Ce este MISOFONIA, boala rară de care suferă Delia Matache. Nu poate fi controlată

  • Publicat:
Ce este MISOFONIA, boala rară de care suferă Delia Matache. Nu poate fi controlată
Sursa foto: instagram @delia

Dincolo de succesul fulminant pe care îl are pe scenă, de vacanțele fabuloase și de TikTok-urile amuzante pe care le postează, Delia Matache suferă de o boală extrem de rară. Artista a dezvăluit faptul că suferă de misofonie, o afecțiune în care anumite zgomote pot declanșa o serie de reacții exagerate ale suferindului.

Misofonia sau „sindromul sensibilității selective la sunete”

Artista a postat pe contul său de Instagram câteva detalii despre afecțiune și a confirmat faptul că se confruntă cu această problemă. Fanii au fost intrigați și au vrut să afle mai multe despre ce presupune boala.

Din articolul împărtășit de Delia Matache cu cei care îi urmăresc activitatea în online, misofonia, numită și „sindromul sensibilității selective la sunete” este activată de un factor declanșator. Acesta este, de cele mai multe ori, un sunet banal – zgomotul făcut de oamenii care își mestecă mâncarea sau înghit, respirația, căscatul, fluieratul.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Delia (@delia)

Această afecțiune provoacă furie, anxietate și stări de panică. Mai este cunoscută și drept sindromul sensibilității la sunete. Chiar dacă nu pare să fie o problemă gravă de sănătate, într-un stadiu avansat, poate duce la apariția unor crize destul de serioase.

Cercetările au arătat că persoanele cu misofonie experimentează, de asemenea, tensiunea arterială crescută, bătăi accelerate ale inimii și temperatură crescută a corpului. Toate aceste răspunsuri reprezintă modul în care organismul se pregătește să răspundă la stimulul amenințător.

Citește și: Misofonia: cum se manifestă, cauze, tratament

Misofonia este o afecțiune slab înțeleasă și încă cercetată

Conștientizarea tulburării a crescut de la câteva știri difuzate la nivel mondial despre această tulburare în 2011.

Tulburarea poate crea probleme în viața socială, iar cei cu misofonie au fost cunoscuți că dezvoltă anxietate anticipativă atunci când întră în situații în care pot fi prezente sunete declanșatoare.

În plus, cei care au mosofonie evită restaurantele sau chiar mănâncă separat de soțul sau soția, familie sau colegii de cameră. Izolarea pare să fie recomandată și de specialiști, aceștia dezvăluind că, în timpul crizelor, bolnavii pot ataca, fizic sau verbal, persoana care produce zgomotele declanșatoare, pot avea crize emoționale de plâns sau nervi, sau pur și simplu, pot alege să fugă de acasă.

Citește și: Persoanele deranjate de sunete ca plescăit şi sorbit sunt genii creative, arată studiile

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”