3 vacanţe minunate cu Fitbit: Bordeaux, Dolomiţi şi Catalonia

Iată câteva motive pentru care poţi să mergi în vacanţă în Bordeaux, Catalonia sau Sudtirol, Dolomiti!
  • Publicat:

Vacanţele active nu îngraşă, nu te obosesc şi nici nu te lasă fără bani dacă le plănuieşti din timp. Chiar te relaxează dacă alegi să le petreci în locuri minunate din natură, departe de capitale superbe, dar aglomerate cam tot timpul anului. Mai mult, într-o vacanţă activă poţi testa fără restricţii bunătăţile locurilor pe care le vizitezi pentru că le asezonezi inteligent cu plimbări pe plaje kilometrice şi cu sesiuni de hiking. Ca să nu mai spun cât de bine dormi când vezi că după foie gras, vin şi prăjituri eşti mai fit decât atunci când stăteai la laptop cu o frunză de salată.

Cu toţii ştim lucurile astea, dar mie mi le-a confirmat anul acesta şi Fitbit Versa, de care nu mă mai despart de luni bune. În 3 vacanţe nu foarte lungi, am adunat peste 150 de kilometri de mers pe jos, am luat premii pentru recorduri personale (30 de mii de paşi într-o zi) şi mi-am dat seama că doar în concediu reuşesc să fiu cu adevărat activă, adică să fac cel puţin un sfert de oră de mişcare în fiecare oră. Acum să vă spun şi să vă arăt pe unde am depăşit norma zilnică de 10 mii de paşi pe zi!

1.Arcachon, Bordeaux, Franţa

Primul loc de care m-am îndrăgostit anul acesta a fost Golful Arcachon de la Oceanul Atlantic. Aflat la 65 de kilometri de Bordeaux, Golful Arcachon trebuie vizitat pentru pădurile de pini, plajele curate, imense, oceanul superb şi fructele de mare delicioase. Aici, stridiile sunt mai ieftine decât o masă mediocră în Bucureşti (6 bucăţi costă 18 euro), şi au şi puţine calorii. De altfel, toata coasta este împânzită cu ferme de stridii, primele datând în Franţa din secolul al XVII-lea. Nici măcar sosul rouille, pe bază de pâine, ulei de măsline, usturoi, şofran şi piper, un deliciu care însoţeşte fructele de mare, nu trebuie să vă sperie, pentru că se arde într-o oră, două de mers pe plajă, cu picioarele goale prin nisip. Problema se poate complica puţin când de la malul Oceanului ajungi din nou în Bordeaux. De ce? Păi zici Bordeaux, zici raiul vinurilor. Pe lângă clasicele roşii, făcute din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc şi Petit Verdot, cele albe, cum sunt cele din zona Sauternes, din strugurii Semillon, Sauvignon Blanc şi Muscadelle, merită încercate împreună cu foie gras. Să vă mai spun de somn? Am luat punctaje mari de la aplicaţia Fitbit pentru calitatea somnului, deşi nu am depăşit un pahar de vin pe seară. În cele câteva zile petrecute în Franţa, am dat o fugă şi la Sarlat-la-Caneda, un orăşel medieval ca o bijuterie şi am străbătut regiunea Dordogne, celebră pentru foie gras, trufe şi peşterile care datează din preistorie.

2. Sudtirol, Munţii Dolomiţi, Italia

Când zici Tirol, te gândeşti la Austria. Însă dacă plănuieşti o vacanţă în Sudtirol, ajungi într-una dintre cele mai frumoase zone montane pe care le-am vizitat în viaţa mea: este vorba despre Dolomiţi, lanţ muntos cu aspect selenar, care face parte din Alpi, situat în nordul Italiei. Pentru amatorii de schi, Cortina d’Ampezzo, Corvara sau Marmolada sunt destinaţii care trebuie bifate cel puţin odată în viaţă. Însă acestea nu trebuie ratate nici de iubitorii de hiking, alături de zeci de văi verde crud, creste muntoase desprinse din filmele SF şi lacuri de smarald care te îmbie la mişcare non stop. Ceea ce am şi făcut, recordul fiind de 19 de kilometri într-o zi. Zona este impecabilă: cabinele funcţionează şi pe timp de vară, există trasee accesibile pentru părinţii cu copii mici, în cărucior, dar şi pentru persoanele cu dizabilităţi. Mâncarea este simplă, gustoasă, cu ingrediente locale precum hribii, brânzeturile maturate sau carnea vită. Prăjiturile sunt din cereale integrale, cu fructe de pădure, iar vinurile locale, din soiuri roşii, precum Teroldego sau Lagrein, sunt perfecte pentru serile răcoroase, cu vedere spre Dolomiţi. Pe lângă traseele de hiking, mi-am depăşit norma zilnică de paşi vizitând şi orăşele pitoreşti precum Brunnico sau Bressanone.

3.Lloret de Mar, Tossa de Mar, Catalonia, Spania

Cel de-al treilea loc minunat pe care l-am descoperit de data aceasta în septembrie a fost Costa Brava, mai precis orăşelele Llloret şi Tossa. Ani de zile, am evitat vacanţele în Spania din cauza căldurilor de nesuportat, însă m-am decis să recuperez în luni mai blânde, cum e septembrie. Aşadar, după un zbor de 3 ore către Barcelona şi o zi cu cava şi tapasuri delicioase, am luat trenul şi am mers pe coastă până în Lloret de Mar. Acolo, am făcut unul dintre cele mai frumoase trasee de hiking, din câte există: pe coasta Mării Mediterane, 12 kilometri, între Llloret şi Tossa, cu popasuri pe plajă şi porţiuni de drum prin pădurile de pini.

E un traseu accesibil, iar la capătul său, poţi devora porţii generoase de jamon şi măsline murate. Pentru că era destul de cald, cava a fost cel mai bun refreshment, mâncarea şi băutura din Spania având cel mai bun raport calitate preţ. Să nu mai zic de calamari, sardine şi cod alb. La finalul vacanţei, am mers câteva zile şi în Girona, inima separatismului catalan, devenită şi mai celebră datorită serialului Game of Thrones, străduţele şi catedrala fiind locuri de filmare pentru multe scene din Sezonul 6. Am vizitat catedrala impresionantă, aşa că la numărul de paşi făcuţi prin Girona s-a adăugat şi unul impresionant de scări urcate şi coborâte, cele mai bune consumatoare de calorii.


Concluzii după 3 vacanţe: prima ar fi că mai vreau. A doua că sunt atâtea locuri de descoperit în lume încât vacanţele active sunt cea mai bună investiţie pe care o puteţi face vreodată în această viaţă. Vedeţi locuri noi, peisaje de vis, testaţi bucătăria locurilor în care ajungeţi, vă mişcaţi mai mult şi daţi un binemeritat restart pentru că de acesta avem nevoie cu toţii, cât de mai des posibil! A treia şi ultima: urmează Bologna, Bretania şi Cadiz. Profitaţi de perioada Sărbătorilor, vânaţi ofertele de vacanţă şi rezervaţi-le încă de pe acum pe cele din 2020! Şi evident, bucuraţi-vă cât mai mult de timpul liber şi faceţi mişcare! S-ar putea să renunţaţi chiar şi la maşină când veţi vedea scris negru pe alb în aplicaţii precum Fitbit că puteţi merge zilnic chiar 20 de km pe jos!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”