Nafa-Gal, 0,3 mg/ml, picături oftalmice, soluţie (Terapia SA)

Producător: Terapia S.A.
Substanță activa
Clorhidrat de nafazolină
Clasa ATC
S01GA
Format
picături oftalmice, soluţie
Afecțiuni
iritaţii conjunctivale neinfecţioase
Producător
S.C. Terapia S.A.
Acțiune terapeutică
Nafa-Gal este un medicament cu efect de constricţie a vaselor de sânge de la nivelul ochiului. Se utilizează în iritaţii conjunctivale neinfecţioase.

Ce este Nafa-Gal şi pentru ce se utilizează

Nafa-Gal este un medicament cu efect de constricţie a vaselor de sânge de la nivelul ochiului. Se utilizează în iritaţii conjunctivale neinfecţioase.

Înainte să utilizaţi Nafa-Gal

Nu utilizaţi Nafa-GAL

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la nafazolină sau la oricare dintre celelalte componente ale Nafa-Gal,
 • dacă aveţi glaucom cu unghi închis sau aveţi risc de glaucom cu unghi închis.
 • pentru un copil cu vârsta sub 7 ani

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Nafa-GAL

 • dacă aveţi hipertensiune arterială, tulburări ale ritmului inimii, boală coronariană, afecţiuni cardiace, hipertiroidism (glanda tiroidă nu funcţionează normal), glaucom, diabet zaharat;
 • dacă sunteţi în vârstă

În caz de tratamente de lungă durată trebuie să vă adresaţi medicului oftalmolog pentru a vă controla periodic presiunea intraoculară.

In cazul în care prezentaţi reacţii de hipersensibilitate (alergie) trebuie să întrerupeţi tratamentul.

Dacă utilizaţi Nafa-Gal repetat, la intervale prea scurte, efectul acestuia scade.

Utilizarea abuzivă a medicamentului poate determina inflamaţie marcată şi congestie oculară.

In cazul în care simptomele persistă sau se agravează, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru a vă reevalua tratamentul.

Dacă utilizaţi Nafa-Gal concomitent cu un alt medicament cu administrare oftalmică, trebuie să respectaţi un interval de 15 minute între administrarea celor două medicamente.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea concomitentă a unui alt medicament cu efect vasoconstrictor local poate creşte efectul nafazolinei.

Nu se recomandă administrarea Nafa-Gal concomitent cu: medicamente numite inhibitori neselectivi de monoaminooxidază (IMAO). Administrarea de Nafa-Gal concomitent cu IMAO selectivi se face cu prudenţă.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu se recomandă administrarea de Nafa-Gal în timpul primului trimestru de sarcină şi al alăptării. În trimestrele doi şi trei de sarcină, medicamentul va fi utilizat numai la recomandarea medicului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Dacă instilaţi repetat Nafa-Gal, poate să apară dilataţia pupilei, care vă poate afecta major capacitatea de a conduce vehicule sau dea folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Nafa-Gal, picături oftalmice, soluţie, 0,03%

Nafa-Gal conţine clorură de benzalconiu, care se poate acumula în lentilele de contact moi. Clorura de benzalconiu poate provoca iritaţie oculară. Evitaţi contactul cu lentilele de contact moi. îndepărtaţi lentilele de contact înainte de administrare şi aşteptaţi cel puţin 15 minute înainte de a le pune la loc. Se cunoaşte faptul că poate produce decolorarea lentilellor de contact moi.

Cum să utilizaţi Nafa-Gal

Doza uzuală este de o picătură Nafa-Gal instilată în sacul conjunctival al ochiului afectat (ochilor afectaţi), de 2 – 3 ori pe zi.

Se recomandă ca durata tratamentului să nu depăşească 7 zile. Dacă după 3 zile de administrare manifestările nu se ameliorează, trebuie să vă adresaţi medicului.

Pentru a preveni contaminarea picurătorului şi a soluţiei se va evita atingerea acestuia de pleoape, suprafeţe învecinate sau alte suprafeţe. Pacienţii trebuie instruiţi să păstreze flaconul bine închis între administrări.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Nafa-Gal

Soluţia instilată în exces se îndepărtează prin spălătură cu apă călduţă.

Dacă uitaţi să utilizaţi Nafa-Gal

Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Nafa-Gal poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Nafa-Gal are o slabă acţiune iritantă locală, care poate fi resimţită sub forma unor înţepături la nivelul ochiului (ochilor), în primele secunde după administrare. După încetarea efectului apare uneori congestie (înroşirea ochiului/ochilor) reactivă.

Reacţii adverse locale:

 • fenomene iritative manifestate prin senzaţie de înţepături (în primele secunde după administrare);
 • vedere neclară, dilataţia pupilei, fotosensibilitate, creşterea presiunii intraoculare
 • hiperemie conjunctivală, în cazul utilizării îndelungate.

Reacţii adverse sistemice:

 • utilizarea excesivă poate determina fenomene adrenergice sistemice manifestate prin: greaţă, tahicardie, creşteri ale tensiunii arteriale, aritmii, crize de angină pectorală, tremurături, cefalee, oboseală, insomnie.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Nafa-Gal

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Nafa-Gal după data de expirare înscrisă pe etichetă şi cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nafa-Gal trebuie utilizat în cel mult 28 zile de la prima deschidere a flaconului. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Nafa-Gal

 • Substanţa activă este clorhidratul de nafazolină 0,3 mg într-un mililitru soluţie.
 • Celelalte componente sunt: acid boric, acetat de sodiu anhidru, edetat disodic dihidrat, clorură de benzalconiu, apă purificată.

Un mililitru, picături oftalmice, soluţie conţine 25 picături.

Cum arată Nafa-Gal şi conţinutul ambalajului

Nafa-Gal este o soluţie limpede, incoloră.

Cutie cu un flacon din PEJD opacă, prevăzut cu picurător din PEJD şi dop din PEÎD conţinând 10 ml picături oftalmice, soluţie.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul

TERAPIA SA.

Str. Fabricii, Nr. 124, Cluj-Napoca , România

Producătorul

S.C. Terapia S.A.

Splaiul Unirii Nr. 313, sector 3, Bucureşti, România

Acest prospect a fost aprobat în Mai 2009

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Natalia Pavalachi Pittet, sexolog: Cum discutăm cu copiii și adolescenții despre sex