Tamponul: cât este de sănătos să dormim cu el în vagin?

Femeile prietenoase cu tampoanele însă au o curiozitate și anume dacă este sănătos sau nu să dormi cu tamponul și mai ales la cât timp trebuie schimbat.
  • Publicat:
Tamponul: cât este de sănătos să dormim cu el în vagin?
Foto: shutterstock

Când vine vorba de menstruație există două tabere: femeile care susțin că purtarea tamponului este cât se poate de confortabilă și cele care pur și simplu nu se pot obișnui cu faptul că o bucată de bumbac se află în vaginul lor ore în șir. Femeile prietenoase cu tampoanele însă au o curiozitate și anume dacă este sănătos sau nu să dormi cu tamponul și mai ales la cât timp trebuie schimbat pe timpul nopții.

Purtăm sau nu tamponul pe timpul nopții?

Totul depinde de câte ore ți-ai propus să dormi. Nu este recomandat să ții un tampon în vagin mai mult de opt ore și, ideal ar fi să îl schimbi o dată la patru-șase ore. Așadar, dacă anticipezi că vei dormi mai mult de atât, evită să porți tamponul intern. Motivul? Dacă dormi mai mult de opt ore cu tamponul în vagin riști să te confrunți cu sindromul de șoc toxic, o afecțiune destul de rar întâlnită, dar care reprezintă un real pericol pentru sănătate. În general, aceasta este cauzată de toxinele din stafilococul auriu, informează Clinica Mayo.

Tampoanele lăsate în vagin pentru o perioadă îndelungată de timp încurajează și înmulțirea bacteriilor, iar produsul menstrual se poate lipi de pereții vaginali și poate produce mici leziuni atunci când este eliminat. De asemenea, bacteriile pot pătrunde în sânge prin deschizături minuscule, ulterior producând sindromul de șoc toxic și simptome precum febră, vărsături sau diaree, delir, dureri musculare, dureri de cap, ochi roșii, roșu în gât, iar în situații mai grave se poate ajunge la șoc sau chiar deces, scrie FDA.

Dacă este absolut necesar să dormi cu un tampon asigură-te că introduci unul nou chiar înainte de culcare, iar primul lucru pe care-l faci când te trezești este să îl schimbi. Astfel vei limita durata de folosire a aceluiași tampon. Însă, ideal este ca pe timpul nopții să folosești un absorbant sau dacă vrei un produs intern, poți încerca cupa menstruală, care poate fi folosită până la 12 ore.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”
Recomandări: