ELIFY EP 37,5 mg / 75 mg / 150 mg capsule cu eliberare prelungită

Producător: Medochemie Ltd.
Substanță activa
venlafaxina
Clasa ATC
N06AX
Format
capsule cu eliberare prelungită
Afecțiuni
Acest grup de medicamente este utilizat pentru tratamentul depresiei şi al altor afecţiuni, cum sunt tulburările de anxietate. Se consideră că persoanele cu depresie şi/sau anxietate au concentraţii mai mici de serotonină şi noradrenalină în creier.
Producător
Medochemie Ltd.
Acțiune terapeutică
inhibitori ai recaptării serotoninei şi noradrenalinei

Ce este ELIFY EP şi pentru ce se utilizează

ELIFY EP este un antidepresiv care face parte dintr-un grup de medicamente denumite inhibitori ai recaptării serotoninei şi noradrenalinei (INRS). Acest grup de medicamente este utilizat pentru tratamentul depresiei şi al altor afecţiuni, cum sunt tulburările de anxietate. Se consideră că persoanele cu depresie şi/sau anxietate au concentraţii mai mici de serotonină şi noradrenalină în creier. Modul de acţiune al antidepresivelor nu este pe deplin înţeles, însă ele pot fi benefice prin creşterea concentraţiilor de serotonină şi noradrenalină din creier.

ELIFY EP este un tratament indicat la adulţii cu depresie. De asemenea, ELIFY EP este şi un tratament indicat la adulţii cu următoarele tulburări de anxietate: tulburare de anxietate generalizată, tulburare de anxietate socială (teamă faţă de situaţiile sociale sau evitarea acestora) şi tulburare de panică (atacuri de panică). Tratamentul corespunzător al depresiei sau al tulburărilor de anxietate este important pentru a vă ajuta să vă simţiţi mai bine. Dacă aceste afecţiuni nu sunt tratate, starea dumneavoastră ar putea persista, devenind mai gravă şi mai greu de tratat.

Inainte să luaţi ELIFY EP

Nu luaţi ELIFY EP dacă

•               sunteţi alergic la venlafaxină (substanţa activă a medicamentului) sau la oricare dintre celelalte componente ale ELIFY EP capsule cu eliberare prelungită

•               luaţi sau aţi luat, de asemenea, în ultimele 14 zile, oricare dintre medicamentele denumite inhibitori de monoaminooxidază (IMAO) ireversibili, care sunt utilizate pentru tratamentul depresiei sau bolii Parkinson. Utilizarea de IMAO ireversibili concomitent cu alte medicamente, inclusiv ELIFY EP capsule cu eliberare prelungită, poate determina reacţii adverse grave sau chiar poate pune viaţa în pericol. De asemenea, trebuie să aşteptaţi cel puţin 7 zile după ce încetaţi să mai luaţi ELIFY EP capsule cu eliberare prelungită înainte de a lua orice IMAO (vezi şi punctul „Sindromul serotoninergic” şi „Utilizarea altor medicamente”).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi ELIFY EP dacă

•                utilizaţi alte medicamente care, luate împreună cu ELIFY EP, pot creşte riscul de apariţie a sindromului serotoninergic (vezi punctul „Utilizarea altor medicamente”).

•               aveţi probleme ale ochilor, cum sunt unele tipuri de glaucom (presiune crescută în interiorul ochiului).

•                aţi avut tensiune arterială mare.

•                aţi avut probleme cu inima.

•                aţi avut convulsii (accese convulsive).

•                aţi avut valori scăzute ale sodiului în sânge (hiponatremie).

•               aveţi tendinţa de a face vânătăi sau de a sângera cu uşurinţă (istoric de tulburări de sângerare) sau dacă luaţi alte medicamente care pot creşte riscul de sângerare,

•                valorile colesterolului dumneavoastră cresc.

•                aţi avut în trecut sau cineva din familia dumneavoastră a avut manie sau tulburare bipolară (stare de supraexcitare sau euforie).

•                aţi avut în trecut comportament agresiv.

ELIFY EP poate determina o senzaţie de nelinişte sau incapacitatea de a sta aşezat sau nemişcat. Dacă vi se întâmplă acest lucru, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră.

Dacă oricare dintre cele de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua ELIFY EP.

Gânduri de sinucidere şi înrăutăţire a depresiei sau a tulburării de anxietate

Dacă aveţi depresie şi/sau tulburare de anxietate, acestea vă pot provoca uneori idei de auto-vătămare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la începerea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece acţiunea tuturor acestor medicamente se produce în timp, de obicei în aproximativ două săptămâni şi câteodată şi mai mult. Sunteţi mai înclinat spre astfel de idei:

•                 Dacă aţi mai avut anterior gânduri de sinucidere sau auto-vătămare.

•               Dacă sunteţi un adult tânăr. Informaţiile obţinute din studiile clinice arată existenţa unui risc crescut de comportament suicidar la adulţii cu vârsta sub 25 de anicu probleme psihice, care au fost trataţi cu un antidepresiv.

În orice moment, dacă aveţi idei de auto-vătămare sau sinucidere, contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau mergeţi imediat la spital.

S-ar putea să vă fie de ajutor dacă spuneţi unui prieten apropiat sau unei rude că sunteţi deprimat sau că aveţi o tulburare de anxietate şi să le cereţi să citească acest prospect. Puteţi să le cereţi să vă spună dacă cred că depresia sau anxietatea dumneavoastră se agravează sau dacă sunt îngrijoraţi de schimbările apărute în comportamentul dumneavoastră.

Uscăciune a gurii

Au fost înregistrate cazuri de uscăciune a gurii la 10% dintre pacienţii trataţi cu venlafaxină. Aceasta poate creşte riscul apariţiei cariilor dentare. Prin urmare, trebuie să acordaţi o importanţă deosebită igienei dentare.

Utilizarea la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani

ELIFY EP nu trebuie utilizat în tratamentul copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani. De asemenea, trebuie să ştiţi că pacienţii cu vârsta sub 18 ani prezintă un risc crescut de reacţii adverse, cum sunt tentativele de sinucidere, gândurile de sinucidere şi comportamentul ostil (în principal agresivitate, comportament opoziţional şi mânie) atunci când iau medicamente din această clasă. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră ar putea prescrie acest medicament la pacienţi cu vârsta sub 18 ani dacă decide că este în interesul acestora. Dacă medicul dumneavoastră a prescris acest medicament pentru un pacient cu vârsta sub 18 ani şi doriţi să discutaţi despre acest lucru, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră. Trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră dacă oricare din simptomele prezentate mai sus apar sau se agravează la pacienţii cu vârsta sub 18 ani care iau ELIFY EP. De asemenea, în acest grup de vârstă nu a fost încă demonstrată siguranţa pe termen lung a acestui medicament privind creşterea, maturizarea şi dezvoltarea cognitivă şi comportamentală.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi lua ELIFY EP împreună cu alte medicamente.

Nu începeţi şi nu încetaţi să luaţi alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, preparate naturale sau pe bază de plante, înainte de a discuta cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

•         Inhibitori ai monoaminooxidazei care sunt utilizaţi pentru tratamentul depresiei sau al bolii Parkinson, nu trebuie luaţi împreună cu ELIFY EP. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi luat aceste medicamente în ultimele 14 zile. (IMAO: vezi punctul „Înainte să luaţi ELIFY EP ELIFY EP”).

•         Sindromul serotoninergic:

Sindromul serotoninergic, o afecţiune care poate pune viaţa în pericol sau reacţii asemanatoare Sindromului Neuroleptic Malign (SNM) (vezi punctul „Reacţii adverse posibile”), pot apărea în cursul tratamentului cu venlafaxină, în special dacă aceasta este luată cu alte medicamente. Exemple de asemenea medicamente includ:

•                     Triptani (utilizaţi pentru migrenă)

□ Medicamente pentru tratarea depresiei, de exemplu INRS, ISRS, antidepresive triciclice sau medicamente care conţin litiu

•                     Medicamente care conţin linezolid, un antibiotic (utilizat pentru tratarea infecţiilor)

•                     Medicamente care conţin moclobemidă, un IMAO reversibil (utilizat pentru tratarea depresiei)

•                     Medicamente care conţin sibutramină (utilizată pentru scăderea în greutate)

•                     Medicamente care conţin tramadol (un medicament împotriva durerii)

•                     Produse care conţin sunătoare (numită şi Hypericum perforatum, un preparat din plante utilizat în tratamentul depresiilor uşoare)

•                     Produse care conţin triptofan (utilizate pentru tratarea problemelor cu somnul şi a depresiei)

• Antipsihotice (utilizate pentru tratamentul unei boli cu simptome cum sunt auzirea, vederea sau simţirea unor lucruri care nu există în realitate, convingeri greşite, suspiciuni neobişnuite, gândire neclară şi înstrăinare socială)

Semnele şi simptomele sindromului serotoninergic pot include o combinaţie a următoarelor: nelinişte, halucinaţii, pierdere a coordonării, accelerare a bătăilor inimii, creştere a temperaturii corporale, modificări rapide ale tensiunii arteriale, exagerare a reflexelor, diaree, comă, greaţă, vărsături.

In forma sa cea mai severă, sindromul serotoninergic poate semăna cu sindormul neurolepic malign (SNM). Semnele şi simptomele SNM pot include o asociere de febră, accelerare a bătăilor inimii, transpiraţie, rigiditate musculară severă, confuzie, creştere a valorilor enzimelor musculare (determinate printr-o analiză de sânge).

În cazul în care consideraţi că aveţi sindromul serotoninergic, spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de primiri urgenţe al celui mai apropiat spital.

De asemenea, medicamentele de mai jos pot interacţiona cu ELIFY EP şi trebuie utilizate cu precauţie. Este foarte important să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi medicamente care conţin:

•          Ketoconazol (un medicament antifungic)

•         Haloperidol sau risperidonă (pentru tratarea problemelor de ordin psihiatric)

•          Metoprolol (un beta-blocant indicat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari şi problemelor inimii)

Utilizarea ELIFY EP cu alimente şi băuturi

ELIFY EP trebuie luat cu alimente (vezi punctul 3 „CUM SĂ LUAŢI ELIFY EP”). Trebuie să evitaţi consumul de alcool etilic în perioada cât luaţi ELIFY EP. Sarcina şi alăptarea

Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau dacă încercaţi să rămâneţi gravidă. Trebuie să folosiţi ELIFY EP numai după ce discutaţi cu medicul dumneavoastră despre beneficiile potenţiale şi posibilele riscuri pentru copilul dumneavoastră nenăscut.

Asiguraţi-vă că moaşa şi/sau medicul dumneavoastră ştiu că urmaţi tratament cu ELIFY EP. Dacă sunt utilizate în timpul sarcinii, medicamentele similare (ISRS) pot creşte riscul unei afecţiuni grave la copil, denumită hipertensiune pulmonară persistentă a nou-născutului (HPPN), caracterizată prin respiraţie rapidă şi colorarea vineţie a pielii copilului. Aceste simptome apar, de obicei, în timpul primelor 24 de ore de la naşterea copilului. In cazul în care copilului dumneavoastră i se întâmplă acest lucru, trebuie să vă adresaţi imediat moaşei şi/sau medicului dumneavoastră.

Dacă luaţi acest medicament în timp ce sunteţi gravidă, copilul dumneavoastră poate avea şi alte simptome la naştere. Ele includ dificultăţi la alimentare şi probleme respiratorii. În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă aceste simptome la naştere şi sunteţi îngrijorată, adresaţi-vă medicului şi/sau moaşei dumneavoastră pentru sfaturi.

ELIFY EP trece în laptele matern. Există riscul apariţiei unor efecte asupra copilului. Prin urmare, trebuie să discutaţi acest lucru cu medicul dumneavoastră, care va decide dacă trebuie să întrerupeţi alăptarea sau tratamentul cu acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje decât după ce deveniţi conştient de modul în care ELIFY EP vă afectează Informaţii importante privind unele componente ale ELIFY EP

ELIFY EP 37,5 mg capsule cu eliberare prelungită

Excipientul Ponceau 4R (E 124) din compoziţia capsulei poate produce reacţii alergice.

In plus, acest medicament conţine zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament

Cum să luaţi ELIFY EP

Luaţi întotdeauna ELIFY EP exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală iniţială recomandată pentru tratamentul depresiei, tulburării de anxietate generalizată şi tulburării de anxietate socială este de 75 mg pe zi. Doza poate fi crescută treptat de către medicul dumneavoastră, după necesităţi, până la o doză maximă de 375 mg pe zi pentru depresie. Dacă sunteţi tratat pentru tulburarea de panică, medicul dumneavoastră va începe tratamentul cu o doză mai mică (37,5 mg), apoi va creşte doza treptat. Doza maximă pentru tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de anxietate socială şi tulburarea de panică este de 225 mg pe zi.

Luaţi ELIFY EP aproximativ la aceeaşi oră a zilei, fie dimineaţa, fie seara. Capsulele trebuie înghiţite întregi, cu o cantitate suficientă de lichid şi nu trebuie deschise, zdrobite, mestecate sau dizolvate.

ELIFY EP trebuie luat împreună cu alimente.

Dacă aveţi probleme cu ficatul sau rinichii, discutaţi cu medicul dumneavoastră, deoarece este posibil să aveţi nevoie de o doză diferită din acest medicament.

Nu încetaţi să luaţi acest medicament fără să discutaţi cu medicul dumneavoastră (vezi punctul „Dacă încetaţi să luaţi ELIFY EP”).

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din ELIFY EP

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aţi luat o cantitate mai mare din acest medicament decât cea prescrisă de medicul dumneavoastră.

Simptomele unui posibil supradozaj pot include bătăi rapide ale inimii, modificări ale stării de conştienţă (de la somnolenţă la comă), vedere înceţoşată, convulsii sau crize convulsive şi vărsături.

Dacă uitaţi să luaţi ELIFY EP

In cazul în care aţi uitat o doză, luaţi-o deîndată ce vă aduceţi aminte. Dacă este timpul să luaţi următoarea doză, nu mai luaţi doza uitată şi luaţi numai o singură doză, ca de obicei. Nu luaţi o cantitate zilnică de ELIFY EP mai mare decât cea care v-a fost prescrisă pentru o zi.

Dacă încetaţi să luaţi ELIFY EP

Chiar dacă vă simţiţi mai bine, nu încetaţi să luaţi tratamentul şi nu reduceţi doza fără a fi sfătuit în acest sens de către medicul dumneavoastră. Atunci când medicul dumneavoastră va considera că nu mai aveţi nevoie de tratamentul cu ELIFY EP, vă va cere să reduceţi treptat doza până la oprirea completă a tratamentului. Se ştie că la încetarea utilizării acestui medicament apar reacţii adverse, în special atunci când tratamentul cu ELIFY EP este oprit brusc sau când doza este redusă prea rapid. Unii pacienţi pot avea simptome cum sunt oboseală, vertij, ameţeli, dureri de cap, insomnie, coşmaruri, uscăciune a gurii, pierdere a poftei de mâncare, greaţă, diaree, nervozitate, agitaţie, confuzie, ţiuit în urechi, senzaţie de furnicături sau, rareori, de şoc electric, slăbiciune, transpiraţie, convulsii sau simptome asemănătoare gripei.

Medicul dumneavoastră vă va sfătui cu privire la felul cum trebuie să opriţi treptat tratamentul cu ELIFY EP. Dacă prezentaţi oricare din aceste simptome sau orice alte simptome care vă deranjează, cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, ELIFY EP poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

In cazul în care intervine vreuna dintre următoarele, nu mai luaţi ELIFY EP. Spuneţi imediat medicului sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital:

•                 Senzaţie de apăsare la nivelul pieptului, respiraţie şuierătoare, dificultăţi la înghiţire sau la respiraţie

•                 Umflare a feţei, gâtului, mâinilor sau picioarelor

•               Stare de nervozitate sau anxietate, ameţeli, senzaţie de palpitaţii, înroşire bruscă a pielii şi/sau senzaţie de încălzire

•               Erupţii trecătoare severe pe piele, mâncărime sau urticarie (umflături la nivelul pielii, roşii sau palide, care adeseori dau senzaţie de mâncărime)

Reacţii adverse grave

Dacă observaţi semne ale oricăreia dintre următoarele reacţii, aţi putea avea nevoie de asistenţă medicală de urgenţă:

•                 Probleme cu inima, cum sunt bătăi rapide sau neregulate ale inimii, creştere a tensiunii arteriale

•                 Probleme cu ochii, cum sunt vedere înceţoşată, pupile dilatate

•               Probleme cu sistemul nervos, cum sunt ameţeli, furnicături, tulburări ale mişcărilor, convulsii sau accese convulsive.

•                 Probleme de ordin psihic, cum sunt hiperactivitate şi euforie

•               Probleme date de oprirea tratamentului (vezi pct. „CUM SĂ LUAŢI ELIFY EP”, „Dacă încetaţi să luaţi ELIFY EP”).

Nu vă îngrijoraţi dacă observaţi mici granule sau bile albe în scaun, după ce luaţi ELIFY EP. În interiorul capsulelor ELIFY EP se găsesc corpusculi sferici sau mici bile de culoare albă, care conţin componenta activă, venlafaxina. Aceşti corpusculi sferici sunt eliberaţi din capsulă în tractul gastro-intestinal. Pe măsură ce corpusculii sferici se deplasează de-a lungul tractului gastro-intestinal, venlafaxina este eliberată lent. Invelişul sferic rămâne nedizolvat şi este eliminat prin scaun. Prin urmare, chiar dacă observaţi corpusculi sferici în scaun, doza dumneavoastră de venlafaxină a fost absorbită.

Lista completă a reacţiilor adverse

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori)

• Dureri de cap; uscăciune a gurii; transpiraţie (inclusiv transpiraţii nocturne)

• Greaţă

Frecvente (afectează între 1 şi 10 utilizatori din 100)

•          Scădere în greutate; scădere a poftei de mâncare; constipaţie; vărsături; creştere a valorilor colesterolului

•          Senzaţie de separare (sau detaşare) de propria persoană şi de realitate; nervozitate; confuzie; vise anormale; insomnie

•          Tremor; creştere a tonusului muscular

•          Inţepături şi furnicături

•          Creştere a tensiunii arteriale; înroşire a feţei; palpitaţii

•          Creştere a frecvenţei de urinare; dificultăţi la urinat

•          Scădere a libidoului; probleme de ejaculare/orgasm (la bărbaţi); lipsă a orgasmului; disfuncţie erectilă (impotenţă)

•          Tulburări menstruale, cum sunt sângerări crescute sau sângerări crescute şi neregulate

•          Slăbiciune (astenie); ameţeli; sedare; frisoane

•         Vedere înceţoşată

•          Căscat

Mai puţin frecvente (afectează între 1 şi 10 utilizatori din 1000)

•         Vânătăi; scaune (materii fecale) negre de culoarea gudronului sau sânge în scaun, care pot reperezenta un semn de sângerare internă

•          Scrâşnire a dinţilor; mişcări involuntare ale muşchilor

•         Halucinaţii

•          Poate fi prezentă o inflamaţie generalizată a pielii, în special la nivelul feţei, gurii, limbii, zonei gâtului sau mâinilor şi picioarelor şi/sau o erupţie în relief pe piele, însoţită de mâncărime (urticarie)

•          Sensibilitate la lumina soarelui; cădere anormală a părului; erupţii trecătoare la nivelul pielii

•          Tulburări de coordonare şi echilibru; senzaţie de ameţeală (în special atunci când vă ridicaţi prea repede în picioare), leşin, accelerare a bătăilor inimii

•          Creştere în greutate; diaree

•          Modificări ale gustului

•          Lipsă a sentimentelor sau emoţiilor; agitaţie

•          n Ţiuit în urechi (tinitus)

•          Incapacitate de a urina

•         Anomalii ale orgasmului (la femei)

Rare (afectează între 1 şi 10 utilizatori din 10000)

•          O senzaţie de nelinişte sau incapacitate de a sta aşezat sau nemişcat; convulsii sau crize convulsive; stare de supraexcitare sau de euforie

•          Pierdere necontrolată de urină

Cu frecvenţă necunoscută

•          Reducere a numărului de plachete sanguine, ceea ce generează un risc crescut de apariţie a vânătăilor şi sângerărilor; tulburări ale sângelui care pot determina un risc crescut de infecţie; modificări minore ale valorilor enzimelor hepatice în sânge; scădere a concentraţiei sodiului din sânge;

•          Mâncărimi, îngălbenire a pielii sau a albului ochilor, urină de culoare închisă sau simptome asemănătoare gripei, care sunt manifestări ale inflamaţiei ficatului (hepatită);

•         Acumulare excesivă de apă în organism (sindrom cunoscut şi sub denumirea de SSIADH);

•          Secreţie anormală de lapte

•          Temperatură mare asociată cu rigiditate musculară, confuzie sau agitaţie şi transpiraţie, precum şi mişcări spastice, incontrolabile, ale muşchilor – toate acestea pot reprezenta simptomele unei boli grave, cunoscută sub numele de sindrom neuroleptic malign;

•          Stare de euforie, somnolenţă, mişcări rapide susţinute ale ochilor, stângăcie în mişcări, nelinişte, senzaţie de beţie, transpiraţie sau rigiditate musculară, care reprezintă simptomele sindromului serotoninergic;

•          Dezorientare şi confuzie, adesea însoţite de halucinaţii (delir);

•          Rigiditate, spasme şi mişcări involuntare ale muşchilor;

•          Gânduri de a vă face rău singur sau de sinucidere

•          Dureri severe la nivelul ochilor şi scădere sau înceţoşare a vederii

•          Scădere a tensiunii arteriale; bătăi anormale ale inimii, rapide sau neregulate, care pot duce la leşin

•          Tuse, respiraţie şuierătoare, respiraţie dificilă şi temperatură mare, care reprezintă simptome de inflamaţie a plămânilor, asociate cu o creştere a numărului globulelor albe în sânge (eozinofilie pulmonară)

•          Durere severă de abdomen sau de spate (care poate indica o problemă gravă a intestinului, ficatului sau pancreasului)

•          Erupţie trecătoare la nivelul pielii, care poate duce la apariţia de băşici şi descuamare severă a pielii; mâncărimi; erupţie uşoară la nivelul pielii

•          Durere, sensibilitate sau slăbiciune inexplicabilă a muşchilor (rabdomioliză)

•          Umflare a feţei sau limbii, respiraţie grea sau dificilă, adeseori însoţite de erupţii la nivelul pielii (aceasta poate semnifica o reacţie alergică gravă)

•          Confuzie

•          Vertij

•          Agresivitate

Uneori, ELIFY EP provoacă reacţii adverse de care este posibil să nu fiţi conştient, cum sunt creşteri ale tensiunii arteriale sau bătăi anormale ale inimii, modificări uşoare ale valorilor din sânge ale enzimelor hepatice, sodiului şi colesterolului. Mai rar, ELIFY EP poate reduce funcţia plachetelor sanguine din sângele dumneavoastră, ceea ce duce la o creştere a riscului de apariţie a vânătăilor şi sângerărilor. Prin urmare, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande să faceţi din când în când analize de sânge, în special dacă aţi luat ELIFY EP o perioadă îndelungată.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează ELIFY EP

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi ELIFY EP după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine ELIFY EP

Substanţa activă este venlafaxina.

ELIFY EP 37,5 mg capsule cu eliberare prelungită

O capsulă conţine clorhidrat de venlafaxină, echivalent cu venlafaxină 37,5 mg.

Celelalte componente sunt:

Conţinutul capsulei: Sfere de zahăr Etilceluloză (E 462) Hidroxipropilceluloză Hipromeloză (E 464) Talc (E 553b) Sebacat de dibutil Acid oleic

Dioxid de siliciu coloidal.

Capsula: Gelatină

Laurilsulfat de sodiu Ponceau 4R (E 124) Galben de chinolină (E 104) Dioxid de titan (E 171).

ELIFY EP 75 mg capsule cu eliberare prelungită

O capsulă conţine clorhidrat de venlafaxină, echivalent cu venlafaxină 75 mg.

Celelalte componente sunt:

Conţinutul capsulei: Sfere de zahăr Etilceluloză (E 462) Hidroxipropilceluloză Hipromeloză (E 464) Talc (E 553b) Sebacat de dibutil Acid oleic

Dioxid de siliciu coloidal.

Capsula: Gelatină

Laurilsulfat de sodiu Galben amurg FCF (E 110) Galben de chinolină (E 104) Dioxid de titan (E 171).

ELIFY EP 150 mg capsule cu eliberare prelungită

O capsulă conţine clorhidrat de venlafaxină echivalent cu venlafaxină 150 mg. Celelalte componente sunt:

Conţinutul capsulei: Sfere de zahăr

Etilceluloză (E 462) Hidroxipropilceluloză Hipromeloză (E 464) Talc (E 553b) Sebacat de dibutil Acid oleic

Dioxid de siliciu coloidal.

Capsula: Gelatină

Laurilsulfat de sodiu Galben amurg FCF (E 110) Galben de chinolină (E 104) Albastru brevetat V (E 131) Dioxid de titan (E 171).

Cum arată ELIFY EP şi conţinutul ambalajului

ELIFY EP 37,5 mg capsule cu eliberare prelungită

Capsule de mărime 3, cu corp transparent şi capac de culoare portocalie, care conţin pelete de culoare albă până la aproape albă.

ELIFY EP 75 mg capsule, cu eliberare prelungită:

 

Capsule de mărime 1, cu corp transparent şi capac de culoare galbenă, care conţin pelete de culoare albă

până la aproape albă.  

ELIFY EP 150 mg capsule, cu eliberare prelungită:

 

Capsule de mărime 0, cu corp transparent şi capac de culoare galben-ocru deschis, care conţin pelete de

culoare albă până la aproape albă.

 

Capsulele cu eliberare prelungită sunt disponibile în cutii cu 20, 28, 30, 50, 98 şi 100 capsule ambalate în blistere din PVC/Al sau în cutii cu 50 şi 100 capsule ambalate în flacon din PEÎD cu dop din PEÎD prevăzut cu filet şi un plic cu gel de siliciu (deshidratant). Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Medochemie Ltd.

1-10 Constantinoupoleos Street, 3011 Limassol, Cipru

Fabricanţii

Dragenopharm Apotheker Puschl GmbH Gollstrasse 1, 84529 Tittmoning, Germania

Medochemie Ltd.

1-10 Constantinoupoleos Street, 3011 Limassol, Cipru

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica