Bisacodil Terapia, 5 mg, drajeuri gastrorezistente

Producător: S.C. Terapia S.A.
Substanță activa
Bisacodil Terapia
Clasa ATC
A06AB
Format
drajeuri
Afecțiuni
constipaţie
Producător
S.C. Terapia S.A.
Acțiune terapeutică
laxativă

Ce este Bisacodil Terapia şi pentru ce se utilizează

Bisacodil Terapia este un laxativ folosit pentru ameliorarea pe termen scurt a constipaţiei acţionând prin stimularea peristaltismului (mişcărilor intestinelor) cu eliminarea de scaune moi. Bisacodil Terapia este utilizat pentru a evacua colonul înaintea intervenţiilor chirurgicale la nivelul abdomenului, examenelor radiologice la nivelul tubului digestiv sau altor organe abdominale şi a examenelor la nivelul anusului şi rectului.

Înainte să utilizaţi Bisacodil Terapia

Nu utilizaţi Bisacodil Terapia

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la bisacodil sau la oricare dintre celelalte componente ale Bisacodil Terapia;
  • dacă aveţi unele afecţiuni la nivelul intestinelor (cum sunt: rectocolită ulcero-hemoragică sau boală Crohn);
  • dacă aveţi dureri abdominale (care pot să apară din cauza unor afecţiuni cum sunt: apendicită în stadiu acut sau obstrucţii la nivelul intestinelor);
  • dacă aveţi infecţii acute la nivelul stomacului sau intestinelor sau dezechilibre hidro- electrolitice;
  • dacă eliminaţi sânge la nivelul rectului (rectoragii);
  • în cazul copiilor cu vârsta sub 6 ani.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Bisacodil Terapia

Nu utilizaţi Bisacodil Terapia timp îndelungat. Tratamentul prelungit poate determina agravarea constipaţiei.

In timpul tratamentului cu Bisacodil Terapia trebuie să urmaţi un regim alimentar bogat în fibre vegetale şi lichide, să aveţi activitate fizică şi să încercaţi să vă reeducaţi defecaţia (eliminarea de scaune).

Dacă utilizaţi timp îndelungat Bisacodil Terapia puteţi avea:

  • o anumită afecţiune numită boala laxativelor precum şi anumite dezechilibre cum sunt pierderi de apă şi electroliţi, inclusiv de potasiu şi/sau vitamine;
  • dependenţă (cu necesitatea administrării repetate a laxativului, a creşterii dozelor şi constipaţie severă în cazul întreruperii tratamentului).

Dacă aveţi o tulburare de ritm cardiac numită torsada vârfurilor, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza un laxativ.

Copiii cu vârsta sub 10 ani nu trebuie să utilizeze Bisacodil Terapia decât la recomandarea medicului. Bisacodilul poate fi administrat copiilor şi vârstnicilor, precum şi pacienţilor debili. Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu luaţi Bisacodil Terapia dacă sunteţi trataţi cu unele medicamente cum sunt: amiodaronă, bretiliu, disopiramidă, chinidină, sotalol, astemizol, bepridil eritromicină administrată intravenos, halofantrină, pentamidină, sultopridă, terfenadină, vincamidă, deoarece utilizarea concomitentă poate favoriza apariţia unei afecţiuni la nivelul inimii numită torsada vârfurilor.

Dacă utilizaţi digoxină, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Bisacodil Terapia.

De asemenea, dacă urmaţi tratament cu amfotericină B administrată intravenos, cu corticosteroizi sau cu tetracosactid, utilizaţi Bisacodil Terapia numai dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru.

Nu utilizaţi unele medicamente numite antiacide mai devreme de o jumătate de oră după administrarea bisacodilului.

Utilizarea Bisacodil Terapia cu alimente şi băuturi

Nu consumaţi lapte mai devreme de o jumătate de oră după administrarea bisacodilului.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu luaţi Bisacodil Terapia dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Bisacodil Terapia nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Informaţii importante privind unele componente ale Bisacodil Terapia

Deoarece conţine lactoză şi zahăr dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Deoarece conţine amarant (E 123), pot să apară reacţii alergice.

Cum să utilizaţi Bisacodil Terapia

Utilizaţi întotdeauna Bisacodil Terapia exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Tratamentul constipaţiei

La adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani doza recomandată este de 1-2 drajeuri gastrorezistente Bisacodil Terapia 5 mg (5-10 mg bisacodil), o dată pe zi.

La copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani doza recomandată este de un drajeu gastrorezistent Bisacodil Terapia 5 mg pe zi.

înghiţiţi drajeurile gastrorezistente întregi, fără a le mesteca, de regulă, seara (efectul se va instala după 10 ore) sau dimineaţa, înainte de masă (efectul se va instala după 5 ore), cu o mare cantitate de lichid.

Utilizaţi Bisacodil Terapia 5 mg ocazional, numai la nevoie. Nu utilizaţi Bisacodil Terapia 5 mg mai mult de 7-10 zile.

Pregătirea procedurilor diagnostice şi preoperator (înaintea intervenţiilor chirurgicale) În vederea pregătirii pentru examinarea radiologică a abdomenului sau înaintea intervenţiilor chirurgicale, utilizaţi drajeurile gastrorezistente cu supozitoare, în scopul realizării unei evacuări complete a intestinului.

Doza recomandată la adulţi este de 2-4 drajeuri gastrorezistente Bisacodil Terapia 5 mg, seara înainte de culcare şi un supozitor, aplicat intrarectal în dimineaţa următoare.

La copii cu vârsta peste 6 ani, doza recomandată este de un drajeu gastrorezistent Bisacodil Terapia 5 mg, utilizat seara.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Bisacodil Terapia

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Bisacodil Terapia puteţi prezenta diaree şi dureri abdominale. În acest caz, adresaţi-vă medicul dumneavoastră sau mergeţi imediat la cel mai apropiat spital. Luaţi prospectul cu dumneavoastră sau cutia pentru ca medicul să ştie ce medicament aţi utilizat.

Dacă uitaţi să utilizaţi Bisacodil Terapia

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Bisacodil Terapia poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse au fost rar raportate în cursul utilizării de scurtă durată.

Utilizarea îndelungată a bisacodilului agravează frecvent constipaţia. De aceea, se recomandă utilizarea bisacodilului numai perioade scurte de timp.

Utilizarea îndelungată şi a unor doze mari de bisacodil este frecvent însoţită de pierderi de apă, potasiu şi alţi electroliţi. Aceasta poate să determine tulburări cardiace şi slăbiciune musculară, în special dacă se utilizează în acelaşi timp şi diuretice (medicamente care stimulează eliminarea de urină) sau hormoni corticosuprarenalieni.

Ocazional, pot să apară dureri abdominale şi diaree, mai ales, în constipaţiile cronice, unde conţinutul intestinal este deosebit de uscat şi dur, în porţiunea superioară a colonului (intestinului gros). Foarte rar, s-au semnalat reacţii alergice, inclusiv rare cazuri de edem angioneurotic (umflarea feţei, buzelor, limbii şi gâtului) şi reacţii anafilactice.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Bisacodil Terapia

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Bisacodil Terapia după data de expirare înscrisă pe etichetă ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Bisacodil Terapia

  • Substanţa activă este bisacodil. Un drajeu gastrorezistent conţine bisacodil 5 mg.
  • Celelalte componente sunt: nucleu – lactoză monohidrat 200 mesh, povidonă K 30, amidon de porumb pregelatinizat, talc, stearat de magneziu; strat de drajefiere- acetoftalat de celuloză, propilenglicol, polisorbat 80, ulei de ricin, zahăr, carbonat de calciu, talc, gelatină, amarant (E 123), ceară galbenă, ceară carnauba, dioxid de siliciu coloidal.

Cum arată Bisacodil Terapia şi conţinutul ambalajului

Bisacodil Terapia se prezintă sub formă de drajeuri gastrorezistente de formă lenticulară şi culoare vişinie.

Medicamentul este ambalat în cutii cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 drajeuri gastrorezistente.

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Terapia S.A.

Str. Fabricii nr. 124, Cluj Napoca, România

 

Producătorul

S.C. Terapia S.A.

Splaiul Unirii nr. 313, Sector 3, Bucureşti, România

 

Acest prospect a fost aprobat în Mai 2008

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Medicamente cu aceeași substanță activă