DIPROSALIC UNGUENT

Substanță activa
dipropionat de betametazonă
Clasa ATC
D07XC
Format
UNGUENT
Afecțiuni
dermatozele corticosensibile cu componentă keratozică sau scuamoasă
Producător
Schering - Plough Labo N.V., Schering - Plough
Acțiune terapeutică
corticosteroizi de uz dermatologic

Ce este Diprosalic şi pentru ce se utilizează

Diprosalic face parte din grupa: corticosteroizi de uz dermatologic, corticosteroizi cu potenţă mare în alte combinaţii

Diprosalic unguent şi Diprosalic soluţie cutanată sunt indicate în dermatozele corticosensibile cu componentă keratozică sau scuamoasă, cum sunt: psoriazis, dermatită atopică cronică, neurodermită (lichen simplu cronic), lichen plan, eczeme (inclusiv eczema numulară, eczema palmei, dermatita eczematoasă), dishidroză, dermatită seboreică a scalpului, ihtioză vulgară şi alte afecţiuni ihtiozice. Diprosalic soluţie cutanată este indicat în special pentru afecţiunile de mai sus localizate la nivelul scalpului, regiunile cu pilozitate şi la nivelul pliurilor cutanate.

Înainte să utilizaţi Diprosalic

Nu utilizaţi Diprosalic

Nu trebuie să urmaţi tratament cu Diprosalic unguent şi Diprosalic soluţie cutanată dacă aţi avut sau aveţi una din următoarele afecţiuni:

-hipersensibilitate la betametazonă, salicilaţi sau la oricare dintre componentele produsului;

-infecţii bacteriene, virale, parazitare sau fungice, chiar şi cele care implică o componentă

inflamatorie;

-leziuni ulcerative;

-acnee vulgară şi acnee rozacee.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Diprosalic

Înainte de a utiliza Diprosalic soluţie cutanată şi Diprosalic unguent, informaţi medicul despre orice alte afecţiuni de care suferiţi, cum ar fi diabetul şi, în special, dacă prezentaţi o infecţie. În prezenţa unei infecţii trebuie administrat un tratament antiinfecţios adecvat.

Copii

La sugari şi copii sunt necesare precauţii speciale, mai ales când se fac tratamente pe termen lung. Copiii pot prezenta o mai mare sensibilitate din punct de vedere al inhibiţiei axului hipotalamo- hipofizo-corticosuprarenalian şi al apariţiei efectelor hipercorticismului exogen decât adulţii, din cauza absorbţiei crescute, datorată unei suprafeţe cutanate mai mari raportată la greutatea corporală

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu sunt cunoscute interacţiuni cu alte medicamente.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Înainte de a utiliza Diprosalic soluţie cutanată şi Diprosalic unguent, informaţi medicul dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi.

Deoarece siguranţa utilizării glucocorticoizilor topici la femeile gravide nu a fost stabilită, medicamentele din această grupă trebuie utilizate în timpul sarcinii numai dacă beneficiul matern justifică riscul potenţial pentru făt. Medicamentele din această grupă nu trebuie folosite în cantităţi mari sau pe perioade lungi de timp la pacientele gravide.

Deoarece nu se cunoaşte dacă administrarea topică a glucocorticoizilor poate avea ca rezultat o absorbţie sistemică suficientă pentru a produce concentraţii detectabile în laptele matern, trebuie luată o decizie în sensul întreruperii alăptării sau a tratamentului, în funcţie de importanţa medicamentului pentru mamă.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Diprosalic soluţie cutanată şi Diprosalic unguent nu au efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum să utilizaţi Diprosalic

Utilizaţi întotdeauna Diprosalic exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Diprosalic unguent şi Diprosalic soluţie cutanată se aplică pe zona afectată, printr-un masaj uşor. Diprosalic unguent se aplică pe întreaga arie afectată, de două ori pe zi, dimineaţa si seara, timp de 2 săptămâni.

Diprosalic soluţie cutanată: se administrează câteva picături pe ariile cutanate afectate şi se masează uşor până când medicamentul pătrunde în piele. Se recomandă aplicarea de două ori pe zi, dimineaţa si seara, timp de 2 săptămâni.

Nu bandajaţi şi nu acoperiţi porţiunea de piele tratată, decât în cazul în care medicul vă recomandă acest lucru. Spălaţi mâinile după utilizarea acestui produs. In tratamentul de întreţinere o singură aplicare pe zi este suficientă. Tratamentul pe suprafeţe întinse necesită o supraveghere atentă.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Diprosalic

Diprosalic soluţie cutanată şi Diprosalic unguent se vor utiliza numai în doza recomandată. Contactaţi medicul dacă aţi folosit Diprosalic în cantităţi mai mari sau pe perioade de timp mai îndelungate decât cele recomandate. Adresaţi-vă de îndată medicului dacă în mod accidental aţi înghiţit Diprosalic soluţie cutanată.

Simptome: Utilizarea excesivă sau îndelungată a glucocorticoizilor topici poate inhiba axul hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian, putând provoca fenomene de hipocorticism endogen şi, de asemenea, hipercorticism exogen, inclusiv boala Cushing.

Folosirea excesivă sau îndelungată a acidului salicilic topic poate provoca simptome de salicilism. Tratament: Este indicat tratamentul simptomatic specific. Simptomatologia acută de hipercorticism exogen este de obicei reversibilă. Dacă este necesar se recomandă tratarea dezechilibrelor electrolitice. În caz de toxicitate cronică se recomandă întreruperea treptată a glucocorticoidului.Tratamentul salicilismului este simptomatic. Trebuie luate măsuri pentru îndepărtarea rapidă a acidului salicilic din organism. În acest caz se administrează oral bicarbonat de sodiu care alcalinizează urina şi măreşte eliminarea acidului salicilic.

Dacă uitaţi să utilizaţi Diprosalic

Dacă aţi uitat să administraţi la timp Diprosalic unguent sau Diprosalic soluţie cutanată conform prescripţiei medicale, aplicaţi medicamentul cât mai curând posibil, apoi continuaţi tratamentul conform schemei recomandate.

Dacă încetaţi să utilizaţi Diprosalic

Medicul vă va sfătui când să întrerupeţi tratamentul cu Diprosalic unguent sau Diprosalic soluţie cutanată. întreruperea tratamentului se face treptat, cu spaţierea administrărilor sau prin utilizarea unui glucocorticoid cu acţiune mai puţin intensă sau prin alternare cu un alt produs care nu conţine glucocorticoizi.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Diprosalic poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

În studiile clinice, s-a demonstrat că Diprosalic soluţie cutanată şi Diprosalic unguent sunt bine tolerate.

În studiul clinic privind afecţiunile care nu sunt localizate la nivelul scalpului, unii pacienţi au acuzat senzaţie de arsură moderată la aplicarea produsului, iar un pacient a prezentat senzaţie de durere. Ambele reacţii adverse au dispărut după primele zile de tratament. Un pacient a prezentat senzaţie de arsură şi ragade, ceea ce a impus întreruperea tratamentului.

După tratamentul cu glucocorticoizi topici au fost raportate următoarele reacţii adverse: senzaţie de arsură, prurit, iritaţie, uscăciunea pielii, foliculită, hipertricoză, erupţii acneiforme, hipopigmentare cutanată, dermatită periorală, dermatită de contact.

În cazul folosirii pansamentelor ocluzive pot să apară mai frecvent: maceraţia pielii, infecţii secundare, atrofie cutanată, striuri şi miliarie.

Aplicarea cutanată pe termen lung a preparatelor conţinând acid salicilic poate provoca dermatită. La copiii care au primit glucocorticoizi topici au fost raportate inhibiţia axului hipotalamo-hipofizo- corticosuprarenalian, sindrom Cushing, întârzierea creşterii în lungime şi în greutate şi hipertensiune intracraniană.

Manifestările inhibiţiei axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian la copii includ concentraţii plasmatice scăzute ale cortizolului şi absenţa răspunsului corticosuprarenalei la stimularea cu ACTH. Manifestările hipertensiunii intracraniene includ bombarea fontanelei, cefalee şi edem papilar bilateral.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Diprosalic

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Diprosalic după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Diprosalic

Diprosalic unguent

Substanţa activă este dipropionat de betametazonă 0,64 mg şi acid salicilic 30 mg. Celelalte componente sunt: parafină lichidă, vaselină albă

Diprosalic soluţie cutanată

Substanţa activă este dipropionat de betametazonă 0,64 mg şi acid salicilic 20 mg.

Celelalte componente sunt: E.D.T.A., metilhidroxipropilceluloză, alcool izopropilic, apă purificată

Cum arată Diprosalic şi conţinutul ambalajului

Diprosalic unguent se prezinta sub forma de unguent de culoare albă sau aproape albă

Diprosalic soluţie cutanată se prezinta sub forma de soluţie cutanată. Soluţie vâscoasă, incoloră, limpede, cu miros caracteristic de alcool izopropilic

Diprosalic unguent

Cutie cu un tub din Al a 15 g unguent

Diprosalic soluţie cutanată

Cutie cu un flacon din P.E.I.D a 30 ml soluţie cutanată, prevăzut cu picurător

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Schering-Plough Europe,

73 Rue de Stalle, 1180 Bruxelles, Belgia

Producătorii

Schering – Plough Labo N.V.,

Industriepark 30, B- 2220 Heist-op-den-Berg, Belgia

Schering – Plough,

Zone Industrielle, 2, rue Louis Pasteur, 14200 Herouville-Saint-Clair, Franţa

Acest prospect a fost aprobat in

Noiembrie 2006

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă