Vara se numara job-urile

Iti aduci aminte de fabula lui La Fontaine, in care greierele cantase cat a fost vara de lunga, iar furnica, precauta, a muncit pe branci ca sa nu duca lipsa de nimic toata iarna? In ce ipostaza te regasesti? Stim, vacanta e in toi si numai la munca nu-ti
  • Publicat:
Vara se numara job-urile
Vara se numara job-urile

Ai simtit ca ti se rupe inima si alta nu, dar ai decis: vara asta nu vrei sa auzi de concediu, te dedici trup si suflet unui job temporar. Iata ce ai de facut: in primul rand, trebuie sa stii sigur ce fel de slujba vrei, in ce domeniu, cate ore esti dispusa sa stai la munca, ce suma te-ar multumi. E posibil sa nu gasesti un serviciu care sa fie intocmai pe placul tau, dar e important sa bifezi cat mai multe dintre cerintele tale. Pregateste-ti un CV, in care incearca sa pui accentul pe calitatile care te recomanda pentru slujba pe care o vizezi. Acum, sa inceapa vanatoarea! Fii cu ochii in patru la rubricile cu anunturi si intra cat de des poti pe internet (majoritatea celor care angajeaza pe timpul verii isi posteaza ofertele aici). N-ai timp de pierdut, indata ce un anunt iti face cu ochiul, pune mana pe telefon si cere detalii, eventual programeaza-te pentru un interviu – batalia pentru job-urile de-o vara este mai apriga decat crezi. Nici prin gand nu ne trece ca nu vei face o impresie excelenta la interviu (atata timp cat stii exact ce vrei, nimeni nu-ti poate pune bete in roate). Asa ca sa curga banii!

Cele mai vanate slujbe estivale
Sampling-ul este in mare voga in zilele astea toride. Este vorba despre o slujba relativ usoara: imbraci o costumatie in ton cu firma ale carei produse le promovezi, imparti fluturasi prin magazine sau pe strada, zambesti larg si vorbesti despre promotii menite sa le taie respiratia clientilor. In topul preferintelor romancelor se afla si pozitiile de barmanita sau picolita. Responsabilitatile nu se compara cu cele de la sampling, dar nici veniturile. Unde mai pui si bacsisurile. Dezavantajul ar fi ca, la preselectia pentru angajare, cei care au terminat o scoala de profil au prioritate. La mare cautare sunt pe timpul verii si dadacele. Doar atatia oameni vor o vacanta in care sa nu le duca grija micutilor! Aici intri tu in actiune, si nu o sa ai regrete – este unul dintre job-urile foarte bine platite. N-au ajuns pe podium, dar se numara printre preferintele romancelor si posturile de camerista, ghid turistic si traducatoare. 

Ai nostri, mai harnici decat ai lor
Harnicia romanilor nu cunoaste limite vara, iar asta a ajuns si la urechile patronilor de peste mari si tari care, in ultima vreme, isi cauta angajati din Romania. In Statele Unite, de exemplu, numarul celor care prefera sa-si sacrifice vacanta si sa puna osul la treaba in timpul verii a scazut alarmant: daca in 1978, 70% dintre americani se gandeau la un summer job, ei bine, acum, abia daca se mai aduna 40%. Norocul romanilor, care merg si fac treaba la care americanii stramba din nas. Mii de tineri merg anual peste Ocean si se angajeaza in tabere de vara, statiuni, parcuri de distractii, fast-food-uri, mall-uri, pe post de baby-sitter etc. Nicidecum o vara pierduta, ci castigata: se intorc acasa cu minimum 3.000 de euro la ciorap. 

Tips-uri pentru obtinerea unei slujbe de vara
1 Nu te baza numai pe anunturi, orice persoana pe care o cunosti iti poate deschide o usa, intreaba in stanga si-n dreapta ca sa fii sigura ca nu ratezi nici o sansa.
2 Nu-ti strica sa te inscrii in baza de date a unei agentii care recruteaza forta de munca. Poti obtine cu usurinta contacte importante, ai o gama variata de oferte din care sa alegi, asa ca sansele sporesc.
3 Incearca-ti norocul in primul rand la firmele mici. E drept ca acestea nu scot posturile la oferta in ziare sau pe internet si nici nu platesc la fel de bine ca marile companii. Insa posibilitatile sa iti gasesti de munca sunt mai mari, vei primi in timp scurt mai multe responsabilitati si te vei afirma mai usor.
4 Ia-ti inima in dinti si intreaba diferite firme daca nu cumva au slujba la care visezi. Doar pentru ca nu fac publice ofertele de munca, nu inseamna ca nu au nevoie de oameni pe timpul verii.
5 Sa nu-ti fie frica sa optezi pentru un job pe care la prima vedere crezi ca nu ai cum sa-l obtii din lipsa calificarilor necesare. Daca stii ca poti sa-i faci fata, vorbeste cu angajatorul si expune-i motivele pentru care crezi ca esti persoana ideala. Asta ii va demonstra nu numai ca esti interesata de slujba, ci si ca ai initiativa.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
hot! Vamos a Cuba
hot! Vamos a Cuba
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”