Essentiale forte N 300 mg capsule

Substanță activa
Fosfolipide esenţiale
Clasa ATC
A05BA
Format
capsule
Afecțiuni
afectarea toxico-nutriţională a ficatului, inflamarea cronică a ficatului (hepatită)
Producător
A.Nattermann & Cie GmbH Nattermannalee
Acțiune terapeutică
ameliorarea simptomelor cum sunt lipsa poftei de mâncare şi senzaţia de presiune în partea dreaptă a abdomenului superior

Ce este Essentiale forte N şi pentru ce se utilizează

Essentiale forte N conţine fosfolipide esenţiale extrase din seminţe de soia.
Acest medicament este indicat adulţilor, adolescenţilor şi copiilor cu vârsta peste 12 ani, pentru ameliorarea simptomelor
cum sunt lipsa poftei de mâncare şi senzaţia de presiune în partea dreaptă a abdomenului superior, cauzate de afectarea
ficatului de către substanţe nocive sau malnutriţie (afectarea toxico- nutriţională a ficatului) şi în inflamarea cronică a ficatului (hepatită).

Înainte să luaţi Essentiale forte N

Nu luaţi Essentiale forte N

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la preparate din seminţe de soia sau la oricare dintre celelalte componente ale Essentiale forte N.

Datorită conţinutului în ulei din seminţele de soia acest medicament poate provoca reacţii alergice severe. Vă rugăm să ţineţi cont şi de informaţiile menţionate la punctul „Aveţi grijă deosebită când luaţi Essentiale forte N”.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Essentiale forte N

  • dacă simptomele dumneavoastră se agravează sau dacă apar alte simptome a căror cauză nu o cunoaşteţi este important să spuneţi medicului dumneavoastră.

Administrarea acestui medicament nu înlocuieşte necesitatea evitării factorilor toxici, care determină afectarea ficatului (de exemplu alcoolul).

În hepatitele cronice (inflamaţie cronică a ficatului), tratamentul adjuvant cu fosfolipide esenţiale din seminţe de soia este justificat numai dacă observaţi că simptomele dumneavoastră sunt ameliorate în cursul tratamentului.

Utilizare la copii

Deoarece nu au fost efectuate studii clinice specifice cu Essentiale forte N, acest medicament nu trebuie utilizat la copii cu vârsta sub 12 ani.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu este exclusă interacţiunea între Essentiale forte N şi anticoagulante. De aceea, vă rugăm să îl informaţi pe medicul dumneavoastră dacă urmaţi tratament cu medicamente anticoagulante, deoarece poate fi necesară ajustarea dozei de anticoagulant.

Utilizarea Essentiale forte N împreună cu alimente şi băuturi

Nu există recomandări speciale. Acest medicament se administrează în timpul mesei.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Preparatele din seminţe de soia sunt larg folosite în alimentaţia omului şi până acum nu există indicii care să sugereze vreun risc în cazul utilizării în timpul sarcinii şi alăptării. Deoarece datele din studii clinice sunt insuficiente, nu se recomandă utilizarea Essentiale forte N în timpul sarcinii şi alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informaţii importante privind unele componente ale Essentiale forte N

Medicamentul conţine ulei de soia. Dacă aveţi alergie la arahide sau soia nu utilizaţi acest medicament (vezi pct. 2).

Acest medicament conţine o cantitate mică de alcool (etanol), mai puţin de 100 mg pe doză (6 capsule pe zi) şi ulei de ricin hidrogenat. Uleiul de ricin hidrogenat poate provoca jenă gastrică şi diaree.

Cum să luaţi Essentiale forte N

Luaţi întotdeauna Essentiale forte N exact aşa cum sunt instrucţiunile din prospect. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Vârstă şi/sau greutate corporală

Doza pentru o dată

Doza zilnică

Copii cu vârsta peste 12 ani (aproximativ 43 kg)

Adolescenţi şi adulţi

2 capsule

(600 mg fosfolipide din seminţe de soia)

2 capsule de 3 ori pe zi

(1800 mg fosfolipide din seminţe de soia)

Capsulele de Essentiale forte N se înghit întregi, în timpul mesei, cu o cantitate suficientă de lichid (preferabil cu un pahar cu apă, 200 ml).

Vă rugăm să ţineţi cont şi de informaţiile menţionate la punctul „Aveţi grijă deosebită când luaţi Essentiale forte N”.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă vi se pare că efectul Essentiale forte N este prea puternic sau prea slab.

Dacă luaţi mai mult Essentiale forte N decât trebuie

Nu au fost descrise reacţii ale supradozajului sau simptome ale intoxicaţiei cu Essentiale forte N. Totuşi, reacţiile adverse menţionate mai jos pot fi mai grave în cazul în care aţi luat o doză mai mare decât cea recomandată. În această situaţie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, care va evalua severitatea manifestărilor pe care le prezentaţi şi va decide măsurile necesare.

Dacă uitaţi să luaţi Essentiale forte N

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi următoarea doză la următoarea masă. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă aţi uitat să vă luaţi medicamentul o zi întreagă, reluaţi tratamentul în ziua următoare, cu aceleaşi doze ca de obicei.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Essentiale forte N poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (care au apărut la mai puţin de 1 din 100, dar la mai mult de 1 din 1000 de pacienţi): tulburări gastro-intestinale, cum sunt disconfortul gastric, scaunele moi şi diareea. Reacţii adverse foarte rare (care au apărut la mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi): reacţii alergice la nivelul pielii, cum sunt exantemul sau erupţia cutanată şi urticaria. Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută: prurit (mâncărime la nivelul pielii).

Dacă observaţi oricare dintre aceste reacţii adverse, în special reacţii alergice (de hipersensibilitate), întrerupeţi administrarea Essentiale forte N şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră, care va evalua severitatea manifestărilor pe care le prezentaţi şi va decide măsurile necesare.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Essentiale forte N

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Essentiale forte N după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25oC, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Essentiale forte N

  • Substanţa activă: fosfolipide esenţiale extrase din seminţe de soia, conţinând 76% (3-sn-fosfatidil) colină (extractant: etanol 96% (v/v)), 300 mg.
  • Celelalte componente sunt: ulei de soia rafinat, grăsime solidă Witepsol W 35 şi grăsime solidă Witepsol W 55, etanol, ulei de ricin hidrogenat, etilvanilină, 4-metoxiacetofenonă, gelatină, dioxid de titan (E171), oxid negru de fer (E172), oxid galben de fer (E172), oxid roşu de fer (E172), laurilsulfat de sodiu şi apă purificată.

Cum arată Essentiale forte N şi conţinutul ambalajului

Essentiale forte N se prezintă sub formă de capsule de culoare kaki. Cutie cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 capsule.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

sanofi-aventis România S.R.L. Str. Izvor, nr. 80, etajele 6-11 Sector 5, Bucureşti România

Fabricantul

A.Nattermann & Cie GmbH Nattermannalee 1 50829 Koln Germania

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă: sanofi-aventis România S.R.L. Tel: 021 317 31 36

Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2012.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”