Paracetamol 500 mg, comprimate

Producător: S.C. Fabiol S.A.
Substanță activa
Paracetamol
Clasa ATC
N02BE
Format
comprimate
Afecțiuni
cefalee (inclusiv migrenă), artralgii, lombalgii, algii dentare, dureri faringiene, durere postvaccinală, dismenoree, febra
Producător
S.C. Fabiol S.A.
Acțiune terapeutică
analgezic, antipiretic, anilid

Compoziţie

Compoziţie

 

Un comprimat conţine paracetamol 500 mg şi excipienţi: amidon de porumb, amidonglicolat de sodiu, povidonă K 30, talc, stearat de magneziu. 

 

Grupa farmacoterapeutică: alte analgezice şi antipiretice, anilide.

Indicaţii terapeutice/ Contraindicaţii

Indicaţii terapeutice

 

– Tratamentul simptomatic al durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cefalee (inclusiv migrenă), artralgii, lombalgii, algii dentare, dureri faringiene, durere postvaccinală, dismenoree.

– Tratamentul simptomatic al febrei.

 

Contraindicaţii

 

– Hipersensibilitate la paracetamol sau la oricare dintre excipienţii medicamentului,

– Insuficienţă hepatocelulară.

– Copii cu vârsta sub 6 ani.

 

Precauţii

 

Nu trebuie depăşite dozele recomandate.

Nu se recomandă utilizarea concomitentă de alte medicamente care conţin paracetamol.

Interacţiuni/ Atenţionări speciale

Interacţiuni

 

La pacienţii cu alcoolism cronic există risc de hepatotoxicitate în cazul administrării de lungă durată şi în doze mari de paracetamol. 

Riscul toxicităţii paracetamolului poate fi crescut la pacienţii aflaţi în tratament cu alte medicamente potenţial hepatotoxice sau medicamente inductoare enzimatice. 

Anticolinergicele şi colestiramina întârzie absorbţia paracetamolului.

Metoclopramida şi domperidona cresc absorbţia paracetamolului.

Tratamentul de lungă durată cu doze mari de paracetamol creşte riscul hemoragic al anticoagulantelor cumarinice. 

 

Modificări ale rezultatelor unor analize de laborator

Paracetamolul poate influenţa valorile uricemiei determinate prin metoda acidului fosfotungstic (valori fals crescute) şi ale glicemiei, prin metode oxidative (valori fals scăzute).

 

Creşterile bilirubinei plasmatice, ale timpului de protrombină şi ale activităţii lactat dehidrogenazei şi transaminazelor evidenţiază afectarea toxică hepatică şi apar în special la doze mai mari de 8 g paracetamol pe zi sau administrarea de lungă durată a unor doze mai mari de 3-5 g paracetamol pe zi.

 

Atenţionări speciale

 

Se impun precauţii în caz de alcoolism şi afecţiuni hepatice, incluzând hepatită virală (creşte riscul hepatotoxicităţii) şi în caz de insufucienţă renală gravă. Este necesară monitorizarea funcţiilor hepatice în cazul tratamentului de lungă durată şi cu doze mari la pacienţii cu leziuni hepatice preexistente.

 

Copii

Studiile efectuate nu au evidenţiat probleme specifice privind administrarea la copii. Trebuie utilizate formele farmaceutice adecvate şi dozele recomandate.

 

Vârstnici

Nu sunt probleme specifice vârstei.

 

Sarcina şi alăptarea

Studiile efectuate la gravide nu au identificat nici un risc asupra sarcinii sau a dezvoltării embrio-fetale, atunci când paracetamolul este utilizat în doza recomandată. 

Paracetamolul este excretat în laptele matern dar nu în cantităţi semnificative clinic.

Medicamentul poate fi administrat în timpul sarcinii şi alăptării, în dozele terapeutice şi pentru o scurtă perioadă de timp, după evaluarea raportului beneficiu terapeutic/risc potenţial. 

 

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Paracetamolul nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Adulţi şi adolescenţi peste 12 ani:

– Doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Paracetamol 500 mg) la fiecare 4 ore, administrată la nevoie. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore. Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.

Copii 6-12 ani:

– Doza recomandată este de 250-500 mg paracetamol (½ – 1 comprimat Paracetamol 500 mg) la fiecare 4 ore, administrată la nevoie. Doza maximă recomandată este de 60 mg paracetamol/kg şi zi, divizată în mai multe prize a câte 10-15 mg/kg şi priză.

Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

Copii sub 6  ani: se recomandă utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei.

 

Dacă simptomele persisită mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

Reacţii adverse/ Supradozaj

Reacţii adverse

 

Reacţiile adverse ale paracetamolului sunt rare, dar pot să apară erupţii cutanate şi alte reacţii alergice.

Foarte rar, au fost raportate discrazii sangvine cum sunt trombocitopenie sau agranulocitoză.

 

Supradozaj

 

În caz de supradozaj se impune tratament medical imediat, chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinice.

Simptomele supradozajului constau în primele 24 de ore în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile. Pot să apară hipoglicemie, acidoză metabolică, aritmii, pancreatită, coagulare intravasculară diseminată. În cazurile grave, afectarea hepatică poate evolua spre insuficienţă hepatică, encefalopatie, colaps cardiovascular, comă şi deces. Se poate produce necroză tubulară renală cu insuficienţă renală, asociată sau nu hepatotoxicităţii. Afectarea hepatică este previzibilă la adultul care ingeră mai mult de 10 g paracetamol sau la copilul la care se administrează mai mult de 150 mg paracetamol/kg.

În cazul supradozajului cu paracetamol este esenţială iniţierea imediată a tratamentului.

Pacienţii trebuie spitalizaţi pentru o supraveghere medicală atentă. Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric dacă paracetamolul a fost ingerat în ultimele 4 ore. Poate fi necesară administrarea orală de metionină sau administrarea intravenoasă de N-acetilcisteină, care au efect benefic în următoarele 48 de ore după ingestia paracetamolului, acţionând ca antidot prin neutralizarea metabolitului hepatotoxic al acestuia. Se recomandă instituirea unui tratament de susţinere a funcţiilor vitale.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

 

Ambalaj

 

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate. 

 

Producătorul

 

S.C. Fabiol S.A.

B-dul Timişoara nr.50, Sector 6, Bucureşti, România

 

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

 

S.C. Fabiol S.A.

B-dul Timişoara nr.50, Sector 6, Bucureşti, România

 

Data ultimei verificări a prospectului

Mai 2006

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica