemiei la pacienţii cu diabet zaharat

–          astm bronşic sau agravarea astmului bronşic pre-existent

–          creşterea nivelului enzimelor ficatului (creşterea valorilor serice ale enzimelor hepatice)

–          colorarea în galben a pielii (icter).

De asemenea, au fost raportate concentraţii crescute ale colesterolului în sânge. Nu se poate determina dacă aceste evenimente au fost legate direct de administrarea Proenzi.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Proenzi

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.

Nu utilizaţi Proenzi după data de expirare înscrisă pe etichetă sau pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se utiliza în cel mult 6 luni de la prima deschidere a flaconului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Proenzi

–  Substanţa activă este glucozamina sulfat. Un comprimat filmat conţine sulfat de glucozamină x clorură de sodiu 942 mg, echivalentul cu sulfat de glucozamină 750 mg şi cu glucozamină 589 mg.

–  Celelalte componente sunt:

Nucleu: celuloză microcristalină 101, celuloză microcristalină 102, lactoză monohidrat, amidon de

porumb pregelatinizat, crospovidonă, acid stearic, alcool polivinilc

Film: dioxid de titan (E171), talc (E553b), lecitină din soia (E322), macrogol 3350.

Cum arată Proenzi şi conţinutul ambalajului

Proenzi 750 mg comprimate filmate se prezintă sub formă de comprimate filmate, oblongi, de culoare aproape albă.

Comprimatele filmate sunt disponibile sub forma a două tipuri de ambalaj: Cutii din carton ce conţin blistere din PVC-PVdC/Al:

Mărimi de ambalaj: 8, 10, 12, 14, 20, 28, 30, 56, 60, 112, 120, 168, 180, 336, 360 comprimate filmate.

Sau

Cutii din carton ce conţin flacoane din PEÎD prevăzute cu capac din PEÎD, cu filet.

Mărimi de ambalaj: 8, 10, 12, 14, 20, 28, 30, 56, 60, 112, 120, 168, 180, 336, 360 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

WALMARK, as. Oldrichovice 44, 739 61 Trinec, Republica Cehă

Fabricanţii

Clonmel Healthcare Ltd.

Waterford Road, Clonme1, Co. Tipperary

Irlanda

Chanelle Medical Ltd. Loughrea, Co.Galway Irlanda.

WALMARK, as. Oldrichovice 44, 739 61 Trinec Republica Cehă

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2012

Alte surse de informaţii

Informaţii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http: //www .anm .ro/

 

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Despre yoga, meditație și stres