Dibetix, 0,5 mg / 1 mg / 2 mg, comprimate

Producător: Pharmaceutical Company Jelfa S.A.
Substanță activa
Repaglinidă
Clasa ATC
A10BX
Format
comprimate
Afecțiuni
diabetul zaharat de tip 2
Producător
Edmond Pharma SRL
Acțiune terapeutică
antidiabetic oral, ajută pancreasul să producă mai multă insulină, scăzând astfel cantitatea de zahăr (glucoză) din sânge

Ce este Dibetix şi pentru ce se utilizează

Dibetix este un medicament antidiabetic oral care conţine repaglinidă care vă ajută pancreasul să producă mai multă insulină, scăzând astfel cantitatea de zahăr (glucoză) din sânge.

Diabetul zaharat de tip 2 este o boală în care pancreasul nu produce suficientă insulină pentru a controla valorile glucozei din sângele dumneavoastră, sau în care corpul nu prezintă un răspuns normal faţă de insulina secretată (diabetul zaharat de tip 2 este cunoscut ca diabet zaharat non-insulino dependent sau diabet zaharat cu debut la maturitate!

Dibetix este folosit pentru a controla diabetul zaharat tip 2 ca o completare a dietei şi a exercitiului fizic: tratamentul cu Dibetix se iniţiază de regulă dacă dieta, exerciţiul fizic şi scăderea în greutate singure nu au reuşit să controleze (sau să reducă) cantitatea de glucoză din sângele dumneavoastră. Dibetix poate fi administrat în asociere cu metformina, un alt medicament folosit în diabetul zaharat.

Înainte să utilizaţi Dibetix

Nu utilizaţi Dibetix:

 • Dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la repaglinidă sau la oricare alt component al medicamentului
 • Dacă aveţi diabet zaharat de tip 1 (diabet zaharat insulino-dependent)
 • Dacă aciditatea din organismul dumneavoastră este crescută (cetoacidoză diabetică)
 • Dacă aveţi o afecţiune severă a ficatului
 • Dacă luaţi gemfibrozil (un medicament utilizat pentru scăderea cantităţii de grăsimi în sânge)

Dacă vă încadraţi în una dintre situaţiile de mai sus, spuneţi-i medicului dumneavoastră şi nu luaţi Dibetix.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Dibetix:

 • Dacă aveţi probleme cu ficatul. Dibetix nu este recomandat pacienţilor cu afecţiuni moderate ale ficatului. Dibetix nu trebuie luat dacă aveţi o afecţiune severă a ficatului (vezi pct. Nu luaţi Dibetix).
 • Dacă aveţi probleme cu rinichii. Dibetix trebuie luat cu prudenţă.
 • Dacă veţi fi supus unei intervenţii chirurgicale majore sau aţi avut recent o boală sau infecţie gravă. În aceste cazuri se poate pierde controlul asupra diabetului zaharat.
 • Dacă aveţi vârsta sub 18 ani sau peste 75 de ani. Dibetix nu vă este recomandat. Nu a fost studiat la pacienţi din cadrul acestor grupe de vârstă.

Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă vă încadraţi într-una dintre situaţiile de mai sus. S-ar putea ca Dibetix să nu fie potrivit pentru dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă va sfătui în acest sens.

Dacă aveţi un episod de hipoglicemie

Aveţi hipoglicemie dacă valoarea zahărului din sânge este prea mică. Aceasta se poate întâmpla în următoarele situaţii:

 • Dacă luaţi prea mult Dibetix
 • Dacă depuneţi un efort fizic mai mare decât de obicei
 • Dacă luaţi alte medicamente sau dacă suferiţi de afecţiuni ale ficatului sau rinichilor (vezi pct.2 înainte de a lua Dibetix)

Semnele de avertizare a hipoglicemiei pot să apară brusc şi pot include: transpiraţii reci, piele palidă şi rece, dureri de cap, bătăi rapide ale inimii, senzaţie de rău, senzaţie intensă de foame, tulburări de vedere trecătoare, oboseală şi senzaţie de slăbiciune neobişnuită, nervozitate sau tremor, stare de nelinişte, confuzie, dificultăţi de concentrare.

Dacă glicemia dumneavoastră scade sau simţiţi că urmează un episod hipoglicemic: mâncaţi tablete de glucoză sau alimente care conţin mult zahăr, apoi odihniţi-vă.

Când simptomele hipoglicemiei au dispărut sau când valorile glicemiei s-au stabilizat, continuaţi tratamentul cu Dibetix.

Informaţi-i pe cei din jur că aveţi diabet zaharat şi că în cazul în care vă pierdeţi conştienţa datorită unui episod hipoglicemic, trebuie să vă aşeze pe o parte şi să vă acorde imediat asistenţă medicală. Nu trebuie să vă administreze mâncare sau băuturi pentru că vă puteţi îneca.

Dacă hipoglicemia severă nu este tratată, aceasta poate provoca leziuni ale creierului (temporare sau permanente) şi chiar moartea.

Dacă aţi avut un episod hipoglicemic şi v-aţi pierdut conştienţa, sau aveţi frecvente episoade de hipoglicemie, informaţi-l pe medicul dumneavoastră. Doza de Dibetix, dieta sau exerciţiul fizic pot necesita ajustări.

Dacă glicemia creşte prea mult

Zahărul din sânge poate creşte prea mult (hiperglicemie). Aceasta se poate întâmpla în următoarele situaţii:

 • Dacă vă administraţi prea mult Dibetix
 • Dacă aveţi o infecţie sau febră
 • Dacă mâncaţi mai mult decât de obicei
 • Dacă depuneţi mai mult efort fizic decât de obicei.

Semnele de avertizare apar treptat. Acestea includ: urinare frecventă, senzaţie de sete, piele uscată, gură uscată. Adresaţi-vă medicului. Doza de Dibetix, dieta sau exerciţiul fizic pot necesita ajustări.

Utilizarea altor medicamente

Puteţi să luaţi Dibetix în asociere cu metformina, un alt medicament pentru diabet, dacă medicul dumneavoastră v-a prescris acest tratament.

Dacă urmaţi un tratament cu gemfibrozil (utilizat pentru scăderea cantităţii de grăsimi din sânge), nu trebuie să luaţi Dibetix.

Răspunsul organismului dumneavoastră faţă de Dibetix se poate modifica dacă utilizaţi alte medicamente şi în special dintre cele enumerate mai jos:

 • Inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO) (utilizaţi în tratamentul depresiilor)
 • Beta-blocante (utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale sau al anumitor afecţiuni cardiace)
 • Inhibitori ai ECA (utilizaţi în tratamentul anumitor afecţiuni cardiace)
 • Salicilaţi (de exemplu acidul acetilsalicilic)
 • Octreotid (utilizat în tratamentul cancerului)
 • Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) (utilizate în diminuarea durerii)
 • Steroizi (steroizi anabolizanţi şi corticosteroizi – utilizaţi în anemie sau pentru tratarea inflamaţiilor)
 • Contraceptive orale (folosite pentru prevenirea sarcinii)
 • Tiazide (diuretice sau „pilule apoase”)
 • Danazol (utilizat în tratamentul chisturilor mamare şi al endometriozei)
 • Produşi tiroidieni (folosiţi în tratamentul cantităţilor scăzute de hormoni tiroidieni))
 • Simpatomimetice (folosite în tratamentul astmului bronşic)
 • Claritromicină, trimetoprim, rifampicină (antibiotice)
 • Itraconazol, ketoconazol (medicamente antifungice)
 • Gemfibrozil (utilizat în tratamentul valorilor crescute de grăsimi din sânge)
 • Ciclosporina (folosită pentru suprimarea sistemului imunitar)
 • Fenitoină, carbamazepină, fenobarbital (utilizate în tratamentul epilepsiei)
 • St.John wort-Sunătoare (medicament din plante medicinale)

Vă rugăm să îi spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi luat recent sau intenţionaţi să luaţi oricare dintre aceste medicamente sau medicamente eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Dibetix cu alimente şi băuturi

Administraţi-vă Dibetix înaintea meselor principale. Alcoolul poate modifica acţiunea Dibetix de reducere a cantităţii de zahăr din sânge. Fiţi atenţi la semnele de avertizare a hipoglicemiei.

Sarcina şi alăptarea

Nu trebuie să va administraţi Dibetix dacă sunteţi gravidă sau doriţi să deveniţi. Mergeţi la un consult medical în cel mai scurt timp posibil dacă rămâneţi gravidă sau dacă doriţi să rămâneţi gravidă pe perioada tratamentului.

Nu trebuie să luaţi Dibetix dacă alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectată în cazul în care cantitatea de zahăr din sânge este crescută sau scăzută. Ţineţi cont de faptul că v-aţi putea pune în pericol pe dumneavoastră sau pe cei din jur. întrebaţi-vă medicul dacă puteţi conduce vehicule în următoarele situaţii:

 • Dacă prezentaţi des episoade de hipoglicemie
 • Dacă aveţi puţine semne de avertizare a hipoglicemiei sau dacă aceste semne sunt absente. Informaţii importante privind unele componente ale Dibetix

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a informat că aveţi intoleranţă la anumite glucide, contactaţi-l înainte de a lua acest medicament.

Dibetix 2mg conţine galben amurg (E110) care poate produce reacţii alergice.

Cum să utilizaţi Dibetix

Medicul dumneavoastră vă va stabili doza.

 • Doza iniţială uzuală este de 0,5 mg administrată înainte de fiecare masă principală. Comprimatele trebuie înghiţite cu un pahar de apă, cu cel mult 30 minute înainte de masă.
 • Doza poate fi ajustată de către medicul dumneavoastră cu până la 4 mg, iar administrarea se va efectua înainte sau cu cel mult 30 de minute înaintea fiecărei mese principale. Doza maximă recomandată zilnic este de 16 mg.

Nu luaţi mai mult Dibetix decât v-a recomandat medicul dumneavoastră. Luaţi Dibetix întotdeauna conform recomandării medicului dumneavoastră. întrebaţi-vă medicul dacă nu sunteţi sigur.

Dacă aţi luat mai mult Dibetix decât trebuie

Dacă aţi luat prea multe comprimate, glicemia dumneavoastră poate deveni prea mică, ducând la un eveniment hipoglicemic. Vezi pct. Dacă aveţi un episod de hipoglicemie pentru descrierea hipoglicemiei şi a tratamentului acesteia.

Dacă aţi uitat să luaţi Dibetix

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, administraţi următoarea doză ca de obicei – nu dublaţi doza.

Dacă întrerupeţi tratamentul cu Dibetix

Ţineţi cont de faptul că efectul dorit nu poate fi atins dacă întrerupeţi tratamentul cu Dibetix. Diabetul dumneavoastră se poate agrava. Dacă este nevoie de modificarea tratamentului, contactaţi-l întâi pe medicul dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Dibetix poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse posibile

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 pacienţi)

 • Hipoglicemie (vezi pct. Dacă aveţi un episod de hipoglicemie). Riscul apariţiei episoadelor hipoglicemice poate creşte dacă luaţi şi alte medicamente
 • Dureri abdominale
 • Diaree

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 pacienţi)

 • Sindrom coronarian acut (dar poate să nu fie datorat medicamentului)

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 pacienţi)

 • Alergie (precum umflături, dificultate în respiraţie, bătăi rapide ale inimii, senzaţie de ameţeală, transpiraţii; acestea pot fi semnele unei reacţii anafilactice). Contactaţi-vă imediat medicul.
 • Vărsături
 • Constipaţie
 • Tulburări de vedere
 • Probleme severe la nivelul ficatului, funcţionarea anormală a ficatului, creşterea valorilor enzimelor hepatice în sânge.

Cu frecvenţă necunoscută

 • Comă hipoglicemică sau pierderea conştienţei (reacţii hipoglicemice foarte grave – vezi pct. Dacă aveţi un episod de hipoglicemie). Contactaţi-vă imediat medicul.
 • Hipersensibilitate (erupţii trecătoare pe piele, mâncărime, roşeaţă umflături)
 • Senzaţie de rău (greaţă)

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră.

Cum se păstrează Dibetix

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi produsul după data de expirare. Aceasta se referă la ultima zi a lunii respective. Data expirării este înscrisă pe cutie şi pe blister.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Dibetix

Dibetix 0,5 mg comprimate, Un comprimat conţine repaglinidă 0.5 mg.

Dibetix 1 mg comprimate

Un comprimat conţine repaglinidă 1 mg

Dibetix 2 mg comprimate

Un comprimat conţine repaglinidă 2 mg

Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină (E460), polacrilin de potasiu, povidonă K30, stearat de magneziu, lac de chinolonă (E104) doar în comprimatele de 1 mg, galben amurg (E110) doar în comprimatele de 2 mg

Cum arată Dibetix şi conţinutul ambalajului

Dibetix 0,5 mg

Comprimatele sunt rotunde, convexe de culoare albă.

Dibetix 1 mg

Comprimatele sunt rotunde, convexe, de culoare galbenă.

Dibetix 2 mg

Comprimatele sunt rotunde, convexe, de culoare portocalie.

Fiecare cutie conţine 90 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Pharmaceutical Company Jelfa S.A.

21 Wincentego Pola str., 58-500 Jelenia Gora

Polonia

Fabricantul

Edmond Pharma SRL

Via dei Giovi 131 – 20057 Paderno Dugnano, Milano, Italia

Pharmaceutical Company Jelfa S.A.

21 Wincentego Pola str., 58-500 Jelenia Gora

Polonia

Sofarimex Industria Quimica e Farmaceutica, Lda

Av. Das Industrias, Alto do Colaride, Agualva- 2735-213 Cacem,

Portugalia

Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Country

Trade name

RMS – UK

Dibetix 0.5 mg tablets

 

Dibetix 1mg tablets

 

Dibetix 2mg tablets

CMS – Lithuania

Dibetix 0.5 mg tabletes

 

Dibetix 1mg tabletes

 

Dibetix 2mg tabletes

CMS – Latvia

Dibetix 0.5 mg tablets

 

Dibetix 1mg tabletes

 

Dibetix 2mg tablets

CMS – Poland

Dibetix

   

CMS – Czech Republic

Dibetix 0.5 mg tablety Dibetix 1mg tablety Dibetix 2mg tablety

CMS – Slovak Republic

Dibetix 0.5 mg tablety Dibetix 1mg tablety Dibetix 2mg tablety

CMS – Hungary

Dibetix 0.5 mg tabletta Dibetix 1mg tabletta Dibetix 2mg tabletta

CMS – Romania

Dibetix 0.5 mg comprimate Dibetix 1mg comprimate Dibetix 2mg comprimate

CMS -Bulgaria

Dibetix 0.5 mg TaôneTKH Dibetix 1mg TaôneTKH Dibetix 2mg TaôneTKH

 

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2012.

 

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica