Andrei Jilavu, despre trauma pe care a trăit-o în Vietnam: „Am contactat virusul Dengue” INTERVIU EXCLUSIV

  • Publicat:

Andrei Jilavu și-a schimbat total viața de când a ieșit din lumina reflectoarelor. Este acum însoțitor de bord la o companie din Vietnam, iar meseria sa nu este deloc ușoară și pare-se că cere și sacrificii căci recent, Andrei a trăit drama vieții lui: a contactat virusul Dengue, cunoscut și ca „febra oaselor rupte”.

Fostul asistent TV ne-a acordat un interviu și ne-a dezvăluit cum s-a manifestat virusul în cazul lui.

Andrei Jilavu, despre infectarea cu Dengue: „Practic, sângerările puternice puteau duce la comă și deces în cele din urmă”

Cum ai contactat virusul Dengue? Ne poți povesti?

Eu am contactat virusul Dengue în urma unei înțepături de țânțar când mă aflam în Vietnam. Eu am și sângele mai dulce și din experiența mea, știu că sunt unele grupe de sânge care atrag mai ușor țânțarii și insectele. Recunosc, nu am purtat nici mânecă lungă, am fost în pantaloni scurți, șlapi și tricou și s-a întâmplat!

Care au fost primele reacții cu care te-ai confruntat?

Primele reacții au apărut după trei zile de la înțepătura propriu-zisă. Inițial, am dat vina pe foarte multe boli care există acum în lume, am crezut că este o toxiinfecție alimentară. Fiind și în Vietnam și având în vedere că aici mâncarea nu este cea mai sănătoasă și nici opțiunile nu sunt foarte ofertante, am mâncat foarte mult orez. Apoi din cauza durerilor de cap, am crezut că este o răceală mai complicată. După care, când a început să apară și febra și mi-am pierdut și gustul, am zis că e Covid și am încercat să mă ascund un pic pentru că nu am vrut să întru într-o carantină.

A fost nevoie de spitalizare în cazul tău? Ai avut parte și de complicații?

Da, căci durerile de cap erau tot mai mari și mai profunde, febra la fel și începusem să am și niște dureri monstroase de oase. Mai mult, începusem să și sângerez pe nas. Aici, iarăși, am dat vina pe domeniul în care activez. Fiind însoțitor de zbor, se întâmplă des să zbor de la cald la rece și viceversa. Iar organismul să reacționeze.

(…) În urma complicațiilor mai sus descrise, am ales să merg la spital astfel că am căutat cel mai bun spital din Vietnam. Acolo am ajuns la urgențe, unde m-a văzut un doctor. I-am descris simptomele, iar dânsul și-a dat imediat seama că este vorba de Dengue. Mi s-a spus că trebuie să stau cel puțin o zi sau două în spital și direct mi-au pus o perfuzie, mi-au băgat glucoză și mi-au zis că trombocitele mele erau scăzute foarte mult, sub nivelul normal. Practic, sângerările puternice puteau duce la comă și deces în cele din urmă.

Boala este contagioasă? Poate fi transmisă de la o persoană la alta?

Nu este, nu. Și pentru Dengue nu există un tratament. Asta am descoperit și eu ulterior făcând research. Practic, te imunizezi atunci când ai luat boala. Cam asta este ideea, nu se da de la persoană la persoană, ci doar se ia prin mușcătura de țânțar.

Care sunt măsurile de prevenție împotriva virusului Dengue? Cum te poți proteja, mai exact?

În zona tropicală este recomandat în general să fii pregătit. Recomand vaccinurile pentru febra galbenă, pentru malarie și pentru hepatită, recomand în egală măsură consumul de vitamina C și purtarea de haine cu mânecă lungă, pantaloni, etc. Nu sunt nici ele eficiente 100%, dar te pot ajuta.

Citește și: Dengue sau „febra oaselor rupte” : cauze, simptome, tratament

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân