Cum e Berlinul în lockdown pentru Crăciunul pandemic?

Magazinele neesențiale s-au închis în Germania, dar multe au lăsat vitrinele deschise și se pot comanda telefonic obiecte din vitrine. Cum e atmosfera?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum e Berlinul în lockdown pentru Crăciunul pandemic?
Care este atmosfera dinainte de Crăciun în Berlin în 2020? Relatează Mădălina Drăgoi

De pe 16 decembrie 2020, Germania a anunțat lockdown din cauza pandemiei de coronavirus. Colega noastră Mădălina Drăgoi a realizat un fotoreportaj cu vitrinele și clădiri decorate de Crăciun, întâlnite în drumurile permise de noile reguli anticoronavirus din Berlin (vizibil aici)

Germania este super cunoscută pentru atmosfera specială de Crăciun redată de fascinantele Târguri de Crăciun, dar și de petrecerile nonconformiste de Revelion. Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus care se extinde și în Germania, vor fi sărbători atipice. Restricțiile sunt numeroase în acestă perioadă – restaurantele rămân închise (unele au servicii de livrare la domiciliu, take-away), grădinițele și școlile s-au închis tot din 16 decembrie, nu mai sunt autorizate petreceri în aer liber, magazinele neesențiale sunt închise etc. etc. Librăriile sunt deschise însă! La fel și centrele de reparație a bicicletelor! Reglementările sunt până pe 10 ianuarie 2021. Cu toate acestea, nemții iubesc Crăciunul și arată prețuirea către cea mai mare sărbătoare a creștinătății în mod elegant. Deși multe dintre magazinele neesențiale s-au închis, unele au încă vitrinele decorate de Crăciun larg deschise. Mai nou, se poate face window shopping – adică obiectele din vitrine pot fi comandate prin email sau telefonic.

decoratiuni
Berlinul este recunoscut la nivel mondial pentru creativitate

Care este atmosfera înainte de Crăciun în Berlin?

Pe drumul pe care l-am făcut către un spital din Berlin (vizitele la medic sunt permise evident), am fotografiat și câteva dintre vitrinele și clădirile ce mi-au ieșit în cale. Alte fotografii sunt de dinainte de lock-down, dar redau la fel de bine atmosfera. În mijloacele de transport în comun, a fost pentru prima oară când toată lumea purta masca de protecție corect (acoperea nasul și gura).

Berliner Dom, foto Madalina Dragoi
Berliner Dom decorat de Crăciun

Nemții se reuneau în restaurante de Crăciun, anul acesta vor fî încă închise de Sărbători

De Crăciun, multe familii de nemți obișnuiau să se reunească la cine tradiționale în restaurante. În seara de Ajun, germanii au o plăcere deosebită spre a oferi daruri frumos ambalate. De altfel, această țară are un cult pentru ambalajul cadourilor. Există magazine imense unde se pot găsi sute sau mii de modele de hârtie de ambalat, fundițe, cutii etc. Va știrbi pandemia din farmecul acestei sărbători? Sau oamenii au resurse de adaptare inepuizabile? Conform noilor reglementări anunțate de Senatul din Berlin, în perioada 16 decembrie 2020-10 ianuarie 2021 nu este permis ca oamenii să se întâlnească într-un număr mai mare de 5 (plus copiii) din mai mult de două gospodării. De Crăciun, pentru reuniuni prevederile legale în pandemie sunt – maxim 5 persoane (plus copii) din 5 gospodării. În această perioadă nu se va mai vinde vin fiert pe stradă și nici artificii.

brad Craciun
”Fără brad, fără traume” este mesajul celor ce iubesc natura și atrag atenția asupra dezastrelor ecologice ce se petrec an de an prin tăierea brazilor de Crăciun

Vaccinarea anti coronavirus, cadoul de Crăciun pentru omenire în 2020?

Dar cu siguranță Crăciunul 2020 este unul al speranței, pentru mulți. În Berlin de pe 21 decembrie este anunțat oficial că va începe campania de vaccinare împotriva Covid19 în 6 centre.

 

 

Poate cea mai frumos decorată clădire de Crăciun din Berlin în 2020
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Roma: 10 motive pentru a o vizita
Roma: 10 motive pentru a o vizita
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân