FINALGON 4 mg/25 mg pe gram, unguent

Producător: Boehringer Ingelheim International GmbH
Substanță activa
anilamida acidului nonilic şi nicoboxil
Clasa ATC
M02AB
Format
unguent
Afecțiuni
artrită, artralgii şi mialgii reumatice, leziuni produse în practicarea sportului, contuzii şi entorse/luxaţii, dureri musculare provocate de un efort fizic prea mare, lumbago, nevrită (inflamarea unui nerv), sciatică, bursită (inflamaţia unei burse, un sac / o pungă plină cu lichid în apropierea unei articulaţii / încheieturi) şi tenosinovită (inflamarea unui tendon şi a învelişului său), tratament revulsiv local în tulburări circulatorii periferice (aplicarea unei substanţe pe piele care să activeze/intensifice circulaţia sanguină)
Producător
Boehringer Ingelheim International GmbH
Acțiune terapeutică
efecte complementare ce îi conferă după aplicarea pe piele efecte de calmare a durerii, revulsive şi de încălzire

Ce este FINALGON şi pentru ce se utilizează

FINALGON conţine două substanţe nonivamid = vanilamida acidului nonilic şi nicoboxil = butoxietilesterul acidului nicotinic, care au efecte complementare ce îi conferă după aplicarea pe piele efecte de calmare a durerii, revulsive şi de încălzire. Este utilizat în

–                artrită, artralgii şi mialgii reumatice;

–                leziuni produse în practicarea sportului, contuzii şi entorse/luxaţii, dureri musculare provocate de un efort fizic prea mare;

–                lumbago, nevrită (inflamarea unui nerv), sciatică, bursită (inflamaţia unei burse, un sac / o pungă plină cu lichid în apropierea unei articulaţii / încheieturi) şi tenosinovită (inflamarea unui tendon şi a învelişului său);

–               tratament revulsiv local în tulburări circulatorii periferice (aplicarea unei substanţe pe piele care să activeze/intensifice circulaţia sanguină).

Înainte să utilizaţi FINALGON

Nu utilizaţi FINALGON

–                dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la nonivamid (vanilamida acidului nonilic), nicoboxil (butoxietilesterul acidului nicotinic) sau la oricare dintre celelalte componente ale FINALGON

–                dacă aveţi o piele foarte sensibilă

–               pe răni, inflamaţii ale pielii sau în caz de afecţiuni cutanate – nu trebuie să aplicaţi FINALGON pe aceste zone ale pielii.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi FINALGON

Datorită intensificării circulaţiei sanguine la nivelul pielii induse de FINALGON, la locul de aplicare al unguentului pot să apară roşeaţă, senzaţie de căldură, mâncărime şi arsură. Aceste simptome pot fi accentuate, îndeosebi în cazul în care cantitatea aplicată de FINALGON este prea mare sau dacă FINALGON se aplică printr-un masaj prea intens pe tegumente.

Dacă FINALGON se administrază în exces sau se freacă prea intens pe piele, pot să apară vezicule/băşici pe piele.

După aplicarea unguentului FINALGON trebuie să vă spălati mâinile imediat şi trebuie să fiţi atenţi să evitaţi răspândirea unguentului pe suprafeţele sănătoase sau pe alte persoane.

Aveţi grijă ca FINALGON să nu vină în contact cu ochii, nasul sau cavitatea bucală. Dacă acest lucru se întâmplă, se poate produce o tumefiere a feţei tranzitorie, dureri la nivelul feţei, iritaţii ale zonei albe a ochilor, înroşirea ochilor, senzaţie de arsură oculară, tulburări vizuale, disconfort oral şi stomatită (inflamarea mucoasei bucale).

Pacienţii nu trebuie să facă baie sau duş fierbinte înainte de sau după aplicarea FINALGON. Chiar la câteva ore după aplicarea FINALGON, efectul de înroşire a pielii şi senzaţia intensă de căldură pot fi intensificate prin transpiraţii sau acoperirea suprafeţei tratate cu un material ocluziv.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu se cunosc interacţiuni ale FINALGON cu alte medicamente administrate fie local, fie sistemic.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Datorită absenţei datelor privind efectele administrării FINALGON în timpul sarcinii şi alăptării, utilizarea medicamentului în aceste perioade nu este recomandată.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu sunt disponibile date din studii privind efectele FINALGON asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale FINALGON

FINALGON unguent conţine excipientul acid sorbic, care poate produce reacţii cutanate locale (de exemplu dermatită de contact).

Cum să utilizaţi FINALGON

Utilizaţi întotdeauna FINALGON exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Se aplică cel mult 1/2 cm (aproximativ cât un bob de mazăre) unguent FINALGON pentru o suprafaţă de dimensiunea mâinii.

Tratamentul trebuie început întotdeauna cu o doză foarte mică de FINALGON, care se aplică pe o suprafaţă foarte mică de piele pentru a testa reactivitatea individuală. Răspunsul la FINALGON este foarte diferit şi unele persoane au nevoie doar de o aplicare foarte uşoară a unguentului pentru a obţine efectul de hiperemie necesar.

Întindeţi unguentul FINALGON uşor pe suprafaţa afectată, folosind aplicatorul inclus în ambalaj. După utilizarea FINALGON, mâinile trebuie spălate cu săpun şi apă din abundenţă. FINALGON unguent trebuie folosit la nevoie, maxim până la de 2 – 3 ori pe zi.

Copii

Datorită absenţei datelor, nu se recomandă utilizarea FINALGON la copii sub 12 ani. Sigiliul de aluminiu de la capătul tubului trebuie perforat complet cu un obiect ascuţit. Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din FINALGON

Dacă utilizaţi mai mult FINALGON decât trebuie, cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă, din neatenţie, s-a aplicat o cantitate prea mare de FINALGON, efectul poate fi diminuat prin ştergerea pielii cu ajutorul unui tampon cu ulei (de exemplu ulei alimentar) sau cremă grasă.

După o utilizare în exces de FINALGON, intensificarea circulaţiei sanguine poate fi exacerbată şi se pot agrava efectele adverse. Administrarea în exces poate duce la apariţia de vezicule pe porţiunile de piele pe care a fost administrat FINALGON.

Un supradozaj cu FINALGON poate produce de asemenea înroşirea părţii superioare a corpului, creşterea temperaturii corporale, bufeuri, intensificarea circulaţiei sanguine până la apariţia unei senzaţii dureroase şi scăderea tensiunii arteriale.

Dacă uitaţi să utilizaţi FINALGON

Dacă uitaţi să utilizaţi FINALGON, utilizaţi FINALGON imediat ce vă reamintiţi dar nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi FINALGON

FINALGON trebuie utilizat numai la nevoie şi se va înceta administrarea după ameliorarea simptomelor.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, FINALGON poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, astfel: Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 pacienţi) Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi) Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi) Rare (afectează mai puţin de 1 din 1 000 pacienţi) Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10 000 pacienţi)

Pe baza experienţei de după autorizarea de punere pe piaţă a FINALGON, pot să apară următoarele reacţii adverse:

Tulburări ale sistemului imunitar

Cu fecvenţă necunoscută: reacţii alergice,(hipersensibilitate), reacţii anafilactice

Tulburări ale sistemului nervos

Mai puţin frecvente:  furnicături si amorţeli (parestezii)

Cu fecvenţă necunoscută: senzaţie de arsură cutanată

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale

Cu fecvenţă necunoscută: tuse, dificultăţi la respiraţie

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat:

Mai puţin frecvente: pustule la locul de aplicaţie, reacţii cutanate locale, mâncărime

Cu frecvenţă necunoscută: vezicule, erupţii cutanate, edem facial, urticarie.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Mai puţin frecvente: senzaţie de căldură

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează FINALGON

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi FINALGON după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine FINALGON

–                Substanţele active sunt: nonivamid (vanilamida acidului nonilic) şi nicoboxil (butoxietilesterul acidului nicotinic). Un gram unguent conţine nonivamid 4 mg şi nicoboxil 25 mg

–                Celelalte componente sunt: adipat de diizopropil, dioxid de siliciu coloidal, vaselină albă, acid sorbic, ulei de melisă artificial, apă purificată

Cum arată FINALGON şi conţinutul ambalajului

Cutie cu un tub din aluminiu a 20 g unguent şi un aplicator.

FINALGON se prezintă sub formă de unguent omogen, aproape incolor sau cu uşoară tentă brună, transparent sau uşor opac, aproape moale, cu miros de ulei de melisa

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producatorul

Boehringer Ingelheim International GmbH

Binger Strasse 173, D-55216 Ingelheim am Rhein, Germania

Producătorul

BOEHRINGER INGELHEIM PHARMA GmbH & Co.KG Bienger Strasse 173, D-55216 Ingelheim, Germania

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Boehringer Ingelheim RCV GmbH & Co KG Viena

Sucursala Bucureşti

Strada Grigore Alexandrescu nr. 89-97,

sector 1, Bucureşti, România

Telefon: 004021-302-2800

Fax: 004021-302-2801

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2011

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Vezi în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Medicamente din aceeași clasă
Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică