Pramipexol Ranbaxy 0,18 mg/ 0,7 mg comprimate

Producător: Ranbaxy (UK) Limited
Substanță activa
pramipexol
Clasa ATC
N04BC
Format
comprimate
Afecțiuni
Parkinson, sindrom picioarelor neliniştite idiopatic
Producător
Ranbaxy Ireland Limited
Acțiune terapeutică
stimulează receptorii dopaminei de la nivelul creierului. Stimularea receptorilor dopaminei declanşează în creier impulsuri nervoase care ajută la controlarea mişcărilor corpului.

Ce este Pramipexol Ranbaxy şi pentru ce se utilizează

Pramipexol Ranbaxy aparţine unui grup de medicamente denumit agonişti dopaminergici, care stimulează receptorii dopaminei de la nivelul creierului.

Stimularea receptorilor dopaminei declanşează în creier impulsuri nervoase care ajută la controlarea mişcărilor corpului.

Pramipexol Ranbaxy este utilizat pentru tratamentul:

•          semnelor şi simptomelor bolii Parkinson idiopatice, singur sau în asociere cu alt medicament numit levodopa.

•          simptomelor sindromului picioarelor neliniştite idiopatic, de intensitate moderată până la severă.

Înainte să luaţi Pramipexol Ranbaxy

 Nu luaţi Pramipexol Ranbaxy comprimate

•          dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la pramipexol sau la oricare dintre celelalte componente ale comprimatului (vezi pct. 6).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Pramipexol Ranbaxy comprimate

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să luaţi Pramipexol Ranbaxy dacă:

•          aveţi probleme cu rinichii

•          suferiţi de psihoză

Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră, chiar dacă oricare dintre aceste situaţii au fost valabile pentru dumneavoastră în trecut.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă sunteţi îngrijorat în legătură cu Pramipexol Ranbaxy sau aveţi oricare dintre următoarele reacţii adverse care pot apărea în timp ce luaţi Pramipexol Ranbaxy:

•         halucinaţii (vederea, auzul sau perceperea unor lucruri care nu există în realitate). Majoritatea halucinaţiilor sunt vizuale.

•          diskinezie (de exemplu, mişcări anormale, necontrolate ale membrelor). Dacă aveţi boală Parkinson în stadiu avansat şi luaţi şi levodopa puteţi dezvolta diskinezie în cursul stabilirii treptate în sens crescător a dozei de pramipexol.

•          somnolenţă excesivă pe durata zilei şi episoade în care adormiţi brusc

•         modificări de comportament (de exemplu, dependenţa patologică de jocurile de noroc), creşterea libidoului (de exemplu, creşterea dorinţei sexuale), impulsuri de a mânca necontrolat.

•         tulburări de vedere. Trebuie să faceţi controale medicale regulate ale ochilor în timpul tratamentului cu pramipexol.

•          simptomele bolii dumneavoastră pot începe mai devreme decât de obicei, pot fi mai intense şi pot implica şi alte membre (amplificare).

•          rigiditate musculară, febră, tensiune arterială instabilă, tahicardie (creştere a frecvenţei bătăilor inimii), confuzie, scădere a nivelului de conştienţă (de exemplu, comă).

Va trebui să vă verificaţi tensiunea arterială în mod regulat, în special la începutul tratamentului. Acest lucru are ca scop evitarea scăderii tensiunii arteriale atunci când vă ridicaţi în picioare (hipotensiune arterială posturală).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent oricare dintre următoarele medicamente:

•          cimetidină (pentru tratamentul acidităţii gastrice excesive şi a ulcerelor gastrice)

•          amantadină (care poate fi utilizată pentru tratamentul bolii Parkinson)

•          levodopa (utilizată pentru tratamentul bolii Parkinson); se recomandă reducerea dozei de levodopa atunci când începeţi tratamentul cu pramipexol

•          medicamente antipsihotice (utilizate în tratamentul psihozei)

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea împreună cu alimente şi băuturi

Trebuie să aveţi grijă dacă beţi băuturi alcoolice în timpul tratametului cu Pramipexol Ranbaxy. Pramipexol Ranbaxy poate fi luat cu sau fără alimente. Înghiţiţi comprimatele cu apă.

Sarcina şi alăptarea

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Veţi discuta cu medicul dumneavoastră dacă este cazul să continuaţi să luaţi Pramipexol Ranbaxy.

Efectele Pramipexol Ranbaxy asupra fătului nu sunt cunoscute. Prin urmare, nu luaţi Pramipexol Ranbaxy dacă sunteţi gravidă, decât dacă medicul dumneavoastră vă spune să o faceţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Pramipexol Ranbaxy poate cauza halucinaţii (vederea, auzul sau perceperea unor lucruri care nu există în realitate), somnolenţă excesivă pe timpul zilei şi episoade de somn cu debut brusc. Dacă vă afectează, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje. Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă acestea apar.

Cum să luaţi Pramipexol Ranbaxy

Utilizaţi întotdeauna medicamentul exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Nu luaţi o cantitate mai mare de medicament decât v-a recomandat medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Boala Parkinson

Doza zilnică trebuie împărţită în 3 doze egale.

Tratamentul iniţial:

In prima săptămână, doza uzuală este de 1 comprimat de Pramipexol Ranbaxy de 0,088 mg, de trei ori pe zi (echivalent cu 0,264 mg pe zi).

In funcţie de tolerabilitate, medicul dumneavoastră va creşte doza la fiecare 5 – 7 zile, până când simptomele dumneavoastră sunt aduse sub control.

In a doua săptămână, se recomandă doza de 0,18 mg de Pramipexol Ranbaxy, de trei ori pe zi. Aceasta înseamnă o doză zilnică totală de 0,54 mg.

In a treia săptămână, se recomandă doza de 0,35 mg de pramipexol, de trei ori pe zi. Aceasta înseamnă o doză zilnică totală de 1,1 mg.

Dacă este necesară o nouă creştere a dozei, doza zilnică trebuie crescută cu câte 0,54 mg pramipexol sub formă de bază (0,75 mg pramipexol sub formă de sare) la interval de o săptămână, până la doza zilnică maximă de 3,3 mg pramipexol sub formă de bază (4,5 mg pramipexol sub formă de sare).

Tratamentul de întreţinere:

Doza uzuală de întreţinere trebuie să se situeze în intervalul de la 0,264 mg pramipexol sub formă de bază până la maximum 3,3 mg pramipexol sub formă de bază pe zi. Medicul dumneavoastră poate să vă reducă doza de levodopa, dacă o luaţi concomitent cu tratamentul cu pramipexol.

Pacienţii cu insuficienţă renală:

Medicul dumneavoastră vă va prescrie doza potrivită în funcţie de starea funcţiei rinichilor dumneavoastră. Dacă aveţi o boală de rinichi moderată sau severă este posibil ca medicul dumneavoastră să vă prescrie o doză mai mică. În acest caz, veţi lua comprimatele numai o dată sau de două ori pe zi. Dacă aveţi o boală de rinichi moderată, doza iniţială uzuală este de 0,088 mg de pramipexol de două ori pe zi. În cazul unei boli de rinichi severe, doza iniţială uzuală este de 0,088 mg de Pramipexol Ranbaxy pe zi.

Doza iniţială recomandată de Pramipexol Ranbaxy este de 0,088 mg sub formă de bază (0,125 mg sub formă de sare), luată o dată pe zi, cu 2 – 3 ore înainte de culcare. Această doză va fi crescută la fiecare 4 – 7 zile, după cum v-a indicat medicul dumneavoastră, până când simptomele vă sunt aduse sub control (doza de întreţinere).

În prima săptămână, doza uzuală este de 0,088 mg de Pramipexol Ranbaxy o dată pe zi. In a doua săptămână, luaţi 0,18 mg de Pramipexol Ranbaxy pe zi. In a treia săptămână, luaţi 0,35 mg de Pramipexol Ranbaxy pe zi. În a patra săptămână se recomandă o doză zilnică de 0,54 mg.

Doza zilnică nu trebuie sa depăşească 0,54 mg (0,75 mg pramipexol sub formă de sare).

Medicul dumneavoastră vă va reanaliza tratamentul după 3 luni, pentru a decide dacă să îl continuaţi sau nu.

Doza la pacienţii cu insuficienţă renală:

Dacă aveţi o boală de rinichi, medicul dumneavoastră va stabili doza în funcţie de starea funcţiei renale.

Doza la copii şi adolescenţi

Pramipexol Ranbaxy nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Înghiţiţi comprimatele cu apă. Puteţi lua Pramipexol Ranbaxy cu sau fără alimente.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Pramipexol Ranbaxy

Anunţaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţe al celui mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră acest prospect sau orice comprimate rămase, pentru ca medicul dumneavoastră să ştie ce comprimate aţi luat. Este posibil să aveţi greaţă, vărsături, stare de nelinişte, să vedeţi, să auziţi sau să simţiţi lucruri care nu există în realitate, să prezentaţi o creştere a tendinţei de a vă mişca sau incapacitate de a sta nemişcat, leşin, stare de confuzie, ameţeli.

Dacă uitaţi să luaţi Pramipexol Ranbaxy

Luaţi doza uitată imediat ce vă aduceţi aminte. Totuşi, dacă este momentul pentru administrarea dozei următoare, nu mai luaţi doza uitată ci pur şi simplu luaţi următoarea doză, la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele individuale uitate.

Dacă aţi încetat să luaţi comprimatele pe o perioadă mai mare de câteva zile şi doriţi să reluaţi tratamentul, trebuie să începeţi din nou cu cea mai mică doză. Apoi puteţi creşte din nou doza, cum aţi făcut prima dată. Cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Dacă încetaţi să luaţi Pramipexol Ranbaxy

Dacă aveţi boala Parkinson, nu trebuie să întrerupeţi brusc tratamentul cu pramipexol. Încetarea bruscă a tratamentului poate determina apariţia unei afecţiuni medicale numită sindrom neuroleptic malign, care poate reprezenta un risc major pentru sănătatea dumneavoastră. Simptomele includ:

•          rigiditate musculară

•          febră

•         tensiune arterială instabilă

•         tahicardie (creştere a frecvenţei bătăilor inimii)

•          confuzie

•          reducere a nivelului de conştienţă (de exemplu, comă)

Este important să luaţi tratamentul în felul în care v-a recomandat medicul dumneavoastră. Se poate să începeţi să vă simţiţi mai bine, dar este important să nu încetaţi să luaţi acest medicament decât dacă medicul dumneavoastră vă sfătuieşte să faceţi acest lucru, în caz contrar starea dumneavoastră s-ar putea înrăutăţi din nou.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Pramipexol Ranbaxy poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă prezentaţi oricare din următoarele simptome, încetaţi să luaţi pramipexol şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţe al celui mai apropiat spital.

• erupţii trecătoare pe piele, urticarie, mâncărime, senzaţie de apăsare în piept, scurtare a respiraţiei, febră sau umflare a feţei, buzelor, mâinilor/picioarelor, leşin (reacţie alergică)

Toate acestea sunt reacţii adverse mai puţin frecvente şi foarte grave. Dacă aveţi asemenea reacţii, este posibil să aveţi nevoie de asistenţă medicală sau spitalizare de urgenţă.

In funcţie de frecvenţa de apariţie, reacţiile adverse pot fi clasificate astfel:

Foarte frecvente

afectează mai mult de 1 utilizator din 10

Frecvente:

afectează 1 până la 10 utilizatori din 100

Mai puţin frecvente

afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

Rare

afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000

Foarte rare

afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000

Cu frecvenţă necunoscută

frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

 
 

 

Dacă aveţi boala Parkinson, puteţi prezenta următoarele reacţii adverse:

Foarte frecvente

•          diskinezie (de exemplu, mişcări anormale, necontrolate ale membrelor)

•          somnolenţă

•          ameţeli

•          greaţă (stare de rău)

•          hipotensiune arterială (tensiune arterială mică) Frecvente

•          impuls de a se comporta într-un mod neobişnuit

•          halucinaţii (vederea, auzul sau perceperea unor lucruri care nu există în realitate)

•          confuzie

•          oboseală (extenuare)

•          lipsă a somnului (insomnie)

•          exces de lichid, de obicei la nivelul picioarelor (edem periferic)

•          durere de cap

•          vise anormale

•          constipaţie

•          nelinişte

•          amnezie (tulburări ale memoriei)

•         tulburări de vedere

•          vărsături (stare de rău)

Mai puţin frecvente

•         paranoia (de exemplu, teama excesivă pentru propria siguranţă)

•          iluzii

•          somnolenţă excesivă pe durata zilei şi somn instalat brusc

•         hiperkinezie (creştere a frecvenţei mişcărilor şi incapacitate de a sta nemişcat)

•          creştere a dorinţei sexuale (de exemplu, creştere a libidoului)

•          reacţii alergice (de exemplu erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, hipersensibilitate)

•          leşin

•          dependenţă patologică de jocurile de noroc, în special când au fost luate doze mari de pramipexol

•         hipersexualitate

•          dorinţă compulsivă pentru cumpărături

•          dispnee (dificultăţi în respiraţie)

•         pneumonie (infecţie a plămânilor)

Cu frecvenţă necunoscută:

•          alimentaţie excesivă (impulsuri de a mânca excesiv, hiperfagie)

Dacă aveţi sindromul picioarelor neliniştite, puteţi prezenta următoarele reacţii adverse:

Foarte frecvente

•         greaţă (stare de rău)

Frecvente

•         modificări ale obiceiurilor legate de somn, cum sunt lipsă a somnului (insomnie) şi somnolenţă

•          oboseală (extenuare)

•          durere de cap

•         vise anormale

•          constipaţie

•          ameţeli

•         vărsături (stare de rău)

Mai puţin frecvente

•         halucinaţii (vederea, auzul sau perceperea unor lucruri care nu există în realitate)

•          confuzie

•          somnolenţă excesivă pe durata zilei şi somn instalat brusc

•          creştere în greutate

•          creştere a dorinţei sexuale (de exemplu, creştere a libidoului)

•         hipotensiune arterială (tensiune arterială mică)

•          exces de lichid, de obicei la nivelul picioarelor (edem periferic)

•          reacţii alergice (de exemplu erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, hipersensibilitate)

•          leşin

•         nelinişte

•         tulburări de vedere

•          scădere în greutate

•          dispnee (dificultăţi în respiraţie)

Cu frecvenţă necunoscută:

•          dependenţă patologică de jocurile de noroc, în special când au fost luate doze mari de pramipexol

•         hipersexualitate

•          impuls de a se comporta într-un mod neobişnuit

•          alimentaţie excesivă (impulsuri de a mânca excesiv, hiperfagie)

•          diskinezie (de exemplu, mişcări anormale, necontrolate ale membrelor)

•          hiperkinezie (creştere a frecvenţei mişcărilor şi incapacitate de a sta nemişcat)

•          paranoia (de exemplu, teama excesivă pentru propria siguranţă)

•          iluzii

•          amnezie (tulburări ale memoriei)

•          dorinţă compulsivă pentru cumpărături

•          pneumonie (infecţie a plămânilor)

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Pramipexol Ranbaxy

•          A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

•         Nu utilizaţi pramipexol după data de expirare înscrisă pe etichetă.

•          A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Pramipexol Ranbaxy

•          Substanţa activă este pramipexolul, sub formă de diclorhidrat de pramipexol monohidrat.

•          Celelalte componente sunt: manitol, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, povidonă, stearat de magneziu.

Cum arată Pramipexol Ranbaxy comprimate şi conţinutul ambalajului

•          Pramipexol Ranbaxy 0,18 mg: comprimate alungite, de culoare albă, cu dimensiunile de 9 mm x 4,5 mm, cu o linie mediană pe una dintre feţe.

•          Pramipexol Ranbaxy 0,7 mg: comprimate rotunde, de culoare albă, cu diametrul de 9,5 mm, cu linie mediană şi marcate cu „PA” pe ambele jumătăţi ale unei feţe şi netede pe cealaltă faţă

Pramipexol Ranbaxy comprimate sunt disponibile în cutii cu blistere care conţin 30 şi 100 comprimate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaje să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Ranbaxy (UK) Limited

Building 4, Chiswick Park, 566 Chiswick High Road, London W4 5YE, Marea Britanie

Producatori

Ranbaxy Ireland Limited

Spafield, Cork Road, Cashel, Co-Tipperary, Irlanda Terapia SA

Str. Fabricii nr. 124, Cluj Napoca, România

Ranbaxy Pharmacie Génériques

11-15, quai de Dion Bouton, 92800 Puteaux, Franţa

Acest prospect a fost aprobat în August 2012.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica