Anthony Hopkins nu mai bea alcool de 47 de ani. Mesaj pentru cei care se confruntă cu dependența de alcool: Ieșiți din cercurile sociale toxice, în care oamenii vă judecă și vă jignesc

  • Publicat:

Cu ocazia împlinirii a 47 de ani de când a renunțat la alcool, actorul Anthony Hopkins transmite un mesaj de încurajare celor care se confruntă cu dependența de alcool.

Anthony Hopkins: Nu vă apucați de băut alcool!

Actorul în vârstă de 85 de ani a postat pe rețelele de socializare un mesaj inspirațional și un îndemn pentru fanii săi care îl urmăresc. Iată ce a declarat Anthony Hopkins:

„După 47 de ani de abstinență, sunt în continuare un alcoolic în proces de recuperare. Știu că sunt printre voi oameni care se chinuie în această societate în care domină cultura anulării sau anihilării, a urii, discriminării și a lipsei de angajament și responsabilitate.

Vouă vă spun următorul lucru: Nu vă apucați de băut alcool. Fiți blânzi cu voi înșivă. Fiți amabili. Feriți-vă sau ieșiți din cercurile sociale toxice, în care oamenii vă judecă și vă jignesc. Trăiți-vă viața. Fiți mândri de viața voastră.”

Actorul s-a luptat cu dependența de alcool în tinerețe

De asemenea, actorul britanic mărturisește că și el, la rândul lui, s-a luptat cu dependența de alcool acum aproape 50 de ani. El spune că, în urmă cu 47 de ani era într-o situație disperată și cu greu și-a dat seama că e ceva în neregulă.

„Mi-a fost greu să recunosc să sunt dependent de alcool, o adicție care aproape că m-a costat viața. Nu sunt expert în adicții. Nu sunt expert în nimic, de fapt. Nu știu nimic, cu excepția faptului că am căutat să am o viață în care să nu fiu victima bullyingului”, a declarat acesta.

Termenul bullying se folosește pentru a descrie un comportament agresiv sau de umilire/hărțuire asupra unei persoane.

Citește și: Bullying: ce înseamnă, efecte și metode de combatere. Consecințele pot fi severe

La final, actorul i-a îndemnat pe cei care îl urmăresc și care au probleme cu alcoolul să vorbească cu cineva în care au încredere și să ceară ajutor de specialitate pentru a depăși acest moment de cumpănă din viața lor.

Cum ne dăm seama că avem o problemă cu alcoolul

Eugen Hriscu, psihoterapeut și specialist în prevenirea și tratamentul dependențelor, spune într-un interviu acordat „Ce se întâmplă, Doctore?” că noi toţi cunoaştem oameni care par să poată să bea cantităţi foarte mari de alcool fără efecte negative prea mari. Mai ales tinerii observă, la vârsta primelor beţii, că unii dintre ei „ţin la băutură”.

Pentru cei în cauză, acest fenomen este adesea motiv de mândrie, dar ei nu ştiu că acest fenomen, această toleranţă înnăscută la efectele alcoolului semnifică, de fapt, o vulnerabilitate mai mare la a deveni dependent la o vârstă adultă.

Cei mai expuşi la a dezvolta probleme cu alcoolul sunt cei care au rude apropiate care au sau au avut astfel de probleme, cei care au personalităţi mai impulsive, cărora le place să-şi asume riscuri, care sunt mereu în căutarea a ceva nou, precum şi cei care au iniţiat consumul de alcool înaintea vârstei de 15 ani.

„Nu e nevoie să fi ajuns la a dormi în şanţ sau internaţi la spital din cauza alcoolului pentru a considera că avem un consum problematic. Neînţelegerile în familie, problemele la serviciu din cauza consumului de alcool, un accident sau o amendă, imposibilitatea de a ne relaxa sau de a adormi în absenţa alcoolului şi multe altele pot să fie semnale că ceva s-a schimbat în felul în care consumăm alcool şi că ar fi nevoie să fim un pic atenţi”, spune Eugen Hriscu.

Dependenţa este doar staţia finală a unui parcurs mult mai lung în care consumatorul manifestă probleme legate de alcool care, chiar dacă nu sunt atât de vizibile sau de grave, îi afectează totuşi semnificativ viaţa (şi nu doar consumatorului, dar şi viaţa celor din jur).

Dependenţa este în primul rând pierderea controlului asupra comportamentului de consum. Persoana bea mai mult decât intenţionează, în ciuda faptului că îi face rău fizic (are ulcer sau hipertensiune de exemplu) sau social (probleme în familie sau la serviciu).

Semnele fizice sunt o stare de rău dimineaţa sau după perioade mai lungi în care nu a consumat alcool (de exemplu după o răceală puternică) cu greţuri, transpiraţii, nelinişte, rău care dispare după consumarea unor cantităţi de alcool. Cantităţile de alcool cresc tot mai mult şi, în final, persoana devine incapabilă să mai funcţioneze în absenţa alcoolului.

Citește aici interviul integral cu Eugen Hriscu despre dependența de alcool și cum poate fi tratată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân