Pricoron 8 mg comprimate

Producător: Zentiva k.s.
Substanță activa
perindopril terţ-butilamină
Clasa ATC
C09AA
Format
comprimate
Afecțiuni
hipertensiune arterială, boală coronariană stabilă
Producător
Weimer Pharma GmbH, Galex, d.d., Zentiva S.A.
Acțiune terapeutică
acţionează prin dilatarea vaselor de sânge, ceea ce face mai uşoară pomparea de către inima dumneavoastră a sângelui în vasele de sânge

Ce este Pricoron şi pentru ce se utilizează

Pricoron aparţine clasei de medicamente numite inhibitori ai ECA. Aceste medicamente acţionează prin dilatarea vaselor de sânge, ceea ce face mai uşoară pomparea de către inima dumneavoastră a sângelui în vasele de sânge.

Pricoron comprimate este utilizat pentru:

•                tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială)

•                reducerea riscului de apariţie a evenimentelor cardiace, precum infarct miocardic, la pacienţi cu boală coronariană stabilă (o afecţiune în care irigarea cu sânge a inimii este redusă sau blocată) şi care au avut deja un infarct miocardic şi/sau li s-a efectuat o intervenţie chirurgicală pentru îmbunătăţirea circulaţiei sângelui spre inimă prin dilatarea vaselor de sânge care o irigă.

Înainte să luaţi Pricoron

Nu luaţi Pricoron

•                dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la perindopril, la oricare alt inhibitor al ECA sau la oricare dintre celelalte componente ale Pricoron (vezi punctul 6).

•                dacă aveţi simptome precum respiraţie şuierătoare, umflarea feţei, limbii sau gâtului, senzaţie intensă de mâncărime, erupţii trecătoare pe piele, leşin sau ameţeli în legătură cu administrarea în trecut a inhibitorilor ECA sau dacă aţi avut astfel de simptome în orice altă situaţie (acesta este o afecţiune numită angioedem)

•                dacă aveţi o predispoziţie ereditară la umflarea ţesuturilor sau umflarea ţesuturilor de cauză necunoscută (angioedem ereditar sau idiopatic)

•                în cazul în care aveţi mai mult de trei luni de sarcină. (Este bine să evitaţi Pricoron şi în perioada de început a sarcinii – vezi punctul „Sarcina”).

Dacă credeţi că oricare dintre cele de mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră nu luaţi acest medicament. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Pricoron

Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră ÎNAINTE să luaţi Pricoron dacă:

•                 aveţi risc de scădere accentuată a tensiunii arteriale. Aceasta se întâmplă, printre altele, dacă aveţi insuficienţă cardiacă, afectarea funcţiei rinichilor sau tulburări ale echilibrului sărurilor şi lichidelor din organism, de exemplu în cazul în care luaţi diuretice (medicamente care cresc producerea de urină) sau urmaţi o dietă cu restricţie de sodiu sau ca urmare a vărsăturilor sau diareei.

•                 aveţi stenoză aortică (îngustarea vasului de sânge principal care pleacă din inimă), stenoză a valvei mitrale (îngustarea valvei mitrale a inimii), cardiomiopatie hipertrofică (afecţiune a muşchiului inimii) sau stenoză a arterei renale (îngustarea arterei care irigă cu sânge rinichiul)

•                urmează să efectuaţi tratament de desensibilizare pentru a reduce efectele alergiei la veninul de albină sau viespe

•                 efectuaţi şedinţe de afereză a LDL (procedură de îndepărtare a colesterolului din sânge cu ajutorul unui aparat)

•                 aveţi probleme cu inima

•                 aveţi probleme cu ficatul

•                 aveţi probleme cu rinichii sau aţi fost supus recent unui transplant de rinichi

•                 efectuaţi şedinţe de dializă

•                 aveţi o boală de colagen precum lupus eritematos sistemic sau sclerodermie

•                urmaţi o dietă cu restricţie de sodiu sau utilizaţi înlocuitori de sare care conţin potasiu

•                 aveţi diabet zaharat care nu este controlat în mod corespunzător.

Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. Pricoron nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în cazul în care aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece, dacă este utilizat în această etapă a sarcinii vă poate afecta grav copilul (vezi punctul „Sarcina”).

Pricoron nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi.

De asemenea, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră sau personalului medical că luaţi Pricoron

•                 dacă aţi avut un episod de durere în piept (angină pectorală)

•                 dacă urmează să fiţi supus anesteziei şi/sau unei intervenţii chirurgicale

•                 dacă aţi avut recent diaree sau vărsături

•                 dacă tensiunea arterială nu este suficient scăzută datorită apartenenţei dumneavoastră etnice (în mod particular la pacienţii de culoare)

•                 aveţi tuse seacă persistentă.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală sau preparate pe bază de plante. În special, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele, pentru a vă asigura că este bine să luaţi Pricoron:

  • alte medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari, incluzând diuretice (medicamente care elimină excesul de apă din organism)
  • diuretice care economisesc potasiu (spironolactonă, triamteren, amilorid), suplimente de potasiu sau înlocuitori de sare care conţin potasiu
  • medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat (insulină sau antidiabetice orale) pentru scăderea zahărului din sânge
  • litiu pentru tratamentul maniei sau depresiei
  • medicamente pentru tratamentul bolilor mintale precum depresie, anxietate, schizofrenie sau alte psihoze
  • alopurinol, utilizat pentru tratamentul gutei
  • medicamente imunosupresoare, utilizate pentru tratamentul afecţiunilor autoimune (de exemplu poliartrită reumatoidă) sau după transplant
  • procainamidă, un medicament pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii- , medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) utilizate pentru tratamentul durerii, incluzând acid acetilsalicilic (dacă doza zilnică este de 3 g sau mai mult)
  • medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mici, şocului sau astmului bronşic (de exemplu efedrină, noradrenalină sau adrenalină)
  • vasodilatatoare incluzând nitraţi (un medicament care determină lărgirea vaselor de sânge) heparină (medicament care subţiază sângele).

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur ce sunt aceste medicamente.

Spuneţi medicului dumneavoastră sau stomatologului înaintea anesteziei sau intervenţiei chirurgicale deoarece tensiunea dumneavoastră arterială poate să scadă brusc în timpul anesteziei.

Utilizarea Pricoron cu alimente şi băuturi

Se recomandă ca Pricoron să fie administrat înainte de masă, cu o cantitate suficientă de lichid (de exemplu apă) pentru a reduce influenţa alimentelor asupra modului în care acţionează acest medicament. Aditivii alimentari care conţin potasiu sau înlocuitorii de sare care conţin potasiu nu trebuie utilizaţi în timpul tratamentului cu Pricoron. Concentraţia de potasiu din sânge poate să crească foarte mult. De asemenea, o dietă foarte bogată în sare (clorură de sodiu) poate reduce efectual antihipertensiv al Pricoron.

Sarcina şi alăptarea Sarcina

Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau intenţionaţi să rămâneţi) gravidă. În mod obişnuit, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai utilizaţi Pricoron înainte de a rămâne gravidă sau imediat ce aflaţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Pricoron. Pricoron nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.

Alăptarea

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să începeţi să alăptaţi. Pricoron nu este recomandat femeilor care alăptează şi medicul dumneavoastră vă poate recomanda alt tratament dacă doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre alăptarea unui nou-născut sau a unui nou-născut prematur.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu au fost efectuate studii asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Cu toate acestea, Pricoron nu afectează vigilenţa, însă la unii pacienţi pot să apară ameţeli sau slăbiciune, ca urmare a scăderii tensiunii arteriale, în special la începutul tratamentului sau când se creşte doza. Dacă apar astefel de simptome, capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectată.

Informaţii importante privind unele componente ale Pricoron

Pricoron conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Pricoron

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Pricoron poate fi utilizat singur sau în asociere cu alte medicamente care scad tensiunea arterială. Dozele uzuale pentru Pricoron sunt următoarele:

Hipertensiune arterială

Doza uzuală pentru începerea tratamentului este de 4 mg o dată pe zi dimineaţa.

La pacienţii vârstnici, pacienţii cu tensiune arterială mică şi insuficienţă cardiacă concomitentă, poate fi utilizată o doză iniţială de 2 mg.

După o lună doza poate fi crescută la 4 mg pe zi şi, dacă este necesar, la 8 mg pe zi.

Boală coronariană stabilă

Doza uzuală pentru începerea tratamentului este de 4 mg o dată pe zi. După două săptămâni şi dacă doza de 4 mg a fost bine tolerată, doza poate fi crescută la 8 mg o dată pe zi.

Dacă aveţi 65 de ani sau mai mult, doza uzuală de iniţiere este de 2 mg o dată pe zi. După o săptămână doza poate fi crescută la 4 mg o dată pe zi şi după încă o săptămână, doza poate fi crescută la 8 mg o dată pe zi.

Medicul dumneavoastră vă poate efectua o analiză a sângelui pentru a verifica dacă rinichii dumneavoastră funcţionează corespunzător înainte de a creşte doza la 8 mg.

În caz de afectare a funcţiei rinichilor sau ficatului medicul dumneavoastră va modifica doza de Pricoron.

Luaţi comprimatele cu un pahar cu apă, de preferat la aceeaşi oră în fiecare zi, dimineaţa, înainte de masă. Dacă luaţi diuretice, medicul dumneavoastră poate decide să reducă doza sau chiar să întrerupeţi administrarea acestora la începutul tratamentului cu Pricoron.

Pricoron nu este indicat la copii şi adolescenţi.

Dacă luaţi mai mult Pricoron decât trebuie

Dacă luaţi prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat unităţii de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital sau medicului dumneavoastră. Cea mai frecventă reacţie adversă în caz de supradozaj este tensiunea arterială mică. Dacă se produce scăderea accentuată a tensiunii arteriale (simptome precum ameţeli şi leşin) poate fi util să vă întindeţi culcat pe spate, cu picioarele ridicate.

Dacă uitaţi să luaţi Pricoron

Este important să vă luaţi medicamentul în fiecare zi. Cu toate acestea, dacă uitaţi să luaţi o doză sau mai multe de Pricoron, luaţi o doză imediat ce vă amintiţi şi apoi continuaţi administrarea conform recomandărilor medicului. Nu luaţi o doză dublă.

Dacă încetaţi să luaţi Pricoron

Adresaţi-vă întotdeauna medicului dumneavoastră dacă doriţi să opriţi utilizarea acestui medicament. Chiar dacă vă simţiţi bine, poate fi necesar să continuaţi să luaţi acest medicament.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Pricoron poate determina reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.

Următoarele reacţii adverse apar frecvent (afectează mai puţin de 1 din 100 de peroane). Cu toate acestea, dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:

•                umflarea feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului

•                 dificultăţi la respiraţie

•                 ameţeli sau leşin

•                bătăi ale inimii neobişnuit de rapide sau neregulate.

Acestea reprezintă simptome ale unei reacţii grave (angioedem) care poate să apară la orice alt medicament de acest tip (inhibitori ai ECA). Trebuie tratate imediat, de obicei în Alte reacţii adverse posibile

spital.

Reacţii adverse frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane)

•                tuse, scurtarea respiraţiei

•                 stare de confuzie ca urmare a tensiunii arteriale scăzute (în special după administrarea primelor doze, la creşterea dozelor sau când sunt administrate concomitent diuretice)

•                 durere de cap, ameţeli, vertij, oboseală, senzaţie de furnicături şi înţepături, crampe musculare, tulburări de vedere (de exemplu vedere înceţoşată, durere la nivelul ochilor), tinitus (senzaţie de zgomote în urechi)

•                greaţă, vărsături, dureri abdominale, modificări ale gustului, senzaţie de indigestie, diaree, constipaţie)

•                 erupţii trecătoare pe piele, senzaţie de mâncărime

•                 crampe musculare

•                 stare de slăbiciune

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 de persoane)

•                modificări ale dispoziţiei sau tulburări ale somnului

•                bronhospasm (senzaţie de constricţie la nivelul pieptului, respiraţie şuierătoare şi scurtarea respiraţiei)

•                uscăciunea gurii

•                tulburări ale rinichilor

•                 impotenţă

•                transpiraţii

Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 de persoane)

confuzie

bătăi neregulate ale inimii, infarct miocardic şi accident vascular cerebral (acestea au fost raportate pentru inhibitorii ECA în legătură cu tensiunea arterială scăzută) angină pectorală (presiune în piept)

pneumonie eozinofilică (o formă rară de pneumonie), rinită (nas înfundat sau secreţii nazale) pancreatită (inflamaţia pancreasului), hepatită (inflamaţia ficatului)

eritem polimorf (o reacţie la nivelul pielii care apare ca urmare a unei reacţii alergice determinată de mai multe cauze)

probleme acute la nivelul rinichilor

modificări ale numărului de celule din sânge: medicul dumneavoastră poate decide să efectuaţi analize ale sângelui la diferite intervale de timp pentru a urmări aceste modificări.

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)

•                hipoglicemie (concentraţii scăzute de zahăr în sânge)

•                 inflamaţia vaselor de sânge, frecvent însoţită de erupţie trecătoare pe piele.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Pricoron

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Pricoron după data de expirare înscrisă pe blister şi cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

 Ce conţine Pricoron

–                 Substanţa activă este perindopril terţ-butilamină. Fiecare comprimat conţine perindopril 6,676 mg (sub formă de sare sodică), echivalent cu perindopril terţ-butilamină 8 mg.

–                 Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, stearat de magneziu, lactoză anhidră, amidon de porumb, talc.

Cum arată Pricoron şi conţinutul ambalajului

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la crem.

Blistere din Aluminiu/Aluminiu

Mărimi de ambalaj: 10 comprimate 30 comprimate 60 comprimate 90 comprimate

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Zentiva k.s.

U kabelovny 130, 102 37 Praga 10, Dolni Mecholupy Republica Cehă

Fabricanţi

Weimer Pharma GmbH

Im Steingerüst 30, 76437 Rastatt

Germania

Galex, d.d.

Tisinska ulica 29g, 9000 Murska Sobota Slovenia

Zentiva S.A.

B-dul. Theodor Pallady, nr. 50, sector 3, Bucureşti Romania

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2012.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica