Ce este demența frontotemporală, boala gravă de care suferă Bruce Willis

  • Publicat:
Ce este demența frontotemporală, boala gravă de care suferă Bruce Willis
Sursa foto: instagram

Boala actorului american Bruce Willis s-a agravat, acesta suferind în prezent de demență frontotemporală. La nivel mondial, demența afectează peste 50 de milioane de oameni, anual fiind diagnosticate 10 milioane de cazuri noi. Din acestea, 10% reprezintă cazurile de demență frontotemporală.

Ce este și cum se manifestă demența frontotemporală, boala cu care a fost diagnosticat Bruce Willis. Nu există tratamente pentru această afecțiune

La aproape un an după ce Bruce Willis a anunțat că renunță la actorie din cauza unui diagnostic de afazie, familia superstarului a anunțat că a fost diagnosticat cu demență frontotemporală.

„Starea lui Bruce a progresat și avem acum un diagnostic mai specific: demența frontotemporală. Din păcate, provocările în ceea ce privește comunicarea sunt doar un simptom al bolii cu care se confruntă Bruce”, se precizează în comunicatul familiei, postat pe site-ul Asociației pentru Degenerare Frontotemporală.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de USS Feed (@ussfeeds)

Citește și: Prof. dr. Alexandru Vladimir Ciurea: legătura dintre neurotrasmițători și demență

Demența frontotemporală (FTD) reprezintă un grup de tulburări care duce la deteriorarea lobilor frontali și temporali ai creierului. În funcție de regiunile cerebrale afectate, boala determină schimbări în comportamentul social, tulburări de personalitate și/sau pierderea abilităților lingvistice.

Printre cele mai comune simptome asociate cu FTD, amintim: schimbări comportamentale, pierderea empatiei față de cei din jur, dispariția inhibițiilor, probleme de igienă personală, schimbări ale dietei cu o creștere a consumului de zahăr, probleme de comunicare și limbaj, dificultăți motorii, spasme și dificultăți la înghițirea alimentelor și băuturilor.

Demența frontotemporală are un impact negativ asupra relațiilor sociale și a stării fizice și mintale a persoanelor afectate.

Din nefericire însă, nu a fost identificat un tratament care să împiedice dezvoltarea afecțiunii sau care să o trateze. Medicamentele și terapiile prescrise în prezent au rolul de a ameliora simptomele comportamentale. Astfel, medicii prescriu în aceste cazuri:

  • Antidepresive;
  • Medicamente antipsihotice;
  • Terapii pentru îmbunătățirea limbajului și identificarea unor modalități alternative de comunicare.

Demența frontotemporală este cauzată de grupări de proteine anormale care se formează în celulele creierului. Se crede că acestea deteriorează celulele și nu le mai funcționează corect.

Proteinele se acumulează în principal în lobii frontali și temporari ai creierului. Aceștia sunt importanți pentru controlul limbajului, comportamentului și capacității de planificare și organizare.

Nu se înțelege pe deplin de ce se întâmplă acest lucru, dar deseori există o moștenire genetică. Aproximativ una din trei persoane cu demență frontotemporală are un istoric familial de demență.

Citește și: Prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea: cum putem reduce riscul de demență și Alzheimer

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân