Steve Rider a vorbit deschis despre cancerul de prostată. Prezentatorul tv a fost la un pas de moarte: „Dacă soția mea nu m-ar fi pus să merg la medic…”

  • Publicat:
  • Actualizat:
Steve Rider a vorbit deschis despre cancerul de prostată. Prezentatorul tv a fost la un pas de moarte: „Dacă soția mea nu m-ar fi pus să merg la medic...”

Anul trecut, Steve Rider, un cunoscut prezentator sportiv englez, a fost diagnosticat cu cancer de prostată. El a dezvăluit că nu a avut niciun fel de simptome care să-l avertizeze că este ceva în neregulă cu el. Soția lui a fost cea care l-a pus să meargă la doctor, după ce a efectuat un test de rutină. 

Steve Rider, diagnosticat cu cancer de prostată

Steve Rider, în vârstă de 73 de ani, a primit un diagnostic dur de la medici: cancer de prostată. În urma analizelor amănunțite, prezentatorul sportiv a aflat că trebuie operat de urgență. Nu a avut niciun simptom, dar soția lui, Jane, l-a trimis la doctor pentru a face un test PSA, un test antigen specific prostatic.

Steve a descoperit că tumora lui avea 6 cm și era extrem de agresivă, iar în luna octombrie 2023, el a fost supus unei intervenții chirurgicale de trei ore și jumătate.

Cum a aflat că suferă de această boală

„Probabil mi-au oferit zece până la 15 ani de viață de calitate pe care aproape sigur nu i-aș fi avut dacă Jane nu m-ar fi încurajat să fiu atent la rezultatele testelor PSA”, a recunoscut Steve, 73 de ani, care a prezentat evenimente sportive majore precum precum Jocurile Olimpice, Cupele Mondiale de fotbal și Marele Premiu de Formula 1, de-a lungul deceniilor.

După testul PSA, Steve a vizitat un specialist, care a descoperit „o anomalie” la prostată și l-a îndrumat pentru scanări suplimentare și biopsie, scrie Daily Mail. 

Citește și: Cum se simte Regele Charles după ce a fost diagnosticat cu cancer. Detalii din interiorul familiei regale britanice

M-am gândit că, la vârsta mea, ar putea fi cancer. Specialistul ne-a spus că tumora era mare și apăsa pe peretele prostatei și era îngrijorat dacă a intrat în ganglionii limfatici și în oase, deoarece aici se răspândește aproape întotdeauna. A spus că poate crește rapid și poate fi mortal. Nu a fost cea mai bună zi din viața noastră, dar dacă nu aș fi urmat drumul pe care l-am făcut, șase luni sau un an mai târziu, am fi auzit vești îngrozitoare despre cancerul terminal despre ceea ce ar fi putut fi, a fost cea mai proastă zi din viața noastră”, a mai completat vedeta britanică.

A făcut un test PSA de rutină

Testul său de rutină PSA a fost făcut ca parte a unui control pentru a reînnoi o rețetă pentru medicamente pentru hipertensiune arterială. Steve mărturisește că nici el, nici medicul de familie privat pe care l-a văzut nu au observat nivelul său de PSA ușor crescut de 6ng/ml.

Soția lui, Jane, a insistat că facă teste suplimentare. Ulterior, Steve a folosit asigurarea medicală pentru a vedea un specialist câteva săptămâni mai târziu. El recunoaște: „Tot ce știam atunci a fost că cancerul de prostată era cel de care oamenii trebuie să fie conștienți, dar nu știam ce sau unde este prostata.”

O examinare rectală digitală a dezvăluit o anomalie pe o parte a prostatei. Apoi a avut o scanare RMN multiparametrică, care oferă imagini mai detaliate decât un RMN standard.

A fost operat

Apoi Steve a suferit o biopsie transperineală, pentru a preleva mostre de țesut din prostată. A suferit apoi intervenția chirurgicală, iar a doua zi a fost externat. Operația a avut succes: „Când m-am întors în decembrie pentru o actualizare, consultantul a spus că nivelul meu de PSA era prea scăzut pentru a fi măsurat, deci efectiv zero, cea mai bună veste”.

Sursa foto: Profimedia

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân