Psoriazis, lupus, tiroidita: vedetele care suferă de boli cronice GALERIE FOTO

Chiar dacă pe covorul roşu pare că duc o viaţă perfectă, multe vedete suferă în tăcere de boli cronice.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Chiar dacă pare că duc o viaţă perfectă şi lipsită de griji, nici viaţa vedetelor de pe covorul roşu nu este atât de roz precum pare, multe dintre ele confruntându-se cu boli cronice.  Mariah Carey este una dintre puţinele celebrităţi care au vorbti deschis despre afecţiunile de care suferă şi cum este să trăieşti cu o boală cronică, de cele mai multe ori, invizibilă. Anul trecut, de exemplu, Lady Gaga a fost nevoită să-şi amâne turneul în urma durerilor severe cauzate de fibromialgie, iar Selena Gomez a suferit un transplant de rinichi, în urma complicaţiilor aduse de boala cu care se confruntă- Lupus.

Vedete care se confruntă cu boli cronice:

Mariah Carey- Tulburare bipolară

La începutul lui 2018, Mariah Carey a dezvăluit că suferă de tulburare bipolară, diagnostic pe care l-a ţinut secret încă din 2001, de teamă să nu-i fie afectată cariera. Într-un interviu pentru revista People, artista a mărturisit că a fost diagnosticată cu această afecţiune în anul 2001, după ce a avut o depresie, necesitând spitalizarea.

”Până de curând, am trăit în negare şi izolare şi cu o permanentă teamă că cineva mă va da de gol. A fost o povară prea grea şi pur şi simplu nu am mai putut. Am căutat şi am primit tratament, m-am înconjurat de oameni pozitivi şi m-am întors la ceea ce îmi plăcea să fac – să scriu cântece şi să compun muzică”, a povestit artista în timpul interviului.

Cunoscută şi ca sindromul maniaco-depresiv, această afecţiune este caracterizată de schimbările extreme de dispoziţie, de la episoade maniace (euforie, nivel ridicat de energie şi agitaţie), până la depresii severe (se simt lipsite de speranţă, triste, vinovate, lispite de energie şi fără valoare).

Lady Gaga- Fibromialgie

”Folosesc cuvântul ”suferinţă” nu pentru a atrage milă sau atenţie, dar am fost dezamăgită să văd că oamenii din online spun că sunt dramatică sau că mă victimizez pentru a scăpa de turneu. Dar dacă m-ai cunoaşte, ai şti că este departe de adevăr. Sunt o luptătoare. Folosesc cuvântul ”suferinţă” nu numai din cauza traumei şi a durerilor cronice care mi-au schimbat viaţa, ci şi din cauză că m-au ţinut departe de a trăi o viaţă normală. Mă ţin departe de ceea ce iubesc mai mult pe lume: să cânt pentru fanii mei”, a povestit Lady Gaga care în documentarul ”Gaga: Five Foot Two” a vorbit deschis despre problema de sănătate cu care se confruntă încă din 2013.

Fibromialgia este o boală incurabilă şi misterioasă, deoarece cauzele apariţiei nu pot fi stabilite cu precizie. Cei care suferă de această afecţiune se confruntă cu dureri insuportabile, probleme cu memoria, insomnii şi afectează felul în care creierul procesează durerea, senzaţiile fiind amplificate. Deşi nu există leac, medicamentaţia poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Selena Gomez- Lupus

”Sunt conştientă că unii dintre fanii mei au observat că am fost mai retrasă o parte a verii şi s-au întrebat de ce nu-mi promovez noile cântece, de care sunt foarte mândră. Dar am aflat că am nevoie de un transplant de rinichi, din cauza lupusului. Nu am cuvinte să-i mulţumesc superbei mele prietene, Francia Raisa. Ea mi-a dăruit cel mai grozav cadou, donându-mi un rinichi. Sunt incredibil de norocoasă. Lupus continuă să fie o afecţiune neînţeleasă, dar se fac progrese.”, a fost mesajul artistei postat pe Instagram.

Lupus este o boală autoimună inflamatorie prin care organismul îşi distruge propriile ţesături şi afectează organe precum pielea, rinichii, celulele din sânge, creierul, inima şi plămânii. Nu există leac, dar medicamentaţia poate ajuta la controlarea simptomelor.

Kim Kardashian, pe lista vedetelor cu boli cronice- Psoriazis

Kim Kardashian a moştenit această boală de la mama ei, iar la început, când a primit vestea că are psoriazis, vedeta de origine americană nu era îngrijorată de starea ei de sănătate, ci de faptul că această boală i-ar putea afecta cariera. Afecţiunea cutanată provoacă leziuni roşiatice în anumite zone ale corpului. Acestea pot fi dureroase şi pot provoca mâncărimi, iar tratamentul diferă, acesta fiind aplicat în funcţie de cât de severă este.

Lena Dunham- Endometrioza

La începutul anului 2018, Lena Dunham a dezvăluit că a suferit o histerectomie totală pentru a-şi extirpa uterul şi colul uterin, după ce de-a lungul anilor s-a confruntat cu dureri severe din cauza endometriozei. Endometrioza este o boală progresivă care afectează femeile în perioada de reproducere şi este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilităţii. Aceasta reprezintă creşterea anormală a celulelor endometriale în afara cavităţii uterine. Nu este o boală atât de cunoscută în lume, iar medicii nu pot spune cu certitudine care sunt cauzele apariţiei acestei boli. Fie afecţiunea este moştenită, fie apariţia sa este din cauza unui sistem imunitar scăzut şi a unui nivel crescut de estrogen.

Avril Lavigne- Lyme

”Am petrecut ultimii ani acasă, luptându-mă cu boala Lyme. Aceia au fost cei mai grei ani din viaţa mea, în timp ce duceam o bătălie fizică şi psihică. (…) Am acceptat moartea în timp ce simţeam că trupul meu începea să nu mai funcţioneze (…) Vreau să atrag atenţia asupra bolii Lyme. Un singur gândac mi-a distrus viaţa.”, le-a povestit artista fanilor, printr-o scrisoare deschisă, despre boala care a ţinut-o departe de lumina reflectoarelor.

În anul 2015, cântăreaţa a fost diagnosticată cu boala Lyme, care i-a făcut corpul să nu mai funcţioneze. În acea perioadă, Avril s-a temut pentru viaţa ei, mai ales că trecea prin clipe înfiorătoare. Boala Lyme este cunoscută şi ca ”boala muşcăturii de căpuşă”, iar pentru medici este o adevărată provocare, deoarece studiile în acest domeniu sunt inexistente. Simptomele imită oboseala, anxietatea şi diferite afecţiuni compulsiv-obsesive, lucru care a făcut-o pe artistă să creadă că suferă de depresie.

Zoe Saldana, pe lista vedetelor cu boli cronice- tiroida Hashimoto (tiroida autoimună)

„M-am simţit foarte bine până pe la  20 şi ceva de ani. După care, medicul spune că se pierde calciul din oase. Ce naiba e asta?! Auzeam discuţiile dintre mama şi bunica, dar mă gândeam că nu voi ajunge niciodată la asta, că voi trăi veşnic. Dar, dintr-o dată, te loveşte. Este oribil, ştii, e de la noapte la zi”, a povestit actriţa pentru net-a-porter.com.

Actriţa suferă de tiroida Hashimoto, boală cu care se confruntă atât mama, cât şi sora ei. Dacă nu este tratată, boala poate cauza probleme cardiace şi chiar poate afecta starea mintală, printre simptomele acesteia regăsindu-se scăderea inexplicabilă a masei musculare, apariţia kilogramelor în plus, stările de oboseală şi chiar depresia. Reacţia sistemului imunitar este aceea de a ataca glanda tiroidă, pe care o confundă cu un ţesut străin. Boala este ereditară şi nu se cunosc cauzele producerii acesteia.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”