PENTASA 1 g, comprimate cu eliberare prelungită

Producător: Ferring GmbH
Substanță activa
Mesalazină
Clasa ATC
A07EC
Format
comprimate cu eliberare prelungită
Afecțiuni
colita ulceroasa, boala Crohn
Producător
Ferring GmbH
Acțiune terapeutică
antiinflamator

Ce este PENTASA şi pentru ce se utilizează

Acest medicament conţine substanţa activă mesalazină şi este utilizat pentru tratamentul colitei ulceroase şi a bolii Crohn la adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani. 

 

Colita ulceroasă este o boală inflamatorie intestinală care duce la inflamarea mucoasei intestinului şi la apariţia multor rupturi de mici dimensiuni pe suprafaţa acesteia (ulceraţii) care pot sângera. 

 

Boala Crohn este o afecţiune inflamatorie intestinală, care determină inflamaţia şi ulceraţia tractului digestiv. Poate afecta orice porţiune a tubului digestiv, însă are predilecţie pentru partea terminală a intestinului subţire şi intestinul gros. Boala Crohn afectează straturile profunde ale tubului digestiv, cauzând ulceraţii la acest nivel.

 

PENTASA conţine granule care pot elibera lent substanţa activă (mesalazina). Aceasta ajută la diminuarea inflamaţiei şi a simptomelor dureroase.

Înainte să luaţi PENTASA

Nu luaţi PENTASA

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la mesalazină sau la oricare dintre celelalte componente ale PENTASA.

– dacă sunteţi alergic la alţi salicilaţi, de exemplu acid acetilsalicilic 

– dacă aveţi probleme severe de ficat şi/sau rinichi

 

Aveţi grijă deosebită când luaţi PENTASA

Vă rugăm să consultaţi medicul înainte de a lua acest medicament:

– dacă sunteţi alergic la sulfasalazină (risc de alergie la salicilaţi)

 

 

– dacă suferiţi în prezent sau aţi suferit anterior de o boală de ficat sau de rinichi

– dacă aveţi o afecţiune medicală care vă poate predispune la sângerare

– dacă suferiţi de ulcer peptic activ (ulcer stomacal sau ulcer duodenal)

– dacă sunteţi în tratament cu un medicament care poate afecta funcţia rinichilor, de exemplu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum este aspirina

– dacă aveţi probleme de plămâni, în particular astm 

– dacă sunteţi în tratament cu azatioprină (utilizată după transplanturi sau pentru tratarea bolilor autoimune)

– dacă sunteţi în tratament cu 6-mercaptopurină sau tioguanină (chimioterapie, utilizată pentru tratarea leucemiei)

– dacă sunteţi în tratament cu anumiţi agenţi care inhibă coagularea sângelui (medicamente pentru tromboză sau pentru subţierea sângelui)

– dacă dezvoltaţi subit crampe, durere abdominală, febră, durere de cap severă şi erupţie cutanată. În aceste condiţii trebuie să încetaţi imediat să mai luaţi Pentasa.

 

 

În timp ce vă aflaţi în tratament cu acest medicament, medicul dumneavoastră va solicita în mod normal efectuarea de analize de sânge şi de urină pentru verificarea funcţiei rinichilor dumneavoastră, în special la începutul tratamentului.

 

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

 

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă, plănuiţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. 

Există o experienţă limitată privind utilizarea mesalazinei în timpul sarcinii şi alăptării. Tulburări hematologice au fost raportate la nou-născuţii ale căror mame primeau tratament cu acest medicament. Nou-născutul poate dezvolta reacţii alergice după alăptare, de exemplu diaree.

 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu se cunoaşte niciun efect al acestui medicament în sensul afectării capacităţii dumneavoastră de a conduce vehicule şi/sau de a folosi utilaje

Cum să luaţi PENTASA

Luaţi întotdeauna PENTASA exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. 

 

Comprimatele cu eliberare prelungită se înghit întregi cu puţină apă. Nu mestecaţi sau zbrobiţi comprimatele. Dacă aveţi dificultăţi la înghiţire, puteţi dizolva comprimatele în apă rece (aproximativ 50 ml); amestecaţi şi administraţi imediat.

 

Adulţi

Colită ulceroasă (boală activă): medicul vă va prescrie dozaj individualizat, maxim 4 g mesalazină zilnic, în prize divizate.

Colită ulceroasă (tratament de întreţinere): medicul vă va prescrie dozaj individualizat, maxim 2 g mesalazină zilnic, în doză unică sau în prize divizate.

Boala Crohn (boală activă şi tratament de întreţinere): medicul vă va prescrie dozaj individualizat, maxim 4 g mesalazină zilnic, în prize divizate.

 

Copii cu vârsta de 6 ani şi mai mare

Colită ulceroasă şi boală Crohn (boală activă): medicul va prescrie dozaj individualizat, începând cu 30-50 mg/kg/zi în prize divizate, doza maximă recomandată fiind de 75 mg mesalazină/kg/zi, în prize divizate. Doza zilnică nu trebuie să depăşească doza zilnică maximă pentru adult.

 

Colită ulceroasă şi boală Crohn (tratament de întreţinere): medicul va prescrie dozaj individualizat, începând cu 15-30 mg/kg/zi în prize divizate. Doza zilnică nu trebuie să depăşească doza zilnică recomandată pentru adult. În general, se recomandă ca jumătate din doza pentru adulţi să fie administrată la copii cu masa corporală până la 40 kg; doza pentru adult se poate administra copiilor cu masa corporala peste 40  kg.

 

Dacă aţi luat mai mult PENTASA decât trebuie 

Dacă accidental aţi luat mai multe comprimate din PENTASA, trebuie să vă anunţaţi medicul sau să mergeţi imediat la departamentul de primiri urgenţe al celui mai apropiat spital. 

 

Dacă aţi uitat să luaţi PENTASA

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi doza de îndată ce vă aduceţi aminte, iar apoi luaţi doza următoare la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

 

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, PENTASA poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

 

Până în prezent, au fost raportate foarte puţine cazuri de reacţie alergică severă care ar putea duce la umflarea feţei şi a gâtului şi/sau la dificultăţi de respiraţie sau înghiţire. Dacă se întâmplă acest lucru, luaţi legătura imediat cu medicul dumneavoastră sau cu cea mai apropiată unitate de primiri urgenţe.

 

Reacţiile alergice şi febra medicamentoasă pot apărea ocazional. 

 

Dacă observaţi apariţia oricăreia dintre reacţiile adverse de mai sus, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, sau contactaţi secţia de urgenţe a celui mai apropiat spital.

 

Reacţii adverse frecvente (afectează între 1 şi 10 din fiecare 100 de pacienţi):

 • diaree
 • durere abdominală
 • greaţă
 • vărsături
 • durere de cap
 • erupţie pe piele cu sau fără mâncărimi. 

 

 

Reacţii adverse rare (afectează între 1 şi 10 din fiecare 10000 de pacienţi ):

 • inflamarea unor părţi ale inimii (miocardită şi pericardită) care poate cauza scurtarea respiraţiei şi dureri în piept sau palpitaţii (bătăi rapide sau neregulate ale inimii)
 • inflamarea pancreasului (simptomele includ durere de spate şi/sau stomac).
 • ameţeli
 • flatulenţă (gaze)

 

 

Următoarele reacţii adverse foarte rare afectează mai puţin de 1 din 10000  de pacienţi trataţi:

 • anemie sau alte afecţiuni ale sângelui (scăderea numărului anumitor celule din sânge, care poate cauza sângerări inexplicabile, vânătăi, febră sau durere în gât)
 • afecţiuni ale ficatului (simptomele includ icter (îngălbenirea pielii şi/sau ochilor) si/sau scaune decolorate)
 • afecţiuni ale rinichilor (simptomele includ sânge în urină, şi/sau edem (umflături datorate acumulării de lichid)
 • neuropatie periferică (o problemă care afectează nervii mâinilor şi picioarelor; simptomele includ furnicături şi amorţeală)
 • reacţii alergice şi fibrotice la nivelul plămânilor, inflamarea mucoasei plămânilor sau fibroză pulmonară (simptomele includ tuse, bronhospasm, disconfort în piept sau durere în timpul respiraţiei, dificultăţi de respiraţie, flegmă cu sânge şi/sau excesivă) 
 • căderea părului
 • dureri musculare sau articulare 
 • inflamare care poate afecta diferite părţi ale corpului, cum ar fi articulaţiile, pielea, rinichii, inima, etc. (simptomele includ dureri în articulaţii, oboseală, febr㸠sângerare anormală sau inexplicabilă (de exemplu, sângerări nazale), apariţia de vânătăi, coloraţie vineţie a pielii, pete sub piele)
 • acumulare de lichid în jurul inimii (revărsat pleural) care poate cauza durere sau presiune în piept 
 • modificarea culorii urinei  
 • concentraţie scăzută de spermatozoizi in spermă (oligospermie) (care este reversibilă)

 

 

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează PENTASA

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

 

Nu utilizaţi Pentasa după data de expirare înscrisă pe blister şi cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

 

A se păstra la temperaturi sub 25oC, în ambalajul original.

 

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine PENTASA 

– Substanţa activă este mesalazina (cunoscută şi sub numele de acid 5-aminosalicilic). Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conţine mesalazină 1 g.

– Celelalte componente sunt: povidonă, etilceluloză, stearat de magneziu, talc şi celuloză microcristalină.

 

Cum arată PENTASA şi conţinutul ambalajului

Comprimate de formă ovală, de culoare alb-gri până la maro-deschis, marmorate, ştanţate pe ambele feţe cu logo „Pentasa”.

Cutie cu 6 blistere din Al/Al a câte 10 comprimate cu eliberare prelungită.

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Ferring GmbH, Wittland 11, D-24109 Kiel,

Germania

 

Acest prospect a fost aprobat în Martie 2012

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica