Paracetamol Infant 160 mg, comprimate

Producător: FARMACIST MAN S.R.L.
Substanță activa
Paracetamol
Clasa ATC
N02BE
Format
comprimate
Afecțiuni
febra, dureri usoare si moderate (dureri de cap, dureri de articulatii, dureri de spate, dureri dentare, dureri în timpul ciclului menstrual )
Producător
S.C. ARENA GROUP S.A., S.C. LAROPHARM S.R.L.
Acțiune terapeutică
analgezic, antipiretic, ameliorează durerea şi reduce temperatura corpului în caz de febră

Ce este Paracetamol Infant şi pentru ce se utilizează

Paracetamol Infant conţine paracetamol, care aparţine de un grup de medicamente numite analgezice (calmante ale durerii). Paracetamol Infant este utilizat pentru a ameliora durerea uşoară până la moderată şi pentru a reduce febra.

Paracetamol Infant poate fi utilizat pentru a ameliora durerea de cap, de dinţi, durerea menstruală, durerea musculară şi febra, asociate cu răceala.

Înainte să luaţi Paracetamol Infant

Nu luaţi Paracetamol Infant

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la paracetamol sau la oricare dintre celelalte componente ale Paracetamol Infant (prezentate la pct. 6).

 

 

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Paracetamol Infant

Paracetamol Infant nu trebuie utilizat în combinaţie cu alcoolul etilic, deoarece vă poate afecta sever ficatul. Efectul alcoolului etilic nu va fi crescut de administrarea de paracetamol.

 

Vă rugăm să cereţi sfatul unui medic înainte de a lua Paracetamol Infant:

– dacă aveţi boli ale rinichilor sau ficatului (incluzând sindrom Gilbert sau hepatită);

– dacă consumaţi în mod obişnuit cantităţi mari de alcool etilic. Este necesar să scădeţi doza şi să limitaţi consumul pentru o scurtă perioadă de timp, în caz contrar ficatul dumneavoastră poate fi afectat;

– dacă sunteţi deshidratat sau aveţi tulburări de nutriţie, cauzate, de exemplu, de abuzul de alcool etilic, anorexie sau nutriţie incorectă;

 

 

– dacă aveţi anemie hemolitică (distrugere anormală a celulelor roşii din sânge);

– dacă aveţi un deficit al unei anumite enzime, numită glucozo-6 fosfat-dehidrogenază;

– dacă utilizaţi alte medicamente care sunt cunoscute că afectează ficatul;

– dacă utilizaţi alte medicamente care conţin paracetamol, deoarece acesta poate afecta sever ficatul;

– dacă folosiţi în mod frecvent medicamente care ameliorează durerea, pentru o perioadă lungă de timp, deoarece utilizarea prelungită poate cauza dureri de cap mai severe sau mai frecvente. Este indicat să nu creşteţi doza de medicament, ci să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru recomandări;

– dacă aveţi astm bronşic şi sunteţi sensibil la acid acetilsalicilic.

 

 

Atenţionare: ingestia unor doze mai mari decât cele recomandate implică riscul unei afectări grave a ficatului. De aceea, doza maximă zilnică de paracetamol nu trebuie depăşită. De asemenea, se recomandă prudenţă în cazul utilizării concomitente cu alte medicamente care conţin paracetamol. Vezi, de asemenea, pct. 3 “Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Paracetamol Infant”.

 

În cazul în care febra mare sau semnele de infecţie persistă după mai mult de 3 zile de tratament sau dacă durerea persistă după mai mult de 5 zile de tratament, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

 

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fără prescripţie medicală. Această recomandare este foarte importantă mai ales pentru:

cloramfenicol (pentru tratamentul infecţiilor), deoarece Paracetamol Infant poate întarzia eliminarea acestuia din corp;

metoclopramidă sau domperidonă (pentru tratamentul simptomelor de greaţă şi vărsături), deoarece acestea pot accelera apariţia efectului Paracetamol Infant;

colestiramină (pentru scăderea valorilor mari ale colesterolului) şi medicamente care încetinesc golirea stomacului, deoarece acestea pot slăbi efectul Paracetamol Infant;

probenecid (pentru a trata, de exemplu, guta). Puteţi avea nevoie de doze mai mici de Paracetamol Infant;

anticoagulante (medicamente utilizate pentru subţierea sângelui, de exemplu warfarină), în cazul în care aveţi nevoie de Paracetamol Infant zilnic, pentru o perioadă lungă de timp;

salicilamidă (pentru tratamentul febrei sau durerii moderate), deoarece aceasta poate întârzia eliminarea Paracetamol Infant din corp;

lamotrigină (pentru tratamentul epilepsiei), deoarece Paracetamol Infant îi poate reduce efectele;

– medicamente posibil nocive ficatului, cum sunt:

barbiturice sau carbamazepină (pentru tratamentul afecţiunilor mintale şi epilepsiei)

rifampicină (pentru tratamentul infecţiilor bacteriene);

isoniazidă (pentru tratamentul tuberculozei);

fenitoină (pentru tratamentul epilepsiei);

planta sunătoare (Hypericum perforatum) (pentru tratamentul depresiei).

 

 

Paracetamol Infant poate modifica rezultatele anumitor teste de laborator, cum sunt testele pentru acid uric şi zahăr din sânge.

 

Utilizarea Paracetamol Infant cu alimente şi băuturi

Trebuie evitată utilizarea Paracetamol Infant concomitent cu consumul de alcool etilic.

 

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. 

Pe durata sarcinii, paracetamolul nu trebuie utilizat pe o perioadă lungă sau în doze mari; acest lucru poate fi făcut numai la indicaţia medicului.

Paracetamol Infant este destinat administrării la copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani. 

 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Paracetamolul nu vă influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de folosi utilaje.

Cum să luaţi Paracetamol Infant

Instrucţiuni de utilizare

Comprimatele trebuie înghiţite cu un pahar cu apă.

 

Doze

Luaţi întotdeauna Paracetamol Infant exact aşa cum este recomandat mai jos. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

 

Nu depăşiţi doza menţionată. Dozele mai mari decât cele recomandate pot duce la riscul afectării foarte grave a ficatului.

 

Paracetamol Infant 160 mg este destinat administrării copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani. 

 

La copii dozele trebuie stabilite în raport cu greutatea şi se vor utiliza forme farmaceutice adecvate. Informaţiile despre relaţia vârstă/greutate detaliate mai jos sunt doar orientative. Administrarea regulată reduce fluctuaţiile de intensitate ale durerii sau febrei. La copii, administrarea trebuie să fie regulată, incluzând perioada nopţii, de preferat la interval de 6 ore, sau la intervale de minim 4 ore. 

La copiii sub 12 ani, se recomandă să nu se administreze, mai mult de 4 doze într-o perioadă de 24 de ore.

  

Dozele trebuie ajustate în acord cu severitatea durerii şi cu răspunsul terapeutic al pacientului.

 

Copii între 6 şi 9 ani (20 – 30 Kg): doza recomandată este de 160 mg paracetamol la 4 – 6 ore, atât cât este nevoie, cât timp persistă simptomele, fără a se administra mai mult de 4 doze în 24 ore;

Copii între 9 şi 11 ani (31 – 33 Kg): doza recomandată este de 320 mg paracetamol la 4 – 6 ore, atât cât este nevoie, cât timp persistă simptomele, fără a se administra mai mult de 4 doze în 24 ore;

Copii între 11 şi 12 ani (34 – 40 kg): doza recomandată este de 480 mg paracetamol la 4 – 6 ore, atât cât este nevoie, cât timp persistă simptomele, fără a se administra mai mult de 4 doze în 24 ore. 

 

Doza maximă zilnică nu trebuie depăşită, din cauza riscului de afectare hepatică gravă (vezi ,,Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Paracetamol Infant’’ şi pct. 4).

 

Mod de administrare

Pentru administrare orală.

Comprimatele trebuie înghiţite cu un pahar cu apă (aproximativ 200 ml, dacă este posibil).

 

În cazul în care febra mare sau semnele de infecţie persistă după mai mult de 3 zile de tratament sau dacă durerea persistă după mai mult de 5 zile de tratament, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

 

Pacienţi cu funcţie a rinichilor sau funcţie a ficatului afectate

La pacienţii cu funcţia rinichilor sau a ficatului afectate sau cu sindrom Gilbert, doza trebuie redusă sau intervalul dintre administrarea dozelor trebuie prelungit. La pacienţii cu funcţia rinichilor sever afectată, intervalul dintre administrarea dozelor trebuie să fie de cel puţin 8 ore. Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului. 

 

Pacienţi vârstnici

Nu este necesară ajustarea dozelor la pacienţii vârstnici.

 

Pacienţi cu alcoolism cronic

Consumul cronic de alcool etilic poate creşte riscul de toxicitate al paracetamolului. Durata între administrarea a două doze trebuie să fie de cel puţin 8 ore. Nu se va depăşi doza de 2 g de paracetamol zilnic.

 

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Paracetamol Infant

În caz de supradozaj, solicitaţi imediat asistenţă medicală, chiar dacă vă simţiţi bine, din cauza riscului de afectare ulterioară gravă a ficatului. Pentru a evita afectarea posibilă a ficatului este important să vă fie administrat un antidot de către un medic, cât mai repede posibil. În mod normal, simptomele de afectare a ficatului nu apar decât după câteva zile. Simptomele de supradozaj pot include greaţă, vărsături, anorexie (pierdere a poftei de mâncare), paloare şi dureri abdominale, iar aceste simptome apar, în mod obişnuit, în decurs de 24 de ore după ingestie.

 

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Paracetamol Infant poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.

 

Reacţiile adverse posibile sunt prezentate mai jos şi clasificate după cum urmează:

Foarte frecvente: afectează mai mult de 1 utilizator din 10 

Frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 100 

Mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000 

Rare: afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000  

Foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000

Frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile.

 

Reacţii adverse rare 

– Afecţiuni ale plachetelor din sânge (tulburări de coagulare), afecţiuni ale celulelor stem (afecţiuni ale celulelor formatoare de celule sanguine din măduva osoasă)

– Reacţii alergice

– Depresie, confuzie, halucinaţii

– Tremor, dureri de cap

– Tulburări de vedere

– Edeme (acumulare anormală de lichide sub piele)

– Dureri abdominale, sângerări gastrice şi intestinale, diaree, greaţă, vărsături

– Funcţie a ficatului anormală, insuficienţă hepatică, icter (cu simptome ca îngălbenirea pielii şi a albului ochilor), necroză hepatică (moarte a celulelor ficatului)

– Erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, transpiraţii, urticarie, angioedem cu simptome cum sunt umflare a feţei, buzelor, gâtului sau limbii 

– Ameţeli, stare generală de rău (maleză), febră, sedare, interacţiuni cu medicamente

– Supradozaj şi intoxicaţie.

 

 

Reacţii adverse foarte rare 

– Tulburări ale sângelui (scădere a numărului de plachete, celule albe şi neutrofile din sânge), anemie hemolitică (distrugere anormală a celulelor roşii din sânge)

– Valori mici ale glucozei din sânge

– Toxicitate hepatică (afectare a ficatului determinată de substanţele chimice)

– Urină tulbure şi afecţiuni ale rinichilor

– Reacţii alergice severe, care necesită întreruperea tratamentului.

 

 

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută

Necroliză epidermică (afecţiune a pielii, ce pune viaţa în pericol), eritem polimorf (reacţie alergică sau infecţie a pielii), sindrom Stevens-Johnson (o afecţiune severă a pielii, ce pune viaţa în pericol), acumulare de lichide în laringe, şoc anafilactic (reacţie alergică severă), anemie (scădere a numărului de celule roşii din sânge), afectare a ficatului şi hepatită (inflamaţie a ficatului), afectare a rinichilor (insuficienţă renală severă, prezenţă de sânge în urină, incapacitate de a urina), tulburări la nivelul stomacului şi intestinului, vertij.

 

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Cum se păstrează Paracetamol Infant

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

 

A se păstra la temperaturi sub 25°C în ambalajul original.

 

Nu utilizaţi Paracetamol Infant după data de expirare înscrisă pe cutie, blister şi eticheta flaconului, după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

 

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

Informaţii suplimentare

Ce conţine Paracetamol Infant

– Substanţa activă este paracetamol. Fiecare comprimat conţine paracetamol 160 mg.

 

 

– Celelalte componente sunt: 

Lactoza monohidrat, polividonă K 30, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc.

 

Cum arată Paracetamol Infant şi conţinutul ambalajului

Paracetamol Infant se prezintă sub formă de comprimate rotunde, plate, de culoare albă cu o linie mediană pe una din feţe.

 

Mărimi de ambalaj:

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate

Cutie cu un blister din PVC/Al a 20 comprimate

 

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricanţii

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

FARMACIST MAN S.R.L.

Aleea Câmpul cu Flori, nr.8, Bl.D 24, Scara A, Et.3, Ap.11

Sector 6, Bucureşti, România

 

Fabricanţi

S.C. ARENA GROUP S.A.   

B-dul Dunării nr.54, Comuna Voluntari, Judeţul Ilfov, România

 

S.C. LAROPHARM S.R.L.

Şos. Alexandriei nr. 145 A, Bragadiru, Jud. Ilfov, România

 

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2012.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica