Folcasin 3 mg/ml, soluţie injectabilă/perfuzabilă

Substanță activa
Acid folinic
Clasa ATC
V03AF
Format
soluţie injectabilă/perfuzabilă
Afecțiuni
supradozaj cu anumite tipuri de medicamente antineoplazice, anemie megaloblastică
Producător
SC. SINDAN-PHARMA SRL., ACTAVIS ITALY S.P.A.
Acțiune terapeutică
antitoxic, utilizat în tratamentul citostatic

Ce este Folcasin şi pentru ce se utilizează

Folcasin aparţine unui grup de medicamente denumite antitoxice, utilizate în tratamentul citostatic.

Folcasin se utilizează pentru:

  • diminuarea efectelor nocive şi tratamentul supradozajului cu anumite tipuri de medicamente antineoplazice (împotriva cancerului), de exemplu metotrexat şi alţi antagonişti de acid folic
  • pentru a trata o formă particulară de anemie (megaloblastică) determinată de scăderea nivelelor de acid folic, indusă de unele medicamente, cum sunt: pirimetamină, trimetoprim, trimetrexat.

Înainte de a utiliza Folcasin

Nu utilizaţi Folcasin:

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la folinat de calciu sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului Folcasin.
  • dacă suferiţi de o formă particulară de anemie determinată de o cantitate prea mică de vitamina B12 (anemie pernicioasă)

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Folcasin dacă:

  • sunteţi gravidă sau alăptaţi

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Aceasta se aplică în special pentru:

-medicamente utilizate în tratamentul epilepsiei, de exemplu fenobarbital, fenitoină, primidonă sau succinimidă (folinatul de calciu poate scădea efectul antiepileptic al acestor medicamente, crescând frecvenţa de apariţie a crizelor convulsive);

-metotrexat – un medicament utilizat în tratamentul cancerului şi al anumitor boli în care este necesară supresia sistemului imunitar (folinatul de calciu nu se utilizează concomitent cu metotrexat deoarece îl poate împiedica să acţioneze adecvat; folinatul de calciu se va administra după 12-24 ore).

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

înaintea începerii tratamentului cu acest medicament spuneţi medicului dumneavoastră sau asistentei dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Luaţi acest medicament doar dacă medicul dumneavoastră decide că este absolut necesar.

Nu există informaţii privind excreţia folinatului de calciu în laptele femeilor care alăptează. în cazul în care alăptaţi şi tratamentul cu acest medicament este absolut necesar, medicul dumneavoastră va decide dacă trebuie să continuaţi sau să întrerupeţi alăptarea.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu se cunosc efectele Folcasin asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Folcasin

Acest medicament conţine sodiu, <1 mmol (23 mg) pe doză, adică practic „nu conţine sodiu”.

Cum se utilizează Folcasin

Folcasin se poate administra prin injectare în muşchi, în venă sau în perfuzie intravenoasă, sub supravegherea medicilor specialişti.

Tratamentul se efectuează de obicei în spital. Doza este stabilită de către medic în funcţie de starea dumneavoastră fizică şi de dozele şi tipul terapiei cu metotrexat.

Pentru diminuarea efectelor nocive ale metotrexatului de regulă, prima doză de acid folinic este 15 mg (6 – 12 mg/m2) administrată la 12 – 24 ore după începerea tratamentului cu metotrexat. Aceeaşi doză se administrează la interval de 6 ore pe parcursul unei perioade de 72 de ore.

în caz de supradozaj cu metotrexat, terapia de protecţie cu acidul folinic se va iniţia cu doze de până la 75 mg în decurs de 12 ore, urmată de administrarea a 4 doze de 12 mg, la intervale de 6 ore.

La 48 ore după iniţierea perfuziei cu metotrexat trebuie măsurată concentraţia plasmatică de metotrexat din corpul dumneavoastră şi în funcţie de rezultate doza poate fi ajustată. De asemenea, pe parcursului tratatamentului va fi monitorizată funcţia renală.

După administrarea mai multor doze pe cale parenterală medicul vă poate schimba tratamentul cu o formă farmaceutică orală.

Dacă vi s-a administrat o doză mare de trimetrexat, acidul folinic vi se va administra prin injectare într-o venă la intervale de 6 ore timp de 3 zile, după terminarea tratamentului cu trimetrexat.

Pentru reducerea efectelor nocive ale trimetoprimului, se va administra 3-10 mg pe zi acid folinic după întreruperea tratamentului cu trimetoprim, până la revenirea la normal a numărului celulelor sanguine. Pentru reducerea efectelor nocive ale pirimetaminei, se va administra doza de 5-10 mg pe zi acid folinic în acelaţi timp cu pirimetamina.

Dacă utilizaţi mai mult sau mai puţin decât trebuie din Folcasin

Deoarece tratamentul cu Folcasin se efectuează sub strictă supraveghere medicală, este puţin probabil să vi se administreze doze mai mici sau mai mari decât este necesar.

Totuşi, informaţi medicul dumneavoastră dacă aveţi impresia că s-a omis administrarea unei doze sau s-au administrat doze în plus.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Folcasin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Aceste reacţii adverse se pot manifesta cu o anumită frecvenţă, care este definită după cum urmează:

Foarte frecvente-care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente- care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi

Mai puţin frecvente- care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi

Rare- care afectează mai mult de 1 pacient din 1000 pacienţi

Foarte rare- care afectează mai mult de 1 pacient din 10000 pacienţi

Spuneţi medicului dumneavoastră sau asistentei medicale imediat dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii alergice grave:

  • erupţii trecătoare pe piele (urticarie);
  • tumefacţia feţei, buzelor, cavităţii bucale sau gâtului (care poate produce dificultăţi la înghiţire sau respiraţie), mâinilor, picioarelor, genunchilor;
  • senzaţia de leşin.

Toate aceste reacţii adverse sunt grave. Aveţi nevoie urgentă de supraveghere medicală. Aceste reacţii adverse grave sunt foarte rare.

Rare: insomnie, agitaţie şi depresie în cazul administrării de doze mari, tulburări gastro-intestinale în cazul administrării de doze mari, creşterea frecvenţei de apariţie a convulsiilor Mai puţin frecvente: febră.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse survenite devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Folcasin

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la frigider (2°C – 8°C), în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină. In mod normal, soluţia diluată se poate păstra le temperaturi sub 25°C, maximum 24 de ore. Medicul dumneavoastră sau asistenta trebuie să se asigure că medicamentul dumneavoastră a fost păstrat în mod corespunzător.

Folcasin nu se utilizează după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Medicul dumneavoastră sau asistenta trebuie să verifice dacă această dată a fost depăşită.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe cale aapei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Folcasin:

Substanţa activă este acidul folinic. Un ml soluţie injectabilă/perfuzabilă conţine folinat de calciu 3,241 mg echivalent cu acid folinic 3,0 mg.

Excipienţi: clorură de sodiu, hidroxid de sodiu, apă pentru preparate injectabile.

Cum arată Folcasin şi conţinutul ambalajului

Soluţie limpede, de culoare slab gălbuie.

Cutie cu un flacon din sticlă brună a 10 ml soluţie injectabilă/perfuzabilă

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

ACTAVIS S.R.L.,

Bd-ul Ion Mihalache nr. 11, sector 1, cod 011171, Bucureşti, România

Producători

SC. SINDAN-PHARMA SRL.

Bd-ul Ion Mihalache nr. 11, sector 1, cod 011171, Bucureşti, România

ACTAVIS ITALY S.P.A.

Via Pasteur 10, 20014 Nerviano (MI), Italia

Acest prospect a fost aprobat în Mai, 2012

Următoarele informaţii sunt destinate doar personalului medical

Folcasin se administrează pe cale parenterală, intramuscular sau intravenos (în bolus sau în perfuzie). în cazul administrării intravenoase, datorită conţinutului de calciu, trebuie injectat maxim 160 mg acid folinic/minut.

Instrucţiuni de preparare:

în cazul administrării în perfuzie intravenoasă, folinatul de calciu poate fi diluat înainte de utilizare cu soluţie de clorură de sodiu 9 mg/ml (0,9%) sau soluţie de glucoză 50 mg/ml (5%). Nu se administrează intratecal.

Volumul soluţiei de clorură de sodiu 9 mg/ml (0,9%)şi a soluţiei de glucoză 50 mg/ml (5%) se calculează astfel încât soluţia diluată obţinută să aibă o concentraţie de 1 mg/ml.

Au fost raportate incompatibilităţi între soluţiile injectabile de folinat de calciu şi alte tipuri de medicamente: droperidol, fluorouracil, foscarnet şi metotrexat.

Înaintea administrării, soluţia care conţine folinat de calciu trebuie inspectată vizual. Soluţia injectabilă/perfuzabilă trebuie să fie limpede şi de culoare gălbuie. Dacă prezintă modificări din punct de vedere vizual (de exemplu dacă se observă că soluţia prezintă particule sau precipită) soluţia se aruncă. Medicamentul este pentru utilizare unică.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal