OROFAR, capsule moi

Producător: Novartis Consumer Health GmbH
Substanță activa
clorura de benzoxoniu şi clorhidratul de lidocaină
Clasa ATC
R02AA
Format
capsule moi
Afecțiuni
dureri în gât asociate cu răceli, faringită, laringită, mici ulceraţii la nivelul cavităţii bucale, gingii inflamate, amigdalite
Producător
RP Scherer GmbH & Co, KG
Acțiune terapeutică
antiseptic, anestezic

Ce este Orofar şi pentru ce se utilizează

Orofar conţine un antiseptic şi un anestezic.

Poate fi utilizat ca tratament adjuvant în cazul infecţiilor gurii şi ale gâtului:

-dureri în gât asociate cu răceli; 

-faringită sau laringită (cu sau fără dificultăţi la înghiţire); 

-mici ulceraţii la nivelul cavităţii bucale şi gingii inflamate;

-amigdalitelor.

Înainte să utilizaţi Orofar

Nu utilizaţi Orofar

-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorura de benzoxoniu, la alţi compuşi cuaternari de amoniu, la lidocaină, la alte anestezice locale sau la oricare dintre componentele medicamentului.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Orofar

Orofar, capsule nu trebuie mestecate sau înghiţite. Copiii cu vârsta sub 12 ani trebuie supravegheaţi pânǎ la completa dizolvare a capsulei în cavitatea bucalǎ.

Tratamentul repetat sau prelungit la nivelul mucoasei bucale poate expune la riscul efectelor sistemice toxice ale anestezicelor locale.

În cazul în care simptomatologia nu se amelioreazǎ sau se agraveazǎ dupǎ 3 zile de tratament, pacientul trebuie sǎ se prezinte la medic.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Eficacitatea clorurii de benzoxoniu conţinută de Orofar poate diminua în prezenţa agenţilor tensioactivi (de exemplu, pastǎ de dinţi).

Alcoolul etilic trebuie evitat deoarece potenţează absorbţia.

Utilizarea Orofar cu alimente şi băuturi

Orofar, capsule nu trebuie administrat în timpul sau chiar înainte de masǎ, datoritǎ riscului de aspirare în cǎile aeriene determinat de efectul anestezic local al lidocainei.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Ca mǎsurǎ de precauţie, datorită  insuficienţei datelor, în timpul sarcinii şi alǎptǎrii Orofar se va utiliza numai la recomandarea medicului, dacǎ acesta considerǎ tratamentul absolut necesar.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Orofar nu are efecte asupra capacitǎţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Orofar

Medicamentul conţine aspartam (E951), care este sursă de fenilalanină. Poate fi dăunător pentru persoanele cu fenilcetonurie.

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua/utiliza acest medicament.

 

Cum să utilizaţi Orofar

Adulţi

În cazul infecţiilor uşoare-moderate, doza recomandatǎ este de o capsulă Orofar la intervale de 

2-3 ore.

Se lasă capsula să se dizolve lent în cavitatea bucalǎ; în cazul aftelor, capsula se lasǎ sǎ se dizolve lent în contact cu leziunea. În cazul infecţiilor severe doza se poate mări la o capsulă Orofar la intervale de 1-2 ore, fără a se depăşi 10 capsule Orofar pe zi.

Copii peste 6 ani

Orofar se poate administra copiilor peste 6 ani, în dozǎ mai micǎ; nu se va depǎşi doza de 6 capsule Orofar pe zi.

Datoritǎ formei farmaceutice inadecvate, medicamentul nu este recomandat la copii sub 6 ani.

 

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Orofar

În cazul în care aţi luat mai multe capsule decât trebuie, adresaţi-vă medicului.

 

Dacă uitaţi să utilizaţi Orofar

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

 

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Orofar poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Ocazional, pot sǎ aparǎ iritaţii locale uşoare, tranzitorii. S-au raportat cazuri izolate de apariţie a unor reacţii alergice ca: erupţii cutanate tranzitorii sau edeme la nivel facial şi faringian. Dacă apar astfel de reacţii adverse, vă rugăm să întrerupeţi tratamentul şi să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Cum se păstrează Orofar

Nu utilizaţi Orofar după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 30ºC, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Orofar

-Substanţa activă sunt clorura de benzoxoniu 1 mg şi clorhidratul de lidocaină 1 mg.

-Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei: acesulfam de potasiu, aspartam, aromă de plante 76634-34, aromă de mentă 79770-36, acid citric anhidru, clorofilină de cupru sodică, amestec de amidon partial hidrolizat, sorbitol, si manitol, glicerol 85%, gelatină, apă purificată; capsulă: hipromeloză, glicerol 85%

 

Cum arată Orofar şi conţinutul ambalajului

Orofar se prezinta sub forma de capsule gelatinoase moi, de culoare verde, cu formă elipsoidală

 

Cutie cu două blistere din PVC/Al a câte 12 capsule moi

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă producătorii

Novartis Consumer Health GmbH

Zielstattstrasse 40, 81379 München, Germania

 

Producătorul

RP Scherer GmbH & Co, KG

Gammelsbacherestrasse 2, D-69412 Eberbach/Baden,  Germania

 

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2007

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Medicamente cu aceeași substanță activă