Ce este nictofobia, boala de care suferă Lidia Buble

  • Publicat:
Ce este nictofobia, boala de care suferă Lidia Buble
Sursa foto: instagram

Lidia Buble este una dintre cele mai îndrăgite artiste de la noi și are un număr impresionant de fani. Cu toate acestea, problemele nu o ocolitesc nici pe frumoasă artista. Nu demult, aceasta a declarat că se confruntă cu frica de întuneric, în termeni clinici – cu nictofobia.

Nictofobia, afecțiunea de care suferă artista Lidia Buble

Artista în vârstă de 29 de ani suferă de o boală care există încă din cele mai vechi timpuri. Numeroase persoane din întreaga lume se confruntă cu aceasta, dar puțini conștientizează cu adevărat că este vorba despre o afecțiune medicală.

Lidia Buble a relatat că se confruntă cu insomnii de ani de zile și a mărturisit că, în unele seri, acest lucru poate fi de-a dreptul chinuitor.

„Dacă am tablouri prin casă, mă gândesc că noaptea pleacă aia din tablo. Am nopți în care nu închid niciun ochi. Adorm doar spre dimineață când se luminează afară, 2-3 ore. În unele seri e chinuitor. În momentul în care rămân singură, o iau razna rău de tot”, a dezvăluit Lidia Buble.

Nictofobia este o afecțiune medicală și se manifestă prin simptome la nivel fizic, precum probleme ale respirației, ritm cardiac slăbit, dureri de cap și transpirație. De asemenea, se manifestă și prin simptome la nivel emoțional precum anxietate, atacuri de panică, depresie, pierderea cunoștinței, șamd.

Persoanele afectate devin nervoase într-un mediu întunecat, dorm cu lumina aprinsă, nu ies din casă noaptea, acuză palpitații, transpirații, tremor și chiar stare de rău cînd sunt forțate să stea în întuneric. Dacă fobia este severă, aceștia încearcă să fugă din camerele întunecoase și să evite să stea afară noaptea. Pot deveni furioase sau în defensivă cînd cineva încearcă să le încurajeze să petreacă timp în întuneric.

Citește și: Theo Rose se luptă de ani buni cu episoade de anxietate și atacuri de panică: „Se activează de fiecare dată când eu încep să mă stresez de ceva”

Cum se tratează nictofobia?

Afecțiunea de care suferă artista se manifestă prin simptome fizice, dar și emoționale și poate fi tratată cu ajutor specializat. Tratamentul constă de cele mai multe ori în terapie cognitiv comportamentală și exerciții de depășire a fricii de întuneric (părăsirea unui dormitor întunecat pentru unul luminat, etc).

Citește și: Boala neștiută de care suferă Lino Golden: „Mă lupt cu ea zilnic”

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân