Vacanţă în Insula Gotland, Suedia – comoara gourmet a Mării Baltice (GALERIE FOTO)

Gotland este insula care captează 1.900 de ore pe soare pe an. Vremea bună permite dezvoltarea unei flore impresionante, iar restaurantele gourmet sunt de top

Mănânc îngheţată de şofran. Aur cu aromă delicată, sălbatică, florală, nepământeană, luxoasă, exorbitantă şi mă întorc cu puterea gândului în exclusivista insulă Gotland din Suedia. Mă reîntorc la primul meu contact direct cu şofranul, la ferma ecologică Lilla Bjers, unde Margareta sfărâmă între degete câteva pistiluri roşiatice de şofran cultivat chiar cu propriile mâini. Pielea ei bătătorită s-a colorat. Secundele au îngheţat.

Şofranul are ceva magic. Pentru un kilogram de şofran este nevoie de circa 200.000 de flori, iar preţul diferă în funcţie de calitate şi de ţară de la 10 la 35 euro/per gram. Gustul de şofran este des întâlnit în Gotland, renumită pentru scena culinară de înaltă clasă. Pe lângă îngheţata de şofran organică pe care o găseşti peste tot (am replicat-o şi acasă apoi ca să păstrez starea de bine) şi prăjitura simbol a insulei este o budincă de şofran -”saffranspannkaka” (orez, ouă, lapte, migdale, şofran) servită alături de frişcă şi gem de ”salmbär” (un soi de mini mure ce cresc doar în Gotland).

 

sofran
Gotland, insula Gourmet

Şofranul este cel mai scump condiment din lume

Mai fac câţiva paşi prin fascinanta grădină de la Lilla Bjers şi dau cu ochii de leuştean.Da, în Suedia numele i se păstrează din denumirea latinească – levisticum. Iar Margareta nu ştie reţeta de borş cu leuştean însă abia aşteaptă să o încerce. ”Mereu descoperi”spune ea. De altfel, ferma şi restaurantul pe care le conduce alături de Göran, soţul ei au râuri de premii şi distincţii pentru sustenabilitate, ecologie şi gust bun, foarte bun, au şi premiul chiar şi „Sweden’s Best Restaurant 2018” by Bookatable Diner Award.
Nu este chiar o surpriză să am parte de una dintre cele mai bune cine şi proaspete din viaţa mea, ştiam că insula Gotland este renumită pentru haute-cuisine. Dar acesta este doar un aspect.

Visby catedrala

 

Pagina 1 din 2