PHYSIONEAL 40 GLUCOZA 1,36% /2,27% /3,86%, solutie pentru dializa peritoneala

Substanță activa
diferite substante active
Clasa ATC
B05DB
Format
solutie pentru dializa peritoneala
Afecțiuni
insuficienta renala, intoxicatii cu medicamente
Producător
Baxter Healthcare S.A., Baxter Healthcare S.p.A.
Acțiune terapeutică
solutie pentru dializa peritoneala

Ce este PHYSIONEAL 40 GLUCOZA si pentru ce este utilizat?

Substantele active sunt:

 

 

 

 

PYSIONEAL 40 Glucoza

1,36%

2,27%

3,86%

Solutia ″A″

Glucoza anhidra

Sub forma de glucoza monohidrat

Clorura de calciu x 2 H2O

Clorura de magneziu x 6 H2O

 

41,25 g/l

37,5 g/l

0,507 g/l

0,140 g/l

 

68,85 g/l

62,6 g/l

0,507 g/l

0,140 g/l

 

117,14 g/l

106,5 g/l

0,507 g/l

0,140 g/l

Solutia ″B″

Clorura de sodiu

Hidrogenocarbonat de sodiu

Lactat de sodiu

 

8,43 g/l

3,29 g/l

2,63 g/l

 

8,43 g/l

3,29 g/l

2,63 g/l

 

8,43 g/l

3,29 g/l

2,63 g/l

Solutia finala dupa amestecare

Glucoza anhidra

sub forma de glucoza monohidrat

Clorura de sodiu

Clorura de calciu x 2 H2O

Clorura de magneziu x 6 H2O

Hidrogenocarbonat de sodiu

 

 

13,6 g/l

5,38 g/l

0,184 g/l

0,051 g/l

2,10 g/l

1,68 g/l

 

 

22,7 g/l

5,38 g/l

0,184 g/l

0,051 g/l

2,10 g/l

1,68 g/l

 

 

38,6 g/l

5,38 g/l

0,184 g/l

0,051 g/l

2,10 g/l

1,68 g/l

1000 ml solutie finala dupa amestecare corespund la 362,5 ml solutie A si 637,5 ml solutie B. pH-ul solutiei finale este 7,4.

Compozitia solutiei finale dupa amestecare in mmoli/l

Glucoza anhidra (C6H12O6)

Sodiu (Na+)

Calciu (Ca++)

Magneziu (Mg++)

Clorura (Cl-)

Bicarbonat (HCO3-)

Lactat (C3H5O3-)

 

 

75,5 mmol/l

132 mmol/l

1,25 mmol/l

0,25 mmol/l

95 mmol/l

25 mmol/l

15 mmol/l

 

 

126 mmol/l

132 mmol/l

1,25 mmol/l

0,25 mmol/l

95 mmol/l

25 mmol/l

15 mmol/l

 

 

214 mmol/l

132 mmol/l

1,25 mmol/l

0,25 mmol/l

95 mmol/l

25 mmol/l

15 mmol/l

Osmolaritate

344 mOsm/l

395 mOsm/l

483 mOsm/l

 

Alte componente:

Apa pentru preparate injectabile

Numarul ‘40’ specifica concentratia tampon a solutiei: 15 mmol/l lactat + 25 mmol/l bicarbonat

 

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Baxter Healthcare Ltd

Caxton Way, Thetford, IP243 SE

Norfolk, Marea Britanie

 

Producator

Baxter Healthcare S.A., Irlanda

Baxter Healthcare S.p.A., Italia

Physioneal 40 Glucoza este o solutie pentru dializa peritoneala. Physioneal 40 Glucoza este prescrisa la pacientii ai caror rinichi nu functioneaza temporar sau permanent. Aceasta indeparteaza apa si produsii de metabolizare din sange si corecteaza concentratiile anormale de sare din sange. De asemenea, Physioneal 40 Glucoza poate fi utilizat in anumite cazuri de intoxicatii cu medicamente cand alte terapii nu sunt disponibile. Cu cat concentratia de glucoza in solutie este mai mare cu atat cantitatea de apa indepartata din sange este mai mare. Physioneal 40 Glucoza are o valoare a pH-ului mai apropiata de sangele dumneavoastra decat alte solutii de dializa peritoneala, prin urmare poate fi utila, in particular, daca prezentati durere la administrare sau discomfort.

 

Physioneal 40 Glucoza este furnizat in punga din PVC cu doua camere. Camera mica (contine solutia “A”) este prevazut cu un port de injectie pentru a permite adaugarea medicamentelor in solutia de glucoza si electroliti. Camera mare este prevazuta cu port de conectare pentru setul de administrare a solutiei pentru dializa peritoneala.

Physioneal 40 Glucoza este furnizat sub forma de pungi single cu doua camere continand 1500 ml, 2000 ml, 2500 ml sau pungi twin cu doua camere continand 1500 ml, 2000 ml, 2500 ml.

Inainte de a utiliza PHYSIONEAL 40 GLUCOZA

Nu utilizati Physioneal 40 Glucoza

In general nu exista contraindicatii pentru Physioneal 40 Glucoza.

Totusi exista cateva conditii in care trebuie sa luati precautii speciale (vezi pct. Precautii mai jos).

 

Aveti grija deosebita cu Physioneal 40 Glucoza

Medicul dumneavoastra va va sfatui despre anumite precautii particulare care se aplica in cazul dumneavoastra. Physioneal 40 Glucoza este numai pentru administrare intraperitoneala.

– In general nu se recomanda a se utiliza dializa peritoneala in prezenta anumitor conditii severe care afecteaza peretele abdominal (de exemplu, infectii cutanate sau arsuri, interventii chirurgicale recente, hernie) sau cavitatea abdominala (de exemplu, blocaj intestinal, benzi fibroase care determina lipirea suprafetelor interne (adeziuni), perforatii ale intestinului, probleme cu diafragmul, tumori sau sarcina avansata), dificultati severe de respiratie, malnutritie sau tulburari severe de digestie a grasimilor. In cazuri individuale, beneficiile pacientului trebuie evaluate comparativ cu posibilele complicatii.

– Medicul dumneavoastra va efectua teste sanguine periodice.

– Pastrati o nota scrisa a greutatii dumneavoastra, a balantei lichidiene si orice alte masuratori pe care medicul dumneavoastra v-a rugat sa le notati. Spuneti medicului dumneavoastra daca volumul drenat este mai mare decat cel asteptat. 

Trebuie tinute inregistrari exacte ale balantei lichidiene si greutatea dumneavoastra trebuie monitorizata cu atentie pentru a evita hiperhidratarea sau deshidratarea cu consecinte severe incluzand insuficienta cardiaca congestiva, deshidratare si soc.

– Daca aveti concentratie mare de bicarbonat in sange, medicul dumneavoastra va lua in considerare beneficiile si riscurile utilizarii Physioneal 40 Glucoza deaorece acesta ar putea creste valorile de bicarbonat.

– Proteinele, aminoacizii, vitaminele hidrosolubile si alte medicamente pot fi indepartate in timpul dializei peritoneale si pot necesita inlocuire.

– Daca aveti diabet zaharat, glicemia trebuie monitorizata si dozele de insulina sau alte medicamente hipoglicemiante trebuie ajustate de catre medicul dumneavoastra.

– Daca aveti hiperparatiroidism secundar, trebuie atent evaluate beneficiile si riscurile utilizarii solutiei pentru dializa cu 1,25 mmol/l calciu, deoarece ar putea sa agraveze hiperparatiroidismul.

 

Precautii de utilizare: 

– Inainte de a utiliza Physioneal 40 Glucoza acasa veti fi instruit corespunzator in centrul de dializa despre procedura de dializa peritoneala.

– Trebuie sa utilizati o tehnica aseptica in cadrul procedurii de schimb.

– Solutia trebuie incalzita in invelisul exterior la temperatura corpului inainte de utilizare. 

– In cazul deteriorarii ambalajului, punga trebuie aruncata fara a fi utilizata.

– Dupa indepartarea invelisului exterior, verificati daca pinul fragil care separa cele doua camere nu este rupt. Daca sigiliul a fost deja rupt aruncati punga.

– Exact inaintea utilizarii pregatiti solutia prin ruperea pinului fragil care separa cele doua camere. Solutia pentru dializa peritoneala trebuie sa fie infuzata in maximum 24 ore de la amestecare. 

Nu utilizati solutia fara sa rupeti pinul fragil care separa cele doua camere. Daca solutia este administrata accidental fara a rupe pinul fragil care separa cele doua camere, drenati imediat solutia afara si folositi o noua punga amestecata. Spuneti medicului dumneavoastra. 

– Medicamentele trebuie adaugate prin portul de injectie in camera mica inainte de a rupe pinul fragil care separa cele doua camere. Compatibilitatea medicamentelor trebuie verificata de catre medicul dumneavoastra. Produsul trebuie utilizat imediat dupa adaugarea oricarui alt medicament.

– A nu se administra daca solutia nu este limpede.

– Aruncati orice solutie ramasa neutilizata.

– Pentru unica utilizare.

– Modalitatea de tratament, frecventa, volumul de schimb, durata schimbului si durata dializei vor fi stabilite de catre medicul dumneavoastra.

 

Sarcina:

Va rugam intrebati medicul dumneavoastra. Cand dializa peritoneala este aleasa ca metoda de tratament in timpul sarcinii avansate si alaptarii, beneficiile tratamentului trebuie evaluate comparativ cu posibilele complicatii.

 

Alaptare

Va rugam intrebati medicul dumneavoastra. Cand dializa peritoneala este aleasa ca metoda de tratament in timpul alaptarii, beneficiile tratamentului trebuie evaluate comparativ cu posibilele complicatii.

 

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu este cazul

 

Aministrarea altor medicamente:

Intrebati medicul dumneavoastra inainte de a utiliza orice alt medicament o data cu Physioneal 40 Glucoza. Unele medicamente sunt afectate de dializa. Va rugam spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati orice alt medicament si veti fi sfatuit daca este necesar sa modificati dozele. Daca utilizati medicamente pentru inima numite glicozide cardiace (de exemplu, digoxina), medicul dumneavoastra va va monitoriza indeaproape in timpul tratamentului.

Cum se utilizeaza PHYSIONEAL 40 GLUCOZA

Solutia trebuie sa fie incalzita in invelisul exterior la temperatura corpului inainte de utilizare. Dupa indepartarea invelisului exterior, verificati daca pinul fragil care separa cele doua camere nu este rupt. Daca sigiliul a fost deja rupt, aruncati punga. Apoi pregatiti solutia chiar inainte de administrare prin ruperea pinului fragil care separa cele doua camere. Solutia pentru dializa peritoneala trebuie administrata in 24 ore dupa amestecare.

Solutia este numai pentru administrare intraperitoneala, solutia fiind administrata in cavitatea peritoneala printr-un cateter. Este important sa administrati solutia asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. El va va spune ce concentratie de glucoza si ce volum de solutie trebuie sa utilizati, cat si de cate ori pe zi trebuie sa schimbati pungile. Numarul normal de schimburi este de 4 sau 5 pe zi, utilizand un volum de umplere de 2 pana la 2,5 litri. Pentru reducerea riscului de deshidratare, este important sa utilizati solutiile prescrise de catre medicul dumneavoastra.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele Physioneal 40 Glucoza poate avea reactii adverse.

Dializa peritoneala poate determina anumite efecte nedorite in plus fata de efectele benefice. Spuneti medicului dumneavoastra daca prezentati oricare din urmatoarele efecte:

– Lichid de drenaj tulbure, febra, senzatie de rau, dureri de stomac sau simptome asemanatoare infectiei cu virus gripal

– Roseata, colectie purulenta, inflamatie sau dureri in jurul locului de iesire al cateterului, blocarea cateterului

– Constipatie, obstructie intestinala, dureri de umar, hernia cavitatii abdominale

– Umflarea picioare sau gleznelor, umflarea zonei din jurul ochilor, dificultatie in respiratie sau dureri in piept

– Scaderea tensiunii arteriale, senzatie de ameteala, crampe musculare sau sete

– Sangerari, slabiciune, lesin, oboseala sau dureri de cap

Daca observati orice reactie adversa care nu este mentionata in acest prospect, va rugam spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Pastrare PHYSIONEAL 40 GLUCOZA

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

A nu se congela.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

A nu se utiliza daca solutia nu este limpede si ambalajul este deteriorat.

Odata ce Physioneal 40 Glucoza este indepartat din invelisul exterior si amestecat, trebuie sa fie utilizat in 24 ore.

 

Daca aveti intrebari suplimentare va rugam intrebati medicul dumneavoastra  sau farmacistul.

 

Data ultimei verificări a prospectului

Septembrie 2004

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?