BEBE e in grupa mica

Pregatirea pentru gradi trebuie sa inceapa imediat dupa primul anisor, pentru ca micutul tau sa fie cat mai instruit pentru aceasta noua experienta.
  • Publicat:
BEBE e in grupa mica
BEBE e in grupa mica

Succesul este asigurat de acele cunostinte, grad de independenta si abilitati de comunicare de care are nevoie atunci cand incepe sa mearga la gradinita. Povestile pe care i le citesti, desenele, dansul si jocurile potrivite varstei lui ii vor fi de mare ajutor. Astfel, bebe va detine cunostintele de baza referitoare la el insusi, la familia din care face parte si la lumea inconjuratoare, iar totul va fi mult mai simplu si mai usor. Dupa vârsta de trei ani, copiii au dezvoltat un atasament sanatos fata de parinti, au depasit cu bine teama de separare, au incredere in parinti, se pot juca cu alti copii, colaboreaza bine cu alti adulti si au trecut in mare masura peste perioada turbulenta a crizelor de temperament. Acum, cei mici isi pot exprima satisfacator dorintele, sunt obisnuiti sa mearga la toaleta si au incheiat programul de vaccinari pentru cele mai frecvente boli ale copilariei. Cu alte cuvinte, sunt tocmai buni de trimis la gradinita.

Operatiunea „gradi”

Nu incerca nici sa-l ameninti si nici sa-l pacalesti cu gradinita. Prezinta-i din timp si intr-un mod realist situatia, cu calm, facându-l sa se simta valorizat si nu pedepsit. Cuprinde in prezentare câteva lucruri care-l determina pe micut sa se simta bine – „Asa cum noi mergem la serviciu si tu vei merge la gradinita, cineva va avea grija de tine, te vei juca cu alti copii, la fel ca in parc, vei asculta povesti, te vei intâlni cu prietenul tau, vei lua cu tine gentuta preferata etc. ”, dar starneste-i si curiozitatea si interesul pentru ceva nou care exista doar acolo. O data ajunsi la gradinita, sa nu dramatizezi despartirea. Spune-i ca te vei gândi la el si lasa-i un mic obiect care sa-i ofere confort si siguranta si care sa-i aminteasca de tine (un bilet, un pix sau o batista).

 

ALEGEREA GRADINITEI

 

– Inainte de a face acest pas, informeaza-te cu privire la activitatea si performantele mai multor gradinite.

– Gaseste locul cel mai potrivit, cu oamenii cei mai potriviti, unde observi ca se poate comunica usor.

– Principala caracteristica a gradinitei trebuie sa fie securitatea copiilor impotriva intrusilor, a accidentarilor si imbolnavirilor.

– Gradinita ideala trebuie sa fie un mediu cald, prietenos si stimulativ pentru dezvoltarea si bunastarea copiilor.

– Personalul ideal trebuie sa fie in numar suficient (minimum un adult la 6-8 copii) capabil sa raspunda nevoilor specifice micutilor, sa fie pentru ei un bun exemplu de calm, fermitate, disponibilitate, sa comunice deschis si onest cu parintii. Este necesar sa stie sa acorde primul ajutor si sa aiba acces rapid la asistenta medicala in cazuri de urgenta.

– Programele educative pot fi variate, pot imbina in proportii asemanatoare sau pot pune accent pe anumite aspecte ale activitatilor fizice, artistice, de cunoastere sau relationare. De aceea, este bine sa cunosti din timp continutul unui astfel de program instructiv-educativ.

– Gradinitele sunt diferite din punctul de vedere al cultivarii obedientei sau al stimularii imaginatiei libere a copilului, la fel si in privinta taxelor pentru frecventa. Ar fi util sa stii si aceste lucruri inainte de a face alegerea.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
INDIGGO
INDIGGO
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân